16.05.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel: “Engellerin Ortadan Kaldırılması İçin Hep Birlikte Gayret Göstereceğiz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, ‘Engelsiz Yarınlar Buluşması’nda yaptığı konuşmada, “CHP olarak iktidara gelip de sizlerin bütün taleplerini yerine getireceğimiz güne kadar yerel yönetimlerde aldığımız güçlü destek, elimizde bulundurduğumuz kamu göreviyle engellerin ortadan kaldırılması için hep birlikte gayret göstereceğiz” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Ahlatlıbel'de düzenlenen ‘Engelsiz Yarınlar Buluşması’na katıldı. Burada bir de konuşma yapan Genel Başkan Özgür Özel, “Bugün çok önemli bir etkinlikte, cıvıl, cıvıl, birbirini, ailesini, arkadaşlarını seven, ülkesini seven, birbirinden güzel insanlarla birlikteyim. Bugün sizinle birlikte olmak benim için çok büyük bir onur. Hepiniz hoş geldiniz” dedi. “Elbette mikrofonu almışken gününüzü kutlamayacağım. Çünkü bugün kutlanacak bir gün değil” diyen Özel, şöyle devam etti:


“HEPSİNİN GÖNLÜ SİZİNLE BERABER”

“Bugün farkında olunacak bir gün. Engellerin ortadan kaldırılmasının konuşulacağı bir gün. Engelsiz yarınlar için hep birlikte olunması gereken bir gün. Yoksa bir günü engelliler günü ilan edip, o gün gelip bir şeyler konuşup sonra bunları unutmak doğru değil. Bugün bu programı Ankara İl Başkanlığımız ve Kadın Kolları Genel Başkanımız birlikte organize ettiler. Konuşmalardan sonra çok güzel etkinlikler var. Hem farkındalığın artırılacağı. Hem de birazcık stres atacağınız, birlikte olunacak ve güzel bir gün geçirilecek. Bugünün ev sahiplerinden bir tanesi genç yaşında, 30 yaşında belediye başkanımız olan Çankaya Belediye Başkanımız Hüseyin Can Güner. Bütün belediye başkanlarımız adına sizleri selamladı. Yıllarca Ankara’da iki belediyemiz vardı. Geçen dönem üç olmuştu. Ama bu dönem 16’sı ilçe ve büyükşehir olmak üzere toplam 17 belediyemiz var. Bu CHP’li belediyeler engelli haklarını bilen, engelsiz bir kent, engelsiz yaşam alanları ve engelsiz yarınlar için gayret sarf eden belediye başkanları. Beş başkanım sizlerle beraber bugün. Hepsinin gönlü sizlerle beraber. Hepsinin odasının kapısı sizlerin derneklerine, ailelerine, bizzat sizlerin kendinize ardına kadar açık.”

“TBMM’DEN BEKLENTİLERİNİ NOT ALDIM”

“CHP olarak iktidara gelip de sizlerin bütün taleplerini yerine getireceğimiz güne kadar yerel yönetimlerde aldığımız güçlü destek, elimizde bulundurduğumuz kamu göreviyle engellerin ortadan kaldırılması için hep birlikte gayret göstereceğiz. Buradan basında buradayken partimizin engellilerin sorunlarına yönelik bazı çözüm önerilerini dile getirmek. İktidar partisine, iktidar partisinin ittifak ortaklarına ve bütün muhalefet partilerine bu kritik 5-6 hususta birlikte çalışmayı teklif etmek isterim. Elbette önümüzdeki seçimleri beklemek, orada bir çözüm vaat etmek siyasetin doğası gereği bize düşer. Ama sizlerin seçim bekleyecek vakti yok. Önünüzdeki engeller hayatı zorlaştırıyor. Bunların bir an önce ortadan kaldırılması lazım. Bununla ilgili belediyelerimizde üzerimize düşenleri bizler yaparken TBMM’nin de bu sorunları bir an önce çözmesi gerekiyor. Ben sevgili Engin Konakçı’nın çözüm önerilerini, taleplerini, TBMM’den beklentilerini not aldım. Şükriye hanımın ifadelerini, kızı Alev’in de uyarısı ile not aldım. Kaydettim. Bundan sonraki süreçte de bu konuda elimizden geleni Meclis’te yapmaya devam edeceğiz. Ama ilk husus. İktidarımızda yapacağımız ilk şey, bugün Aylin Hanımın gölge kabine bakanı olarak temsil ettiği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını hem ayıracağız, hem ismini değiştireceğiz. Şöyle bir anlayış var. Aile Bakanlığı, yani zaten kabinede 17 bakan var. Bir tanesi kadın. O da aileden sorumlu. Yani diyor ki kadın olarak sen evde otur. Aileden sorumlu ol. Biz bu bakanlığın kadınla ilgili olan kısmını kadın ve eşitlik bakanlığı olarak yapacağız ve başında elbette birisi olacak. Ama engellilerle ilgili kısım için CHP iktidarında engellilerin sorunları ile uğraşacak tek bir bakan olacak. O bakanın kendisi de engelli bir birey olacak. Söz veriyoruz.”

“EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRMEKTE”

“Engellilerin sorununu kabinede kendi de bu zorlukları yaşamış birisi anlatacak. Bütçesini söke söke alacak. Engellilerin önündeki engelleri kaldırıp engelsiz yarınları engelli bakanlığımız mutlaka çözecek. Engellilerin istihdama katılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırılması. Kamu ve özel sektörde engelliler için ayrılan kotaların mazeretsiz olarak doldurulması. Kamuda çalışan engellilerin eğitim, meslek ve yeteneklerine göre istihdamlarının teşvik edilmesi mutlaka sağlanmalıdır. Engelli aylıkları ve evde bakım aylıkları yüksek enflasyonlu ortam göz önünde bulundurularak, derhal yeniden hesaplanmalıdır. Mevcut uygulamada olduğu gibi engelli aylıklarını ve bakım yardımlarını engellinin hane içinde fert başına düşen gelirine göre değil kendi gelir durumuna göre hesaplanmalı. Engellilerin bakımını üstelenen anneler ve kadınlar sigortalanmalı, emeklilik hakları mutlaka güvence altına alınmalıdır. Engellilerin sağlık hakkından yararlanmak için önlerindeki bütün engeller kaldırılmalı. Muayene ücreti, katılım payı, özellikle ortez, protez ve her türlü yardımcı tıbbı malzemeden asla katkı payı alınmamalı, eğer bir ürünün iyisi varsa kötüsünün parası değil doktor hangisini tavsiye ettiyse onun parası ödenmelidir. Özel gereksinimli çocuklarımızın örgün eğitim dışında aldıkları rehabilitasyon hizmeti en az haftada 40 saat olarak belirlenmelidir. Engellilerin eğitim kuruluşlarına kabullerinde sorun yaşamamaları için muğlak ifadeler yerine kanuna net hükümler konulmalıdır. Ayrıca özel eğitim kurumlarına, servis parası içinde öğretmen parası içinde, bütün masraflar içinde tanımlanan düşük paralar, verilen eğitimin kalitesini düşürmektedir. Özel eğitim kurumlarının öğretmenlerinin ücretine mutlaka devlet desteği verilmeli. Maaşları artırılmalı. Tazminat hakları tanınmalı.”

“DÜZENLİ DENETİM” VURGUSU

“Özel eğitim kurumunda dört başı mahmur haftalık 40 saatlik en iyi eğitim engellilere tanınmalıdır. Erişilebilirlik sorunları Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinde yer alan, evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda çözülmelidir. Tüm ulaşım araçları, sinemalar, tiyatrolar, kültür merkezleri, spor salonları, yüzme havuzları engelliler için de ortak kullanıma müsait hale getirilecek bu üst düzey kriterlere kavuşturulmalı. Ruhsatlandırmalar buna göre yapılmalı. Düzenli denetimlerle bu standartların sürdürülüp sürdürülmediği takip edilmelidir. Birleşmiş Milletlerin Engelli Hakları Sözleşmesinin devlete yüklediği tüm sorunlar yerine getirilmeli. Yönetim süreçlerine engelli kuruluşları mutlaka dahil edilmeli. Ülkemizin iş mevzuatı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Komitesinin Nihai Gözlem ve Sonuç Raporuna göre değiştirilmeli, düzenlenmeli. Düzenli olarak ilgili kurum ve kuruluşlar denetlenmelidir. Ayrıca hepimizi üzen, yaralayan bir takım ifadeler, sözler, haksız muamelelere karşı mutlaka ayrımcılık türlerinin tanımlandığı, ayrımcılıkla mücadele yasası zaman kaybedilmeden Meclis’ten geçirilmelidir.”

“MECLİS’TE İLK ADIMI ATALIM”

“Engelliler hakkında, engellilerle ilgili çalışan STK’lar karar alma süreçlerine dahil edilmeli. İlgili kararlar alınırken, STK’nın onayı yoksa tekrar müzakere ve bir kez daha komisyona havale gibi kurallar mutlaka kanuna konulmalıdır. Bütün bir inancımızla şunu söylüyoruz ki bu hayat engellilerin sağlıklılarla birlikte paylaştıkları bir hayat değil. Sağlıklılarla engellilerin, engelsizlerle engellilerin. Müştereken ortaya koydukları, yönettikleri, yaşadıkları bir hayattır. Kimse engelsiz olduğu için engelli bireylerden daha fazla haklara sahip değildir. Bu hakkın kullanılmasında bir eksiklik varsa sorumlusu tüm kamu görevlileridir. Ben buradan bütün siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum. Gelin 31 Mart seçimlerinden sonra ortaya çıkan ve benim içinde olduğum, takipçisi olduğum, normalleşme sürecinin ilk adımını engellilerin bu birikmiş sorunlarını çözecek, kanuni düzenlemeleri Meclis’te hep birlikte yaparak ilk adımı atalım. Kazanımcısı tüm engelli bireyler, aileleri ve mücadeleleri olsun. Buradan Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a tüm partileri dahil edeceği bir süreçte bu sorunları çözümüne hep birlikte adım atmak için çağrıda bulunuyorum. Hepinizi engelsiz yarınlarda birlikte olmak ümidiyle saygı ile selamlıyorum.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, ENGELLİLER BULUŞMASINA KATILDI