24.08.2024

CHP Lideri Özgür Özel, Alım Fiyatına Tepki Gösteren Gaziantepli Fıstık Üreticileriyle Bir Araya Geldi

-“TAYYİP ERDOĞAN’A SÖYLÜYORUM FİYAT VERİRSEN GEÇİM OLUR, VERMEZSEN SEÇİM OLUR”

-“SEN GİDECEKSİN, BİZ GELECEĞİZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Gaziantep’te Fıstık Mitingi öncesinde önünü kesen ve alım fiyatını protesto için çuvallarla fıstığı yere döken üreticilerin sorunlarını dinledi. Fıstık üreticilerine seslenen Özel, “‘Ben size sahip çıkacağım, sesinizi duyuracağım’ demiyorum. Siz benim sesimi duyun, sizi biz kurtaracağız, Cumhuriyet Halk Partisi kurtaracak. Söylüyorum bak Tayyip Erdoğan’a, bu fıstık için bir tedbir alırsan alırsın. Fiyat verirsen verirsin. Fiyat verirsen geçim olur, fiyat vermezsen seçim olur. Sen gideceksin, biz geleceğiz” dedi.

Fıstık Mitingi için Gaziantep’e gelen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önü üreticiler tarafından kesildi. Çuvallarca fıstığı yere döken üreticiler alım fiyatına tepki gösterdi. Özel’e sorunlarını anlatan bir fıstık üreticisi, “Şimdi üç-beş tane Antep’in içerisindeki tüccar ağızlarını birlemişler. Fiyatı indiriyorlar, kaldırıyorlar. Devlet de buna seyirci kalıyor. Şahinbey Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi şu anda fıstık alıyor ama almış olduğu fıstık, 250 lirayla 310 lira arasında 490 gram içi verirse alıyor. Yoksa şimdi orada fıstığı alıyor, analizler yapıyor, saat 4.30’a kadar bekliyorsun. 4.30’dan sonra diyor ki, ‘Almış olduğum fıstığın gidin Körkün’den paranızı alın’ diyor. Vatandaş orada da rezil” ifadelerini kullandı. Özel, “Şimdi bir şey söyleyeyim. Bugüne kadar ‘Ne yapmak lazım?’ sorusunun cevabını, ben soruyordum, siz söylüyordunuz. ‘Hükümetin sahip çıkması lazım’ falan. Ben sana ne yapmak lazım anlatacağım müsaadenle. Şimdi geçmişte burada Güneydoğu Birliği vardı, doğru mu? Bu birlik taban fiyat açıklıyordu, o fiyatın altına zaten kimse satmazdı. Tüccar da ne yapıyordu? O fiyatın üzerinde almaya çalışıyordu. Yani bu fiyat sizi koruyordu. Bu birlik sizin birliğinizdi. Türkiye’nin neresine bakarsan, TARİŞ’inden tut FİSKOBİRLİK’e kadar Güneydoğu Birliğine kadar bu birlikler Cumhuriyet Halk Partisi’nin zamanında ‘kooperatifleşme’ dediği, ‘çiftçiler birlikte davransın’ dediği dönemlerde kök salan, hep çiftçiye yarayan birlikler. AK Parti geldi, sizin Güneydoğu Birliğini 2006 yılında belini kırdı, 2022’de defin törenini yaptı, gömdü, kapattı tamamen. Şimdi bana diyorlar ki, ‘Bunda taban fiyat açıklansın.’ Kim alacak? Alacak kurum yok. Neden? Birlik kalmadı. Ben size söyleyeyim, bundan sonra yapılacak iş AK Parti’yi göndermek, size sahip çıkacak bir iktidar getirmektir. Biz yapacağız, biz. Bunlar yapmıyor. Bugüne kadar, ‘Söyleyelim de sesini duysunlar.’ Duymuyorlar, duysalar da yapmıyorlar. Neden? O beş tane tüccarın kölesi olmuş bunlar. Biz sizin köleniziz kardeşim. Biz geleceğiz, size sahip çıkacağız, birliklerinizi açacağız, kooperatifler kuracağız, taban fiyat vereceğiz. Bak, Toprak Mahsulleri Ofisi diye bir şey var. Hububat alıyor, buğday alıyor, sıkıştı mı bizim Ege’de üzüm alıyor. Niye bunu almıyor? Gelsin, bu da toprağın mahsulü değil mi? Gelsin, alsın, buna fiyat versin. Fındık alıyor FİSKOBİRLİK’ten sonra bu sene. Sizi tamamen sahipsiz bırakmışlar. Ama ben size şunu söyleyeceğim. ‘Ben size sahip çıkacağım, sesinizi duyuracağım’ demiyorum. Siz benim sesimi duyun, sizi biz kurtaracağız, Cumhuriyet Halk Partisi kurtaracak. Söylüyorum bak Tayyip Erdoğan’a, bu fıstık için bir tedbir alırsan alırsın. Fiyat verirsen verirsin. Fiyat verirsen geçim olur, fiyat vermezsen seçim olur. Sen gideceksin, biz geleceğiz” ifadesini kullandı.


“BİZ SİZİN İŞLERİ ÇÖZERİZ, BAŞKA ÇARESİ YOK”

Çiftçiler arasındaki bir süt üreticisi, “Sayın Genel Başkanım, 50 kiloluk yem 270 liraydı, süt 13 liraydı. Şimdi 550 lira yem, süt 9 lira. Geriye gitti, ileriye gitmedi. İşletmemi kapattım, bitirdim işi” sözleri üzerine Özel, “Bu sefer ne oluyor? Süt verecek hayvanlar kesime gidiyor. Bire bir buçuk değilse parite, hayvan gider kesime değil mi? Hiç olmazsa bir bire kadar bile bekliyorsun maliyeti diye. 1.1’in altına düştüğünde kesime gidiyor. Bu sefer ne yapıyorlar? Süt yok. Ne yapıyorlar? Süt yok, süt tozu ithal ediyorlar. Bu sefer hayvan kalmıyor, et ithal ediyorlar, kısır döngü oluyor. Ümit ediyorum bundan sonra sesinizi duymuyorlar, biz duyuyoruz. Bundan sonra Cumhuriyet Halk Partisi’ni getirirseniz biz sizin işleri çözeriz başka çaresi yok” diye konuştu.

“YURTDIŞINA SATACAĞIMIZ ÜRÜNÜ İTHAL ETMİŞLER”

Oğuzeli ilçesinde kurutulmuş dolmalık ürettiğini kaydeden bir üretici, “Sayın Genel Başkanım, Oğuzeli’nde tüm Türkiye’ye, tüm dünyaya biz ihraç ediyoruz. Fakat geçen yıl 150 liraydı, yüzde 50 yüzde 100 maliyet artışı var ilaçta, işçi ücretinde. Fakat bunlarda yüzde 50 geriye gidiş var. 150 lira iken bu yıl 100 lira, 110 lira. Piyasada paranın yokluğundan geriye gidiyor. İşçi parasını bulamıyoruz, çok yüksek. Oğuzeli ilçemizde 1 milyar TL’ye yakın para getiriyor. İşçisi, satışı, şunu bunu… Fakat üretici olarak perişan durumdayız. Piyasada paranın yokluğu en büyük sorun” ifadelerini kullandı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun ise “İki gün önce de burada, İslahiye’de, biberi merkezi olan İslahiye’ye yurtdışından TIR’larla biber ithalatı yapıldığını gördük, hasat döneminde” dedi. Özel, “Bunu, yurtdışına satacağımız ürünü Türkiye’ye ithal etmişler. O da ne yapıyor? Piyasayı bozuyor, bu kardeşimizin işini bozuyor” yanıtını verdi. Hayvan besiciliğindeki soruna dikkat çeken bir vatandaşın, “Bir yaşındaki hayvan şu anda almaya kalksan 85 lira. Adam iki sene emek veriyor, kesiyor. 100 liraya kesiyor. Nasıl oluyor böyle?” sorusu üzerine, “Sütlük inek kesime gittiği için, kesildikten sonra hayvan popülasyonu azaldığı için dışarıdan ithalata izin veriyorlar böyle oluyor maalesef” değerlendirmesini yaptı.

“SAĞDUYU İLE OLMUYOR, SOLDUYUYLA ÇÖZECEĞİZ”

Bir üretici, “Ben fıstığın üretimi ile ilgili size iki dakikalık bir sunum yapmak istiyorum. Sizler çocuklarınızın nasıl iyi avukat olması için, nasıl iyi mühendis olması için, nasıl iyi doktor olması için emek harcıyorsunuz. 20 yıl ona emek verip onu yetiştirmeye çalışıyorsanız biz de bu Antep fıstığına en az 15 yıl çocuğa bakar gibi bakıyoruz. Bir ürün almadan, başka yerlerdeki kazançlarımızı çoluğumuza çocuğumuza harcayacağımız parayı getiriyoruz, ona harcıyoruz. 20 yıl sonra ürün almaya başlıyoruz. 20 yılda yetişen bir mahsulün değeri dört ayda yetişen bir kabak çekirdeği kadar da mı yoktur? Bir kabak çekirdeği Antep fıstığından daha pahalı. Girdilerimiz üç katına, dört katına çıktığı halde Antep fıstığı geçen seneki fiyata satılmıyor bile. Bunu tüccarlar, fıstık ticareti yapan vatandaşlar diyorlar ki ‘Fıstık üretimi çok olduğundan dolayı fiyat düşüyor.’ İhracatçı olan sanayici arkadaşlarımıza, sanayide ihracat yapan arkadaşlarımıza, fazla ihracat yapanlara plaket veriliyor. ‘Biz fıstık rekoltesi yüksek oldu’ diyerekten cezalandırılıyor muyuz? Bize ceza mı kesiliyor? Halbuki biz bu ülkeye katma değeri yüksek bir fıstık ürünü üretiyoruz. Gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Dişimizi tırnağımıza takıyoruz. Gecemiz gündüzümüz yok. 20 yıl emek veriyoruz sonunda da karşılığı bu mu olacak? Bizler fıstık ticareti yapan arkadaşlarımızdan sağduyu bekliyoruz. Şimdiye kadar bu çiftçilerin sayesinde zenginleştiler, mal mülk sahibi oldular, katlarda yatlarda geziyorlar, çoluklarını çocuklarını rahat içinde yaşatıyorlar. Bizleri de düşünsünler, bu sene az para kazansınlar azıcık, çiftçiye yardımcı olsunlar. Sizden de istirham ediyorum, bize sahip çıkınız” diye konuştu. Özel ise, “Bunlardan sağduyu bekleme. Bunlarda sağduyu yok. Zaten sağduyuyla da bu iş olmadı. Bizden bir solduyu bekle, sosyal demokratlar sahip çıkacak sana. Sağduyu ile olmuyor, solduyuyla çözeceğiz. Söz veriyorum” dedi.

“SÖZ VERİYORUZ SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Özel’i traktör römorkunda karşılayan fıstık üreticisi kadın, “Ben bir çiftciyim, ben bir anayım. Benim babam beni bu yeşil altınla büyüttü. Biz de çocuklarımıza Gaziantep ve çevresi bütün köylerimiz olarak bununla çocuklarımıza eğitiyoruz. Efendim biz, bize sahip çıkmanızı istiyoruz. Sahip çıkılmıyor. Geçen yıl bu yeşil altın 500 liraydı, bu sene 250 lira” ifadelerini kullandı. Üreticinin elindeki fıstık dalını alan Özel, “Şimdi söz veriyoruz, sahip çıkacağız hiç merak etmeyin. Ben mitinge gideceğim senin sesini duyurmaya. Bunu da bana ver göstermeye, ‘Aslı abla verdi bunu’ diyeceğim. Bunu alıyorum, sesini duyurmaya gidiyorum” dedi.


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL GAZİANTEP’TE