12.06.2022

CHP Heyeti Amasya’da

Gülizar Biçer Karaca: “20 Yıllık AKP İktidarında Gülmeyi Unuttuk”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle bu kez Amasya’daydı. Genel Başkan Yardımcısı Karaca başkanlığında; CHP’li kadın milletvekilleri, Parti Meclisi Üyeleri ve YDK Üyelerinden oluşan heyet, iki gün boyunca Amasya merkez ve ilçelerde saha çalışması yaptı. CHP heyeti, çiftçilerle, tekstil işçileriyle, gençlerle, kadınlarla, işsizlerle, toplumun farklı kesimleriyle bir araya geldi. CHP Politikalarını ve Aile Destekleri Sigortasını vatandaşlara tek tek anlatan CHP Amasya Heyeti; çiftçinin, esnafın, işçinin isyanını dinledi. Amasya heyeti; hane ziyaretleri, mahalle toplantıları, sivil toplum kuruluşları görüşmeleri, esnaf buluşmaları gerçekleştirdi. İlk gün ziyaretleri kapsamında merkezdeki STK ziyaretlerinin yanı sıra, 9 grup halindeki kadın heyet üyeleri, hane ziyaretleri yaparak Aile Destekleri Sigortasını kadınlara anlattı. Selanik Muhacirleri Derneği, Şehit Yüzbaşı Engelsiz Yaşam Merkezi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası, Amasya Barosu ziyaretlerinde kentin ihtiyaçları ve yapılması gerekenler konuşuldu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’nın başkanlığındaki heyette; Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Parti Meclisi üyeleri Aylin Yaman, Semra Dinçer, Sevgi Kılıç, Gizem Özcan, Ayşe Eser Danışoğlu, Erbil Aydınlık, YDK Üyeleri Gülsüm Filorinalı, Gonca Yelda Orhan yer aldı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Amasya İl Başkanı Turgay Sevindi, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, İl Kadın Kolları Başkanı Zeynep Ateş, İlçe Başkanları, Gençlik ve Kadın Kolları yöneticileri, Milletvekilleri, Parti Meclisi ve YDK üyeleriyle birlikte basın açıklamasında Gülizar Biçer Karaca: Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik buhranı anlattı, bize katılın çağrısında bulundu.

HEDEF HALKIN İKTİDARI

“Vatandaşlarını unutan, ülkemizin gelirini 84 milyonla eşit, adil paylaşmayan bu iktidara artık dur demek gerekiyor. Tek hedef var halkın iktidarı, tek hedef CHP’nin, Millet İttifakı’nın iktidarıdır. Hiç kimsenin kıyafeti, kimliği, inancı, düşüncesi yaşam şeklinden dolayı, attığı tweetten dolayı tutuklanmadığı, ötekileştirilmediği özgür, bağımsız Türkiye’yi hep birlikte kurabiliriz”

BAKAN NEBATİ DİYOR Kİ: UMURUMUZDA DEĞİLSİNİZ

Ekonomik buhrandan saraydaki tek kişilik hükümetin, Ekonomi ve Maliye Bakanı’nın haberi yok. Amasya’nın iktidar milletvekillerinin haberi yok. Ekonomi ve Maliye Bakanı bu kötü gidişe dur diyebilir mi, akaryakıta her gün gelen zamlar ile çiftçi traktörünün kontağını açamazken, gençler ailelerinin yanına gelecek otobüs biletini alamazken, kadınlar evine ekmek alamazken çare üretecek mi diye baktım. Ama Nebati “dar gelirli ile işimiz yok, biz zenginlere hizmet ediyoruz” dedi. Çalışan nüfusun yüzde 50’den fazlası asgari ücretin, açlık sınırın altında hayatını sürdürmek için olağanüstü mücadele veriyorlar. Diyorlar ki umurumuzda değilsiniz. Vatandaş ev alamıyor, fahiş kiraları ödeyemiyor, bir çözüm üretir mi dedik, evet ürettiler. Cebinde 2 milyonun yoksa bankadan 2 milyon lira kredi çekeceksiniz dediler. Asgari ücretle geçinmeye çalışan yurttaşlarımıza hangi banka 2 milyon lira kredi verir? ‘Her ay bu kredinin aylık 27 bin 200 lira kredi taksitini bankaya ödeyeceksiniz’ dediler, bunu kim öder, zenginler. Amasya’da kaç yurttaşımız aylık 27 bin 200 lirayı öder? Zengini zengin yoksulu daha da yoksul yapan bu düzen, bu çark bitmeli. Birlikte omuz omuza, halkın iktidarı için gece gündüz çalışarak 84 milyonun bu ülkenin kaynaklarının eşit ve adil şekilde paylaşacağı bir düzeni birlikte kurarak bitirmeliyiz.

BİZE KATILIN

Çiftçiler mazotunuzda vergi olmasın istiyorsanız bize katılacaksınız. Amasyalı kadınlar kimseye muhtaç olmadan, sosyal devletin gereği olarak hakkınız olan desteği aile destekleri sigortasında almak istiyorsanız bize katılacaksınız. Engelli, bakıma muhtaç evde aile bireyi olan ve onlara bakmak zorunda olduğu için çalışamayan kadın arkadaşlarım, sigortanızı devlet ödeyerek emeklilik hakkına kavuşmak istiyorsanız bize katılacaksınız. Genç arkadaşlar emeğinize, eğitimine göre torpilsiz, siyasi yandaş aramadan iş aş bulmak istiyorsanız bize katılın.

VATANDAŞLARIN GÖRÜŞLERİ: ÖLSEM CENAZE PARAM YOK

Aktar: Aldığım maaşı da buraya harcıyorum, buradan gram gram yiyorum. Ben 15 yıldır bu işi yapıyorum, benim 5 kuruş param yok, ölsem cenaze param yok”

Pastaneci: Artık bu yalanlardan yorulduk, şu an ha battık ha batacağız diye gidiyoruz. Şu an dükkân açarak batmaya gidiyoruz, işimizin başında durarak batmaya gidiyoruz. Bugün şeker alıyorum; bir ay önce 720 liradan şeker aldım, bir ay sonra bin 300 liradan şeker aldım. Tamam, 2 bin mi oluyor, olsun. Bir yerde de dursun ama. Yapamıyorsan bırak. Biz niye senin cezanı çekiyoruz. Sanayide çırak yok, mobilyacıda usta yok, pastacıda eleman yok. Kim yapacak bunları? Hepimiz masa başında oturalım, hepimiz milletvekili olalım. Kim vatandaş olacak? Bu adam, bizim sanatımızı, Türkiye genelindeki sanatı bitirdi. Adam uzaya gitmeye çalışıyor, biz daha ‘Muratgilin damından atlayamadık’. Uzaya nereye gidiyoruz biz? Biz eve gitmeye otobüs parası bulamıyoruz. Bu saçmalıklardan yorulduk"

Eczacı: TBMM’de bizi sağlık çalışanı saymadılar ama pandemide ne yazık ki saydılar. Her türlü angaryayı bize yüklediler. Daha sonra bizi MHP ve AKP oylarıyla reddettiler. İFK dediğimiz İlaç Fiyat Kararnamesi’ne acilen bir şey yapılması lazım. 10-12 sene önce ayarlanmış bir İFK’mız halen aynı şekilde. O, yüzde 20, yüzde 25’ten kazandığımız ilaç kalmadı. O vakitte ortalama karımız yüzde 22-23 iken semt eczanelerinde, şu anda yüzde 17-16’lara düştü. Enflasyon ile birlikte elemanlarımıza 10 yıl önceki maaşı vermiyoruz artık. Bir saat önce bir olay oldu Adana’da. Bir eczacı arkadaşımızın benzini bitmiş, yana çekmiş, TIR biçti üçünü de. Üçü şimdi yoğun bakımda. Benzini biter mi eczacının, bir avukatın?”

KARINCA KADINLAR, ARI GİBİ ÇALIŞAN KADINLAR ÜRETTİKÇE DAHA ÖZGÜVENLİ

CHP Heyeti, Gümüşhacıköy Belediye Başkanı Zehra Özyol’u ziyaret etti, ardından da belediyenin desteğiyle açılan ve bir yıldır faaliyette olan Gümüşhacıköy Karınca Kadınları Kooperatifi’nin üyeleriyle bir araya geldi.

Mukaddes Çıtak: “Dün tarlada çalıştım, yoruldum biraz. Burada iş olmadığı zaman tarlada çalışıyoruz. Tarlada iş olmadığı zaman burada çalışıyoruz. Evdeki işlerimizi hallediyoruz. Geçen seneye göre kıyaslayamazsın. Aldığımız pahalı. Sattığımıza fiyat koysan ‘fazla’ diyorlar”

Sarayözü Köyü Muhtarı Saniye Altun: “Köylülerin yiyecek, giyecek, her türlü sıkıntısı çok. Destek yok. Çiftçi zaten kazanamıyor, çok mağdur bir durumda. Bizim köyümüze gelseniz de görseniz. Köyümüz fazla bir şey kazanamıyor. Hayvancılık da bitti zaten. Yemi, unu; her şey pahalı. Köyümüzde bir gelişim sağlanmasını istiyoruz. Köyde çalışan kadınlara hiç olmazsa bir emekli şansı versinler. Bir kazançları, bir gelirleri yok. Hiç olmazsa bir aile sigortası olsun. Bir sahip çıkılsın.

HER GÜN ZAM HER GÜN ZAM. NASIL ÜRETECEK BU ÇİFTÇİ?

Amasya'nın Oluz köylüleri akaryakıta, mazota gelen zamlar nedeniyle şehir merkezine gidemediklerinden, kefillerinin de borç içinde yüzdüğünden söz etti. Şeker pancarı üretilebilen arazi büyüklüğünün, 14 bin dönümden 500 dönüme düştüğünü belirten köylüler, kotalar nedeniyle pancar ekmekten vazgeçtiklerini aktardı.

Şeker pancarını ekmekten vazgeçen üretici: “2020 yılında 420 liraya fiyat verdi. 300 lira pancar parası ödediler. Şeker pancarı 500 dönüme düştü 14 bin dönümden, bundan pay biçin. Yeni seneye 500 dönüm de olmayacak.

Kabak üreticisi Hacı Ayan: “Kabağı ektim ama 1 buçuk liradan veremiyorum. Mutfağa 10 liraya giriyor. Hale gittiğim zaman, benim arabanın yakıtı 200 lira. Mazot alıp da mahsulümü toplayamadım. Salatalığı kaç liraya yiyorsunuz siz mutfakta, 15 lira. Ben 1 buçuk, 2 liraya veremiyorum. Ancak çıkıyorlar, ‘siz üretin, siz üretin, siz üretin.’ Nerede üretecek bu çiftçi? Borçları kapatacak durumum yok. Kefillerim var, kefillerim de icralık, ben de icralığım. Diyorlar ki, ‘çiftçi, traktör alıyor.’ Yok, nerede alıyor? Çiftçi eski traktörünü veriyor, yeniyi alıyor, borcunu ödeyemiyor. Eskiyi veriyor, borcunu ileri itiyor. Ben kiralık arazi ekiyorum. Bundan 3 ay evvel, petrolcü arkadaştan, 31 bin 300 liraya, mazot 15 lirayken 2 ton mazot aldım. Bugün onu ödeyeceğim para 60 milyon lira (60 bin lira)… Her gün zam, her gün zam. Çıkıyorlar, ‘siz üretin, siz üretin, siz üretin.’ Nerede üretecek bu çiftçi?”

Çiftçi: Amasya’ya gidemez hale geldik. Amasya’ya gidip gelmek 150 lira. Satacağımız zaman 5 liraya iniyor. Alacağımız zaman her gün zam. 20 yıldır gülmeyi unuttuk

Gülizar Biçer Karaca: CHP iktidarında tarım politikasının nasıl olacağını anlatan Gülizar Biçer Karaca; “Ülkemizde tarımı getirdikleri hal, maalesef; kendi yerli çiftçisini borç altında ezen, tarımda ithalat lobilerine destek veren bir tarım politikaları var. Tam buğday, mısır, pancar hasat zamanı gümrükleri sıfırlıyorlar. Bizim iktidarımızda; üretici birlikleri kuracağız. Size bir yıl öncesinden ürünün fiyatını verecek. Birlikler sayesinde çiftçi ezilmeyecek, ürünü heba olmayacak, pazar aramak zorunda kalmayacaksınız. Recep Tayyip Erdoğan yabancı üreticiden madalya aldı, neden durup dururken yabancı üretici madalya verdi? bir düşünmek lazım. Biz kendi çiftçisinden madalya alacak bir sistem inşa edeceğiz. Sizlerle birlikte inşa edeceğiz.