30.07.2020

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZKOÇ: DİYANET İŞLERİ BAŞKANI BİR DAKİKA O KOLTUKTA OTURMAMALIDIR

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı Ayasofya Camii’ndeki ilk cuma hutbesinde dile getirdiği sözleri nedeniyle istifaya çağırdı. Özkoç, "Atatürk ve arkadaşlarına lanet okuyan Allah’ın değil Tayyip’in emirlerini yerine getiren bu Diyanet İşleri Başkanı bir dakika o koltukta oturmamalıdır" dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya Camii’ndeki ilk cuma hutbesinde dile getirdiği "Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” ifadelerine tepki göstererek Erbaş'ı istifaya davet etti. Özkoç, "Atatürk ve arkadaşlarına lanet okuyan Allah’ın değil Tayyip’in emirlerini yerine getiren bu Diyanet İşleri Başkanı bir dakika o koltukta oturmamalıdır" dedi. 
CHP'li Özkoç, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında CHP'nin Türkiye'de İslam’ın var olması, ezanların susmaması ve diyanetin var olmasının öncüsü olduğunu ifade ederek "Atatürk'ün verdiği Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bu ülkede ezan sesi susmamıştır" dedi. Özkoç, şöyle konuştu:
"İktidar her yöntemle yönetememe olayını örtbas etmek istiyor. CHP, bu ülkede İslam’ın var olması, ezanların susmaması, diyanetin var olması, imam hatibin kurulmasının öncüsü ve önderidir. Atatürk'ün verdiği Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bu ülkede ezan sesi susmamıştır. Bu ülkede hangi kimlikte olursa olsun bu ülkedeki herkes kendini güvende hissetmiştir. Ama bugün Diyanet İşleri Başkanı olan kişi Allah’ın emirlerini değil Tayyip’in emirlerini yerini getirmektedir. İslam’ı temsil eden bir kişi olmaktan çıkmış, Erdoğan’ı temsil eden bir kişiye dönüşmüştür. Ayasofya ile ilgili ‘Ayasofya’nın müze kararının alınması ihanettir’ diyen Erdoğan’dır. Hutbeye çıkıp Atatürk ve arkadaşlarına lanet okuyan Diyanet İşleri Başkanıdır. Alfabeyi tartışmaya açan Bilal Erdoğan’dır. Hilafeti çağıran besleme yandaşlar ve besleme medyadır. Bu gündemi biz oluşturmadık. Atatürk ve arkadaşlarına lanet okuyan Allah’ın değil Tayyip’in emirlerini yerine getiren bu Diyanet İşleri Başkanı bir dakika o koltukta oturmamalıdır. Ahlak kurallarını hiçe sayan bir kişi İslam’ı temsil eden bir kişi olamaz. Lanet okuyan bir kişi İslam’ı temsil edemez."
AKP ve MHP'nin hazırladığı sosyal medyaya ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin yasalaşması ile ilgili "Bu yasa teklifi sosyal medya mecrasına sansür uygulayan bir yasa teklifi. Gençlerimizin özgürlük alanını kısıtlayan bir yasa teklifi. Muhalefet etmek isteyen insanların sesini yok etmek isteyen bir yasa teklifi" ifadelerini kullanan Özkoç, yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını açıkladı.
Özkoç, düzenleme ile sosyal medya şirketlerinden temsilcilik istenmesini "AKP iktidarı yandaş medyaya yaptığı baskıyı uygulayabilmek için bir muhatap arıyor" sözleri ile değerlendirdi. Özkoç, teklifte yer alan "Unutulma Hakkı" ile ilgili iktidarın toplumun hafızasını silmek istediğini söyledi.
Özkoç, şöyle devam etti: 
"Bu yasa teklifi sosyal medya mecrasına sansür uygulayan bir yasa teklifi. Gençlerimizin özgürlük alanını kısıtlayan bir yasa teklifi. Muhalefet etmek isteyen insanların yok etmeK isteyen bir yasa teklifi. Kendi hakkını hakimlerin ve savcıların karşısında dahi alamayan insanların kendi hakkını ve hukukunu duyurma alanı olan sosyal mecradaki alanın kısıtlaması ile ilgili bir kanun teklifiydi. 16 saatlik bir direnişten sonra AKP ve MHP oyları ile yasalaşmıştır.
Bundan sonra sosyal medya şirketleri ile ilgili Türkiye’de temsilcilik isteniyor. AKP iktidarı yandaş medyaya yaptığı baskıyı uygulayabilmek için bir muhatap arıyor. O muhatabına diyecek ki bunları yayınlarsan biz senin bant genişliğini daraltıyoruz. AKP iktidarı unutma hakkını bu yasayla getiriyor. Ben toplumun hafızasını silmek istiyorum diyor. Yeni kuşaklara geçmişte olan kirli dosyaların açılmasını engellemek istiyor.
TBMM, millete hizmet eden bir Meclis olmaktan çıkmıştır. AKP ve MHP oylarıyla sarayın emirlerini onaylayan bir notere dönüşmüştür. Buradan gençlere sesleniyorum; elinizden alınmak istenen şey sizin geleceğiniz. AKP ve MHP’nin yok etmek istediği şey sizin özgürlük alanınız. Gençlerin, kendilerine emanet edilen Türkiye’yi bir avuç saray yandaşına bırakmaması gerekir. Sosyal medya ile ilgili çıkan yasanın bir an önce anayasa mahkemesine başvurusunu yapacağız."

Gündem'den Öne Çıkan Haberler