15.05.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Türkiye Anayasa Tartışmalarının İçinde Tutulmaya Çalışılıyor”

“ANAYASA, GÜNDEME SİS ETKİSİ YAPMAKTADIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, TOBB 80’inci Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, yeni anayasa tartışmalarına değinerek, “Bugün Türkiye yoğun bir şekilde anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışılıyor. Anayasa makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır. Anayasa tartışmalarının istihdam sorunlarını, üreticinin sorunlarını, krediye ulaşma sorununu, geçim sorununu, emeklilerin sorununu örtüp görünmez kılacak bir gündem etkisi yapmasına tamamen karşıyız” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin 80’inci Genel Kurulu kapsamında düzenlenen resepsiyona katıldı. Burada konuşan Özel, geride kalan yerel seçimlere işaret ederek, “31 Mart’tan önceki Türkiye’nin şartlarında tüm siyasi partilerin genel başkanları maalesef Genel Kurul’a aynı anda davet edemiyorlardı. Bu noktaya nasıl geldik, onu tartışmak bugünün işi değil. Ama 31 Mart’ın mesajı normalleşmedir. Normalleşmenin gereği el sıkışmaktır. Son seçimlerin birinci partisinin genel başkanı ile ikinci partisinin genel başkanı ya da son genel seçimlerin birinci partisinin genel başkanı ile ana muhalefetin genel başkanının el sıkışmadığı, konuşmadığı bir süreci Türkiye geride bırakmalıdır. Bu salonlarda birlikte toplantılara katılabilmeli, nezaket ölçüleri ve siyaset sınırları içinde farklı da olsa fikirler bu kürsülerde dile getirilebilmelidir. O yüzden akşamın bu saatindeki bu kürsüyü normalleşme mesajından önceki alışkanlıklarla yapılmış son toplantı kabul ederek, gelecek sene normal saatinde, olmamız gereken yerde olacağımızı buradan sizlere müjdeliyorum” dedi.

“MUHALEFET ETMEK BİZİM GÖREVİMİZ”

Seçimlerde Türkiye’nin yüzde 65’inin, ekonominin yüzde 80’inin, toplanan verginin yüzde 87’sinin bulunduğu yerlerde CHP’nin yönetimde olduğunu vurgulayan Özel, “Sorumluluk almış başkanların genel başkanı, partinin genel başkanı olarak hem yerel yönetimlerle ilgili hem de ülkeyi şu anda yönetmekte olan iktidar partisiyle ilgili sizlerin, bizlerin ve milletin beklentileri nelerse ona uygun şekilde hem müzakere etmek, hem ana muhalefet sorumluluğu ile sorunları dile getirmek ve mücadele etmek, muhalefet etmek bizim görevimiz” ifadesini kullandı. Özel ayrıca şunları söyledi:


“BU ÜLKEYE YAZIKTIR”

“Tabi bu salonda birkaç sıkıntıya parmak basıp müsaadelerinizi isteyeceğim. Bu ülkede asgari ücret, alanlar için çok düşük, verenler için çok yüksek. Bu ülkede döviz kuru ihracatçı için çok düşük, vatandaş için çok yüksek. Bu noktaya, nasıl böyle bir açmaza geldik diye sorarsak, satrançta bir oyuncunun ustalığı oyunun sonunda değil başında belli olur. Açılışı doğru yaparsanız doğru hamlelerle ilerlerseniz, kale-vezir açmazına düşmezsiniz. Ya da şah-kale açmazına düşüp kalenizi feda etmezsiniz. Ne yaparsınız, doğru bir açılış yaptıysanız oyunun doğru anında doğru konumdasınız demektir. Türkiye bugün dünyanın yoksul ve ucuz iş gücü ülkeleri ile düşük asgari ücretle mücadele edemez. Bu ülkeye yazıktır. O yüzden açılışı ve hamleleri doğru yapmış olsak şu anda yüksek katma değerli üretim ve ihracat ile alan için tatminkar, veren için de uygun maliyetli bir asgari ücretimiz olabilirdi. İhracattaki döviz kuru açısından da durum farklı değildir. Enflasyonist bir ekonomide, TOBB’un son dönemdeki en büyük haklı uğraşlarından bir tanesi enflasyon muhasebesine itiraz olmuştur. Çünkü enflasyon muhasebesi mali tabloların düzeltilmesinden öte enflasyonun getirdiği yeni kıymeti kar gibi görüp, vergileştirme sürecine girildiğinde büyük bir sıkıntı yaratacaktı. Buna her çıktığım kürsüde, her bulduğum mikrofonda İzmir Ticaret Borsasından başlayarak itiraz ettim. Bugünkü erteleme pansuman olarak doğrudur. Ama enflasyon muhasebesinin peşin vergi üretmeyecek şekilde uygulamadan tüm dönemler için çıkarılması gerekmektedir.”

“HUKUK DEVLETİ VARSA HUKUKÇULAR DA VARDIR”

“Bugün Türkiye yoğun bir şekilde anayasa tartışmalarının içinde tutulmaya çalışılıyor. Anayasa makro bir tartışmadır ve maalesef gündeme sis etkisi yapmaktadır. Anayasa tartışmalarının istihdam sorunlarını, üreticinin sorunlarını, krediye ulaşma sorununu, geçim sorununu, emeklilerin sorununu örtüp görünmez kılacak bir gündem sisi, etkisi yapmasına tamamen karşıyız. Yeni anayasa yapılabilir mi şartlar olur ve olgunlaşırsa yapılır. Birinci şartı mevcut anayasaya tam uymaktır. Yeni bir elbise istemek için eskisine ne yaptığınıza bakarlar, size dikilmiş bir kıyafeti hiç giymediyseniz yenisini talep edemezsiniz yenisini de giyecekseniz sizin üstünüze yaparlar. Anayasalar mucizevi kıyafetlerdir, herkesin üzerine uyar onun için anayasa yapacaksak anayasayı her doğan için yapmak lazımdır, Her doğan için yapılan anayasa herkese uyar o zaman bunun için aşkın zamanlı bir metin yaratmak için, çok tartışmak çok paylaşmak ama ilk başta ilk düğmeyi iliklemek için mevcut anayasaya tam uymak lazımdır. Mevcut anayasaya uymanın bir ikincil kazanımı hukuk devletine dönüş olacaktır bugün Türkiye’nin en yüksek iki tansiyonundan bir tanesi Sinan Ateş davası bir diğeri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıdır. Eğer hukuk devletine dönerseniz, kimsenin fısır fısır bugün bu salondaki herkesin arasında yahu ne oluyor? Nasıl okumak lazım sorusuna cevap aramayız. Hukuk devleti varsa hukukçular da vardır. Hepimiz adına gereğini yaparlar. Ben tüm hukukçulara yüksek yargının değerli başkanlarının varlığında tekrar hukuk devletine dönüş için kuvvetli bir anayasal bilinç, hukuka güven, hukukçuya güvenin sağlandığı bir Türkiye’de hep birlikte el sıkışmanın, hep birlikte kucaklaşmanın özlemini duyduğumuzu hatırlatıyor, Türkiye’nin en önemli kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinden bir tanesi olan TOBB’un 80’inci Genel Kurulunun, üyelerine ve hepimize fayda getirecek sonuçlar üretmesini temenni ediyor. Bu sıcak ev sahipliği için başta yönetim kuruluna, sayın başkana ve her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, TOBB RESEPSİYONUNA KATILDI