27.11.2021

CHP'DEN BEYİN GÖÇÜ RAPORU

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI GÖKÇE GÖKÇEN: “BU ÇALIŞMAYI SEVDİKLERİYLE AYRI ÜLKELERE DÜŞMÜŞ BİR GENÇ OLARAK BAŞLATTIM.”
Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, gençlerin sorunlarını dinlemek ve çözüm önerilerini raporlamak üzere başlatılan “Hep Birlikte” projesi kapsamında Beyin Göçü Raporu’nu yayımladı.
Beyin Göçü Raporu, Şubat ayında Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılarak Türkiye’yi terk etmiş gençlerin sorunlarını dinlediği çalıştay ve ardından Kasım ayında yapılan odak grup görüşmelerinin bir sonucu olarak ortaya çıktı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, raporun önsözünde “Bu çalışmayı bir siyasetçi olmanın yanında Türkiye’de kalmayı seçen, ama sevdikleriyle ayrı ülkelere düşmüş bir genç olarak başlattım. Gençlerin eğitim, istihdam ve özgürlük başlıkları altında çözüm bekleyen sorunlarına ve beklenen çözümlere işaret eden bu raporda kendi hikaye ve düşüncelerini bu kez kendi ağızlarından okumanızı istedik.” ifadelerini kullandı.
Rapora göre gençler, iş görüşmelerinde teklif edilen ücretleri ve iş yaşamında liyakatsizliği aşağılayıcı buluyor. Genç kadınlar, geçici olarak bile ülke dışına çıktığında Türkiye’deki yaşamlarının çekilmez olduğunu daha çok fark ettiklerini belirterek taciz ve cinsiyetçiliğin çekilmez bir boyuta ulaştığını ifade ediyor. Gençlerin yurt dışına gitmelerinde öne çıkan sebepler hayat pahalılığı, öğrenci ve araştırmacılara bütçe verilmemesi, 2015 yılında gerçekleşen terör saldırıları, tek adam rejimi, ülke gündeminin yarattığı stres, trafik ve çevre kirliliği olarak belirtildi.
“Ne olursa Türkiye’ye dönmeyi düşünürsünüz?” sorusunu yanıtlayan gençler, “AKP iktidarı gider ve yerine daha liyakatle dayalı bir sistem gelirse hemen dönerim” dedi. Gençlerden bazıları, değişimin yalnızca siyasi iktidarla sınırlı kalmayarak toplumsal anlayışın dönüşüm geçirmesi gerektiğini ve özellikle iş yaşamında adil bir ücret ile insani çalışma koşullarının Türkiye’de yaşamak için elzem olduğunu ifade etti.
BEYİN GÖÇÜ RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...

Gündem'den Öne Çıkan Haberler