04.06.2024

CHP Heyeti’nden Kayyım Uygulamasına Tepki: “Kayyım Ataması AKP’nin Belediyelere Çökme Projesidir”

Hakkâri Belediye başkanının gözaltına alınarak yerine kayyım atanmasının ardından CHP heyeti, konuyu yerinde takip etmek için Hakkâri’ye gitti. Burada bir basın açıklaması yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, “Kayyım ataması AKP’nin belediyelere çökme projesidir. Dün Van’da olduğu gibi bugün de Hakkâri’de kayyım atamasına karşıyız” dedi.

Hakkâri Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınması ve yerine kayyım ataması yapılmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in talimatı ile Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, Parti Sözcüsü İzmir Milletvekili Deniz Yücel, Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve Antalya Milletvekili Cavit Arı’dan oluşan heyet Hakkâri’ye gitti. Heyet, önce kayyım olarak atanan vali ile görüştü. Ardından hukuki süreci değerlendirmek ve bilgi almak üzere başsavcı ile görüşen heyet, Hakkârililerle bir araya geldi. Sorunları dinleyip talepleri alan CHP heyeti, ziyaretlerin ardından Hakkâri İl Başkanlığı’nda bir basın açıklaması düzenledi.

Yücel: “Türkiye’nin normalleşmesi, antidemokratik uygulamalardan vazgeçmesi gerekiyor”

Kayyım atamasının antidemokratik olduğunu söyleyen Parti Sözcüsü Deniz Yücel: “Hakkârili hemşerilerimiz daha iki ay önce iradelerini ortaya koyarak bir belediye başkanı seçmişlerdir. Görevine son verilerek gözaltına alınan belediye başkanı eğer seçilme yeterliliğine sahip değilse, hakkında bu kadar ağır ithamlar, suçlamalar ve deliller varsa neden aday olması ve seçilmesine izin verilmiştir? İkincisi; eğer hakkında seçilme yeterliliğini engelleyecek bir delil veya mahkûmiyet kararı yoksa o zaman seçilip belediye başkanı olduktan sonra neden görevden alınmaktadır? Bu durum anayasamızın 38. Maddesinde düzenlenen masumiyet karinesine aykırıdır. 31 Mart Yerel Seçimleri sandık sonuçları, AKP ve Cumhur İttifak’ına çok önemli mesajlar verdi ama hala bu mesajları almakta, idrak etmekte direndiklerini görüyoruz. Türkiye’nin normalleşmesi, antidemokratik uygulamalardan vazgeçmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu. Yücel, demokrasi mücadelesini her zaman her platformda sürdüreceklerini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

Aksaz Şahbaz: “Dün Van’da olduğu gibi bugün de Hakkâri’de kayyıma karşıyız”

Hakkâri halkı ile dayanışmak üzere Hakkâri’ye geldiklerini söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz da kayyım atamasının Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında çıkarılan kanun hükmünde kararname ve yasaya dayandırılarak böyle bir uygulamanın gerçekleştiğini aktaran Şahbaz açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Kayyım ataması Hakkâri halkının iradesini yok sayarak adeta belediyeye çökme operasyonudur. Bunun çok fazla gerekçeleri dillendirilebilir; fakat biz biliyoruz ki bu bölgede yaklaşık üç dönemdir seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atama yoluyla, halkın iradesi yok sayılarak belediyelere el koyma operasyonu gerçekleşmekte. Hakkâri’de de 2014 yılından beri belediyeye böyle bir kayyım atama uygulaması var. Bu AKP iktidarının ne kadar baskıcı ve antidemokratik bir yönetim anlayışında olduğunu ortaya koyuyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak dün Van’da olduğu gibi bugün de Hakkâri’de kayyımlara karşıyız. Tüm bölgede tüm Türkiye’de kayyım değil, halkımızın iradesi ile seçilen yöneticilerle belediyelerimizin yönetilmesini, demokratik bir yönetim anlayışını destekliyoruz ve yanında duruyoruz. Belediye başkanını görevden alma durumu tüm belediyelerde olabilir; fakat demokratik olan belediye meclisinden belediye başkanı vekili ya da başkanının seçilmesidir.

Sadece belediye başkanı değil, Hakkâri halkı da cezalandırılmakta

Bugün burada sadece belediye başkanı değil, aynı zamanda belediye meclis üyeleri de cezalandırılmaktadır, Hakkâri halkı cezalandırılmaktadır. Belediye meclisinin iradesi de seçilmişliği de yok sayılmaktadır. Onun için biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak demokrasi mücadelemizi sürdürüyoruz. Hakkâri halkının iradesinin yanında, kayyımla yönetim tarzına tüm Türkiye’de karşısında duruyoruz.”

CHP heyeti basın açıklamasının ardından DEM Parti Hakkâri İl Başkanlığı'na destek ziyaretinde bulundu. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve partililerle bir araya gelen heyet, dayanışma ve destek sözü verdi.