10.07.2024

CHP Lideri Özgür Özel, İzzetbegovic’in Kabri Başından Seslendi: “Filistin’de Bir Katliam Var"

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL:

BÖYLE BİR UTANCI HEP BERABER YAŞAMAYALIM”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, eski Bosna-Hersek Devlet Başkanı Aliya İzzetbegovic’in kabrini ziyaret ettikten sonra uluslararası kamuoyuna seslendi. Filistin’deki katliama dikkati çeken Genel Başkan Özel, “Buradan bütün dünyaya bir kez daha sesleniyoruz. Filistin'de bir katliam var. Filistin'deki katliama ‘dur’ deyin. ‘Dur’ deyin ki böyle utançları hep beraber yaşamayalım” dedi. Özel, “Bugün buraya gelip utanç duyanlar, yarın Filistin'de yaptıklarının hesabını vermekte yine zorlanacaklar” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, eski Bosna-Hersek Devlet Başkanı Aliya Izzetbegoviç'in Saraybosna’da bulunan Kovaçi Şehitlik Mezarlığındaki kabrini ziyaret etti.

“UNUTULAN KATLİAMLAR TEKRARLANIR” SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Srebrenitsa katliamının 29’uncu yıl anma törenine katılmak üzere Saraybosna’ya geldiklerini ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Izzetbegovic’in kabrini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, “Yarın Srebrenitsa’da olacağız. Saraybosna ziyaretimiz sırasında Aliya Izzetbegoviç’in mezarını ziyaret ettik. Aliye Izzetbegoviç’in mezarı başında, hatırlamamız gereken en önemli söz, kendisinin, ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır’ sözüydü. Biz Srebrenitsa’da yaşananları unutmadık. Unutturmaya da niyetimiz yok” dedi. Bu sözün yalnızca Bosna-Hersek’e dair bir hatırlatma olmadığını kaydeden Genel Başkan Özgür Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“SADECE BİR YERDE 8 BİN 372 MASUM ÖLDÜRÜLDÜ”

“Örneğin bugün Filistin'de yaşananlara dair de bir hatırlatma. 1995’teki katliama kadar bu coğrafyada büyük acılara sahne oldu. Katliam, soykırım adeta her gün biraz daha yaklaştı. ‘Geliyorum’ dedi. O süreçte dünya kamuoyu, Avrupa kamuoyu maalesef üzerine düşeni yapmadı. O tarihlerde, katliamdan iki yıl önce, partimizin o dönemki Genel Başkanı Deniz Baykal'ın çatışmaların sürdüğü bu coğrafyaya geldiğini ve tehlikeye dikkati çektiğini, dayanışma gösterdiğini ve uluslararası toplumu bu konuya el koymaya davet ettiğini unutmayalım. O gün Deniz Baykal'ın uyarıları dikkate alınsaydı, o gün Aliya Izzetbegoviç'in sesi duyulsaydı, o gün Bosna-Hersek'in, Boşnakların sesi duyulsaydı o katliam yaşanmayacaktı. 1990-1995 arasında 100 bin masum öldü. Ve yarın sene-i devriyesi olan, 29’uncu yılı olan katliamda sadece bir yerde 8 bin 372 masum öldürüldü.”

“FİLİSTİN’DEKİ KATLİAMA ‘DUR’ DEYİN”

“Birleşmiş Milletler, 11 Temmuz gününü Soykırımı Anma ve Hafıza Günü olarak ilan etti. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak kendi ülkemizde bunun kanun teklifini verdik. Diğer partilerden bu konuda olumlu bir yaklaşım bekliyoruz ama şunu da hatırlatmak gerekiyor. Katliamlar, soykırımlar olduktan sonra böyle günleri ilan etmek yerine uluslararası toplum o zaman tedbir almalı. Şimdi Filistin'e susanlar yıllar sonra bu sefer bu tuttukları pozisyondan utanç duyacaklar. Tarih önünde de sorumlu olacaklar. Arkamızda bilge kral Aliye Izzetbegoviç'in kabri olduğu halde buradan bütün dünyaya bir kez daha sesleniyoruz. Filistin'de bir katliam var. Filistin'deki katliama ‘dur’ deyin. ‘Dur’ deyin ki böyle utançları hep beraber yaşamayalım. Biz Türkiye olarak da Türkiye özelinde Cumhuriyet Halk Partisi olarak da o günkü duruşumuzla, o günkü genel başkanımızın tutumuyla, partimizin tutumuyla bugün burada gurur duyuyoruz. Bugün buraya gelip utanç duyanlar, yarın Filistin'de yaptıklarının hesabını vermekte yine zorlanacaklar. Buradan bir kez daha o dönemde hayatını kaybeden, katledilen herkesi rahmetle anıyoruz. Bu büyük acıyı, bu büyük katliamı, soykırımı bir kez daha lanetliyoruz.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BOSNA HERSEK’TE - 3