16.09.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Kimse Yoksulluğa, İşsizliğe Oy Vermez”

“EN İYİ BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİ YAPMAK BOYNUMUZUN BORCU”

“BİZİM İSTİKAMETİMİZ, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN GÖSTERDİĞİ TARAFTIR”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir Manyas Belediyesi’ni ziyaret etti. Ziyaretin ardından belediye önünde toplanan vatandaşlara da seslenen Özel, “AKP’liyi, MHP’liyi kenarda, dışarıda bırakmayın. Onlar da bıktı. Bıçak kemiğe dayandı. Artık oy vermeyecekler, bir kısmı vermedi, bize verdi. Hepiniz biliyorsunuz, bir kısmı sandığa gitmedi ama yıldı hepsi, yıldı. Kimse fakirliğe oy vermez. Kimse yoksulluğa, işsizliğe oy vermez. O insanlara hep birlikte sahip çıkacağız. Ama itmeyin, koluna girin. ‘Biz iktidar olduk mu, kimseyle derdimiz yok’ deyin. ‘Teminatı benim komşum’ deyin. ‘Uzak durmayın’ deyin. Geleni, partiye getirin; gelmeyeni evinde ziyaret edin, tarlasında ziyaret edin, kahvede yanına oturun. Domino oynarken onu izleyin ama ikna edin. Artık bu iktidardan kaçışı hızla devam ettirelim. Bugün işte olursa, bir seneyi geçmeden, bir seneyi biraz geçe seneye Kasım’da bir erken seçimden kaçamazlar. O seçim günü geldiğinde 100 yıl sonra yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi iktidar partisi olacak. Yine bu milletin yüzünü güldürecek. Yine Türkiye şaha kalkacak. Yine Türkiye gelişmiş ülkelerin korkulu rüyası olacak. Yetişecek, onları aşacak” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Balıkesir Manyas Belediyesi’ni ziyaret etti. Özel Belediye’de yaptığı konuşmada, “Manyas Belediyesi bundan önce iki dönemde CHP’nin kıymetli bir belediye başkanı tarafından yönetilen, başkanımızın kendi arzusuyla aday olmadığı, örgütümüzün talebi üzerine sandık kurduğumuz, adayımızı ön seçimle belirlediğimiz ve ön seçim sonucu seçilen Ahmet Duru Başkanımızın seçimde kıyasıya bir rekabetle yüzde 46 oy alarak seçildiği önemli bir ilçemiz” dedi. Özel şöyle devam etti:


“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE İLÇE BELEDİYEMİZ EŞGÜDÜM HALİNDE YAPACAKLAR”

“Manyas maalesef, son dönemlerde dışarıya çok göç veriyor. Manyas’ın cazibe merkezi olmasına yönelik kamunun aldığı tedbir yok. Bandırma’da Manyas’tan daha çok Manyaslının yaşandığı bilinen bir şey. Manyas’ta 13 bin düzeyinde olan nüfusun Bandırma’da 50 bine yakın bir Manyaslı nüfusunun yaşadığı hep söylenir. Onun için buraya kamu yatırımlarına ihtiyaç var. Onun için tabii belediyenin de üstüne düşenleri yapması lazım ancak maalesef, Büyükşehir Belediye Kanunu 2014 yılında çıktığından beri ilçe belediyelerinin gücü zayıfladı. Deyim yerindeyse, büyükşehir belediyeleri para basmak dışında her türlü yetkisi varken, ilçe belediyelerinin yetkileri çok zayıf. Bugüne kadar Manyas bizde olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi AKP’de olduğu için gerekli eşgüdüm, koordinasyon ve yatırım sağlanamamıştı. Ahmet Akın Başkanımızın Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla birlikte bu uyum yakalandı. Hazırlıklar var. Projeler var. Dikkatle takip ediyoruz. Özellikle altyapıdaki ihmal edilmiş, Manyas’ın altyapısının, bilhassa eski köy dediğimiz şimdi, kırsal mahallelerin yollarının yapılması, bugünlerde bir kilit taş seferberliğinin yapıldığını biliyorum. Bu tip yatırım ve çabaları her geçen gün büyükşehir belediyemizle ilçe belediyemiz eşgüdüm halinde yapacaklar.”

“MANYAS’IN ALEYHİNE GELİŞEN GÖÇ DALGASINI LEHİNE ÇEVİRMEK GEREKİYOR”

“Ama esas olarak Manyas’ın hak ettiği günlere kavuşabilmesi için en kısa zamanda Türkiye’de iktidarın değişip, bu tip bir ilçenin kıymetini bilecek bir iktidara ihtiyaç var. Manyas siyasi tercihlerinden dolayı cezalandırılan, sosyal demokratların ağırlıkta bulunduğu için genel iktidarın ihmal ettiği bir ilçe olarak göze çarpıyor. Büyükşehirde biz elimizden geleni yapacağız. Ümit ediyoruz, çok uzun olmayan bir vadede de artık genel iktidar CHP’de olduktan sonra elimizden geldiği kadar Manyas’a hak ettiği katkıyı sağlayıp Manyas’ın aleyhine gelişen göç dalgasını lehine çevirmek gerekiyor. Kuş Cenneti çok önemli Manyas’ta. Adı Manyas’ta ama sınırları Bandırma dahilinde kalıyor. Kuş Cenneti’nin dünya turizmine açık olması ve Manyas’ın bundan istifade edeceği projelerin mutlaka projelendirilmesi gerekiyor.”

“BUNDAN SONRAKİ HEDEF, DÖRT KİŞİDEN ÜÇÜNÜN OYUNU ALMAK”

“Geçtiğimiz günlerde İş Bankası operasyonel sebeplerle, kendilerince haklı gerekçelerle, Manyas küçüldüğü ve hedefler tutmadığı için şubesini kapattı. O şube, Genel Başkan Yardımcımız Ensar Aytekin’in gayretleriyle, belediye başkanımızın, ilçe başkanımızın gayretleriyle Manyas Belediyesi’ne kazandırıldı. Çok değerli bir yer. Orada bundan sonraki süreçte önemli işlerin yapılacağını, bunun Manyas’ta doğru değerlendirileceğini ümit ediyorum. İki kişiden birinin oyunu aldı başkanımız neredeyse. Bundan sonraki hedef, dört kişiden üçünün oyunu almak. Bu oyları genel seçimlerde de CHP’de görünür kılmak. Bir belediye başkanı sadece kendisi ya da belediye seçimlerinde değil, yapılacak olan genel seçimlerde de bunu partisine ciro edebilmelidir. Bu nedenle partili oluyor belediye başkanları. Geldiklerinde yakalarından rozeti bir çıkarttırıyoruz, Türk bayrağını takıyor ve gururla taşıyorlar ama parti aidiyetleri devam ediyor. Anayasa’ya aykırıyken partili birinin zorla Cumhurbaşkanıyken Başbakan yetkilerini kullandığını, sonra Anayasa’yı değiştirdiğini, şimdi parti ile devlet ayrımını ortadan kaldırdığı noktada, evvel ezelden partileriyle bağlarının sürmesine müsaade edilen kamu görevi yapan kişilerin yaptıkları iyi işlerin partilerinden bilinmesi önemlidir. Nasıl AKP elindeki dünya kadar belediyeyi kötü yönetimi sonucunda bedelini ödediyse, biz de iyi yönetimin sonucunda partimiz olarak bunun karşılığını görmek arzusundayız.”

“İKTİDAR MUHALEFET İLİŞKİSİNİ KAVGADAN İBARET GÖREN ANLAYIŞ, İLKELDİR”

“Genel seçimlerde de üç kişiden ikisinin oyunu alma hedefini hem ilçe başkanımıza, hem belediye başkanımıza emanet ederek Manyas’tan ayrılıyorum. Bundan sonra geçmiş dönemde belediye başkanlarımız açısından kriterimiz şuydu: Vatandaşın memnuniyetine bakıyorduk. Vatandaş memnunsa devam ettiriyorduk. Bu olmazsa olmaz kriter. Elbette devam edecek. Ama önemli bir noktada seçildiklerinden daha ileride bir oyla bizim genel seçimleri görmemiz, kendilerine gösterilen teveccühün partinin üyesi bir belediye başkanı olarak görünür kılmalarını kıymetlendirdiğimizi ifade etmek isterim. İktidar ve muhalefet ilişkisini bir kavgadan ibaret gören anlayış, ilkel bir anlayıştır. İktidar ve muhalefet ilişkisi doğrularda birleşme, farklı düşünülen alanlarda da düzeyli bir müzakere ve gerekirse kabalaşmadan münakaşayı gerektiriyor. Demokrasi bunu gerektiriyor ama özellikle ben belediye başkanlarıma diğer partilerden seçilmiş belediye meclis üyelerime de, kendi grubumuzdaki arkadaşlar gibi onların da saygınlığını gözeterek, onların da söz hakları ve önerilerini can kulağıyla dinlemelerini bir kez daha telkin ediyorum. Başarılı olacağınıza inanıyorum. Manyas’ta unutulmayacak işler yapmanızı, Manyas’ta geçmişte çok başarılı belediye başkanları var, onların arasına isminizi altın harflerle kazımanızı bekliyoruz. Size güveniyor, başarılar diliyoruz.”

“SEYFE GÖLÜ’NÜ AKP’NİN AKBABALARINA BIRAKMAYACAĞIZ”

Özel, Seyfe Gölü’ne ilişkin cumhurbaşkanlığı kararnamesine ilişkin soru üzerine, “Maalesef büyük bir üzüntü ve teessür içindeyiz. Hukukçu arkadaşlarımıza söyledik, milletvekili arkadaşlarımızdan hukukçu olanlar ve partimizin hukukçuları hızlı hazırlık yapıyoruz. Cumhurbaşkanı kararına ilişkin olarak kapsamına bakarak, Anayasa Mahkemesi ve özellikle Danıştay’da, bölge idare mahkemesinde hızlı bir aksiyon alacağız. Flamingoların gittiği yere akbabalar üşüşmeye kalkıyor. Seyfe Gölü flamingolar için güvenli, hem üreme hem konaklama alanıyken, orayı akbabalara, AKP’nin akbabalarına bırakmayacağız. Bunu hepsi bilsinler. Gölü koruyamadıkları gibi, oradaki Kuş Cenneti’ni koruyamadıkları gibi kendileri yüzünden yaşanan daralmayı hemen koruma alanı dışına çıkarıp orayı altın arama alanına çeviriyorlar. Gerçekten kötü niyetten fazlası var. Gerçek tarafsız bir mahkeme bu kararı alanları, aldıranları vatana ihanetle yargılar. Bu olacak iş değildir. Biz var gücümüzle karşı çıkacağız. Size duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ediyoruz. En kısa zamanda da bu konuda elimizden gelen tüm çabayı sarf ettiğimizi insanlar görecekler. Burası bir Kuş Cenneti, buradan Manyas’tan Seyfe’ye bir selam gönderiyoruz. Oradaki akbabaları, AKP’nin akbabalarını oradan uzaklaştıracağız” ifadesini kullandı. Özel, Manyas Belediyesi önünde toplanan vatandaşlara da seslendi. Özel buradaki konuşmasında, “Manyas’a böyle haftanın ilk gününde, günün çok sıcak saatinde geldik. Baba evine uğradık. CHP ilçe başkanlığına, oradan belediye başkanımıza hayırlısı olsun ziyaretine geldik. Siz burayı mitinge çevirmişsiniz. Çok teşekkür ediyorum. Hepiniz iyi ki varsınız. Hepinizi saygı ile selamlıyorum” dedi. Özel şöyle devam etti:

“MANYAS’IN SORUNU, İKTİDARIN MANYAS’I GÖZDEN ÇIKARMIŞ OLMASI”

“Belediyeyi bundan önce iki dönem biz yönettik. Önceki dönem belediye başkanından memnunduk. Kendisi aday olmadı. Örgütümüz talep etti. Türkiye’de nerede bir ilçe örgütü ön seçim istediyse, oraya sandığı koyduk. Ön seçimden değerli başkanımız birinci olarak çıktı. Partililerimiz onu bağrına bastı. Zorlu bir seçim sürecinde yüzde 46 gibi bir oyla Manyas’ı yeniden CHP kazandı. Bu dönemin önemli bir özelliği var. Bundan önce Manyas bizdeydi ama büyükşehir bizde değildi. Büyükşehir olmayınca ve 2014’ten beri büyükşehir yasasının, büyükşehre verdiği yetkilerle ilçe belediyesinin imkân ve kabiliyetleri çok zayıftı. Halen zayıf. Ama Ahmet Akın’ın büyükşehir belediye başkanı olmasıyla, ilçe belediyesiyle uyumlu çalışmalarıyla, kırsal mahallelerde, eski adıyla köylerde kilit taşların döşenmesiyle, altyapı hazırlık projeleriyle bundan sonrasına yönelik olarak artık Manyas çok daha iyi hizmet alacak. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmaz. Manyas’ın sorunu, iktidarın Manyas’ı gözden çıkarmış olması. Burayı ikinci sınıf ilçe olarak görüyor olması. Maalesef, Manyas’ın hem siyasi tercihlerinden dolayı, hem iktidarın bakış açısından dolayı burayı ihmal etme, hor görme anlayışı var. Biz bunu büyükşehir belediyesi yetkileri dahilinde elimizden geldiği kadar aşacağız. Burada nüfus 18-19 bin, Bandırma’da yaşıyor 50 bin tane Manyaslı. Manyas devamlı dışarıya göç veriyor. Oysaki burasının bir cazibe merkezi haline gelmesi lazım. Kuş Cenneti var, aynı ismi taşıyor. Sınırlarımızın dışında. Bundan yerli turizm anlamında, uluslararası turizm anlamında istifade edemiyoruz. Yapılacak ilk seçimlerde, Manyas yerelde nasıl uzun yıllardır CHP’den vazgeçmediyse, başkalarına inat CHP’deki tutumunu sürdürüp, büyükşehri CHP’li yaptıysa, bundan sonraki ilk seçimlerde Türkiye Cumhuriyeti devletini de bir CHP’li Cumhurbaşkanı yönetecek. İşte o zaman geçmişte ne kadar ihmal edildiysek, o kadar telafi edilecek eksiklikler. Elden gelen fazlasıyla yapılacak.”

“EN İYİ BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNİ YAPMAK BOYNUMUZUN BORCU”

“Bu süreçte kardeş belediyecilik uygulaması kapsamında başkanımızla konuştuk, elimizden ne gelirse yapmaya çalışacağız. Beylikdüzü Belediye Başkanımızla görüşülecek, geçmişten gelen protokolümüz var. Kapalı pazaryeri sözünün yerine gelmesi için gayret olacak. Yapılacak yerle ilgili mesele varsa, o sorun aşılmazsa onda inat etmek yerine en uygun yerde, en uygun koşullarla, sizlerin rıza göstereceği bir proje ve finansman yöntemiyle kapalı pazaryeri sorununu da çözeceğiz. Çok amaçlı salonlarla, bundan sonraki süreçte Manyas’taki insanların istedikleri en iyi belediyecilik hizmetlerini yapmak boynumuzun borcu. Sayın başkanıma söyledim. Geçmişte başarılı belediye başkanlarımızın bulunduğu bir yer burası. Kendisinin bu görev döneminde yaptığı işlerle adını Manyas’ın iz bırakan belediye başkanı olarak tarihe kazımasını umut ediyorum. Onu size emanet ediyorum ama her birinizi de belediye başkanımıza emanet ediyorum.”

“GELECEK SEÇİMDE DE SABAHA KADAR O IŞIKLAR YANACAK”

“Bundan sonraki süreçte her gün biraz daha heyecanlıyız. Çünkü bugünün dünden farkı ne? Bugün iktidara dünden daha yakınız. Yarının bugünden güzelliği ne? Yarın bugünden daha yakın olacağız. Her gün iktidar yürüyüşümüz adım adım, gün gün ilerliyor. Parti kurulduğu gün Türkiye’nin birinci partisiydi, son seçimlerde Türkiye’nin birinci partisi oldu. Bütün anketlerde Türkiye’nin birinci partisi. Göreceksiniz, nasıl geçen seçim söz verdim kurultayda. Dedim ki, ‘Ecevit’in yaptığı gibi 70’lerde girdiği iki yerel, iki genel seçimden partiyi birinci parti çıkardı.’ İlk yerel seçim bitti. Dediğim gibi gece 00.00 olduğunda çıktık, partiyi gösterdik. Söz verdiğimiz gibi ışıklar ışıl ışıl yanıyordu. Sabaha kadar bu partinin 973 ilçesinde ışıklar yandı. Gelecek seçimde de sabaha kadar o ışıklar yanacak. CHP gelecek seçimlerde de Türkiye’nin birinci partisi olacak. Buna yürekten inanıyorum. Hepinizin inanmasını istiyorum.”

“BUNLARDAN RAHATSIZ OLANLAR, BU YOL YÜRÜYÜŞÜMÜZE ENGEL OLAMAZLAR”

“Bunun önüne kim engel olabilir. Vallahi ne Tayyip Bey, ne Devlet Bey olabilir, ne geçmişleri karanlık, bugün söyledikleri bulanık, Anayasa’nın ilk dört maddesine karşı çıkan HÜDA PAR’lı, geçmişin Hizbullahçı domuz bağcıları olabilir. ‘Anayasa’nın dördüncü maddesine karşıyım’ diyor. Ne var dördüncü maddede? Ay yıldızlı, al bayrak var. Ne var dördüncü maddede? Anıtkabir’e ev sahipliği yapan başkentimiz Ankara var. Ne var dördüncü maddede? ‘Hakkıdır hakka tapan milletimindir istiklal’ diyen Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşımız var. Ne var dördüncü maddede? ‘Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir hukuk devletidir’ var. Bunlardan rahatsız olanlar, yol yürüyüşümüze engel olamazlar. Bizim yol yürüyüşümüzde, bize zorluk çıkaracak şey, CHP’lilerin birbiriyle iyi geçinmemesi olur. Sözüm meclisten, meydandan dışarı ama ilçe ile belediye, ilçe ile il, ilçe belediyesi ile büyükşehir, et ve tırnak gibi, bir elmanın iki yarısı gibi olunacak. Sorun çıkaranla benim sorunum var. Sorun çıkarmayan başımın üstünde. Çünkü hep birlikte bir tane sorumluluğumuz var. Bu partiyi iktidar yapmak. Onu yapana kadar çalışacağız.”

“BU ÜLKENİN ZENGİN OLMASINI SAĞLAMAK CHP’NİN BOYNUNUN BORCUDUR”

“Yaptıktan sonra duracak mıyız? Hayır. Bakın, Tayyip Bey 2017’de dedi ki, ‘Enflasyonu tek haneye indireceğim.’ Aldı yüzde 12’deki enflasyonu kendi hesabıyla yüzde 68’lere çıkardı. ‘Büyük krizler sonucunda, enkaz devraldım’ diyordu. Ecevit, 29 ile verdi, bugün enflasyon 59. Yüzde 85’leri gördü. Tayyip’i üzmeyen istatistik kurumunun baş harfleri. Gerçekte yüzde 125 enflasyonları gördü. Enflasyonu düşürmek de maaşları yükseltmek de fiyatları düşürmek de sizin alım gücünüzü artırmak da emekliyi insanca bir emeklilikte yaşatmak da asgari ücreti, evrensel standartlarda bir kazanç getirecek maaş haline getirmek de ürünlere en uygun taban fiyatı vermek de, şeker fabrikalarından tutun bunların göz diktiği bütün varlıkları korumak da bu devletin yapması gereken her şeyi yapmasını, vatandaşına sahip çıkmasını, bu ülkenin zengin bir ülke haline gelmesini sağlamak da CHP’nin boynunun borcudur. Çünkü bütün dertlerin var bir çaresi onun da adı Cumhuriyet Halk Partisi. Bunun için birbirinize sahip çıkın.”

“KİMSE YOKSULLUĞA, İŞSİZLİĞE OY VERMEZ”

“Buraya gelenler kadar gelmeyenler bizim için kıymetlidir. AKP’liyi, MHP’liyi kenarda, dışarıda bırakmayın. Onlar da bıktı. Bıçak kemiğe dayandı. Artık oy vermeyecekler, bir kısmı vermedi, bize verdi. Hepiniz biliyorsunuz, bir kısmı sandığa gitmedi ama yıldı hepsi, yıldı. Kimse fakirliğe oy vermez. Kimse yoksulluğa, işsizliğe oy vermez. O insanlara hep birlikte sahip çıkacağız. Ama itmeyin, koluna girin. ‘Biz iktidar olduk mu, kimseyle derdimiz yok’ deyin. ‘Teminatı benim komşum’ deyin. ‘Uzak durmayın’ deyin. Geleni, partiye getirin; gelmeyeni evinde ziyaret edin, tarlasında ziyaret edin, kahvede yanına oturun. Domino oynarken onu izleyin ama ikna edin. Artık bu iktidardan kaçışı hızla devam ettirelim. Bugün işte olursa, bir seneyi geçmeden, bir seneyi biraz geçe seneye Kasım’da bir erken seçimden kaçamazlar. O seçim günü geldiğinde 100 yıl sonra yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi iktidar partisi olacak. Yine bu milletin yüzünü güldürecek. Yine Türkiye şaha kalkacak. Yine Türkiye gelişmiş ülkelerin korkulu rüyası olacak. Yetişecek, onları aşacak.”

“BİZİM İSTİKAMETİMİZ, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN GÖSTERDİĞİ TARAFTIR”

“Avrupa Birliği’ne girecek, parası değer kazanacak. Biz Tayyip Bey gibi hem giderlerden, hem gelirlerden değil hem masraftan, hem maaştan değil altı sıfır ama bütün giderlerden bir sıfır atacağız. Tayyip Bey oradan da attı, buradan da attı. Aynı hesap. Hiçbir şey değişmedi. Biz maaştan atmayacağız. Fiyatlardan bir sıfır atacağız. Bugünkü maaşla mazotun 4 lira olduğunu düşünün, bugünkü maaşla kıymanın 55 lira olduğunu düşünün. Pirzolanın 70 lira olduğunu düşünün. Bugünkü maaşla bütün fiyatlara bakın ve bir sıfır atın. Avrupa Birliği’nin alım gücü o. Avrupa Birliği’nde emeklinin bizden 12 kat daha fazla alım gücü var. O noktaya 10 yıllık CHP iktidarında ulaşacağız. Yarısına ilk beş yıl, ikinci yarısına ikinci beş yıl. Bundan sonra çarşıya çıktığınızda, pazara gittiğinizde, kasaba gittiğinizde, bakkala gittiğinizde etikete bakın. Deyin ki ‘Bir sıfır atın.’ ‘CHP gelince böyle olacak’ deyin. ‘Ben görmediysem, 10 sene sonra oğlum görecek. 20 sene sonra torunum daha iyisini görecek’ deyin, AKP’liye, MHP’liye deyin ki, ‘Bir sıfırı kapatın, CHP gelirse böyle’ deyin. Çay kaç para Manyas’ta? 7,5 lira. Deyin ki ‘7,5 lira değil 75 kuruş olacak çay. CHP gelirse çay 75 kuruş. Mazot 4 lira, dana kıyma 55 lira. 10 kat fazla alım gücü.’ Ne sayede? Avrupa Birliği sayesinde. Oraya giren o hedefe ulaşıyor. Bunlar bıraktılar, yönü başka tarafa çevirdiler. Bizim istikametimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği taraftır. Çok basit. Yönü o tarafa çeviriyoruz, Selanik’e, Paşa’ya selamı veriyoruz. Avrupa Birliği’ne giriyoruz. Bu milletin yüzünü güldürüyoruz. Başka yolu yok. Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Başkan size emanet. İlçe başkanımız size emanet. İkisi birbirine emanet. Hep beraber yürüyeceğiz, iktidara kavuşacağız.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BALIKESİR’DE - 2