25.07.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel: “Devlet ile Millet Yarışırsa Millet Kazanır”

Cumhuriyet Halk Partisi ,CHP Genel Başkanı,Özgür Özel,Cumhurbaşkanı Erdoğan,31 mart yerel seçimleri,Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi,SGK'ya en borçlu beş belediye AKP’ye ait,İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan,Çorlu tren kazası,Soma,gar katliamı,afyon cephanelik patlaması,sakarya hendek havai fişek fabrikası patlaması,chp.org.tr,CHP kurumsal web sitesi

“31 MART’TA CHP MİLLETİN TARAFINDAYDI, MİLLET KAZANDI”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP’li belediyelerin SGK borçları için tahsilat süreci başlatılacağına yönelik açıklamalarına tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Özel, “Millete mali darbe yapıyor, had bildiriyor. Devlet milletin karşısına geçmiş. Devlet ile millet yarışırsa, millet kazanır. 31 Mart’ta CHP milletin tarafındaydı, millet kazandı. O yüzden hiç tavsiye etmiyorum. Millet ile uğraşmasınlar. Milletin seçtiklerine saygılı olsunlar” ifadelerini kullandı.

“MUSTAFAKEMALPAŞA VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ ÖZLEMİMİZDİ”

Bursa Mustafakemalpaşa Belediyesi’ni ziyaret eden Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, “Büyük keyifle Mustafakemalpaşa’ya geldik. Çok uzun süredir Mustafakemalpaşa’nın özlemi vardı. Bu kentin CHP’li belediye başkanı tarafından yönetilmesi, aynı zamanda Büyükşehir Belediyesinin CHP’li tarafından yönetilmesi büyük özlemimizdi” dedi. Özel şunları kaydetti:

“BİR YEREL SEÇİMİ KAZANMAK İÇİN DOĞRUNUN BİR ARAYA GELMESİ LAZIM”

“Ben 2018 yılında burada iki belediyeyi almaya çok yakın olduğumuzu ifade etmiştim. Maalesef çok küçük farklarla, hem Mustafakemalpaşa’yı hem Büyükşehri o dönem kendi hatalarımızla kaybettik. Bu dönem Bursa’da aday belirleme sürecinde Bursa masası kurduk. İçinde milletvekillerimiz, il başkanımız, ilgili ilçe başkanımız bütünleşik olarak Bursa’ya hep birlikte baktık ve değerlendirme yaptık. Mustafakemalpaşa için olası adaylar içinde söz konusu olduğunda adaylık, olası adaylar içinde benim meslektaşım olan, daha önce bakanlık görevinde bulunmuş başkanımızın ismini ankete koyduk. Ankette oldukça iyi bir sonuç alındığını gördük. Ben aradım Şükrü Başkanı ve dedim ki adaylığı kabul ederseniz, bu seçimi bu sonuçla alacağımızı söyledim. Hiçbir şüphemiz yok dedim. Kendisi sağ olsun, belli bir değerlendirme yaptıktan sonra adaylığı kabul etti. Seçimi kazandık. Bir yerel seçimi ne sadece genel başkan, ne sadece iyi bir kampanya filmi, müziği, kampanyası, ne tek başına il ve ilçe yönetimi, ne tek başına aday kazanabilir. Birçok doğrunun bir araya gelmesi lazım. Bu süreçte birçok doğru birlikte yapılmıştır. Ölçme ve değerlendirmeye verilen önem karşılığını almıştır.”

“YEMEĞİ AKP’Lİ BELEDİYE YEMİŞ, HESABI ŞÜKRÜ BAŞKANA BIRAKMIŞLAR”

“Ben Mustafakemalpaşa Belediyesinde hem eczacı meslektaşımı ziyaret ediyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Hem her iki kişiden birinin desteğini almış bir CHP’li belediye başkanımızın seçilmiş olmasından gurur duyuyorum. Burada bize çok sayıda belediye başkanımız eşlik ediyor. Önceki dönem milletvekillerimiz, aktif milletvekillerimiz eşlik ediyorlar. Ben hem önceki dönem milletvekillerimize, mevcut vekillerimize, bütün örgütümüze teşekkür ediyorum. CHP’li belediyeler, dürüst, şeffaf, bütün güçlerini halka hizmet için harcayan belediyelerdir. Kimsenin burada kayırma, kayrılma, yolsuzluk yapma, böyle şeyler bizden çok uzak meseleler. O yüzden göreceksiniz bu borçlar hızla eriyecek. Biz geçen sefer büyük borçlarla aldığımız belediyeleri şu anda çok iyi noktalara getirdik. Bugünlerde SGK borcu polemiği, borçlu belediyeler polemiği var. SGK’nın tahsilata gitmesi, 150 milyon lira Mustafakemalpaşa Belediyesi’nden istiyorlar. Yemeği AKP’li belediye yemiş, hesabı Şükrü Başkana bırakmışlar. Şimdi hem onu öde hem şimdikini öde. Böyle bir şey olmaz.”

“BÜTÜN AMAÇLARI CHP’Lİ BELEDİYELERİ SIKINTIYA SOKMAK”

“Ayrıca aşırı istihdamın yarattığı sorunlar ortada. Biz bugün en borçlu beş belediyeyi açıkladık. Bu borç müteahhide borç, kamuya, SGK’ya borç, piyasa borcu, alınan kredilerin borcu. En borçlu beş belediye AKP’ye ait. Diyorlar ki SGK’ya en borçlu beş belediye CHP’nin. Oysa ki söylediği belediyelerden bir tanesi İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir kuruş SGK borcu yok, iştiraklerinin var. Ama İstanbul Büyükşehir Belediyesi 90 bin çalışanı olan devasa… Ölçeklendirdiğinizde bir aylık borcu yok İstanbul Büyükşehir’in doğrudan. Borcu olan belediyelerimiz var ama bütün amaçları geçmiş dönemde yapmadıkları şeyi şimdi yaparak CHP’li belediyeleri sıkıntıya sokmak.”

“BORÇTAN DA DÜŞÜN YAKAMIZDAN DA DÜŞÜN”

“Edirne’de, Balıkesir’de yapıldı. İlçelerimize baktığında belediye başkanlarımız görecek. Geçen dönem AKP’de belediyelerde, cami belediyenin arsasında. Arsasıyla bir cami vermiş, borcu silmişler SGK’dan. Trafo vermiş SGK borcunu sildirmişler ama bize bir tane yapmadılar. Tayyip Erdoğan’a sesleniyoruz. Mevcut cami yıkılıp yerine AVM yapılmayacağına göre, sen camiyi alıp borcun tahsilinden vazgeçiyorsan, o zaman bizdeki bütün cami ve trafoları, bütün ortak kullanım alanlarını, bütün direkleri, ne varsa kamunun kullandığı hepsini size verelim, borçtan düşün arkadaş. Borçtan da düşün yakamızdan düşün. AKP’li belediye olduğunda trafoyu alıyor, sanki trafoyu kaldırıp satacak. Elektrik geçiyor üstünden, dağıtılıyor. Camiyi yıkıp yerine otel yapacak halin yok. Ama alıyor, borçtan düşüyor. Arsanın emsal değerine bakıyorlar. Yapacaksa bize de yapsın, yapmayacaksa kimseye yapmasın.“

“BAŞKANLARIMIZ MAZERET DEĞİL İŞ ÜRETMEK İÇİN BURADALAR”

“Millet şunu görüyor. Son çaresi kaldı bakın. Geçen sefer hukuk darbesi ile karşılaştık. Hani bunlar darbelerden çok çekmiş ya. Vallahi bunlara darbe yaptılar. Ben Meclis’i açtırdım. Açıldı Meclis, gittik ve darbeye karşı direndik. Ama bunlar darbecinin daniskası. İlk önce İstanbul Büyükşehir’i 2019’da kazandık, itiraz ettiler ve seçimleri yenilettiler. Yok efendim akıl hastaları oy kullanmışmış. Bunlara Osmanlı tokadı vuracağız dediler, MHP’liler mitil atmaya gittiler. Bir yandan mehteran, bir yandan çakarlı arabalarla Boğaz Köprüsü’nde klip çektiler. Bir gittiler, millet yüzlerine bakmıyor. İki gün sonra Mehter Marşı ile gelenler İzmir Marşı ile Ankara’ya döndüler. 13 bin 600 oy, oldu 806 bin oy. Millet bunlara demokrasi tokadı attı. O zamanki hukuk darbesiydi. Şimdiki mali darbe. Çalışamaz hale getirecek belediyeyi. Umudu o ki İller Bankasından gelen paradan kesecekmiş. Efendim maaşlar ödenemesin. Gördünüz mü? CHP gelirse maaşları ödenemez. Çöpler toplanamasın, CHP gelirse çöpler toplanmaz. Vallahi Tayyip Bey ellerimizle toplarız. 1 milyon 600 bin kişi yine sana bunları söylettirmeyiz. Belediye başkanlarımız mazeret değil iş üretmek üzere buradalar. Ama yaptığınız da bu millete anlatırız. Senin o kestiğin paralar burada olsa Şükrü Başkan, Mustafakemalpaşa’ya hizmet edecek. Bursa’daki tüm belediye başkanlarımız Bursa’ya hizmet edecek.”

“MİLLETİN SEÇTİKLERİNE SAYGILI OLSUNLAR”

“Efendim neymiş? Benimkilere oy verirken iyi CHP’ye geçene, CHP kazandığında oy verirseniz parayı keseriz, sizi pişman ederiz. Millete mali darbe yapıyor, had bildiriyor. Devlet milletin karşısına geçmiş. Devlet ile millet yarışırsa, millet kazanır. Türk milleti devletini sever, askere gider, vergisini verir. İstemeyiz ama savaş çıksa gider, canını verir. Darbe olur darbeye direnir. Ama karşısına devlet geçerse, 31 Mart’ta geçti bak. Ne yaptılar 31 Mart’ta? ‘TRT AKP’li’ dediler. ‘Anadolu Ajansı AKP’li’ dediler. Valileri il başkanı, kaymakamları ilçe başkanı kıldılar. Millet ne yaptı, devlet ile millet karşı karşıya geldiğinde millet kazanır. CHP milletin tarafındaydı, millet kazandı. O yüzden hiç tavsiye etmiyorum. Millet ile uğraşmasınlar. Milletin seçtiklerine saygılı olsunlar. Milletin seçtiklerinin hizmetinin önüne asla geçmesinler.”

“HAKSIZLIĞA KARŞI ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKARIZ AMA YARGININ ÖNÜNE GEÇMEYİZ”

Özel, İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan’ın gözaltına alınmasına ilişkin soruya, “İlk gün olayı duyduğumda, ‘Sorumlular kimse hesap versin’ dedik. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanıma ilk açtığım telefonda, ‘Savcılar ne bilgi ve belge istiyorlarsa verin’ dedik. ‘Suç bizdeyse bizim personelimizdeyse, bizim yöneticimizdeyse bilelim; başkasındaysa onu bilelim’ dedik. Biliyorsunuz çok sayıda elektrik dağıtım şirketinin elemanı, yöneticisi gözaltına alındı ve tutuklandı. İZSU’dan tutuklamalar vardı. Şu anda dönemin İZSU Genel Müdürü ve bugünkü İZSU Genel Müdürüyle ilgili gözaltı kararı var. Tabi bugünkü Genel Müdürün nasıl bağlantısı var, bilgisine mi başvuruluyor bilmiyoruz. Ama ister bugün, ister dün, ister CHP’nin herhangi bir kademesinde haksızlığa karşı arkadaşlarımıza sahip çıkarız ama yargının önüne geçmeyiz” yanıtını verdi. Özel şöyle devam etti:

“SORUMLULAR KİMSE HESAP VERECEK, BİZ ONUN ÖNÜNDE DURMAYACAĞIZ”

“Şunu söyleyeyim. Çorlu tren kazasında, Soma, gar katliamı, Afyon’daki cephanelik patlaması, Sakarya Hendek’teki havai fişekte, birçok olayda sırf konu AKP’lilere gidiyor diye adaletin önünü kestiler. Biz bunu yapmayacağız. Ucu nereye varırsa varsın, sorgulansın. Ama adil yargılanma talebimiz var. Gerçekten ve gerçekten bütün sorumluların hesap vermesi lazım. Hiç şüphe yok. Orada en büyük sorumluluğun dağıtım şirketine ait olduğunu hakimler de görmüş ki esas tutuklamaları oradan yaptılar. Peki dağıtım şirketi suçlu da bu dağıtımı özelleştirenler suçlu değil mi? Elektrik Mühendisleri Odası yıllarca dedi, ‘Sakın özelleştirme yapmayın’ dedi, yaptılar. Biz o raporları Meclis’te okuduk ve dedik ki, ‘Özelleştirme cinayettir. Kamu yararı yok. Gün gelir çiftçiyi mağdur eder, gün gelir yoksulu mağdur eder. Gün gelir can tehlikesi ortaya çıkar.’ Bakım yapmıyor, onarım yapmıyor. Çağrılıyor gitmiyor. Gittiğinde kabloyu açıkta bırakıyor. Böyle felaketler yaşanıyor. Bir kez daha söylüyorum. Sorumlular kimse hesap verecek, biz onun önünde durmayacağız. Bu faciadan ders alacağız.”

“ESAS HESAP VERECEK, LÜZUMSUZ YERE ELEKTRİK DAĞITIM ŞİRKETLERİNİ ÖZELLEŞTİREN İKTİDARDIR”

“Bunun için Meclis’te araştırma komisyonu önerdik, kabul etmediler. Bu araştırma komisyonunun mutlaka kurulması lazım. Bir daha böyle canların yanmaması için, son sınıf tıp fakültesi öğrencisi sudaki elektriğe bastı ve hayatını kaybetti. Dünya kadar kadın cinayeti işleyen cani var, ölmek üzere olan bir kadını kurtarırken bir erkek öldü orada. Yani hakikaten kadın örgütleri, hep kadın cinayetlerindeki katillerin karşısındalar, hep birlikte oradayız. Ama mutlaka hep beraber o güzel insanı, bir kadının hayatını kurtarırken kendi hayatını feda eden o güzel insanı da mutlaka anmamız gerekiyor. Sorumlu kimse hesap verecek. Biz yargının önünde siyaseten engel olmayacağız ama yükün de, suçun da sadece sırf CHP’li belediye diye, CHP’li belediyenin yöneticilerine yıkılmasına karşı da dikkatliyiz. Şirketin ne oranda sorumlu olduğunu da görüyoruz. Bu konuda da esas hesap verecek, hesapsız kitapsız, lüzumsuz yere elektrik dağıtım şirketlerini özelleştiren bu iktidardır.”