19.05.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel: “Esas Beka Sorunu Gençlerin, Gelişmiş Ülkelerde Hayal Kurmasıdır”

“GENÇ KADINLARA ÖNEM VERİYORUZ, SİYASETE KATILMALARINI İSTİYORUZ”

“VATANDAŞ, CHP’NİN ÖZGÜVENLİ SİYASETİNİ TERCİH ETTİ”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun'da gençlerle buluşmasında, “Vatandaş gençleri tercih etti, kadınları tercih etti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni özgüvenli siyasetini tercih etti. 47 yıl sonra gençlerle, kadınlarla elbette tecrübeli arkadaşlarımızın tecrübelerinden yararlanarak doğru bir karma yöntem yaparak ama mümkün olduğu kadar çok gence yer vererek partimizi 47 yıl sonra birinci parti yaptık. Şimdi aynı yaklaşımla daha çok dijitalleşerek daha çok çağı yakalayarak gençlere yönelik çok daha etkili yönetim projelerini hayata geçirerek demokrasiyi dijitalleştirerek partiyi demokratikleştirerek çok önemli bir yolda yürüyoruz” ifadesini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, dün Samsun'da Gençlik Kolları MYK üyelerinin katılımıyla yapılan Merkez Yönetim Kurulu toplantısı öncesi gençlerle buluştu. Özel, “Bayramınız kutlu olsun. Biz sabah Ankara’daydık. Anıtkabir'e yürüdük. Önünde bir büyük miting yaptık. Çok kalabalıktı. Sonra Atatürk’ün huzuruna gittik, karanfillerimizi bıraktık. İsmet İnönü’ye gittik. Oradan ayrıldık hızla buraya geldik. Biraz önce Tütün İskelesi’nde Atatürk’ün ilk adımı attığı yerden Atatürk Anıtı’na kadar yürüdük, orda da bir konuşma yaptık. Şimdi birazdan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Merkez Yönetim Kurulu üyeleriyle, gençlik kollarının Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ilk kez ortak toplantı yapacağız. Bunun için Samsun’un uygun bir yer olduğunu düşündük. Çünkü bundan 105 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk ilk adımı burada attı, sonra 1938’de yani hayatının son 19 Mayıs’ında hayata veda etmeden önce bu bayramı gençlere bıraktı ve o günden beri Gençlik Bayramı olarak kutlanıyor” dedi. Özel, şunları kaydetti:

“ESAS BEKA SORUNU GENÇLERİN, GELİŞMİŞ ÜLKELERDE HAYAL KURMASIDIR”

“Tabii gençler ülkedeki bazı durumlardan rahatsız umutsuz, şikâyetçi. Üniversite gençleri yeterince özgürlüğün olmamasından, istedikleri gibi eğlenememekten, festival yapamamaktan elbette eğitim araç gereçlerine çok pahalı olduğu için ulaşamamaktan şikâyet ediyorlar. Mezun olduktan sonra çok ciddi bir gelecek kaygısı var. Onun dışında okuyamayan gençler var. Eğitime ulaşamayan gençler var. İstihdamda güvencesiz çalışan emeği sömürülenler var. Ne okulda ne eğitimde ne işte olan gençler var. Yani aslında gençlerin sorunları bitmiyor. Böyle olunca bir travma yükseliyor. ‘Fırsatını bulursam yurt dışına gitmek isterim’ diyenler kimi ölçümlerde yüzde 70 kimilerinde 75. Yani neredeyse her dört kişiden üçü ‘Fırsatını bulursam gitmek isterim ve geri dönmeyi düşünmem’ diyor. Bu tabii bir ülke için en büyük beka sorunu. Bahçeli ve Erdoğan her gün bir beka sorunu icat ediyorlar. Bence bir ülkenin en büyük beka sorunu, dünyanın gelişmiş ülkelerinin o ülke üzerinde hayal kurması değildir. Esas beka sorunu ülkenin gençlerinin, dünyanın gelişmiş ülkelerinde hayal kurmasıdır.”

“KADROLARININ 100 YIL ÖNCE YAPTIĞINI BİR KEZ DAHA YAPMAYA İHTİYAÇ VAR”

“31 Mart seçimleri kara bulutları belli bir oranda dağıttı, umut yükseldi. Şimdi yapılacak ilk genel seçimlerde yeniden partimizin iktidar olma ümidi yükseldi. 47 yıldır birinci parti olamıyorduk. 47 yıl sonra olduk. Nasıl olduğumuzu şöyle söyleyeyim, geçen seneki çok üzücü Mayıs ayından sonra arkadaşlarımızla artık Cumhuriyet Halk Partisi’nde köklü bir değişim olması gerektiğini savunduk ve bunun için yola çıktık. Yüzyılın değişimi, değişimin yüzyılı diye bir tutum belgesi yayınladık. Onu kitap haline getirdik, paylaştık. Efendim önümüzdeki süreçte CHP ne olacak? Altıok sahip çıkılarak nasıl geliştirilecek? Cumhuriyet Halk Partisi teknolojiden yararlanarak kendisini daha iyi nasıl anlatacak? Ve özellikle yüzde 25’lik cam bir tavan var görünmeyen. Bir taban o orda duruyor diye artık sıçramaya da korkan ve durumu kabul eden, kendi kendine başarılı olamayacağını düşünüp ittifak ortakları arayan onlarla birlikte başarırız derken onlara belki çok fazla taviz veren ve özgüvenini yitirmiş bir partiden, 100 yıl önce çok umutsuz bir durumda Samsun’a çıkan, önce kurtuluşu, sonra kuruluşu örgütleyen rıza üreten kongreler yapan, tartışan, ülke işgal altındayken bile kararı tek başına vermeyen karşılıklı görüş alışverişine önem veren bir liderin ve onun kadrolarının 100 yıl önce yaptığını bir kez daha yapmaya ihtiyaç vardı. Nasıl Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk kurultayı 4 Eylül’de 1919’da yapılan Sivas Kurultayı ise Cumhuriyet Halk Partisi’nin umudu yine bir kurultaydaydı. Kurultaya gittik, değişim diyerek gittik. Gençlik diyerek gittik. Kadınlar diyerek gittik. Ve kurultaydan çok büyük bir başarı elde ettik. Cumhuriyet Halk Partisi’nin değil, Türkiye tarihinde ilk kez bir partinin Genel Başkanı çoklu yarışla değişti, çok demokratik bir yarıştı. Çok heyecanlıydı. Sabahın dördünde- bitti. Ama bittiğinin ertesi günü bütün partiyi kucakladık ve başta vaat ettiğimiz değişimi gerçekleştirmeye başladık.”

“GENÇ KADINLARA ÖNEM VERİYORUZ. SİYASETE KATILMALARINI İSTİYORUZ”

“Cumhuriyet Halk Partisi’ni Parti Meclisi’yle yönetiyorum. Kurultaydan seçilen 60 kişilik Parti Meclisi’nin yaş ortalaması 43. 60 yaş üstünde olanlar var ama 23, 24 yaşında olan Parti Meclisi üyemiz var. MHP’deki ortalaması altmışın üzerinde AK Parti'de altmışa yakın. Eskiden bizim de altmışın üstünde olduğumuz dönemler vardı. 60 kişilik Parti Meclisi’nden bir Merkez Yönetim Kurulu seçiyoruz. Onun da yaş ortalaması 46 ve o Merkez Yönetim Kurulu’nda gölge kabinemiz var. Her bakanı takip eden bir bakanımız var. Sevgi Başkan, gençlik ve spor politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak Gölge Gençlik ve Spor Bakanı. 17 bakan ve Cumhurbaşkanı yardımcısıyla 18 kişi atadı Sayın Erdoğan. Bunlardan biri kadın, o da aileden sorumlu. Yani deniyor ki Türkiye’de kadınlara, ‘Senin işin aile, çocuk varsa yaşlı engelli. Evdesin yani dış politika, iç politika, kültür, sanat, turizm, spor bunlar erkeklerin işi’. MYK’mızdaki 18 gölge bakanın dokuzu kadın dokuzu erkek ve en kritik görevlerde kadınlar var. İzmir’de Cumhuriyet tarihi boyunca altı kadın belediye başkanı görev yapmıştı. Şu anda sadece bu sene sekiz kadın belediye başkanı göreve geldi. Biz kadınlara ve gençlere önem veriyoruz. Genç kadınlara bilhassa önem veriyoruz. Siyasete katılmalarını istiyoruz. Ülkenin gidişatına müdahale etmelerini istiyoruz. İnisiyatif almalarını, görev almalarını istiyoruz.”

“VATANDAŞ, CHP’NİN YENİ ÖZGÜVENLİ SİYASETİNİ TERCİH ETTİ”

“100 yıl önce bu ülke kurulduğunda ülkenin Milli Eğitim Bakanı 38, ülkenin Dışişleri Bakanı 41, ülkenin İçişleri Bakanı 36 yaşında. Ecevit, İsmet Paşa'nın ilk kabinesinde yer aldığında 38 yaşında. Onun ilk kabinesinde Deniz Baykal, 35 yaşında. Ahmet Taner Kışlalı, Kültür Bakanı, 38 yaşında. Yani bu ülkenin de bu partinin de tarihinde gençler var, kadınlar var ve o tarihlerde milletvekili olmanın alt yaş sınırı 30. Bugün 18. Hepimiz destekleyerek yaptık bunu. O yüzden artık sizlerin ama milletvekili ama belediye başkanı ama belediye meclis üyesi ama il başkanı, ilçe başkanı, yönetici, Gençlik Kolları Başkanı… Cumhuriyet Halk Partisi’nde bundan sonra bir şeyin garantisini verebilirim. Gençlerin ve kadınların önünde hiçbir engel olmayacak. Bunu yerel seçimlerde yaptık. 21 bin belediye meclis üyesi adayının 6 bin 500’ü gençti. İlk sıralar hep gençlerden oluştu. Gençlik kotası yüzde 20, eskiden yüzde 20’de 4, o zaman 16-17-18-19’a koyalım olsun bitsin. Şimdi dedik ki ilk beşte bir genç ikincide bir genç, üçüncü beşte bir genç. Kadın kotası üçte bir. Pencere uyguladık. Her 3 kademede birer tane. Sahaya bir çıktık. Vatandaş gençleri, kadınları tercih etti ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin yeni özgüvenli siyasetini tercih etti. 47 yıl sonra gençlerle, kadınlarla elbette tecrübeli arkadaşlarımızın tecrübelerinden yararlanarak doğru bir karma yöntem yaparak ama mümkün olduğu kadar çok gence yer vererek partimizi 47 yıl sonra birinci parti yaptık.”

“PARTİYİ DEMOKRATİKLEŞTİREREK ÇOK ÖNEMLİ BİR YOLDA YÜRÜYORUZ”

“Şimdi aynı yaklaşımla daha çok dijitalleşerek daha çok çağı yakalayarak gençlere yönelik çok daha etkili yönetim projelerini hayata geçirerek demokrasiyi dijitalleştirerek partiyi demokratikleştirerek çok önemli bir yolda yürüyoruz. Size söz veriyorum. Bugüne kadar verdiği her sözü tutmuş, her dediğini yapmış birisi olarak siyasette söz veriyorum. Sizlerin de katılımıyla ve desteğiyle Cumhuriyet Halk Partisi önümüzdeki yapılacak ilk seçimlerde Cumhuriyetin ikinci yüzyılının ilk seçimlerinde yine birinci parti olacak, iktidar partisi olacak. Söz veriyoruz. Ama bunu yapmak için sizin katılımınıza ihtiyacımız var. Desteğinize, hayalimize, umudumuza, ortak olmanıza ihtiyacımız var.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL SAMSUN’DA