22.07.2022

CHP'den, “Belediyelerde Kadın Çalıştayı”

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından, “Belediyelerde Kadın Çalışmaları Çalıştayı” düzenledi. CHP Vizyon Gelişim Ofisi koordinasyonunda CHP Genel Merkezi’nde yapılan çalıştaya, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka’nın yanı sıra, 110 belediyeden 134 temsilci katıldı. Çalıştayda; belediyelerin kadın çalışmalarının geliştirilmesi, iyi uygulama örneklerinin paylaşılması, kadınlara, engellilere, yaşlılara, çocuklara ve diğer kırılgan gruplara yönelik yerel hizmetler üzerine tartışmalar yapıldı, değerlendirmeler sunuldu. Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği de çalıştaya gönüllü olarak eğitim desteğinde bulundu.

NAZLIAKA: YEREL UYGULAMALAR HAYATİ ÖNEMDE

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Nazlıaka, açılış konuşmasına yerel yönetimlerde eşitlikçi kent anlayışı ile hayata geçirilen uygulamaların kadınlar için hayati önem sahip olduğunu belirterek başladı. “Yerel politikalar gündelik hayatımızı; evi, sokağı, caddeyi kısaca yaşadığımız bütün alanları doğrudan etkiliyor. Eşitlikçi, katılımcı belediye, kadınların sağlık, eğitim ve sosyal hizmetlere, istihdam olanaklarına, kaliteli, kapsamlı kentsel hizmetlere, şiddete maruz kaldıkları takdirde haklarını güvence altına alacak mekanizmalara erişimini temin ediyor. Yerel yönetimlerin planlama ve karar alma süreçlerine katılımını sağlıyor” diyen Nazlıaka, eşitlikçi belediye anlayışı ile yapılan uygulamaları şöyle özetledi:

“MIŞ” GİBİ YAPMIYORUZ

“Kadınların “görevi” olarak görülen çocuk, engelli ve yaşlı bakımına ilişkin hayata geçirilen; kreş, yaşlı bakımevi, engelli hizmetleri, otizm merkezleri, alzheimer konukevleri, huzurevi, aktif yaşam merkezi, evde sağlık hizmetleri, aile danışmanlık hizmeti gibi faaliyetler kadını özgürleştirdi. Aileye ilişkin hayata geçirilen bu politikaları kadının istihdamını arttırmaya yönelik faaliyetler izledi. Hemen hemen her belediyemizin desteklediği kooperatifler eliyle kadınlar için ciddi bir istihdam alanı oluşturuldu. Mesleklerdeki cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldırma hedefiyle kadın itfaiyeciler, kadın vatmanlar, kadın otobüs şoförleri istihdam edilmeye başlandı. Birçok il ve ilçemizde hizmete açılan Kadın Üreticiler Pazarı’nda kadınların el emeği, göz nuru ürünlerinin pazarlanmasına yardımcı olduk. Bazı belediyemiz bünyesinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birimi yer alıyor. “Anne Kart” uygulaması ile 0-4 yaş aralığında çocuğu olan annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanmasını sağladık. "Bir eve süt girmiyorsa, bir çocuk süt içemiyorsa gelişiminde eksiklik var demektir” diyerek her çocuk süt içebilsin diye ihtiyacı olan ailelere Halk Süt'ü ücretsiz dağıtıyoruz. Belediyelerimizin şiddet hattı aracılığıyla, şiddet mağduru kadınlara ücretsiz hukuki ve psikolojik destek veriyoruz. Aile bireylerine şiddet uygulayan belediye personeli ile yolumuzu ayırıyoruz. Yani biz “mış” gibi yapmıyoruz. Kadınların geç saatte sokakta özgürce yürüyemediğini bildiğimiz için belli saatlerden sonra kadınlara durak dışı, istediği noktada inme ve binme özgürlüğü sağlıyoruz. “

ÜLKENİN KADERİNİ DEĞİŞTİRMEYE GELİYORUZ

Nazlıaka, bu uygulamalarla gurur duyduklarını belirtirken toplumsal cinsiyetin ‘ana akımlaştırılması’ gerektiğine vurgu yaptı. Nazlıaka sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik Danıştay’ın Anayasa’yı ayaklar altına alan, yaşam hakkımızı gasp eden kararına boyun eğmiyoruz ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun önderliğinde ülkenin kaderini değiştirmeye geliyoruz. Yerel yönetimlerde hayata geçirdiğimiz güzel uygulamaları devlet politikası haline getirmek için geliyoruz.”

TORUN: HER KURUŞUN HESABINI VERİYORUZ

Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ise 2019 yerel seçim kampanyasının önemli bir ayağının; kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar ve diğer kırılgan gruplara yönelik hizmetler üzerine kurulduğunu belirterek, “Seçimlerin ardından ortaya koyduğumuz temel politikanın özeti şudur: Bizim belediyelerimizin, birilerinin cebini dolduran, vatandaşı kandıran çılgın projelere harcayacak tek kuruşu yoktur. Bu anlayışla; belediyelerimiz, vatandaşlarımızın en temel sorunlarını çözmek için mücadele etmekte ve harcadığı her kuruşun hesabını millete vermektedir” dedi.

BELEDİYELERDE YÖNETİCİ KADIN SAYISI YÜZDE 91 ARTTI

Torun, şöyle devam etti: “2019’da Cumhur İttifakı’ndan; 5 büyükşehir ve 5 il belediyesi devraldık. Bu belediyelerde istihdam edilen kadın sayısını 3 yılda % 28,9 oranında artırarak 26 bin 731’e yükselttik. Aynı belediyelerde, yönetici pozisyonunda görev yapan kadın sayısını ise % 91,2 oranında artırarak toplamda 746’ya çıkardık. Ayrıca, ülke genelindeki belediyelerimizde, 2019’da 162 olan kreş sayısını bugün 316’ya çıkardık. Pandemi sürecinde siyasi iktidar 5 maskeyi dağıtamazken, biz vatandaşın her türlü ihtiyacını evinin kapısına kadar götürdük. Belediyelerimiz 3 yılda, yaklaşık 4 milyon 800 bin haneye sosyal yardımda bulundu. Bu yardımların toplam tutarı yaklaşık 14 milyar liraya ulaştı. Ancak biz, şu ana kadar verdiğimiz hizmetlerle asla yetinmiyoruz. Bu hizmetleri daha da artırmanın yollarını aramalıyız. Bugün düzenlenen çalıştayımız tam da bu amaca hizmet ediyor.”

BELEDİYE HİZMETLERİ İKTİDARIN FRAGMANI

Torun, siyasi iktidarın CHP’li belediyelerin hizmetlerinden rahatsız olduğunu belirterek, “Bu hizmetleri engellemek, belediye başkanlarımızın önünü kesmek için her türlü hukuksuzluğa başvurduklarını biliyoruz. Belediyelerimizi kötü göstererek, kendilerine siyasi çıkar sağlamanın peşinde olduklarını ve bunun için vatandaşı cezalandırmaktan çekinmediklerini de biliyoruz. Ancak onlar ne yaparsa yapsınlar, biz kararlıyız ve bu mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Şu anda yerel yönetimlerde verdiğimiz hizmetler aslında çok kısa bir süre içinde ulaşacağımız genel iktidarda yapacaklarımızın fragmanıdır. Özellikle Aile Destekleri Sigortası’nı vatandaşlarımıza iyi anlatmalıyız. Sonuç olarak, hep birlikte ülkemiz adına tarihi bir mücadele veriyoruz. Ve bu mücadeleyi hep birlikte mutlaka ve mutlaka başarıya ulaştıracağız.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler