07.05.2018

CHP İNSAN HAKLARINDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI’NDAN ’CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU’...

CHP İNSAN HAKLARINDAN SORUMLU GENEL BAŞKAN YARDIMCILIĞI’NDAN ’CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU’...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl AKP’nin Gizli Manifestosunu açıkladı: “Daha fazla cezaevi, daha fazla ölüm, daha fazla işkence”

Cumhuriyet Halk Partisi İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, Türkiye’nin cezaevi gerçeğini bütün boyutlarıyla ortaya koyan bir rapor hazırladıklarını belirterek, “Cezaevlerine bakıp bir ülkenin nasıl yönetildiğini çok rahat görebilirsiniz. Cezaevleri ölüm evlerine dönüşmüştür” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl’ün açıklaması şöyle: “AKP manifestosu gerçekleri yansıtmıyor. Çünkü bu manifestoda Türkiye’nin gerçekleri bulunmuyor. Bu ülkenin gerçeklerini görmek isteyenler ülkenin cezaevlerine baksınlar. 5 yıl içinde 35 yeni cezaevi yapılacağı önceden ilan edilmişti. Bu ülkede artık fabrikalar yapılmıyor, üretim yapılmıyor, adil bir bölüşüm gerçekleştirilmiyor. Bunun yerine açlık, yokluk, işsizlik ve kriz pençesindeki insanların hak aramasından korktukları için cezaevi yapılıyor. Mevcut cezaevi düzenine bakıldığında AKP’nin nasıl bir düzeni bu ülkede egemen kılmak istediği çok açık bir biçimde ortaya çıkacak.

- AKP’nin iktidara geldiği tarihten bugüne kadar cezaevlerinde bulunan nüfus % 285 artış göstermiştir. Şuanda 228.993 kişi cezaevlerinde bulunmaktadır. Tutuklu ve hükümlü sayısının artması ve cezaevlerinde yer kalmaması sebebiyle denetimli serbestlik uygulaması kapsamına alınan 353.749 kişi ve tutuklama yerine adli kontrolle serbest bırakılan 280.675 kişi bu rakamlara dahil değildir.

- AKP iktidarı döneminde 3.432 tutuklu ve hükümlü hayatını kaybetmiştir. Cezaevleri AKP döneminde ıslah evleri olma özelliğini yitirmiş, adeta ölüm evlerine dönüşmüştür. Sadece 2015 yılında hapiste ölen kişi sayısı 426’dır ve bunların 54’ü gözaltında hayatını kaybederken, 43’ü ise intihar etmiştir.

- Cezaevlerinde bulunan kadınların 600 kadarı küçük çocuklarıyla birlikte kalmaktadırlar. Şuan 2800 çocuk mahpus bulunmaktadır.

- Cezaevindeki kadın sayısı 10 bini bulmaktadır.

Suçu ne olursa olsun cezaevlerindeki herkes devletin sorumluluğundadır. Eğer bir devlet cezaevlerinde bakmakla yükümlü olduğu insanlara yasa ve hukuk çerçevesinde bakmıyorsa o ülke hukuk devleti olmaktan çıkmıştır. Ülkedeki cezaevi düzeni aynı zamanda o ülkenin nasıl yönetildiğinin de açık göstergesidir. Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında AKP yüzbinlerce insana cezaevi, tutsaklık, özgürlükten yoksun bir baskı düzeni vaat etmektedir. Cezaevlerinin içinde bulunduğu durum her türlü insan haklarını ve ülkemizin altında imzası olan temel insan hakları sözleşmelerini AKP’nin hiçe saydığını göstermektedir. İşte AKP’nin gerçek manifestosu budur; “Daha fazla cezaevi, daha fazla ölüm, daha fazla işkence”

CEZAEVLERİNDE YAŞANAN HAK İHLALLERİ RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ...