04.05.2021

CHP'DEN BİR İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI MASALI RAPORU

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "İnsan Hakları Eylem Planı"nı açıkladığı 2 Mart’tan bu güne yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor hazırladı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkı, ifade ve basın özgürlüğü hakkı, yaşam hakkı ihlallerinin TİHV verileri baz alınarak derlendiği raporda “2 Mart’ta açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) Türkiye’de gerçekleşen hak ihlallerini gidermeyi bırakın azaltmayı bile sağlayamamıştır.” dendi. Kamuoyuyla “Yazan: Şahsım İktidarı” alt başlığıyla paylaşılan “Bir İnsan Hakları Eylem Planı Masalı Raporu”nda İHEP’in insan hakları adına yeni bir şey katmadığı, hak ihlallerini önlemek şöyle dursun ihlallerin artarak devam ettiğine dikkat çekildi. Raporda İHEP açıklandıktan sonra geçen 60 gün içinde, günde en az bir defa toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, en az 2 kez düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı ihlali yaşandığı tespitleri yer aldı.
İnsan Hakları Eylem Planı açıklanmasının haftası dolmadan 8 Mart günü kadın eylemlerine müdahaleler ve gecenin sabahında ev baskınları yapıldığı, CHP’nin il ve ilçe başkanlıklarına asılan “128 milyar dolar nerede?” pankartlarının indirildiği, fezlekeler, toplantı ve gösteri yürütüşlerinin yasaklandığı, sosyal medya paylaşımları nedeniyle yurttaşların gözaltına alındığı ve daha birçok hak ihlalinin gerçekleşmeye devam ettiği yer aldı. İşte “Şahsım İktidarı”nın 2 aylık hak ihlalleri karnesi ve rapordan öne çıkanlar:
İHEP; İHLALLERİN DEVAM EDECEĞİNİN GÖSTERGESİ
“Saray rejimi kendi yarattığı hak ihlallerine devam etmektedir. Yurttaşlarımız toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı, ifade ve basın özgürlüğü ve yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ile işkence ve kötü muameleye maruz kalmaktadır. Saray rejimi yıllardır sistematik olarak anayasa ve uluslararası sözleşmelerde tanınan hakları yok etmekte, kullanılamaz hale getirmektedir. İHEP ile ne yapmayacağını ve neyi ihlal etmeye devam edeceğini söyleyen Erdoğan bir kez daha bizi yanıltmamış gece baskınları yok derken haftası dolmadan ev baskınları yaşanmış, afişlerimiz indirilmiş, hukuka aykırı “genelgeler” yayımlanmıştır
2 Mart 2021 – 1 Mayıs 2021 tarihleri arasında;
64 toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkı ihlali,
96 ifade ve basın özgürlüğü ihlali
101 yaşam hakkı, maddi ve manevi bütünlüğü ihlal ve işkence ve kötü muamele ihlali
HAK İHLALLERİNDEN BAZILARI
Van’da 21 Kasım 2016 tarihinden bu yana uygulanan eylem ve etkinlik yasağı kesintisiz 1579 güne uzatılmış oldu
Mart 2021 ayı içerisinde 42 gazeteci hakim karşısına çıkmış ve 2 gazeteci de haklarında açılan soruşturma nedeniyle ifade vermiştir.
İfade Özgürlüğü Derneği, kapsamında faaliyetlerini yürüten EngelliWeb sayfasının Mart ayı için verilerine göre Mart 2021’de engellenen içerik sayısı 43 oldu.
Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ilişkin ortak bir bildiri yayınlayan Türk Deniz Kuvvetleri’nden emekli 104 subaydan 10’u sabaha karşı evlerine baskın yapılarak gözaltına alındı, 4 emekli subay ise ifadeye çağrıldı. 14 kişinin evlerinde arama yapıldı.
İçişleri Bakanlığı 6 Nisan 2021 tarihinde yaptığı bir açıklama ile Mart ayı içinde 5.478 kişi hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek işlem yapıldığını, 261 kişinin gözaltına alındığını ve 11 kişinin tutuklandığını duyurdu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla açılan davanın karar duruşması 29 Nisan 2021 tarihinde görüldü. Mahkeme Canan Kaftancıoğlu’nun 56.000 TL tazminat ödemesine karar verdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2021 yılının Mart ayında 7’si kadın, 3’ü çocuk, 4’ü göçmen olmak üzere en az 142 işçinin çalışırken yaşamını yitirdi.
Ankara’da Kızılay meydanına yürümek isteyenlere polis müdahale etti. Ankara'da 1 Mayıs kutlamasında 41 kişi gözaltına alındı.
İzmir'in Konak, Bornova ve Buca ilçelerinde 1 Mayıs kutlamalarına polis müdahale etti. 18 kişi gözaltına alındı.

BİR İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI MASALI RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...

Gündem'den Öne Çıkan Haberler