19.07.2024

CHP Lideri Özgür Özel, KKTC Başbakanı Ünal Üstel’i Ziyaret Etti: “KKTC’nin Haklı Taleplerinin Yerine Getirilmesi Gerekir”

CUMHURİYET HALK PARTİSİ LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL:

“HEM RUMLARA, HEM TÜRKLERE BARIŞ GETİREN HAREKÂTI SELAMLIYORUZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50'nci yıldönümü nedeniyle bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, KKTC Başbakanı Ünal Üstel ile bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, “KKTC’nin çok haklı talepleri var. Bu taleplerin yerine getirilmesi, ortak bir çözüme kavuşması gerekir. Sporcularımızdan tutun, hastalarımıza, uçuş zorluklarına kadar, babası Türkiyeli, annesi Kıbrıslı ya da tam tersi çocukların üçüncü dünya ülkelerine giderken vize alamamalarına kadar olmadık sorunlar var. Eylül ayında yine görülecek olan mahkemede konu olacak meselelere kadar hepsinin üzerinde titizlikle durmak gerekiyor” ifadesini kullandı.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50'nci yıldönümü nedeniyle bulunduğu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, KKTC Başbakanı Ünal Üstel’i ziyaret eden Özel, “Göreve geldikten sonra ilk ziyareti KKTC’ye gerçekleştirmiştim, o zaman da heyetimizi kabul etmiştiniz. Değerli bir sohbet gerçekleştirmiştik. Bugün de harekâtın 50’nci yıldönümü törenlerine katılmak üzere -ki geçen ziyaretimde bir engel olmazsa bunu yapmak istediğimizi ifade etmiştik- geldik ve yine biraz önce de takdim ettiğim heyetimizle birlikte sizin karşınızdayız. KKTC’deki bütün vatandaşlarımızı bir kez daha saygı ve sevgi ile kucaklıyoruz. Biz de tüm şehitlerimize, asker olsun, sivil olsun bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. Öyle acılı günlerin ne Kıbrıs’a, ne dünyadaki herhangi bir coğrafyaya bir daha yaşatılmamasını temenni ediyoruz” dedi. Özel şöyle devam etti:


“ULUSLARARASI TOPLUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPSAYDI, ACILAR YAŞANMAMIŞ OLACAKTI”

“Filistin vurgunuza aynen yürekten katılıyorum. Geçtiğimiz günlerde Aliya İzzetbegoviç’in mezarı başında, katliamın 29’uncu yılında, onun şu sözünü tekrar etmiştim: ‘Unutulan katliamlar tekrarlanır’. Adada büyük bir katliam yapıldı. O katliamın ilk başladığı aşamalarda, uluslararası toplum üzerine düşeni yapsaydı, bu büyük acılar yaşanmamış olacaktı. Sonrasında bir barış harekâtına ihtiyaç olmayacaktı. Saraybosna bunu yaşadı, 29 yıl önce, sustular, sustular, sustular. En sonunda bir günde 8 bin 300 kişi, toplamda, on binlerce kişi katledildi. Şimdi Filistin’de aynı mezalim İsrail tarafından yapılıyor. Uluslararası toplum yine sessiz. Elbette ses çıkaranları, Filistin’i tanıyanları, Pedro Sanchez gibi kıymetli mevkidaşlarımızı çok önemsiyoruz. Onların çıkışları çok önemli ama uluslararası toplumun bir an önce Filistin noktasında çok daha cesaretli, kararlı ve bütünleşik tutum sergilemesi, oraya artık ‘dur’ demesi gerekiyor. Hastanelerin vurulduğu, BM’nin gözlemcilerinin gözünün önünde bir takım ambulansların vurulduğu ama dünyanın görmezden geldiği bir sürecin içindeyiz. Bunun derhal durdurulması gerekiyor. Bu noktadaki hatırlatmanıza aynen yürekten iştirak ediyorum.”

“KKTC’NİN HAKLI TALEPLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİR”

“Bunun dışında 50 yıl önceki samimiyetle, kararlılıkla, 50 yıl önceki yüreğimizden bağlılıkla Kıbrıs’tayız tekrar. Kıbrıs Türk’ünün çok önemli sorunları var. Bu sorunların aşılması için hep birlikte yapmamız gereken şeyler var. Ben gerek başkan yardımcısı görevini üstlendiğim Sosyalist Entarnasyonal’de, gerek başkanlık düzeyinde katıldığımız Avrupa Sosyalist Partisi ki bütün sol ve sosyal demokrat partilerin çatı örgütüdür. Gerek arkadaşlarımız, Avrupa Konseyi’nde, ben de yaptığım ziyarette, Konsey’de yaptığımız bütün konuşmalarda Kıbrıs meselesine, bu sorunun adil şekilde çözülmesine vurgu yapıyoruz. Bu son derece kıymetli. Ayrıca büyük haksızlık. Kıbrıs’a uygulanan ambargolar, Kıbrıs’a yaşatılan uluslararası tecrit, doğrudan uçuşların olmaması, doğrudan ticaretin olmaması gibi durumları kabul edilebilir bulmuyoruz. Biraz önce Cumhurbaşkanı’nı ziyaretimizde Sayın Karayalçın, Türkiye’nin gümrük birliği sürecinin Güney Kıbrıs’a uçaklarının Türkiye’ye izin almaksızın inmesinin, gemilerinin gelmesinin, gitmesinin önünü açacak bir sürece yol açabileceğini, bu sürecin doğru yönetilmesi noktasında değerli görüşlerini paylaştı. KKTC’nin çok haklı talepleri var. Bu taleplerin yerine getirilmesi, ortak bir çözüme kavuşması gerekir. Sporcularımızdan tutun, hastalarımıza, uçuş zorluklarına kadar, babası Türkiyeli, annesi Kıbrıslı ya da tam tersi çocukların üçüncü dünya ülkelerine giderken vize alamamalarına kadar olmadık sorunlar var. Eylül ayında yine görülecek olan mahkemede konu olacak meselelere kadar hepsinin üzerinde titizlikle durmak gerekiyor.”

“HEM RUMLARA, HEM TÜRKLERE BARIŞ GETİREN O HAREKÂTI SELAMLIYORUZ”

“Bizim anlayışımız, biz tabii Türkiye’de ilk yapılacak seçimlere kadar muhalefet partisiyiz. Ama yurtdışında Türkiye’nin partisiyiz. Dolayısıyla KKTC’nin de partisiyiz. KKTC’nin haklı davasını anlatmakla mükellef de bir partiyiz. Burada, Türkiye’de farklı konuları farklı şekilde değerlendiriyor olabiliriz. Ama Kıbrıs’ın arkasında tek yumruk olmak, Kıbrıs Barış Harekâtı yapıldığında Bülent Ecevit o cesareti gösterdiğinde, Necmettin Erbakan ile koalisyon hükümeti o adımı attığında, Süleyman Demirel’in ‘Türkiye şimdi tek kalp gibi çarpmalı’ demesidir. Muhalefet ilişkileri bir yana doğruları hep beraber yapmak lazım. O yüzden dün bir metnin oylamasında hep birlikte oybirliği ile pozisyonumuzu bir kez daha teyit ettik. Bundan sonra da Kıbrıs için Kıbrıs’ta birlik ve beraberliğin olması çok önemli. Biz geçmişten bugüne Kıbrıs’ta farklı siyasi partilerin değerlendirmelerini de dinliyoruz. Ancak dün ve bugün dinlediğimiz değerlendirmelerde, yöntemler farklı olabilir. Kelimeler farklı olabilir. Tespitler farklı olabilir bazen ama ortak doğrular etrafında buluşulduğunu ve Kıbrıs’ın geleceği için beklentilerin ve geçmişte Rum tarafının masayı terk etmeleri, anlaşmazlık çıkarıp da ödüllendirilmesini, bizlerin boşu boşuna çektiğimiz sıkıntılardan da ders alarak çok doğru bir stratejiyi izlemek gerekiyor. Bu noktada Sayın Genel Başkanımın tespitleri de son derece önemliydi. Biz tüm platformlarda, bulduğumuz her kürsüde, her fırsatta sizin yanınızda olduğumuzu ifade etmeye devam edeceğiz. 50’nci yıl bir kez daha KKTC’nin kurulmasına vesile olan o barış harekâtı, hem Rumlara, hem Türklere barış getiren o harekâtı tarih önünde bir kez daha selamlıyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, ziyarete ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı:

KKTC Başbakanı Sn. Ünal Üstel'i ziyaret ettik.

"KKTC’nin çok haklı talepleri var. Bu taleplerin yerine getirilmesi, ortak bir çözüme kavuşması gerekir. Sporcularımızdan, hastalarımıza, uçuş zorluklarına vize sorunlarına kadar meselelerin üzerinde titizlikle durmak gerekiyor."

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL KKTC’DE - 5