10.03.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Hesabını Hep Beraber 31 Mart’ta Sandıkta Soracağız”

“KÜRT, TÜRK, LAZ, ÇERKEZ AYIRMIYORUZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Keşan halk buluşmasında yaptığı konuşmada, “Ramazan geliyor. Zeytinyağsız sofra olmaz. Geçen sene litresi126 lira, bu sene 342 lira. Geçen seneki emekli maaşıyla 60 litre alınıyordu, bu sene 29 litre alınıyor. Yarısı bile değil. Ramazan sofrası pirinçsiz, pilavsız olmaz. 37 liralık pirinç, 65 TL oldu. Geçen sene emekli 202 kilo pirinç alıyordu, bu sene 153 kilo. Pirinçteki düşük artışa rağmen 4 çuval alabiliyorken bu sene 3 çuval alabiliyorsun. Bunların tamamının hesabını hep beraber 31 Mart’ta, sandıkta soracağız. Emeklilerle beraber, çiftçilerle beraber” dedi. Türkiye ittifakının seçimi kazanacağını vurgulayan Özel, “Bizim ittifakımızda elbette aslan sosyal demokratlar var ama yalnız değiliz. Milliyetçi demokratlar var. Yakasında ya da gönlünde güneş olan milliyetçi demokratlar var. Muhafazakar demokratlar var. Onlarla birlikteyiz. Kürt, Türk, Laz, Çerkez ayırmıyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Edirne’nin Keşan ilçesinde halk buluşmasına katıldı. Özel, “Ne kadar güzelsiniz. Bu güzel pazar gününde ailesinden ayrı ya da ailesini de alarak Türkiye’nin en büyük ailesiyle birlikte gününü bu meydanda geçiren Keşanlılar hoş geldiniz. Kurultay’da çıktım ve ilk olarak ne dedim? Birisi uyandı bugün Keşan’da. Sen miydin? Sabah kalkmış, kurultay günü Keşan İlçe Başkanlığında başkanlığı açmış, çayı koymuş, televizyonu açmış ve demiş ki bizimkiler varmıştır. Birazdan buradakiler de gelir birlikte izleriz. O gün 34 yaşındaki ilçe başkanınız kurultay salonunda sizin adınıza görev yapıyordu. Türkiye’nin dört bir yanında baba ocağında, baba evinde her sabah kalkıp çayı koyanların, çorbayı kaynatanların bacayı tüttürenlerin hepsine bu sefer de Keşan’dan selam olsun, bütün Türkiye’ye” dedi.

“HERKESİN BABA EVİNDE YERİ VARDIR”

Özel, “Herkes baba evine doğar, sonra ileride kimi bizim gibi sizin gibi baba evinde kalır kimi başka yere gider. Kimi ırakta, kimi yakında oturur. Kimi büyüğünü arar kimi daha küçüğüne razı olur ama herkes bilir ki bir gün başım sıkışırsa, dara düşersem, zorda kalırsam baba ocağının çayı kaynamaktadır, çorbası sıcaktır, bacası tütmektedir. Şimdi gün o gündür. Kim ki dara düşmüştür, baba evinin kapıları ardına kadar açıktır, buyursunlar gelsinler. Baba evine gelene nereden geldin demeyiz, niye şimdiye kadar gelmedin demeyiz. Bugüne kadar neredeydin, bak sen gittin memlekete neler ettirdin demeyiz. Zira gelen herkesin baba evinde yeri vardır çünkü baba evinin tapusu kimsede değildir. Ne bendedir ne önceki genel başkanımız Kemal Bey’dedir. Ne Ecevit’te vardı ne rahmetli İnönü’de. Baba evinin tapusu bir kişiye kayıtlıdır o da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür” ifadesini kullandı. Özel, şunları söyledi:

“TARIM ALANLARI EN ÇOK İPOTEK EDİLEN 5’İNCİ İL”

“Burada sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Trakya’da, Edirne’de olmaktan çok mutluyum. Anneannemin memleketi Selanik’e, dedemin memleketi Üsküp’e yakın olmaktan çok mutluyum. Meşeyle çam ormanlarının omuz omuza Ege deniziyle kavuştuğu Keşan’dayız. Erikli plajının, Sait Faik Abasıyanık koyunun olduğu Keşan’dayız. Çok önemli bir tarım kenti olan Keşan’dayız. Ama görüyoruz ki her tarafta ellerindeki dövizlerle herkes çeşitli sıkıntıları dile getiriyor. Özellikle çiftçilerin derdi boyunu aşmış durumda. Edirne’de Türkiye’nin beşinci ili baştan sıralamadan. Keşke en iyi noktalarda baştan beşinci olsaydı. Tarım alanları en çok ipotek edilen beşinci il. Burada her dört tapudan bir tanesi bankalar tarafından ipotek edilmiş ve ödenmesi sıkıntıdaki tarım kredileri yüzünden elden çıkmak üzere.”

“TARIM SEKTÖRÜ KÜÇÜLÜYOR”

“Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin yapmış olduğu çalışmaya göre bu sene tarladan markete ürün fiyatlarında ortalama yüzde 69’luk bir artış var. 2023 yılında tarım Türkiye’de küçülen tek sektör. 2020’de de küçüldü, 2021’de küçüldü, 2023’te de küçülen tek sektör. Türkiye büyüyor mu? Çok büyük bir kriz yaşadığı için bu sene yüzde 4 büyüyor diye övünüyorlar ama bu sene bile tarım sektörü küçülüyor. Öyle olunca çiftçi borç batağının içinde sadece geçen seneye göre bu sene çiftçinin bankalara borcu yüzde 88 artmış. Üretim maliyetleri iki ile üç kart artmış. Tayyip Erdoğan, en son oy istediğinde 28 Mayıs 2023 günü mazot 19 liraydı bugün 42 lira. Yüzde 106 mazot girdisi artmış durumda. Tarım yasasına göre hükümetin, gayrisafi milli hasılanın, milli gelirin yüzde birini teşvik olarak çiftçilere dağıtması gerekiyor. O parayı dağıttığı takdirde ödemesi gereken tutar 263 milyar lira. Ama o bu sene 85 milyar lira teşvik ödedi. Yani aradaki 178 milyar TL çiftçiye verilecekken verilmedi. Peki nereye verildi? Kur korumalı mevduat var ya. Zenginlere sen paranı döviz yapma TL’de tut, faizi al cebine koy dolar yükselirse zararı biz karşılarız demişlerdi. Kim? Keşanlılar, Edirneliler, çiftçiler, esnaflar, memurlar, emekliler hatta işsizler…”

“ÇİFTÇİNİN 178 MİLYAR LİRASINI İÇ ETTİLER”

“Hepimizin hazinesinden parasına para katmak isteyenlere 152 milyar, sadece hazineden. Bir de bunun Merkez Bankası var, 152 milyar TL’yi buldular. Ya da otoyolları, köprüleri yapan müteahhitler var, geçiş garantisi var. Geçse de para verelim geçmese de para verelim diyorlar. Onlara ödeyecek parayı da buldular. Onlara 162 milyar lira ödediler ama çiftçinin 178 milyar lirasını iç ettiler. Bu şartlar altında tarımın çökmesi çiftçinin tükenmesi, ipotekteki tarlaların, bankaların ellerine geçmesi, işin olağan akışı oldu. 1 metrekare toprak vermemek için Çanakkale’de yüzbinler şehit oldu ama Edirne’nin dörtte birini Yunan bankası tek kurşun atmadan, tek asker yollamadan emek harcamadan Edirnelilerin elinden almak üzere. Biz bu istilaya bu işbirliğine çiftçimizin bu kadar mağdur edilmesine isyan ediyoruz. Bunun hesabını Tayyip Erdoğan’dan sandıkta soracağız.”

“CÜZDANDA YANGIN VAR”

“Bakın pazarda, cüzdanda yangın var. Bak genç kardeşim. Bu yangın diyor üflemekle sönmez, sandıkta söner yazmış. Genç kardeşim diyor ki ‘Bu yangın üflemekle sönmez sandıkta söner.’ Sandıkta bu yangını söndürecek miyiz? Bakın Edirne emeklisi de çok olan bir kent. Adalet ve Kalkınma partisi ilk iktidara geldiğinde, 3 Kasım 2002 günü en düşük emekli maaşı bir buçuk asgari ücretti. Bugün asgari ücret 17 bin lira. Yani kabataslak hesapla bugün 26 bin lira olması gerekirdi. Oysa yüzde 60’ına 10 bin lira veriyor. Geçen sene 7.500’dü, enflasyon yüzde 120 ama emekliye zam yüzde 33 oldu 10 bin lira. 3 Kasım 2002’de Tayyip Erdoğan geldiğinde en düşük emekli maaşı kuyumcuda 8 çeyrek altın alıyordu. Bunu bütün emeklilere anlatın. Bugün en düşük emekli maaşı 2.5 çeyrek altın alıyor. Yani toplam 5.5 çeyrek altın emeklinin cebinden Tayyip Erdoğan tarafından çalınmıştır.”

“SOFRADAN 16 KİLO KIYMA ÇALINMIŞTIR”

“Bütün emekliler bunu bilsin. Şimdi emekliler bayramda ikramiye alıyorlar değil mi? Bir de onun bir hesabı var. 2015’te söyledik biz olmaz dediler, 7 Haziran seçimlerini kaybedince 1 Kasım’da biz de vereceğiz dediler. Ta 2018 seçimlerine kadar ödemediler, 2018’de bin lira verdiler emekliye. O gün beğenmedik, asgari ücret olmalıdır dedik o bin lira o gün 24 kilo kıyma alıyordu. Bugün 3 bin lira veriyor, 5 yapacağım demişti 3 veriyor. 3 bin lira tam bile değil 6 kilo dana kıyma alıyor. Yani sadece 2018’den bugüne 5-6 yılda 24 kilo kıymadan 16 kilosu Ramazan’dan önce iftar sofralarından sahur sofralarından 16 kilo kıyma eksilmiştir. Bayram sofrasından 16 kilo kıyma çalınmıştır. Emeklinin buz dolabından, emeklinin kursağından, evladının çocuğunun sofrasından 16 kilo kıymayı çaldı bunlar. Bunun hesabını soracağız 31 Mart’ta.”

“EMEKLİNİN ÇEKTİKLERİNİ UNUTTURAMAZ”

“Bakın her şehirde ekonomi konuşuyoruz. Tayyip Erdoğan benimle kavga etmek istiyor görüyorsunuz. Her gün bir iftira bir hakaret. Her mala zam zam zam yapıyor, dönüyor bize dem dem dem deyip kavga etmeye çalışıyor. Dünya kadar yalan, dünya kadar iftira. Ama ona söyledim. Çok istiyorsan seninle kavga edeceğim dedim, onunla kavga edeceğim. Ama kimlik siyaseti üzerinden değil, onun belirlediği çatışma alanlarından değil. Ben çiftçinin, üreticinin, emeklinin, emekçinin hakkı için onunla sonuna kadar kavga edeceğim. Bizi başka kavgaya çekip de emeklinin çektiklerini unutturamaz.”

“BU SEÇİMİ ALACAĞIZ”

“Ramazan geliyor. Zeytinyağsız sofra olmaz. Geçen sene litresi 126 lira, bu sene 342 lira. Geçen seneki emekli maaşıyla 60 litre alınıyordu, bu sene 29 litre alınıyor. Yarısı bile değil. Ramazan sofrası pirinçsiz, pilavsız olmaz. 37 liralık pirinç, 65 TL oldu. Geçen sene emekli 202 kilo pirinç alıyordu, bu sene 153 kilo. Pirinçteki düşük artışa rağmen 4 çuval alabiliyorken bu sene 3 çuval alabiliyorsun. Bunların tamamının hesabını hep beraber 31 Mart’ta, sandıkta soracağız. Emeklilerle beraber, çiftçilerle beraber. Edirne’de, belediye başkanlarımız var. 16 belediyenin sekizi bizde. Yeni başkanımızı alkışladınız. Enez’in, Meriç’in, Süloğlu’nun, Uzunköprü’nün, Beğendik’in, Küplü’nün ve Kırcasalih’in belediye başkan adaylarını yeniden aday gösterdik. Recep başkan ön seçime girmedi, ön seçimden çıkan ağabeyimiz rahatsızlandı, Filiz Hanım’ı aday gösterdik. Ama burada bir şarkı yarım kaldı. Bir hikaye yarım kaldı, Keşan onu çok özledi. Mehmet Özcan’ı getireceğiz, bu seçimi alacağız.”

“MEHMET BAŞKANA GÜVENİYORUZ”

“Mehmet başkan, hepinizin sevgilisi. Kendisi 2004’ten 2019’a kadar bu Keşan’a hizmet etti. İşte bu meydanda Keşan’ın her karış toprağında izi var, emeği var. Sandık buldu mu kaçırmazlarsa giriyor birinci çıkıyor. Yine çıktı. Bu sefer hep beraber 31 Mart’ta rekor oyla… Doktorsuz kaldı Keşan hastalandı. Keşan’ı iyileştirmeye geliyor. Biz Mehmet başkana güveniyoruz. Onu seviyor musunuz? İnanıyor musunuz? Bu seçimde yeniden Keşan belediye başkanı yapacak mısınız? Keşan’a helal olsun, başkanıma hayırlı olsun. Hepinizi seviyoruz. Beğendik belediye başkanımız Muhammet Örnek. Çok çalışkan. Beğendik onu seviyor. Biz de onu çok beğendik yeniden aday yaptık. Sağ olsun.”

“AK PARTİ MUHACİRLERİ, SELANİKLİLERİ SEVMEZ”

“Yenimuhacir var bir de. Ben de muhacirim o da. Yenimuhacir’de bir yanlışlık var. Ak Parti muhacir sevmez ki. Çok muhacir var, belediye Ak Parti’de. Selaniklileri sevmez, muhacirleri sevmez ama bu Yenimuhacir’e genç kardeşim 39 yaşında Tamer’i aday yaptık. Yenimuhacir’i alacağız inşallah. Tamer uzman jandarma. Vatanı milleti için çalıştı sonra geldi belediyesinde memur olarak çalışıyor 8 senedir. Bu belediyeyi ben yönetemez miyim dedi. Neden jandarma olmasın, belediyede çalışan kardeşimiz orayı yönetmesin? Aday gösterdik. 1 Nisan’ın belediye başkanı. Hepsinin ellerini kaldıracağız.”

“AK PARTİ VE MHP BİRBİRİNE SARILMIŞ”

“Karşımızda korkuyu, öfkeyi, kaygıyı örgütlemeye çalışan bir iktidar var. Yalana sarılmış, Ak Parti, MHP birbirine sarılmış. Her geçen gün birbirine benziyor. Küfrediyorlar, hakaret ediyorlar. Bize neyse size kötü söz söylüyorlar. Ama bir de birbirlerine sarılmak yetmez, gitmişler, Hizbullah’ın avukatlarına, domuz bağcılarına, kadınları sokak hayvanları gibi sahiplendirmek lazım diyenlere, Hüdaparcılara sarılmışlar. Edirne, Keşan bu aydınlık çağdaş insanlar bunu görsünler. Bir tarafta korkunun, bir tarafta umudun ittifakı var. Bizim ittifakımızda elbette aslan sosyal demokratlar var. Ama yalnız değiliz. Milliyetçi demokratlar var. Yakasında güneş olan ya da gönlünde güneş olan milliyetçi demokratlar var. Muhafazakar demokratlar var haramdan ve yalandan korkan, bunların yaptıklarına akıl sır erdiremeyen samimi muhafazakar demokratlar var. Onlarla birlikteyiz. Kürt, Türk ayırmıyoruz. Laz, Çerkez ayırmıyoruz. Doğuda doğmuş, batıda doğmuş, kuzeyde, güneyde doğmuş ayırmıyoruz. Baktığımız tek şey yüreğinde vatan, millet, bayrak ve Atatürk sevgisi varsa kol kolayız.”

“TÜRKİYE İTTİFAKI KAZANACAK”

“Bizim ittifakımız, Cumhur İttifakı’nın koyu gri rengine karşı ittifakımızın renkleri kırmızıyla beyaz. Renklerini ay yıldızlı al bayraktan alıyor ve Cumhur İttifakı’nın karşısında seçimleri Türkiye İttifakı alıyor. Biz alıyoruz. Biz kazanıyoruz. Türkiye ittifakına inanıyor musunuz? Renklerini biliyor musunuz? Kırmızı, beyaz. En büyük Türkiye. Türkiye ittifakı kazanacak. Türkiye kazanacak. Mehmet Özcan başkanımı size emanet ediyorum. Keşan’ı size emanet ediyorum. Mehmet Özcan başkanım için rekor bir oy bekliyorum. Hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum. Sağ olun, var olun.”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL EDİRNE’DE