29.06.2021

CHP İSTANBUL MİLLETVEKİLİ ÇEVİKÖZ, ‘ECNAD’ÜŞ ŞAM’ LİDERLERİNDEN EBU HAMZA’NIN TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇMESİNİ SORDU

CHP İstanbul Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz’ün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle: 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıda kayıtlı olan sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Ahmet Ünal ÇEVİKÖZ
İstanbul Milletvekili

Suriye’de faaliyet gösteren “Ecnad'üş Şam” adlı radikal grubun liderlerinden Ebu Hamza’nın, “Manar ALSHAMI” ismiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçtiği kamuoyuna yansımıştır. Kişiye ait olduğu belirtilen 45821056966 T.C. numarası ve A25Z38622 Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı No ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün https://tckimlik.nvi.gov.tr/Modul/TcKimlikNoDogrula uzantılı adresinden sorgulama yapıldığında kamuoyuna yansıyan iddiaların doğru olduğu görülmektedir.
Bu bağlamda:

1.  Bahse konu kişiye T.C. vatandaşlığı verilmeden önce hakkında Emniyet Müdürlüğü/Jandarma Komutanlığı tarafından tahkikat yapılmış mıdır? Yapıldıysa, bu tahkikatın sonucu nedir?
2.  Bahse konu kişi, T.C. vatandaşı olma şartları arasında bulunan milli güvenlik ve kamu düzenine herhangi bir tehlike oluşturmamak şartına uymakta mıdır?
3.  Bu kişiye T.C. vatandaşlığı verilmesi bilginiz dahilinde midir?
4.  Bahse konu kişi, T.C. vatandaşı olma şartlarının hangilerini sağlamaktadır?
5.  T.C. vatandaşlığı verilen yabancı sayısı kaçtır? Bu kişiler daha öncesinde hangi ülkelerin vatandaşlığına sahiptirler?