28.08.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Türkiye, Tarihinin Dönüm Noktasında”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL: “AVRUPA’NIN BİR PARÇASI MI ŞANGAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ MÜ?”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Türkiye’nin bir dönüm noktasında olduğunu bildirerek, “Türkiye, tarihinin dönüm noktasında. Yapılacak ilk seçim bir yönüyle yeniden referandum olacak. Bu sefer referandum, zengin müreffeh, Avrupa’nın bir parçası, hukukun üstünlüğünün kalkınma getirdiği bir Türkiye mi? Yoksa Şangay İşbirliği Örgütünde olduğu gibi güçlü liderlerin, yoksul halklarının olduğu bir Türkiye mi? Arada 10 katı fark var. Bunu çok net olarak ifade ediyoruz. Gelecek seçimlerden sonra Türkiye’yi 10 yıl CHP yönetirse, maaşlardan değil ama fiyatlardan birer sıfır atılacak. Net” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir, Ayvalık Belediye Başkanlığı’nı ziyaret etti. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ile makamında bir araya gelen Özel, burada yaptığı konuşmada, “Mesut Başkanın şahsında öncelikle hem kendisini hem CHP belediye meclis grubunu, hem de diğer partilerden seçilen belediye meclis üyelerini tebrik ediyoruz. Sonuçta demokrasi, anayasaya göre seçimler sonucunda iktidar iki şekilde tarif ediliyor. Birisi merkezi yönetim biri yerel yönetimler. 31 Mart seçimlerinde Türkiye nüfusunun yüzde 65’i, Ege’deki 8 ilin ve hatta 9 ilin, Balıkesir’in üç ilçesini de sayarsak 9 ilin 9’u da CHP’li belediyeler tarafından yönetilmeye başlandı. Komşu illeriz. Manisa’mızda aday gösterdiğimiz büyükşehir dahil belediye başkanlarından ikisi dışında hepsi seçildi. Balıkesir’de de dört belediye dışında bütün belediyeleri CHP’li belediye başkanları yönetiyor. Nüfusun neredeyse yüzde 95’ine yakın bir kısmını CHP’li belediye başkanları yönetiyor. Bu büyük bir teveccüh ve aynı zamanda büyük bir sorumluluk” ifadelerini kullandı. Özel, şunları dile getirdi:


“NÜFUSUN YÜZDE 95’İ CHP’Lİ BELEDİYELERE EMANET”

“Benim belediye başkanlarımıza hep ifade ettiğim konu, bugün Mesut Başkanın cebindeki anahtar belediyenin kapısının ya da kasasının, Ayvalık’ın altın anahtarı değil. Cebindeki anahtar, CHP iktidarının anahtarı. Biz üzerimize düşeni doğru yaparsak, iyi yönetirsek, şeffaf yönetirsek millet genel iktidarı da bize verecek. Bu seferki öyle birkaç belediyeyi değil. Ekonominin yüzde 80’ini, turizmin yüzde 92’sini, nüfusun yüzde 95’ini CHP’li belediyelere emanet ettiler. Bu şu demek. Ben size bir yatırım kredisi veriyorum. Bir tüketici kredisi değil, alın tüketin diye değil. Bu krediyi doğru kullanın diye. Günü geldiğinde genel seçim atmosferine girdiğimizde bakacağım. Aynı bankalar verdiği kredi iyi kullanılıyorsa fazlasını vermek için gelirler. Kötü kullanılıyorsa geri çekmek isterler. Biz, vatandaşın bize yaptığı, CHP’nin ve Türkiye’nin geleceğine yaptığı bu yatırımı en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında CHP iktidarı için vatandaşın gösterdiği bu teveccüh ve geleceğe dönük olarak bu bize tanıdığı fırsatı çok doğru değerlendirmeliyiz. Bu sadece bizim parti olarak yakaladığımız bir fırsat değil. Adeta Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktasında, 100 yıl önce net olarak CHP yönünü bir yön olarak değil bir hedef olarak batıya çevirdi. Yani gelişmiş demokrasilere, muasır medeniyetleri yakalayıp geçmeye, bilime, fenne, mütevazı siyasetçilerin ve zengin halkların olduğu ileri demokrasilerin olduğu yöne çevirdi. O yönde ilerleyen herkes şu anda ortalama son yeni ve yeni katılmış, ortalamayı aşağıya çeken üyeleri de hesaba katarsanız, Avrupa Birliğinde 45 bin dolar. Avrupa Birliği’nin önceki üyelerine baktığınızda 55 bin dolarlık bir ortalama milli gelir var. Oysa o hedefi terk edip sonra dönüp Şangay İşbirliği Örgütünün peşine takılınca oradaki milli gelir ortalaması da 4 bin 500 dolar. Arada 10 kat fark var.”

“FİYATLARDAR BİR SIFIR ATILACAK”

“Türkiye, tarihinin dönüm noktasında. Yapılacak ilk seçim bir yönüyle yeniden referandum olacak. Bu sefer referandum, zengin müreffeh, Avrupa’nın bir parçası, hukukun üstünlüğünün kalkınma getirdiği bir Türkiye mi? Yoksa Şangay İşbirliği Örgütünde olduğu gibi güçlü liderlerin yoksul halklarının olduğu bir Türkiye mi? Arada 10 kat fark var. Bunu çok net olarak ifade ediyoruz. Gelecek seçimlerden sonra Türkiye’yi 10 yıl CHP yönetirse, maaşlardan değil ama fiyatlardan birer sıfır atılacak. Net. AKP yönetirse fiyatlara bir sıfır daha gelebilir ama maaşlardan kimse bir şey beklemesin. CHP en az 45 bin dolarlık milli gelir teklif ediyor Türkiye’ye. AKP’nin götüreceği yerde de milli gelir 5 bin 500 dolar. İnanın bu, satın alma gücüne 10 kattan daha fazla etki ediyor. Yani bugün AKP’nin yönettiği ülkede mazotun 40 lira olduğunu görenler, CHP’nin 10 yıl yöneteceği ülkede bugünkü para ile mazotun 4 lira olduğunu görecekler satın alma gücü açısından. 140 liraya kahve satılıyor. İnsan etiketi gördüğünde utanıyor. O kahvenin, maaşların aynı kalıp 10 lira olduğunu düşünün. Satın alma gücünün 10-15 kat arttığını düşünün. İşte böyle bir mücadelenin içindeyiz. Bunun için hep birlikte çalışıyoruz.”

“GENEL İKTİDARI SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM”

“Tabi bir de Ayvalık açısından tarihi bir fırsat ile karşı karşıyayız. Ayvalık Belediye Başkanı ile Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı şimdi aynı partiden. Bundan önce AKP ne Ayvalık, ne Edremit, ne de Körfez’in herhangi bir yerinde büyük sorunlara kalıcı çözümler üretmek için elinden geleni yaptı. Edremit’te, Ayvalık’ta hem arıtmaya yönelik, hem kanalizasyona yönelik, hem de özellikle BASKİ’nin yetkisinde olan suya yönelik çok ciddi sıkıntılar var. Ayvalık’taki su sorununun müsebbibi, yıllardır Balıkesir’i yöneten ve Ayvalık’ın su sorununu çözmeyen AKP iktidarıydı. Şimdi bu sorunu çözmek üzere bütün borcumuza ve zorluklarımıza rağmen önemli adımlar atıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu sorunun CHP’li Ayvalık Belediyesi ile CHP’li Büyükşehir Belediyesi arasında koordineli şekilde çözüldüğü görülecek. Bu konuda geçmişten beri AKP’nin ettikleri, Ayvalıklının da Körfez’in de canına tak etmişti. Bıçak kemiğe dayanmıştı. AKP bu seçimlerde gerekli cevabı aldı. Bundan sonra devraldığımız enkaza rağmen, belediyenin inanılmaz borçlarına rağmen bir şekilde bu sorunları çözmenin ve bu sorunlara kalıcı çözümler üretmenin ilk adımlarını atıyoruz. Bunun da müjdesini buradan vermek istiyoruz. Bugüne kadar hiçbir CHP’li belediye başkanına oy veren kimseyi son dönemde hiç pişman etmedik. Hep oy verdik, memnunuz diyorlar. Bu memnuniyeti bugün Ayvalık’ta Mesut Başkan ile ilgili gördük. Dün Edremit’te belediye başkanımızla ilgili gördük. Büyükşehir ile ilgili görüyoruz. Bundan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu memnuniyetin artarak devam edeceği ve CHP’ye genel iktidarı da getireceği günleri ufukta görüyorum ve sabırsızlıkla bekliyorum. Tebrik ediyoruz sayın başkanım. Kolay gelsin.”