26.10.2022

CHP Heyeti'nden, Vefa Salman İçin İçişleri Bakanlığı Önünde Göreve İade Çağrısı

CHP Genel Başkan yardımcıları Seyit Torun ve Muharrem Erkek, partili milletvekilleriyle İçişleri Bakanlığı önünde açıklama yaparak seçilmiş Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın göreve iade edilmesi çağrısında bulundu. Erkek, "Sayın Süleyman Soylu, sen bizim belediye başkanlarımız ile mücadele etmeyi bırak. Senin görevin siyaset yapmak değil. Uyuşturucu baronlarıyla, kara parayla mücadele et. Sizin beceriksizliğiniz, basiretsizliğiniz yüzünden ülkemiz kara parayla mücadelede gri listeye alındı. Sen bunlarla mücadele et” dedi. Torun da "Bu hukuksuzluğu bir an önce bitirin. Sizi tekrar bu bakanlığın önünden adalete davet ediyoruz. Hakka, hukuka davet ediyoruz. Bir gün o kantarda siz de tartılacaksınız. Bu yaptıklarınızın mutlaka ama mutlaka bedelini ödeyeceksiniz" diye konuştu.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ve CHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, partili milletvekilleriyle birlikte İçişleri Bakanlığı önünde "Adalet Ne Zaman Gelecek, Vefa Salman Göreve" pankartıyla basın açıklaması yaptı.

Erkek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"YEREL DEMOKRASİ OLMADAN ÜLKEDE DEMOKRASİ OLMAZ: Bugün CHP Grubu olarak Yalova'nın seçilmiş belediye başkanı Vefa Salman ile birlikte İçişleri Bakanlığı'nın önündeyiz. Niçin buradayız? Bugüne kadar birçok yerde anlattık. İçişleri Bakanlığı koltuğunda oturan zat ve onun temsil ettiği saray iktidarı ülkemizde yerel demokrasiyi de katletti. Yerelde demokrasi olmadan ülkede demokrasi olmaz. En son söyleyeceğimizi şimdi söyleyelim. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı, Türkiye'nin 13'üncü Cumhurbaşkanı olacak. Ve bizim iktidarımızda seçilmiş hiçbir belediye başkanı, seçilmiş hiç kimse yargı kararı olmadan görevinden uzaklaştırılamayacak.

YİNE KAZANDI: Sayın Vefa Salman, Yalova'da 2014 seçimlerinde belediye başkanı olarak seçildi. İstanbul’da olduğu gibi Yalova'da da seçimi yenilediler. Yine kazandı. 2019 yerel seçimlerinde yine kazandı. Yalova tarihinde üst üste üç seçim kazanan tek belediye başkanı. Sandıkta yapamadıklarını işte masa başında yaptılar. Arkamızdaki İçişleri Bakanlığı'nın koltuğunda oturan zatla birlikte. Yalova'da bir kumpas kuruldu. Ve Yalova halkının iradesi gasp edildi. Nasıl mı? 2010 yılında başlayan bir zimmet iddiası davası. Yani belediye başkanımızdan çok önce AK Parti döneminde. 2010 yılında başlamış. Ve belediye başkanımızın döneminde ortaya çıkar çıkmaz Sayın Vefa Salman, savcılığa şikayetçi oluyor. Ve ne dramatiktir ki şikayetçi olduğu soruşturma dosyası nedeniyle İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılıyor. Ne zaman? 27 Şubat 2020 tarihinde.

DEMOKRASİYE SAYGILARI YOK: Hemen davayı açıyorlar. Dava uzasın, yıllar sürsün ki Yalova'yı biz ele geçirdik, biz böyle devam edelim. Çünkü demokrasiye saygıları yok. Çünkü seçmenin iradesine artık saygıları yok. Beş ayda belediye başkanımız hakkındaki dava açıldı. Önceki dönem belediye başkanı hakkında ne zaman açıldı biliyor musunuz? 3 yıl sonra daha yeni. Ve yarın Yalova'da duruşma gerçekleşecek. Bu arada Sayın Vefa Salman, seçildiği gün bakanlıklara, valiliklere yazı yazdı, gelin bizi denetleyin diye. Görevden alındığı soruşturma dosyasında raporlar var. Bilirkişi raporu diyor ki; 'Sayın Vefa Salman ve Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç, bunlar suçsuzdur. Bunların bu eylemlerle bağı, iltisakı yok. Suçsuz bu insanlar.'

7 SÜLALESİNİ ARAŞTIRIYORLAR, HİÇBİR ŞEY BULAMIYORLAR, TERTEMİZ: Sonra MASAK'tan rapor aldırıyorlar. 7 sülalesini araştırıyorlar Vefa Salman'ın. Hiçbir şey bulamıyorlar. Tertemiz. Sonra mahkeme bir rapor istiyor, Ankara'ya gönderiyor dosyayı. Emekli Sayıştay denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi raporu geliyor mahkemeye. O da diyor ki: 'Evet, bu iddia edilen eylemlerle ilgili sayın Vefa Salman'ın, Belediye Başkanı'nın ve Belediye Başkan Yardımcısı Halit Güleç'in hiçbir bağı yoktur.' İtiraz ediyor savcı. Hatta 'bilirkişiler hakkında suç duyurusunda bulunun' diyor. Mahkeme tekrar bilirkişi incelemesi yaptırıyor. En son rapor 17 Ağustos 2022'de geldi.

RAPORDA, SALMAN VE GÜLEÇ'İN BU İDDİALARLA HİÇBİR BAĞI YOKTUR DİYOR: O rapor da ilk rapordaki gibi aynı. Vefa Salman'ın ve yardımcısı Halit Güleç'in bu iddialarla hiçbir bağı yoktur diyor. Peki siz hala niye bekliyorsunuz göreve iade etmek için? Hangi gerekçe ile Yalova halkının iradesini gasp etmeye devam ediyorsunuz? CHP Grubu olarak İçişleri Bakanlığı önünden bir kez daha sesleniyoruz, Yalova'nın seçilmiş Belediye Başkanı Vefa Salman'ı derhal göreve iade edin. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve bu talimatları verenler, görevini kötüye kullanıyorlar. Suç işliyorlar. Demokrasiyi katlediyorlar. Aslında en büyük kötülüğü farkın olmadan ülkemize yapıyorlar. Çünkü adaletin olmadığı yerde aş, iş, ekmek olur mu? Adaletin olmadığı yerde gelir dağılımında adalet olur mu? Adaletin olmadığı yerde yolsuzlukla, yoksullukla mücadele edebilir misiniz?

GÖREVİN SİYASET YAPMAK DEĞİL, UYUŞTURUCU BARONLARI İLE MÜCADELE ET: Sayın Süleyman Soylu, sen bizim belediye başkanlarımız ile mücadele etmeyi bırak. Senin görevin siyaset yapmak değil. Uyuşturucu baronlarıyla, kara parayla mücadele et. Sizin beceriksizliğiniz, basiretsizliğiniz yüzünden ülkemiz kara parayla mücadelede gri listeye alındı. Sen bunlarla mücadele et. Sen gerçek suçlularla mücadele et. Sayın Süleyman Soylu, sen rüşvetle, yolsuzlukla mücadele et. Sen mafyadan her ay 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçiyi git savcılığa bildir. Bir buçuk yıl oldu. Bekliyor Cumhuriyet savcıları. Sen İçişleri Bakanı mısın, suç işleri bakanı mısın? Bizim belediyelerimizin üstünde hangi baskıyı kurarsanız kurun, hangi haksız davaları açarsanız açın, hiçbir belediye başkanımız da bizler de bir milim dahi geri adım atmayacağız. Ama ayıptır. Günahtır. Dört tane rapor var dosyada, dört tane. MASAK raporu ve üç tane bilirkişi raporu. Tamamı suçsuzdur diyor. Sen hangi gerekçe ile hala göreve iade etmiyorsun.

ADALETİ BU TOPRAKLARA YA GETİRECEĞİZ YA GETİRECEĞİZ: Sayın Vefa Salman'ın avukatlarının bütün 'göreve döndürün' taleplerini reddetti Süleyman Soylu. Bugün onun için buradayız. Yarın yine geleceğiz. Yarın sabah Yalova'da duruşmayı da takip edeceğiz. O dava biz biliyoruz ki beraat ile sonuçlanacak. Anayasamız ne diyor, 'Hakkında kesinleşmiş hüküm kuruluncaya kadar herkes suçsuzdur.' Zaten suçsuz belediye başkanımız. Raporlarla ortaya çıkmış. Emekli Sayıştay denetçilerinin raporlarıyla ortaya çıkmış. Yarın, onun dosyasının ayrılıp beraat kararı verilmesi lazım. Bu yargılama beraat ile bitecek ama siz onu göreve iade etmediğiniz her gün suç işliyorsunuz. Bunu asla unutmayın. Hiç kimsenin endişe olmasın. Çok az zaman kaldı. Geliyor gelmekte olan. Bunların hepsini düzelteceğiz. Bu topraklarda mutlaka demokratik hukuk devletini de tesis edeceğiz. Yerel demokrasiyi de güçlendireceğiz. Her zaman söylediğimiz gibi bu adaleti bu topraklara ya getireceğiz ya getireceğiz."

Torun'un konuşmasından öne çıkan başlıklar ise şöyle:

"SAYIŞTAY DENETLERİNİN TESPİT EDEMEDİĞİNİ KENDİSİ BULDU: Gerçekten İçişleri Bakanı'nın eliyle milli irade gasp edilmiştir. İki buçuk yıldır maalesef Yalova Belediye Başkanımız, kendisine atılan her türlü iftiraya rağmen hiçbir şekilde suç unsuru bulunmamıştır. Hiçbir şekilde bir belgeye ulaşılmamıştır. Ve üstelik öyle hazin bir olaydır ki denetçilerin İçişleri Bakanlığı, Sayıştay denetçilerinin bulamadığı, tespit edemediği bir konuyu kendisi bularak ve hem savcılığa hem emniyete hem de İçişleri Bakanlığı'na gerekli yerlere bildirerek bunu ortaya çıkarmıştır. Ama ne gariptir ki bulduğu için şu anda görevden alınmıştır.

BU BASKIDAN, ZULÜMDEN VAZGEÇ: Biliyoruz İçişleri Bakanı, bakanlıkta bizim belediyelerimiz için özel bir birim kurdu. Gidin, belediyelere çökün değil; bir suç unsuru mutlaka bulun ve bu kumpası kurun. Böyle bir İçişleri Bakanı olabilir mi? Hangi iç güvenliğimizi sağlayacak bu bakan? Zaten CHP'li belediye başkanlarını izlemekten suçluları izleyemiyor ki. Uyuşturucu tacirlerini, kara paracıları, suç unsurlarını izleyemiyor, vakti kalmıyor bunlara. Elbette ki bu toplumun da bir vicdanı var. Biliyoruz, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakanlığın önünden sana sesleniyoruz, artık bu baskıdan, zulümden vazgeç. Belediyelerimizin üzerinden elini çek. Seni tekrar Bakanlığın önünden uyarıyoruz.

SEN RÜŞVETTEN CEZA ALMIŞ BELEDİYE BAŞKANLARI İLE FOTOĞRAF ÇEKTİRİRSİN: Bu zulmünün elbette yarın hukuk karşısında hesabını verirsin. Biz de senden korkacak belediye başkanı yok. Geri adım atacak belediye başkanı yok. Onlar zaten büyük bir titizlikle, şeffaflıkla görevlerini yerine getiriyorlar. Zaten müfettişlerin biri gidiyor, biri geliyor. Kadrolu eleman gibi oldular. Ama sen aynı şeyi Şırnak'taki iki belediye başkanı için birini sağına, birini soluna alıp hakkında ihaleye fesat karıştırmaktan ceza almış belediye başkanlarıyla ancak fotoğraf çektirirsin. Sen busun zaten. Rüşvetten ceza almış belediye başkanları fotoğraf çektirirsin. Niye onlara dokunmuyorsun? Niye onlara gereğini yapmıyorsun? Bu partizan anlayışla, bu kafayla bu ülkeyi yönetemezsiniz.

SİZ DE O KANTARDA TARTILACAKSINIZ: İnanıyoruz ki önümüzde yapılacak ilk seçimde bu hukuksuzluklar son bulacak ve halkın iktidarı gelecek. Milletin iktidarı gelecek. Biliyoruz. Şu anda birçok belediyemize kumpas kurmak için çabalarınız var. Bunların bilgilerini de alıyoruz. Birçok entrika çeviriyorsunuz, ama hepsini başınıza geçiririz. Hiç merak etmeyin. Millet her şeyin farkında. İnanıyoruz ki Sayın Vefa Salman, yarın yargı kararıyla beraat edecek. Milletin gönlünde zaten beraat etmiş ve bölgesinde sevilen, sayılan belediye başkanımız. Bütün raporlar sabit. En ufak bir leke yok. Ama siz keyfi olarak belediye başkanımızı görevine iade etmiyorsunuz. Buna hakkınız yok. Bu hukuksuzluğu bir an önce bitirin. Sizi tekrar bu bakanlığın önünden adalete davet ediyoruz. Hakka, hukuka davet ediyoruz. Bir gün o kantarda siz de tartılacaksınız. Bu yaptıklarınızın mutlaka ama mutlaka bedelini ödeyeceksiniz."

Gündem'den Öne Çıkan Haberler