02.06.2024

CHP Lideri Özgür Özel Pazar Belediyesi’ni Ziyaret Etti: “Belediyeler Birliği Yönetimini Oransal Olarak Paylaşıyoruz”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Belediyeler Birliği yönetimini diğer partilerle oransal olarak bölüşeceklerini açıklayarak, “Türkiye’nin yüzde 65 nüfusuna ve bununla oranlı olarak da delegelere sahibiz ama Çarşamba gününden önce arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdim. İlgili genel başkan yardımcımız diğer partilerin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile temas ederek, TBB yönetimini oransal olarak paylaşacak. Yani 14 yöneticinden sekizini CHP alacak ve altısını diğer partilere verecek” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Rize’de Pazar Belediyesi’ni ziyaret etti. Genel Başkan Özgür Özel, burada yaptığı konuşmada, “Değerli arkadaşlar. Rize’nin Pazar ilçesinde, Pazar belediyesinde değerli başkanımızın bir kahvesini içmeye geldik. 19 Mart günü burada Pazar meydanında bir miting yaptık. O mitingde, Neşet Çakır’ı Pazarlılara emanet ettik ve Pazar’ın 15 yıl sonra CHP belediyeciliğini hak ettiğini, özlediğini söylemiştik. Pazarlılar o özleme son verdiler. Biraz önce odaya girdim. Sayın Neşet başkanım bana belediye başkanlığı koltuğunu teklif etti. Ben bunu kabul edemeyeceğimi, çünkü orada AK Partililerin, MHP’lilerin, başka partiden olanların da hakkı olduğunu, bir partinin genel başkanının oturamayacağını, oraya ancak Pazarlılar kimi istiyorsa onun oturacağını söyledim. Başkan da dedi ki 15 yıldır bizim acaba o koltukta payımız var mıydı? Tabi bu bakış açısı” ifadelerini kullandı.

BELEDİYELER BİRLİĞİ YÖNETİMİNDE DEMOKRATİK TEMSİLİYET

Özel, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) yönetimini demokratik şekilde diğer partilerle bölüşeceklerini açıklayarak, “5 Haziran günü Türkiye Belediyeler Birliği, başkanını ve yöneticilerini seçecek. Bizim oradaki adayımız 20 milyona yakın vatandaşın yaşadığı İstanbul kentimizin Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, bunu mutabakatla belirledik. Çeşitli bölgelerde de bölge belediye birliklerine önceki dönemde tecrübeli büyükşehir belediye başkanlarımızı aday gösterdik. Ama geçmişten bir farkı var. Hepiniz hatırlayacaksınız. Cumhur İttifakı, belediye meclisinde birleşerek, çoğunluğun sağladığı noktada bütün yönetimini kendilerine aldılar. Muhalefete hiç yer vermediler. Biz bırakın bir ittifakı, tek başımıza çoğunluğu sağladık. Türkiye’nin yüzde 65 nüfusuna ve bununla oranlı olarak da delegelere sahibiz ama Çarşamba gününden önce arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdim. İlgili genel başkan yardımcımız diğer partilerin yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile temas ederek, TBB yönetimini oransal olarak paylaşacak. Yani 14 yöneticinden sekizini CHP alacak ve altısını diğer partilere verecek. O diğer partiler orana göre nasıl düşüyorsa, iki alan olacak, bir alan olacak ama TBB’deki delege sayısı yönetimde bir kişiye denk gelenden itibaren tahmin ediyoruz, bu CHP, AKP, DEM Parti, MHP ve Yeniden Refah sıralaması ile oluyor. Kendilerine oransal olarak yönetim düşmeyen, çünkü örneğin CHP’nin 400’ün üzerinde, AKP’nin 300’ün üzerinde delegesi varken İYİ Parti’nin iki delegesi var. Ama o iki delegeden birisi il belediye başkanı. İYİ Parti’ye de bir komisyon başkanlığını bize düşen paydan önereceğiz. Kabul edip etmemek takdirlerinde olacak” dedi.

“BİZ ÇOĞUNLUĞU SAĞLADIK DİYE YÜZDE 100’Ü YÖNETMEYECEĞİZ”

TBB hakkındaki açıklamalarını sürdüren Özel, “Biz çoğunluğu sağladık diye yüzde 65 ile yüzde 100’ü yönetmeyeceğiz. Bu ülkede yüzde 51 ile yüzde 100’ü yönetenlerin, muhalefete hiç pay vermeyenlerin 31 Mart günü seçmen tarafından nasıl cezalandırıldıklarını gördük. Biz seçmenin mesajını uzlaşma, birlikte yönetme ve hak yememe olarak görüyoruz. Hakkın yense de hak yememeyi Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu yönetim kültürü olarak biliyoruz. Ben yatılı okulda devletin yönettiği bir çocuğum, 10 yaşından itibaren. Bana devlet hakkını yedirme ama güç eline geçince de kimsenin hakkını yeme demişti. Biz böyle davranacağız. Bunu büyük bir açıklıkla ifade etmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte de kamu hizmetini Türkiye’nin kamu yönetimi geleneklerine uygun şekilde sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

FİLİSTİN İLE DAYANIŞMA MESAJI

Genel Başkan Özel, Rize’deki Çay Mitinginde Filistin ile dayanışma mesajı verildiğini de kaydederek, “Daha önce söylemiştim. Biz Türkiye’de ana muhalefet partisiyiz ama yurtdışına çıktığımızda Türkiye’nin hak ve menfaatlerini savunuruz diye. Bu yaklaşımımızı da sürdürüyoruz. Filistin’i tanıması için 119 dünyadaki siyasi akrabama, bunların 24’ü ülkelerinde yürütmenin başında olan başbakanlar ve cumhurbaşkanları. Mektuplar yazmıştım. İspanya Başbakanı Pedro Sánchez’in yardımcısıyım zaten Sosyalist Enternasyonel’de. Özel sohbetlerimizde, sosyal medya üzerinden ve yazılı olarak kendisini davet etmiştim. Buna olumlu yanıt verdiler, çok mutlu olduk. İskandinav ülkelerinden olumlu yanıtlar geldi. Çok mutlu olduk. Teker teker tanıyorlar. Biz Filistin’in arkasında durmaya devam edeceğiz. Miting meydanında söyledim. Rize il ve ilçe örgütlerimize teşekkür ediyoruz. İl başkanımızın şahsında. Bugün Rize Çay Mitinginin bayrağı aynı zamanda bir Filistin bayrağı renklerindeydi. Kırmızı halının üzerinde eteğinin yeşili ve siyahı ile Filistin bayrağı yapan sanatçının uluslararası çapta gördüğü taktiri sizlerin de Türkiye’de hak ettiğiniz ve yaratıcı bir yaklaşım olduğunu, bu zor günlerde Filistin halkına ta Rize’den sıcak bir selam göndermiş olduğunuzu hepimiz birlikte gözlemledik” ifadelerini kullandı. Özel, Pazarlıların belediyecilik hizmetlerine yıllardır uzak kaldığını da ifade ederek, şunları söyledi:

“PAZAR BELEDİYECİLİK HİZMETLERİNDEN UZAK KALDI”

“15 yıldır maalesef Pazar, belediyecilik hizmetlerine uzak kaldı. Aç kaldı. Maalesef çok özlem duyuyor. Gerek TBB ile gerek sosyal demokrat belediyelerin çatı örgütü SODEM, SODEM-Sen’le, SODEM-Sen sendikamız ancak SODEM derneğimiz. Bütün belediyelerimizi çok hızlı şekilde tanıyan, ihtiyaç haritalarını çıkaran, bunları kendilerine katkı sağlayabilecek yapılarla eşleştiren bir çalışma yöntemimiz var. Hem TBB’den Pazar ölçeğindeki belediyelere, hem de SODEM-Sen’den. SODEM ve SODEM-Sen katkıları sadece sosyal demokrat belediyelere sağlayabiliyorlar ama belediyeler birliği tüm siyasi partilerin belediyelerine sağlayabiliyor. Elimizden geleni yapacağız. Kısa sürede Pazar’ın borçlarından kurtulduğu, Pazar’ın masadaki hepimizin gururu Türk Havayolları uçağı gibi başını yukarıya çevirdiği, aşağıya doğru gidişin durduğu ve yükselişi yaşadığı bir süreç olacak. Ben Rize’deki bütün seçmenlere teşekkür ediyorum. Rize’nin doğusunda CHP için işler iyiye gitti. Şimdi sıra Rize ve batısına geldi. O da beş sene sonra olacak inşallah. O güne kadar sizler Rize için, bizler de hem Türkiye hem de Rize için çalışmaya, gayret göstermeye devam edeceğiz. Sizin şahsınızda Ömer Başkanım da burada. Neşet Çakır’a sizi, sizi Neşet Çakır’a, örgütümüzü size, sizi de ona emanet ediyoruz. Seçimden önce de sonra da kurmuş olduğunuz sıcak ilişkiden dolayı fevkalade memnunuz. Bunun yanında yanımızda Pazar’da doğmuş, Pazarlı Yüksel Taşkın hocamız var. İzmir Milletvekilimiz. Rize’nin sorunlarını geçmiş dönem Mehmet Bekaroğlu ile birlikte hep dile getirdiler. Çok şükürler ki bu dönem Tahsin Ocaklı var. Buranın bir milletvekili var. Saltuk Deniz, il başkanı ama milletvekili gücünde bir il başkanı, gündem belirleme açısından. Sibel Hanım Trabzonlu, Artvin’de Uğur Bayraktutan var. Ama tabi komşu illerin sahip çıkması geçmişte anlamlıydı ama memleketin kendi milletvekilinin olması kadar önemli bir şey yok. Hepinize başarılar diliyoruz. Umudumuz dört yıl sonra Türkiye’de bu başarıyı tekrarlamak. Beş yıl sonra da Rize ve doğusundan sonra batısını da kazanmayı ümit ediyoruz. Hepimize kolay gelsin.”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL RİZE’DE - 3