19.07.2024
19.07.2024
CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL:
-“BİZ GELMEDEN ÖNCE ADADA KAN AKIYORDU, GELDİKTEN SONRA DURDU”
-“ADANIN SADECE KUZEYİNE DEĞİL GÜNEYİNE DE BARIŞ GETİRDİK”
Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı’nın adaya kargaşa değil barış getirdiğini belirterek, “Bizim askerimiz işgal kuvveti değil barış kuvvetidir. Gelmeden önce adada kan akıyordu, geldikten sonra kan durdu. Adanın sadece kuzeyi değil güneyine de barış getirdik. Hatta süre içinde demokrasinin yerleşmesine, cunta hükümetinin uzaklaşmasına katkı sağlayan barış harekatıydı. O yüzden adaya barış getirdik” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50'nci yıl dönümü nedeniyle ziyaret ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya geldi. Kendisini karşılayan Ertuğruloğlu’na teşekkür eden Özel, “Biz 50 yıl önceki dostlukla, 50 yıl önceki kararlılıkla KKTC’nin yanında, arkasında olduğumuzu bir kez daha teyit etmek üzere Kıbrıs’tayız” dedi. “Yarınki resmi törenlere de bu heyetimizle birlikte katılacağız” diyen Özel, şunları söyledi:
“KIBRIS DAVASINDA EMEĞİ OLAN İSİMLER”
“Benim bir yanımda önceki genel başkanım ve Dışişleri Bakanımız. Sizin bir yanınızda, yine önceki genel başkanımız ve Dışişleri Bakanımız var. Kıbrıs Barış Harekatının altında imzası olan bakanlardan üçü yaşıyorlar. Sayın Önder Sav o günkü kabineyi temsilen bugün burada bizlerle birlikte. Heyetimizde Gölge Dışişleri Bakanımız Sayın İlhan Uzgel, Genel Sekreterimiz Sayın Selin Sayek Böke, Gölge Savunma Bakanımız emekli Tümamiral Sayın Yankı Bağcıoğlu, İstanbul Milletvekilimiz, Dışişleri Komisyonu Grup Sözcümüz Sayın Namık Tan ki kendisinin dışişlerinde dünyanın dört bir yanında bayrağımızı taşıyan çok başarılı bir büyükelçimizdi. Yine Kıbrıs Barış Harekatının simge ismi, tatile çıkmasıyla birlikte ikinci harekatın başladığı Ayşe Hanım bugün Kıbrıs’ta bize eşlik ediyorlar. Parti Meclisimizin genç üyelerini temsilen de Sinem Kırçiçek burada. Bu deneyimli, Kıbrıs’ın tarihinde olan, barış harekatında emeği olan ve sonradan Kıbrıs davasına savunması ve emeği olan, partimizin tecrübeli isimlerinin yanında gelecekte bu partiyi yönetecek olanları temsilen de Sinem Kırçiçek bize eşlik ediyor. Sayın Altan Öymen burada ancak bir küçük sağlık sorunu nedeniyle bugün otelde dinleniyor. Dün bizimle birlikteydi. Yarın törenlere katılacak. O da önceki genel başkanımız olarak burada.”
“İLK ZİYARETİMİ KKTC’YE YAPMIŞTIM”
“Dün biz uçağa binerken metni gördük ve onay verdik. Arkadaşlarımız, grubumuz oy verdiler. Biz Kıbrıs meselesini şöyle ifade ediyoruz. Birincisi CHP yapılacak ilk seçimlere kadar milletin son seçimde verdiği görevle ana muhalefet partisidir. İktidarı eleştirmek, kendi doğrularını savunmak görevidir. Ama Kıbrıs gibi bir konu olduğunda, daha doğrusu CHP yurtdışına çıktığında Türkiye’nin partisidir. Aynı zamanda KKTC’nin, Kıbrıs Türk’ünün davasını savunma ile yükümlü, bunu büyük bir inançla yapan bir partidir. Biz geçmişten bugüne kadar tüm süreçlerde, zorlu süreçlerde, tüm genel başkanlarımızın emekleriyle, tüm yöneticilerimizin, milletvekillerimizin emek ve katkılarıyla bu çizgimizi hiç terk etmedik. Göreve geldiğimizde ilk ziyareti KKTC’ye yapmıştım. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan, Meclis Başkanımız, siyasi parti liderleriyle görüşmüştük. Bugün aynı görüşme ve ziyaretleri yine gerçekleştirdik. Dün Türkiye’de sağlanan birlikteliğin Kıbrıs’ta da sağlanması, elbette farklı fikir ve öneriler, yaklaşımlar olacak. Ama sonuçta hepimiz birlikte Kıbrıs Türklerinin sorunlarının çözülmesini, seyahat engellerinin, serbest ticaret engellinin ortadan kalmasını, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin Avrupa Birliğine tam üye yapılmasıyla ortaya çıkan adaletsiz durumun bir an önce ortadan kalkmasını arzu ediyoruz.”
“ADAYA BARIŞ GETİRDİK”
“Bizim yurtdışında çeşitli görevlerimiz var. Temsilimiz var. Ben, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in başkanlığını yaptığı Sosyalist Enternasyonal’in Başkan Yardımcısıyım. Oradaki tüm toplantılarda, Avrupa Sosyalist Partisinin ki Avrupa’daki sosyal demokrat partilerin çatı örgütüdür. Oranın Başkanlık Konseyi toplantılarında, arkadaşlarımız Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde, ben konseye ziyarette yaptığımız konuşmalardan haklı davamızı savunduk. Özellikle sporcularımızın, gençlerimizin, öğrencilerimizin, hastalarımızın yaşadığı güçlükler, Kıbrıs turizmine zarar veren bir takım uygulamalar veya önündeki bariyerlerin kaldırılması, Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs ile eşit haklarda, eşit statüde, eşit temsilde bir çözümün mutlaka bulunması yönündeki iradeyi sahipleniyoruz. Dün de söylediğimiz gibi bugün Cumhurbaşkanı ile de ana muhalefet lideriyle üzerinde konuştuğumuz mesele, biz Türkiye’nin garantörlük haklarının temel prensip olarak sürmediği hiçbir çözümün içinde bulunulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu adada bizim askerimiz bir işgal kuvveti değil barış kuvvetidir. Gelmeden önce adada kan akıyordu, geldikten sonra kan durdu. Adanın sadece kuzeyi değil güneyine de barış getirdik. Hatta süre içinde demokrasinin yerleşmesine, cunta hükümetinin uzaklaşmasına katkı sağlayan barış harekatıydı. O yüzden adaya barış getirdik. Ayşe Hanımı’n tatile çıkması adaya barış getirdi. Bugün de onun heyetimizde olması, aynı duyguları muhafaza ettiğimizi ifade ediyoruz. Bundan önce çeşitli süreçler yaşandı, yaşanan süreçlerde Kıbrıs Türk’ü yöneticileri üzerine düşen fedakarlıkları yaptığı halde, diplomasinin gereğini yaptıkları halde, çoğu zaman masadan kalkanlar, oyun bozanlık yapanlar, ilerlemeleri hiçe sayıp son anda vazgeçenler ödüllendirilirken, cezayı bizler çektik.”
“DOĞRUDAN TİCARET, DOĞRUDAN UÇUŞ TALEBİ”
“Bu süreçte bugünkü ziyaretlerimizde sayın genel başkanımın da dikkat çektiği bir husus olarak, önümüzdeki dönemde Türkiye’de Gümrük Birliği Anlaşmasının yeniden gündeme gelmesi söz konusu. Bu kez farklı olarak Güney Kıbrıs bir Avrupa Birliği bileşeni ve uçuşların, gemilerin serbestçe gitmesi gibi bir durum adadaki dengeleri tekrar aleyhimize getirebilir. Bu süreçte KKTC’nin çok haklı talepleri var. Ne talepleri var? Doğrudan ticaret, doğrudan uçuş, pek çok ilişkinin doğrudan düzenlenmesiyle ilgili, bu beklentilerin mutlaka masada tutulması, bunlar karşılanmaksızın kimseye alan açacak bir yaklaşımın olmaması gerektiği noktasında bir fikir birliğimiz var. Ben burada tabi rahmetli Turan Güneş’in, Dışişleri Bakanlığı döneminde gerçekleşmişti Barış Harekatı. Onu da bir kez daha rahmetle anıyoruz. Bize, Sayın Turan Güneş ilk ziyaret ettiğinde bir üsteğmen harekat emri geldiğinde ilk havan mermisinin kovanını kendisine hediye etmiş. O 50 yıl evde muhafaza edilmiş. Bize ulaştırdılar. Biz onu tabi buraya getirmeyi, barışın yıl dönümünde bir silah parçası ile buraya gelmeyi doğru bulmadık. Partimizin müzesinde onu değerlendireceğiz. Biz biraz önce de rahmetli Bülent Ecevit’in anısına çiçekleri koyduk. Ona adaya getirdiği barış ve kararlı tutumu için bir kez daha şükranlarımızı ilettik. Son olarak da sizlerin de önemli katkılarıyla, biz buraya Barış Harekatının gazileri ile birlikte gelmeyi istedik. Sayın Yankı Bağcıoğlu’nun yaptığı önemli bir çalışmayla biz buraya 1974 gazimizle gelmek istedik ama bu kapasite, ne uçuş, ne konaklama, ne buradaki transferler… 174 gazimizi getirdik sembolik olarak. Onlar da bugünkü uçuş aksamaları ile baya zorlandılar ama şimdi ulaştılar. Yarın törenlerde onlar da yerlerini alacak. Bir kez daha hem Kıbrıslı hem Türkiye’den gelen, hem asker, hem sivil, hem mücahit bütün şehitleri rahmetle anıyoruz. Bütün gazilerimize minnet duygularımızı ifade ediyoruz. Kıbrıs Barış Harekatının gazileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türkiye’de toplumun göz bebekleridir. Bir kez daha onları buradan selamlıyoruz. Size, çok değerli bürokratlarımıza bize gösterdiğiniz ev sahipliği için bir kez daha teşekkür ediyoruz.”
CHP Lideri Özgür Özel ve beraberindeki heyet, ziyaret sonrası Bülent Ecevit Anıtına da karanfil bıraktı.
05.01.2025
05.01.2025
05.01.2025
05.01.2025