11.06.2024
11.06.2024
CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; Turist Rehberliği, Seyahat Acenteleri ve Seyahat Acenteleri Birliği Hakkında Kanun’la ilgili bazı maddelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu.
Söz konusu yasanın 27 Nisan 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatan CHP’li Günaydın, şunları dile getirdi:
“Sözü edilen yasanın Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki görüşmeleri sırasında CHP’nin karşı çıktığı kimi hükümler yasa tasarısından çıkartıldı. Ancak olumlu olmayan, hukuka aykırı olan bazı hükümlerin de yasada varlığı sürdürüldü. Bu çerçevede ifade etmeliyim ki, Türkiye gibi turizm potansiyeli çok yüksek olan bir memlekette yabancı dil bilmeyen kişilere turist rehberliği niteliğinin verilmesi, Turist Rehberliği Yasası'na ilgili kamu kurumunun dahli olmadan kişilerin bu mesleğe girmelerine olanak tanınması, Türkiye'nin turizm potansiyelini önemli ölçüde geriye götürebilecek nitelikler taşımaktadır. Biz her zaman olduğu gibi süresi içerisinde dilekçemizi hazırladık ve dilekçemizi Anayasa Mahkemesi'ne sunduk.”
Madencilikle ilgili yasal düzenlemeye ilişkin CHP grubunda çalışmaların sürdüğüne işaret eden CHP’li Günaydın, şunları kaydetti:
“Maden Yasası'nın Anayasa'ya aykırı hükümlerini de bayram sonrası Anayasa Mahkemesi'ne taşıyacağız ve arkasından da 9. Yargı Paketini beklemeye başlayacağız. İfade edelim ki biz Anayasa Mahkemesi'ne geçen hafta Sayın Genel Başkanımızla beraber Anayasa Mahkemesi Başkanı'nı ziyaret etmek için gelmiştik. Dileriz ki hep böyle ziyaretler için buraya gelelim. Ama Türkiye Büyük Millet Meclisi, Anayasa'ya aykırı kanun yapma alışkanlığını sürdürdüğü müddetçe, CHP de Anayasa yargısına başvurma geleneğini sürdürecektir.”
CHP’li Günaydın, AYM’ye yapılan ziyarette CHP’nin yaptığı başvuruların gündeme gelip gelmediği sorusuna şu yanıtı verdi:
“Elbette gündeme geldi. Örneğin 703 sayılı KHK'yı biliyorsunuz geçen hafta Anayasa Mahkemesi iptal etti. 2018 yılında çıkmış bir KHK'ydı bu, OHAL KHK'sı. 60 gün içerisinde CHP bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürdü ve Anayasa Mahkemesi 2018'den 2024'e kadar tam 6 yıl bekledikten sonra bu KHK'nın neredeyse tüm hükümlerini iptal etti. Bu, 2017 yılında kurulan cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin idari yapısını ortadan kaldıran bir Anayasa Mahkemesi kararı niteliğindeydi. Neden 6 yıl beklendi ve 6 yıl beklendikten sonra evet, Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez ama Anayasa Mahkemesi kararları, Türkiye'nin cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin 6 yıldan fazla süredir hukuka aykırı olarak yürütüldüğünü bir Anayasa Mahkemesi kararıyla tespit etmiş oldu ve elbette ondan sonra da 1 yıllık bir geçiş süreci verdi. Biz Sayın Başkana bu konularda daha hızlı Anayasa Mahkemesi'nin çalışmasını beklediğimizi ifade ettik. Kendisi de oldukça yapıcı bir şekilde Anayasa Mahkemesi'nin dikkatle ve özenle bir çalışmayı sürdürme gayretinde olduğunu ifade etti. Bunu da ben buradan sizlerle paylaşmak isterim.”
26.12.2024
26.12.2024
26.12.2024
26.12.2024