01.08.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel: “Hizmetin Aksamaması İçin Tarihin En Büyük Dayanışmasını Yapacağız”

“BELEDİYE HİZMETLERİNDE ‘HATT-I MÜDAFAA YOKTUR, SATH-I MÜDAFAA VARDIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, iktidarın CHP’li belediyelerin SGK borçları üzerinden yürüttüğü mali darbe girişimine ilişkin, “El kol bağlayacaklar, hizmetleri aksatmaya çalışacaklar. Mazeret üretmeden çalışacağız. Hizmetin aksamaması için tarihin en büyük dayanışmasını yapacağız. Birbirimizin yardımına koşacağız. Birimizin çöp arabasını mı bağladı? Öbürü onu takviye edecek. Birimizde bir hizmeti aksatacak bir tedbir mi alındı? En yakın belediye ona koşacak. Çünkü bu mesele artık belediyecilik meselesi olmaktan çıktı. Bugün belediye hizmetlerinde ‘Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Burdur’da İl Belediye Başkanları Toplantısı’nda konuştu. Özel, “Bugün burada Türkiye’nin yedi coğrafyasındaki 21 belediyemizin başkanları ile il belediye başkanları ile birlikteyiz. Yerel seçimlerden tamamlanmış son haliyle 412 belediye ile çıktık. Bunların 14’ü büyükşehir belediyesi ve 21’i de büyükşehir olmayan il belediyeleri. CHP geçmişte belli bir coğrafyanın doğusuna gidemeyen bir parti diye eleştirilirken, bugün yedi bölgede belediyeler kazanan, Türkiye coğrafyasının her yerinde yerel yönetimlerde hizmet üreten bir noktaya geldi. Partimiz 47 yıl sonra Türkiye’nin birinci partisi oldu. Avrupa’nın ve dünyanın en güçlü sosyal demokrat partisi haline geldi. Dünyada yönettiği nüfus açısından en yoğun belediyecilik hizmeti veren sosyal demokrat parti haline geldi. Bu başarıyı 2019 seçimlerindeki İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Antalya büyükşehirlerini kazandığımız başarının üzerine, o şehirleri birileri CHP’ye kaybettirmek isterken, aksine oradaki başarıyı eldeki belediyelerin hepsini koruyarak ve üzerine koyarak bu noktaya geldik. Hiçbir başarı şahsi değildir. Elbette bir ekip işidir. Ben yerel seçimleri hem genel merkezin, hem adaylarımızın, hem örgütümüzün hem de Türkiye’nin bütün demokratlarının kazandığı ortak bir zafer olarak görüyorum” dedi. Özel, şunları kaydetti:


“BİZ ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK”

“CHP’nin belediye başkanları sadece CHP’lilerden oy almadılar. Malum seçim süreci yaklaşırken toplumda bir tek belediyenin bile kaybedilmesine, bunların yeniden AKP’nin geçmişte vatandaşın kurtulmak için 2019’da çok büyük bir ittifaka sahip çıktığı süreçten, yeniden AKP’ye geçme endişesi vardı. Toplumda bir ittifak beklentisi vardı. Biz üzerimize düşeni yaptık ve gittik, ittifak teklif ettik. Ancak bu teklifimiz çeşitli, kendilerince haklı ve anlaşılır gerekçelerle reddedildi. Biz bu seçime CHP olarak ittifaksız girecektik ama ittifaksız girmedik. Bir ittifak kurduk. Kurduğumuz bu ittifakın adı Türkiye İttifakı. Türkiye İttifakı, CHP’nin siyasi parti olarak içinde bulunduğu ancak Türkiye’nin bütün demokratlarına çağrı yapan bir ittifaktı. Türkiye İttifakı renklerini ay yıldızlı al bayrağımızdan alıyordu. Şöyle özetledik. CHP’nin içinde bulunduğu Türkiye İttifakı kimden oy istiyor? CHP, Türkiye İttifakı’nı ‘Milli Takım gol atınca ayağa kalkan herkes’ olarak söyledi. ‘Filenin Sultanları maç kazandığında, şampiyon olduğunda, bayrağımız göndere çekilirken gırtlağı düğümlenen ve gözleri dolan herkes’ dedik. Bugün biz fasulye tarlasında Burdurlu üreticilerin dertlerini dinlerken, Paris’te Filenin Sultanları Dominik Cumhuriyeti’ni yenerek bize bir zafer daha kazandırdılar. Buradan, Burdur’dan kendilerini bir kez daha kutluyoruz. Kendilerine budan sonraki maçlarında da başarılar diliyoruz.”

“KİMSEYİ YALNIZ VE SAHİPSİZ BIRAKMAYACAK TOPLUM ÖNDERLERİNİ BELİRLEDİK”

“Belediye başkanlarımız, bugün buradaki 21 belediye başkanımız, her birisi 31 Mart seçimlerinde adaylaşırken güçlü kamuoyu anketleriyle, mevcut olanlar memnuniyet anketleri ile durumu değerlendirilip, eğer seçimi yeniden ve kesin bir şekilde kazanıyorsa, yeniden adaylaştılar. Bazı yerlerde aday değiştirdik. Birçok yerde de tarihte ilk kez kazandığımız, 47 yıldır ilk kez kazandığımız, 25 yıldır ilk kez kazandığımız belediyelerimiz oldu. Bununla ilgili de o ildeki il örgütünün, ilçe örgütünün görüşleri. Eğer il ve ilçe örgütleri talep ettilerse o bölgeye yollanmış milletvekillerimizin raporları, gerektiğinde yeni heyetlerle yaygın çalışmaların yapılması, eğilim yoklamaları, tümünde ince eleyip sık dokuyarak, belediye başkanlarımızı, o kente liderlik edecek, o kentin emin insanı olacak, o kentte kimseyi yalnız ve sahipsiz bırakmayacak, kimsesiz hissettirmeyecek toplum önderlerini belirledik. Bulunduğunuz şehirler sizleri, kiminize bir kez daha, kiminize ilk kez hizmet etme şansı verdi. Ben vatandaşlarımıza sizlere gösterdikleri güven ve teveccüh için size de şehirlerinizde girdiğiniz seçimlerde, her birinizin büyük bir başarı hikâyesi var, her birinin teker teker tanığıyım, kazandığınız seçimler için sizleri bir kez daha gönülden kutluyorum.”

“DEPREM BÖLGESİNDE O ACIYI HİSSEDEN BİRİNİN ADAYLAŞMASI ÇOK KIYMETLİYDİ”

“Şimdi seçildik, üstünden neredeyse dört ay geçti. İlk 100 gün raporları yayınlandı. Her birisi gerçekten, ‘100 güne bu kadar işi nasıl sıkıştırmış’ dediğim raporlardı. Buraya gelirken yolda raporlarınıza baktım. Her birinden bir tanesini fosforladım. Aslında birçok şeyde ortaklaşılıyor, hemen herkes kent lokantası yapıyor. Sosyal yardım kartları yapıyor, Hasta bakım hizmetleri yapıyor. Çok hizmette ortaklaşıyoruz. Su ve ulaşımla ilgili çok önemli işler var. CHP iktidara geldi de ne oldu? Beş yılda ne olduğunu beş yılın sonunda vatandaş takdir ediyor da şu 100 günde ne oldu, bize ne bildirmişsiniz diye bakınca, şöyle işaretledim. Adıyaman’dan başladım. Adıyaman’da çocuklar için konteyner kentlerde açık hava sineması kurulmuş. Çocuklar için yaz okulu açılmış. Adıyaman zaten Abdurrahman Tutdere’yi depremde kendi acısına, ailesinden yeğenini, ablasını, eniştesini elleriyle mezara koyup, sonra şehre, diğer insanların yardımına koşmasıyla biliyorlardı. Biz Adıyaman’da depremin yıldönümünde aday belirledik. Şöyle belirledik, 6 Şubat’ta her ile 10 milletvekili gitti. Abdurrahman Tutdere’yi giden arkadaşlarımız adaylaştırmak, seçimde kim aday olsun diye sormaya değil, depremin yıldönümünde o şehrin taziye ve yasına ortak olmaya gittik. Bana arkadaşımın biri dedi ki, ‘Kürtçe ağıt yakıyor kadın, bizi görünce ve tanıyınca Abdurrahman, Abdurrahman diyor. Başka yere gittiğimizde her gördüğümüz Abdurrahman Tutdere diyor’ dediler. Kendisini adaylaştırdık. Çok büyük bir başarı elde etti. Şimdi de gördüm ki konteyner kentlerde yaz sineması yapmış. Çocukların fotoğraftaki gülen yüzleri gerçekten yüreğime dokundu. Bizim ve Adıyaman’ın nasıl doğru bir tercih yaptığı ortada. Herkese bu kadar zaman ayıramayacağım, çünkü canlı yayınlar var ama deprem bölgesine o acıyı hisseden birinin adaylaşması açısından çok kıymetliydi.”

“BÜTÜN ZORLUKLARA RAĞMEN ÇOK BÜYÜK EMEK, GAYRET VAR”

“Afyonkarahisar’da öğrencilere sabahları ücretsiz çorba dağıtmaya başladık. Şehit yakınları, gaziler ve engellilerin su faturalarına yüzde 85 indirim yaptı Burcu Köksal. Ayrıca kendim gittim ve gördüm. Şehit yakınları, gaziler ve engellilerle ilgili özel bir birim oluşturdu. Çok büyük bir memnuniyet var. O örnek projeyi de buralarda mutlaka konuşacağınızı biliyorum. Amasya’da hoparlörlerden eski sistem ve anlaşılmaz anonslar yapılıyordu, bu şehirde çok konuşulan bir meseleydi. Dijital bir yatırımla bu anonslar yerine telefonlara cepte anons sistemi kuruldu. Bütün Amasya’nın yapılan onlarca işin yanında çok memnun olduğu, cepte anons sistemi. Anonsa alışıklar ama ses kirliliği yaratıyordu, cep telefonuna taşıdı başkanımız. Ardahan’da son beş yılda zaten bütün Ardahan o delik deşik yolları, muhteşem asfalt yollara dönmüştü. Bu ilk süreçte de su sorunu tamamen çözüldü, yatırımlar tamamlandı. Artvin’de atalık tohumları yetiştirip fide haline getirerek, Burdur’daki iyi örneği Artvin Belediyemiz de ilk 100 gününde hemen hayata geçirdi. Bartın’da 250 üniversiteliye biner lira burs vermeye başladı. Çok kısıtlı ve borçlu bütçesine rağmen belediyemiz. Bilecik’te halk bakkal açıldı. Bolu’da çatısına yerleştirdiği güneş panelleriyle elektrik üretimine başlandı, belediye ana binasının yıllık elektrik giderinin yüzde 50’si buradan karşılanmaya başlandı. Bu tüm Bolu’da yaygınlaştırılacak. Burdur Belediyemiz gezici hayvan hastanesi projesi ile sokak hayvanlarını hem kısırlaştırıyor hem aşılıyor hem de tedavi ediyor. Çanakkale’de ücretsiz HPV aşı kampanyası başladı. Edirne’de belediyeye ait kafelerde tüm öğrencilere yüzde 20 indirim uygulaması başlatıldı. Giresun’da mahalle ihtiyaçlarını hassasiyet için Muhtarlar Meclisi söz verilmişti, kuruldu. Kastamonu’da ihtiyaç sahibi ailelerden beş yaşına kadar olan çocuklara süt dağıtımına başlandı. TÜGVA’ya tahsis edilen belediyeye ait kafe Meclis kararı ile alınıp halkın kullanımına sunuldu. Kırıkkale’de mobil atık toplama aracı ve atık getirme merkezi konteynerleri kazandırıldı. Kırşehir’de ‘Kırk Köy Kırk Tohum Projesi’ kapsamında kent meydanında ata tohumundan üretilen 84 bin sebze fidesi dağıtıldı. Kilis’te okulların ana sınıflarında süt dağıtımına başlandı. Kütahya’da yatağa bağımlı yurttaşlarımıza hasta yatağı ve evde bakım desteği başladı. Sinop’ta çocuk bahçesi açıldı. Uşak’ta halk süt projesi başladı. Yalova’da yeni hal binasının planlama çalışmalarına başlandı. Beklenti çok yüksekti, çalışmaları başladı. Zonguldak’ta taşeron şirkette çalışan 730 işçinin günlük yevmiyesini 1120 liradan 1680 liraya yükseltti. İktidar işçilere zam yapmadığı bu süreçte, hatta onlar elektriğe yüzde 38, bugün doğalgaza yüzde 38 zam yaparken, Zonguldak Belediyemiz taşeronda emeği sömürülen işçilere yüzde 42 zam yaptı. ‘Bu başkanlar olmasaydı, bu kentlerde ne olmayacaktı’ diye bakıp, sadece birer örnek seçtiğimde gerçekten bütün imkansızlıklar, zorluklara rağmen çok büyük bir emek, çok büyük bir gayret var.”

“31 MARTI, 2019’DA SEÇİLEN BAŞKANLARIMIZIN PERFORMANSINA BORÇLUYUZ”

“Bir yandan şöyle bir şey görülüyor, iktidar tarafından. ‘2019’da geldiler, israfı bitirdiler, Hizmeti yaygınlaştırdılar. Özellikle pandemide bu AKP’nin kendi içinden yapılan değerlendirmelerdir. ‘Bizim belediyeler şaşkın şaşkın Ankara ne yapacak diye beklerken, CHP’nin yerel belediyeleri iki günde maske üretmeye başladılar.’ Yereldeki iktidarları. İki gün içinde bir yerde ne aksıyorsa. Sokak müzisyeni aç kaldı, gitti ona sahip çıktılar. Çiçek satıcısı teyzeyi evinde buldular. Yardım kolilerinde destan yazdılar. Efendim, sıkıştıkları yerde kampanya başlattılar, bir çağrıları ile dayanışma belediyeciliğine 4 saatte 6 milyon lira para toplandı. AKP gitti ve o hesaplara el koydu. Eskişehir’in aşevi hesabına, İstanbul’un askıda fatura kampanyası hesabına, Ankara’da toplanan para hesaplarına el koydular. CHP’li belediyeler yılmadı, bu sefer döndü Mansur Yavaş, ‘Tamam o zaman gidin, biz yardımcı olacağız, size göstereceğiz, isteyenler esnaftaki veresiye defterindeki borcu kapatsın’ dedi. Seçim kampanyasında borcu kapatan kadın ile kapıda tesadüfen karşılaşan Mansur Yavaş filmi, filim olmadığı, reklam olmadığı, hayatın ve yaşanmışlığın ta kendisi olduğu için Ankara’da yüzde 60 oy alındı. Bu büyük dayanışma kampanyaları, vatandaşın CHP’li belediye başkanının iyi niyetini görüp, imkanı olanın destek vermesi, imkanı olmayanın destek görmesi, yalnız hissetmemesi, bize bugünleri getirdi. Biz 31 Mart seçimini, 2019’da seçilen belediye başkanlarımızın yüksek performansına da borçluyuz. Pek çok şeye borçluyuz ama o performansı unutmamak lazım.”

“CHP’Lİ BELEDİYELERİN İLK 100 GÜNDE NELER YAPTIĞINI GÖRÜYORLAR”

“Görüyoruz ki ilk 100 günde belki isimlerini Türkiye’de kimsenin bilmediği, daha çiçeği burnunda belediye başkanlarımız, kendi şehirlerinde bütün imkansızlıklara rağmen destan yazıyorlar. Öyle diyor AKP’li bir arkadaş. ‘Bizimkiler şaşkın şaşkın Ankara bir şey yapacak mı, bu pandemi nedir’ derken, iki günde maske üreten, veresiye defteri kapatan, sokakta çalışanı evinde bulup sahip çıkan, dolmuş şoföründen sağlık çalışanına kadar herkese dokunan CHP’li belediyelerin bu ilk 100 gününde de ne yaptığını görüyorlar arkadaşlar. Birincisi, bir tek örnek. Her birinizde var. Ali Orkun Ercengiz, bu belediyeyi 23 milyon dolar borçla devraldı. Bugünkü parayla neredeyse 1 milyar liraya yakın borç. 800- 900 milyon borç. İki dönem yönetti. Sonra Ali Orkun Ercengiz Burdur’da ilk kez birisi üçüncü dönem belediye başkanı seçiliyormuş. Seçilir tabii. Sen 900 milyon lira borç yap, gelsin iki dönem hem bu borcu bitirsin, hem dünya kadar iş yapsın, israf etmesin, adam kayırmasın, hem hizmet etsin hem borç ödesin. Bu işte CHP belediyeciliği. Bunu gördükleri için bu sefer şöyle bir şeye döndüler. ‘Efendim, biz geçen sefer bunları takip ettik, izledik, sonra karalamaya başladık, kimini yargıladık, kimini görevden aldık, ona kayyum atadık, buna saldırdık, mahkeme açtık, iftira attık, televizyonları aleyhlerinde çalıştırdık.’ Adamlar İstanbul’da belediye otobüsü kiralayıp yani bir şahsa ait olan otobüsü çalışmadığı gün kiralayıp, film seti kurup, ‘Arıza yapan otobüste vatandaşın isyanı’ diye yalandan film çekerken yakalandılar. Sırf olgu ile algıyı ters çevirebilmek için, olgu ile algı yer değiştirsin diye. Olgu, hizmet ediliyor. İstiyor ki algı ‘Hizmetler aksıyor, kötü gidiyor.’ Yahu vatandaş senin yalan filmine kanar mı? Binmiyor mu o metrobüse, arabaya? O şehirde o yaşamıyor mu, görmüyor mu yapılan hizmetleri? O yüzden birimizin reklam filminde gerçekten kapatılan veresiye defteri vardı. Birimizin reklam filminde yalandan duman dumana tüten otobüsteki görüntüler vardı. Vatandaş gerçeğe inandı ve hakikate sarıldı.”

“BİZİM ÖNCELİĞİMİZ OLAN EMEKLİ VE EMEKÇİLERİ GÖRMÜYORLAR”

“‘Şimdi işi baştan sıkı tutalım, bunların elini ve kolunu bağlayalım. Ne yapacaksın? Efendim SGK borçlarına haciz koyalım. Vergi borçlarını hemen isteyelim.’ Sen 22 sene ülkeyi yönetmişsin, ne zaman görüldü belediyeye haciz yolladığı SGK’nın? Görülmedi. Sen ne yaptın 22 yıldır? Bu SGK ve vergi borçları ödenmediyse, niye ödenmedi? İki sebebi var. Bir belli aralıklarla geliyorsun, faizleri siliyorsun, yapılandırma yapıyorsun. Bunu yapan belediye borcunu erken ödeyen belediyeye göre vergi ve SGK tutarı kadar faizsiz kredi kullanmış oluyor. Sen bunu defalarca yaparsan, senin belediye başkanın da bunu ödemez, diğer belediye başkanı da bir öder, iki öder, üçüncüde derki ‘Ya biz de ödemesek.’ Bir kere burada sorumluluk tamamen sende. İkincisi, belediyelerin o kadar az kaynağı var ki, işte burada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanımız var. 2,5 milyon nüfusa göre para alıyor, 25 milyon nüfusa hizmet ediyor. Sen oraya doğru aktarmayı yapmazsan, ne yapsın? Mesela arıtma arızalanacak. Antalya’nın denizine pis su akacak. Arıtmayı mı tamir edersin, SGK primini mi yatırırsın? Herkes arıtmayı tamir eder. Ulaşım aksıyor, ulaşıma mı bir şey yaparsın, vergi borcunu mu kaparsın? Bu belediyeler bunları ödeyemedilerse de ödemedilerse de sorumlusu bu iktidardır. Şöyle bir şey göstermeye çalışıyor. ‘SGK’ya efendim CHP’li belediyeler borcunu ödesin de.’ Ben diyorum ya 12 bin lira verme, 17 bin 500 lira ver emekliye diyorum, ‘Para yok’ diyor. ‘Maliyeti 33 milyar lira’ diyor bunun. Yahu 17 bin 500 lira yapmanın da maliyeti 100 milyar lira. Peki sen geçen sene yandaş şirketlere ne kadar vergi affettin, 660 milyar lira. Adını ezberlediğimiz müteahhit firmalara, hani ‘Beşli çete’ diyorduk. Diyorlar ki ‘Onlar beş kişi değil aslında 25 kişi’, 43 kişi bunlar. 43 büyük firmanın otoyol yapan, köprü yapan, ihale alan, devletin her ihalesini iğneden ipliğe alan 43 firmanın 660 milyar vergi borcunu sildi. Altıda biri bütün emeklilere yetecek. Bir o kadarı bütün asgari ücretlilere yetecek. Siyaset öncelik belirleme işi. Beyefendilerin önceliği zenginler, bizim önceliğimiz olan emekli ve emekçileri de görmüyorlar.”

“TÜRKİYE’DEKİ BÜTÜN BELEDİYELER SGK BORCUNUN YÜZDE 3’ÜNE SAHİPLER”

“Şimdi diyor ki bana ‘Özgür Bey, asgari ücret verin emekliye demiş, 100 milyar lira para lazım. Ödeyin SGK borçlarınızı da verelim.’ SGK’ya belediyelerin hepsinin borcu, SGK’ya olan bütün borcun yüzde 3’ü. Türkiye’deki bütün belediyeler SGK borcunun yüzde 3’üne sahipler. Yüzde 3’ü bizim belediyelerimizin borcu. Yüzde 97’si diğer borçlar. Bir ilan etsene, SGK’ya kimin borcu var, bir görelim. Belediyeleri söylüyoruz. Bu borçların yüzde 35’i bizim borçlarımızın, zaten AKP’den devraldığımız borçlar. Bir yüzde 35’i de eskiden AKP’den devralıp üstüne faiz binmiş borçlar. Bir kısmı da AKP’li belediyelerin çok gerisinde olmakla birlikte bizim borcumuz. Zaten rakam ortada. 60 milyar lira bizim var, 35 milyar lira AKP’nin. Bütün büyük belediyeler bizde. Türkiye’nin ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden belediyeler bizde, borcun yarısı sizde. İki bizse, bir sizin. Bir kere hesabın burası yanlış. Belli ki kimin daha çok borcu olduğu ama toplam yüzde 3 borcu. SGK’ya bunu ödeseler, sanki SGK’yı bugün bu borçları ödenmezse, emeklilere zam yapacakmış gibi. Ben şunu söyleyeyim, emekliye 17 bin 500 lira yapın, bizim bütün CHP’li belediyeler bütün borcumuzu derhal kapatacağız. Yap emekliye 17 bin 500 lira. Yıllardır affet, sil ve böl kendi belediyelerine, belediyeleri CHP alınca, başla bu yola.”

“BÜTÜN MESELE CHP’Lİ BELEDİYELERİ HİZMET YAPAMAZ HALE GETİRMEK”

“Diyorlar ki, ‘Ankara büyük bir yer ama küçük bir yer.’ Her şey her yerde duyuluyor. Talimat şu, ‘Bütün yaz çalışacaksınız, 1 Ekim’de bize bu belediyeleri iş yapamaz hale getirecek, ne tedbir varsa alacağız. Tek çaremiz şu diyorlar, ‘CHP yönetemiyor algısını yerleştirmek. Yoksa iktidar elden gidecek.’ Ben diyorum ya belediye başkanlarımızın cebinde birer anahtar var. Bu ne belediyenin kasanını, kapısının anahtarı, bu anahtar CHP iktidarının anahtarı. Şimdi bütün mesele belediyelerin elini ve kolunu bağlayıp, hizmet yapamaz hale getirmeye çalışmak. Bunun adı düpedüz darbe girişimi. Bakın, asker gelirse, bir seçilmişin elini ve kolunu bağlayıp götürürse, buna askeri darbe diyoruz. Eğer yargı yoluyla yapılırsa, buna ‘Yargı darbesi’ diyoruz. Geçen dönem İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ekrem Başkanın mazbatasının iptali gibi. Yalova Belediyesi’ne haksız yere üç bilirkişi raporuna rağmen yargılamanın tamamlanmayıp, belediyenin elde tutulması gibi. Ya da pek çok belediyede pek çok örnek, hepimize şunu gösterdi. Yargı eliyle bir takım suçlama ve ithamlara el koyma, hepsinin sonunda, eninde sonunda millet o belediyeleri CHP’ye geri verdi. Şimdi yeni bir yargı, darbe girişimi var. O darbe girişimi mali darbe girişimi. Bugün yapılan iş belediyelerin elini ve kolunu yargısal kararlarla yapamadılar, askeri darbe yapacak halleri yok. Belediyelere mali darbe yapıyorlar. Belediyenin elini ve kolunu bağlıyorlar, hizmet edemez hale getirmeye çalışıyorlar. Millet ile devlet karşı karşıya gelirse, millet kazanır.”

“VATANDAŞLARIMIZIN KATKILARIYLA BU BÜYÜK SALDIRIYI BERTARAF EDECEĞİZ”

“Milletle devlet karşı karşıya gelirse millet kazanır. 31 Mart seçimlerinde milletle devlet karşı karşıya getirildi. Anadolu Ajansı, Atatürk’ün kurduğu canım Anadolu Ajansı bir ittifakın ajansına dönüştürüldü. TRT televizyonu AK Parti’nin kanalı hâline dönüştürüldü. Bizi bir dakika, kendilerini 500 dakika verdiler. İlçe başkanları yerine kaymakamlar, il başkanları yerine valiler çalıştı ama millet gördü ki karşısına devlet geçmiş millet devletin adaylarını değil, sizin gibi milletin adaylarını seçti, yine aynı şey olacak. Onlar el kol bağlayacaklar, hizmetleri aksatmaya çalışacaklar. Biz kendimizi doğru ifade edeceğiz. Mazeret üretmeden çalışacağız. Yine dayanışma yapacağız, halkı davet edeceğiz. Gençleri davet edeceğiz. Büyük dayanışmalarla büyük emeklerle çalışacağız. Bunları teşhir edeceğiz. Bu yaptıklarını vatandaşa göstereceğiz. Diyeceğiz ki ‘Hacı abi sen oyu Tayyip Bey’e ya da onun işaret ettiğine verince sorun yok. Ama ona vermediğinde sana gelecek hizmeti aksatmaya çalışıyor.’ Çöp arabasına haciz koyacakmış ki çöpler toplanamasın, işte ‘CHP demek, çöp demek, çukur demek’ diyecekmiş. Vidanjörü bağlayacak, hacı amcanın foseptiği temizlenmeyecek hacı amca CHP’ye kızacak. Bunu hacı amcaya anlatacağız, Emine Hanım’a anlatacağız. Bir hizmet iktidar yüzünden aksıyorsa bunu o hizmetin aksadığı yerde anlatacağız. Ve o hizmetin aksamaması için de tarihin en büyük dayanışmasını yapacağız. Birbirimizin yardımına koşacağız. Birimizin çöp arabasını mı bağladı? Öbürü onu takviye edecek. Birimizde bir hizmeti aksatacak bir tedbir mi alındı? En yakın belediye ona koşacak. Çünkü bu mesele artık belediyecilik meselesi olmaktan çıktı. Bugün belediye hizmetlerinde ‘Hatt-ı müdafaa yoktur, sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatan toprağıdır’ arkadaşlar. Çünkü siz halkımız, milletimiz tarafından belediye başkanı olarak görevlendirildiniz. Resmi unvanınız bu ama esas işiniz Atatürk’ün partisini Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde iktidar yapmak. Sizin böyle bir göreviniz var. O yüzden benim burada bu işin aksamıyor değil. Bir yerde bir şey aksıyorsa hepimiz yetişeceğiz. Büyük bir disiplinle büyük bir merkezi yönetimle. Ayrıca pandemide gördük vatandaşımıza derdimizi doğru anlatırsak, ‘Koş, yetiş’ dersek yetişiyorlar. Dünyanın dört bir yanından sizlerle dayanışmak isteyen hem insan kaynağı hem dünyanın dört bir yanında bu ülkeyi seven insanların bir ihtiyacı varsa ‘Elimi taşın altına nasıl sokarım’ diyor. Bu büyük dayanışma ağını biz örgütleyeceğiz. Siz örgütleyeceksiniz. Yerelde, genelde, dünyanın dört bir tarafındaki soydaşlarımızın, Türkiye’nin dört bir yanındaki vatandaşlarımızın katkılarıyla bu büyük saldırıyı bertaraf edeceğiz.”

“BU MİLLET SİYASİLERİ SEVER AMA EMRETMEYE BAŞLARSA KİMİN PATRON OLDUĞUNU GÖSTERİR”

“Göreceksiniz bu kamu vicdanını yaralayan, toplumun vicdanında geri tepecek bir darbe girişimidir. Bu millet Kenan Evren’in darbesinden sonra işaret ettiği kişiyi değil, Turgut Özal’ı seçti. Bu millet kendisine birisi bir şey dayattığında, bu millet siyasileri sever, dinler ama sesini çok yükseltir, emretmeye başlarsa ‘bana emir veremezsin’ der kimin patron olduğunu gösterir. Sizi belediye başkanı seçmiş olabilirler, milletvekili seçmiş olabilirler, partimizin genel başkanı olabilirsiniz, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı yapmış olabilirsiniz, hep millet ‘yap’ dedi diye yaptınız. Şimdi siz millete görev verdiği Belediye Başkanı üzerinden ceza kesmeye kalkarsanız, sırf oyunu başka partiye verdi diye çöpünü toplatmamaya tenezzül ederseniz bu millet bunun karşısında çok önemli bir reaksiyon gösterir. O yüzden biz, şimdi hacizler geliyor, göğüsleyeceğiz. Yaz geçecek, biz çalışacağız. 1 Ekim gelecek, ne yapacaklarını göreceğiz. Ama şunu söyleyelim, asla ve asla mazeret üretmeden kendimizi iyi ve doğru anlatarak mümkün olduğu kadar hizmetlerin aksamamasını sağlayarak anlık aksamalar varsa da sebebini doğru göstererek, doğru işaret ederek mutlaka bu süreçte üstlendiğiniz bu önemli görevi en iyi şekilde yerine getirmelisiniz. Dediğim gibi mesele sadece bulunduğunuz yerde iyi belediyecilik yapmak değil. Topyekun bu süreçten partimizi başarılı çıkarmak, bunun için de bizler size güveniyoruz, inanıyoruz.”

“ÜRETİCİLERİN DERDİNİ, SIKINTILARINI DİNLEDİM”

“Geçtiğimiz dönem 21 olan şimdiki il belediye sayımız 10’du. Önce 11’di sonra 10’du Yalova’da yapılan darbeden sonra. Şu anda 21. Geçen dönem Ali Orkun Ercengiz'in ev sahipliğinde başlayan dostane toplantılar oluyordu başkanlar arasında. İletişimleri güçleniyordu. Deneyim paylaşımları oluyordu. Bu dönem bunu kurumsal hale getiriyoruz. O yüzden de ilk toplantı yine Burdur’da. Kendisi hem il belediye başkanları içinde en kıdemli hale geldi, üç dönemdir belediyeyi kazanıyor hem de geçen seferin ilk ev sahibiydi. Bu toplantının ana konusu hayvancılık ve tarım. Ben sabahleyin fasulye üreticilerinin tarlasındaydım, haldeydim. Domates, kabak üreticisiyle, salatalık üreticisinin derdini dinledim, sıkıntıları dinledim. Memnun olduğum şu, belediye başkanımızın ata tohum projesinden bugünlerde yıllardır gayret ettiği ‘kooperatifleşin ki size ezmesinler’ yaklaşımının haklı olmasından, bu günlerdeki soğuk hava depoları yapalım ki hep birlikte köylünün üyesi olduğu yapılarla belediyemiz ortaklaşa. Bunun fiyatı 8 liraya düştüğünde ‘satmayacağım’ diyebilsin koysun soğuk hava deposuna 40 lira olunca satabilsin. Bunu bilince zaten bu fiyatları buralara çekemeyecekler. Ondan çok memnundular. Milletvekilimden sitayişle bahsettiler. ‘Her derdimizi Meclis kürsüde söylüyor’ dediler biliyorduk ama memnun olduk, gurur duyduk. İl başkanımızdan, ilçe başkanlarımızdan, ‘CHP hep yanımızda’ dediler. Bir genel başkan için bir ilde memnuniyetin en duyulabilecek en üst noktasındayım. Belediye bizde memnunlar, milletvekilimiz var, memnunlar, il yönetimi, ilçe yönetiminden, örgütten, kadın kollarımızdan, gençlik kollarımızdan razılar. Belediyenin bahçesine gittim. Çalışanlar toplanmış. Onlara sordum, önce gizli sordum, sonra açık sordum. Başkan'dan, yönetimden razılar. O açıdan son derece memnun bir şekilde buradan ayrılıyorum.”

“BUGÜNE KADAR SEÇİLENLERİ EĞİTTİK, BUNDAN SONRA EĞİTİLMİŞLERDEN SEÇECEĞİZ”

“Toplantıda hem sizler başarılı deneyimlerinizi birbirinize aktaracaksınız, hem akademisyenleriniz, hocalarımız kendi bilgilerini, birikimlerini, çalışmalarını aktaracaklar, iyilerde ortaklaşacağız. Yanlış yaptığımız bir şey varsa hızla terk edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi kendi kurduğu sosyal demokrat belediyelerin derneği SODEM'le, sendikası SODEMSEN’le ve seçimle geldiğimiz başta Türkiye Belediyeler Birliği ve Tarihi Kentler Birliği’nin başkanlığını Sayın İmamoğlu birininkini Yavaş yapıyor. Ama her birinizin üyesi olduğu çok sayıda belediye birlikleriyle birlikte bir büyük yapı var. Onun bir eşgüdüm konseyini kurduk. Yılmaz Büyükerşen’in onursal başkanlığında bu bütün başkanlarımızın katıldığı. Ayrıca bir eğitim birimi yani 4 Eylül’deki kurultayımızla başlayacak. Sivas'ta sembolik olarak başlayıp 6-7-8-9’unda Ankara’da gerçekleşecek Cumhuriyet Halk Partisi’nin ikinci yüzyıl değişim kurultayı var. Tüzüğünde değişiklikler var. Program değişikliğinin ilk toplantıları yapılacak. Orada tanıtımının da yapılacağı uzaktan eğitim modülü var. Biz bugüne kadar seçilenleri eğitmeye çalıştık. Bundan sonra online eğitimlerle eğitilmişlerin arasından seçeceğiz. Örneğin sadece hedefi belediye meclis üyeliği olan bir üyemizin alması gereken sertifikalar, onun için katılması gereken dersler, geçmesi gereken sınavlar hepsini online ve cep telefonundan da bilgisayarından da takip edebilecek. Yapılan her etkinlik, alınan her eğitim, katılan her etkinlik bir yetkinliğe dönüşebilmesi için bu puanlanacak, takip edilecek ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin Demokrasi ve Yerel Yönetimler Akademisi hem seçilmişlerimize eğitim verecek hem çalışanlarımıza. Yakında sistem tamamen hayata geçtiğinde belki birkaç yıl içinde tamamen oturduğunda şöyle şeyler göreceksiniz. Sabah kalkacaksınız, cep telefonunuza bir mesaj gelecek. ‘Dün gece Resmi Gazete’de imar mevzuatıyla ilgili şu değişiklik yer aldı, eğitim videosu hazırlık aşamasındadır. Bu konuyla ilgili lütfen ilgili birimlerinizi uyarın’. Öğleden sonra değişen mevzuatta imar müdürüne bilmesi gerekiyorsa imarda çalışanlar ne bilmesi gerekiyorsa belediye meclis grubu imar komisyonu ve belediye başkanı ne bilmesi gerekiyorsa ona yönelik eğitimler. Mesela imarda çalışan memurun cep telefonuna mesaj gelecek. ‘Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimler Akademisi tarafından dün gerçekleşen mevzuat değişikliğine uygun eğitim programına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Eğitiminizi tamamlayıp testi 48 saat içinde geçmelisiniz’. Bu şekilde bütün mevzuatı takip ettiğimiz belediyede çalışan personelden Büyükşehir Belediye Başkanına kadar herkesi önce belli eğitimlerden geçirip sonra da tamamlama eğitimlerini yapacağımız bir büyük akademik kuruldu. Online akademi. Bunun bir ay sonra ilk 6 dersiyle tanışacaksınız. Yılbaşına kadar 91 ders, 300 modülle hazır olacak. Sonrasında da artık talebe, ihtiyaca göre ve araştırma geliştirme biriminin önümüze koyduğu yaklaşımlara göre hep birlikte onu da geliştireceğiz.”

“KÖTÜ NİYETLİ DENETİMLER, ÇOK HAKSIZLIKLAR YAPILIYOR”

“Maalesef belediye başkanları elbette ki rutin ve ani denetimler geçirirler. Bundan Cumhuriyet Halk Partililerin hiç endişesi olmaz. Ama maalesef bize karşı çok kötü niyetli denetimler yapılıyor. Çok haksızlıklar yapılıyor. Tabii gerek Sayıştay’da gerek Mülkiye Müfettişliğinde görevini liyakat ile layıkıyla yapan iyi insanlara hiçbir sözümüz yok. Ama bazı tetikçiler görevlendiriliyor, gittikleri yerde yaptıkları denetimin siyasi amaçları oluyor. Buna karşı biz size 20’ye yakın Sayıştaycı, 5 mülkiye müfettişinden oluşan geçmişte bu görevleri çok başarıyla yapmış, ekiplerle sizi rutin denetimlere hazırlama ani denetimlerde ya da rutin denetimler sırasında ihtiyaç duyulan hukuki ve teknik desteği vermek ve bazı kötü niyetli çabalarda size refakat ederek oradaki denetimin usulüne uygun cereyanına eşlik etmek üzere veya size orada destek vermek üzere bir denetim birimi de kuruldu. Tabii partinin belli konularda istediği zaman farklı raporları sunmak gibi görevleri de olacak. Bunun yanında eşgüdüm işimiz var. Bu büyük yapının en çok üzerinde durduğu. Çok iyiyiz, çok başarılıyız ama her birimiz verdiğimiz hizmeti bir başka isimle bir başka renkle, bir başka fonla bir başka anlatıyla bir başka iletişimle yapıyoruz. Bunları ortaklaştırmak lazım mevcutlarda. Örneğin bütün Cumhuriyet Halk Partili belediyelerin bir tane kartı olacak. Belediye başkanlarım hemen diyor ki, ‘Eyvah bizim kartlar ne olacak?’ Önü aynı olacak. Arkası sizin istediğiniz gibi olacak. Bir tarafı CHP’li belediyelerin ortak yüzü olacak. Bütün Türkiye’de onu gören bu kartın Cumhuriyet Halk Parti’li bir belediyeye ait olduğunu bilecek. Ama arka yüzü örneğin Selçuk’ta Efes Kart var Kuşadası’nda yanı başında Efe Kart var. O isimler de geçiş dönemi de yer alacak belediyenin logosu yer alacak. Belediye başkanımızın işte imzası varsa yer alacak ama ön taraflarında ortaklaşacağız. Biri kent lokantası açıyor, biri semt lokantası, biri halk lokantası, bunları ortak isimde ortak temayla da ortak renkte birleştireceğiz. Bundan sonra da yapılan, herkesin yapacağı işleri tek tip, tek renk, tek font, tek anlatı, ortak iletişimden sürdüreceğiz. Bir de tabii herkesin yapıp herkese uymayacak ama bazılarının ihtiyaç duyduğu projeler var. Örneğin kreş her yerde yapılmalı, bir yerde güzel bir kreş projesi çiziliyor. Orada başka orada başka bundan sonra hatta belki de yarışmalarla yapılacak bu projelerin şartnamesinde diğer CHP’li belediyeler tarafından istenildiğinde kullanılabilmesini hep birlikte yazacağız. Uygulama bedeli varsa onu da yazacağız. Ama her birimiz işte 600 kişilik kız yurdunu ya da 50 öğrencilik, 100 öğrencilik kreşi ayrı ayrı çizdirmeyeceğiz. İhtiyaç varsa farklılaşabilir ama ortaklarda birleşeceğiz. Yaptığımız projeleri yazmamız lazım. Yani önce yaptıklarımızı yazıp o yazımı mükemmelleştirip sonra yazıldığı gibi uygulayıp, uygulamadaki aksaklıkların da öne geçmemiz lazım. Ama ortak proje havuzunda bir başka yerde yapılmış bir doğru işi, bir diğer yerde diğer arkadaşımız uygulamaya hazır haliyle devralabilecek. Bunun için çalışacağız.”

“ÜRETİCİYİ VE TÜKETİCİYİ EZDİRMEYECEK BİR SİSTEM KURACAĞIZ”

“Size bugün tarımla ilgili ve hayvancılıkla ilgili yapacağınız toplantıda başarılar diliyorum. Ben de takip edeceğim. Bir kısmını sabah gördüğüm şu, Türkiye’de büyük bir emek sömürüsü var ve bu tarımda artık katlanılamaz durumda. Bunun adı Rize’de çay, Artvin’de çay, Trabzon’da çay. Maliyeti 19 lira. 17 lira taban fiyat açıkladılar. 25 beklenirken. Büyük bir isyan var. Bunun adı Konya'da, Osmaniye’de, Tekirdağ’da buğday. 8,25’lik fiyatı 9,25 yaptılar. Mazot, her şey 2 katına çıkmış. Büyük bir isyan var. 15 lira bekleniyordu. Hiç olmazsa 13 lira olsun deniyordu ama 9,25 yaptılar. Böyle bir isyan var. Bugün burada gördük ki bu mağduriyetin adı Burdur’da fasulye. Türkiye’ye, fasulye yediren bu memlekette fasulye tarlada 8 lira, Burdur’da pazarda 80 lira, Manisa’da 80 lira, İstanbul’da 120 lira, Didim’e gittiğinizde 200 lira. Orada insanlar söylediler, son aldığı fiyatları. Ama burada 8 lira. Sofralık domates 10 lira, Manisa’da salçalık domates 1 lira 80 kuruş. İzmir’de 1 lira 75 kuruş. Büyük isyan var. Bunların tamamını, bunların tamamını hep bir elden bir mantıkla çözmemiz lazım. O da şu, elbette bu süreçte siz çalışacaksınız, üreticileri destekleyeceğiz. Bazı ürünlerini alacağız, dağıtacağız falan ama temel mantık şu. Üreticiyi de tüketiciyi de ezmeyen bir düzen kurmak lazım. İkisini ezdirmezseniz aradaki zengin ettiklerinizi küstürürsünüz. Bu aradakileri, sistemi geliştiren AK Parti. Biz üreticiyi ve tüketiciyi ezdirmeyecek bir sistem kuracağız. Bunun adı 70’lerde kooperatifti. Kooperatifçiliğe yeniden önem verilecek. Üretici birlikleri kurulacak. Sulama birlikleri 22 yılda ne hale getirildi? Bugün Burdur’da yaşanan su sıkıntısının ana sebebi herkesin mecburen ve tek başına sondaj vurması. Su yüzlerce metre derine çekildi, göl çekildi. Sulama çok pahalı hale geldi. O yüzden masraflarla baş edilemez hale geldi. Hepsine bir bütünleşik yaklaşıma ihtiyaç var, iyi tarım politikasıyla ilgili Cumhuriyet Halk Partisi’nin önümüzdeki süreçte çok bütünleşik politikalarını, programlarını sunacağız. Ama sizlerin yerelde yapacakları işbirlikleri, çalışmalar çok önemli.”

“MALİ DARBE GİRİŞİMİNİ EL BİRLİĞİYLE PÜSKÜRTECEĞİZ”

“Ben ayrılacağım. Giresun'a gideceğim. Yarın Giresun’da fındık mitingi var. Buralarda duyduklarımızı da oralarda da söyleyeceğiz. Çiftçilerin beklentilerine yönelik olarak. Siz ayrılacaksınız, illerinize gideceksiniz. Bir kez daha tekraren söylüyorum, her birinizle iftar ediyoruz. Geçmişleri, tertemiz iletişimleri, kuvvetli halkın sevdiği başkanlarsınız ama size karşı kötücül bir akıl var. Sizi çalıştırmamak, elinizi kolunuzu bağlamak üzere. Buna karşı dirençli olun, gayretli olun. Bunları mazeret bilmeyelim. Mazeret yerine gayret üretelim. Halkla iletişimimizi doğru kuralım. Bu darbe girişimini, bu mali darbe girişimini el birliğiyle püskürteceğiz. Hepinize inanıyorum, hepinize güveniyorum. Kentlerinize, şehirlerinize bizlerden selam götürün. Biz de bundan sonra bugüne kadar olduğu gibi çok sayıda şehrimize gittik. Sizin de şehirlerinizi ayrı ayrı gelecek sizlerle birlikte olacağız. Hep birlikte çok çalışacağız. Hep birlikte başaracağız. Eninde sonunda bu milletin makus haline hep birlikte yeneceğiz. Bu insanların yüzünü güldüreceğiz. 31 Mart gecesi yerelde kazandığımız başarıyı sağolsun anons ederken başkanım ‘zafer’ dedi. Ben zafer olarak nitelendirmiyorum çünkü bir kaybedeni olacak diye korkuyorum. Kimse kendini kaybetmiş hissetmesin. 31 Mart’ın bakın, kaybedeni yok. 21 ilde bir cümle okudum, siz olmasanız olmayacaktı. Siz bu hizmetleri CHP’liye yapmıyorsunuz. Sütü MHP’li de içiyor. MHP’linin çocuğu da içiyor. AK Parti’linin çocuğu da içiyor. DEM’linin çocuğu da içiyor. Bütün hizmetlerinizden oy veren vermeyen herkes yararlanıyor. Bunun için şehirlerinize bizden çok selam. Allah size güç kuvvet versin. Cumhuriyet Halk Partisi ve milletimiz sonuna kadar arkanızda. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BURDUR’DA - 3