24.04.2021

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ÖZEL’DEN KAMU KURUMLARININ KİRACILARI İÇİN KANUN TEKLİFİ

-“KAMU KURUMLARI BİR YIL BOYUNCA KÜÇÜK İŞLETME VE ESNAFTAN KİRA BEDELİ TAHSİL ETMESİN”
-“ESNAF KEPENK KAPATIRKEN, KAMU KURUMLARI KİRA DERDİNE DÜŞTÜ”
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kamu kurumlarının artan pandemi koşulları nedeniyle küçük işletme ve esnaftan bir yıl boyunca kira bedeli tahsil etmemesini öngören bir kanun teklifi hazırladı. Özel, “Ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, alınmayan tedbirler nedeniyle Covid-19 hastalığından ölüm sayıları hızlı bir artış eğilimindedir. Ayrıca belli sosyal gruplara yönelik getirilen önlemler nedeniyle işsizlik oranı yükselmekte, işine devam edebilen vatandaşlarımız ise hayatlarını idame ettirebilmek için çareyi borçlanmakta bulmakta ve bu borçlar altında ezilmektedir. Tüm esnafı kapsayacak bir kira desteği sağlanamamış, Hazine’den verilen destekler ise kayıpları telafi etmekte çok yetersiz kalmıştır. Türkiye’nin her yanında esnaf kepenk kapatırken, kamu kurumları kira derdine düşmüştür” ifadesini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifi, kamu kurumlarının pandemide zorlaşan ekonomik koşullardan etkilenenlerden 1 yıl süreyle kira bedeli tahsil etmemesini içeriyor. Teklifin gerekçesinde, “İlk olarak Aralık 2019’da Çin’de görülen, ardından tüm dünyayı etkisi altına alarak küresel pandemi ilan edilmesine neden olana koronavirüs ile mücadele döneminde, farklı ülkeler aldıkları farklı önlemlerle virüsün yayılmasını engelleme noktasında adımlar atmıştır” denildi. Gerekçede, şunlar kaydedildi:
VATANDAŞLAR BORÇLAR ALTINDA EZİLİYOR
“Türkiye’de ise, içinden geçilmekte olan ekonomik buhran dönemi gerekçe gösterilerek, bilim insanlarının önerisine rağmen “tam bir kapanma” gerçekleşmemiş, bunun yerine belli aralıklarla kısmi kapanmalar devreye sokulmuş, ancak çalışan kesimler işe gitmeye mecbur bırakılarak adeta bir “sınıf bağışıklığı” yöntemi tercih edilmiştir. Ekonomik gerekçelerle tam kapanmanın sağlanamayacağı ifade edilirken, alınan tedbirlerde de vatandaşlara sağlanan destek doğrudan Hazine’den değil “işçinin kumbarası” olarak adlandırılan İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ya da vatandaşlar kredilendirilerek verilmiştir. Ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında, vatandaşlar alınmayan tedbirler nedeniyle Covid-19 hastalığından ölüm sayıları hızlı bir artış eğilimindedir. Ayrıca belli sosyal gruplara yönelik getirilen önlemler nedeniyle işsizlik oranı yükselmekte, işine devam edebilen vatandaşlarımız ise hayatlarını idame ettirebilmek için çareyi borçlanmakta bulmakta ve bu borçlar altında ezilmektedir. Artış gösteren intihar rakamları da bu gerçeğin altını bir kez daha çizmektedir. İstanbul Havalimanı’nda Türkiye’nin en büyük şirketlerinden alınacak kira bedelinin ertelendiği bir dönemde küçük işletme ve esnafların kaderleriyle baş başa bırakılmaları sessiz kalınacak bir tablo değildir. Sosyal devlet, bu soruna çözüm bulmak zorundadır.
KAMU KURUMLARI KİRA DERDİNE DÜŞTÜ
Bu süre zarfında küçük esnaf başta olmak üzere farklı sosyal kesimler işyerleri için kira alınmaması ya da ertelenmesi çağrısı yapmış, bu çağrıya başta Cumhuriyet Halk Partili belediyeler olmak üzere farklı siyasi partilere mensup belediyelerden olumlu yanıtlar gelmiş, vatandaşların bir nebze rahatlamasına olanak tanınmıştır. Ancak TCDD, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü başta olmak üzere kamu kurumları kiracılarına yönelik böyle bir düzenlemeye gitmemiştir. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin bazı esnaflara yönelik uyguladığı kira destekleri ise miktar olarak çok düşük seviyede kalmasının yanı sıra kapsam olarak da çok sınırlı tutularak, çok sayıda esnafın bu destekten yararlanması mümkün olmamıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Hazine esnafımızın emrinde” ifadelerine karşın tüm esnafı kapsayacak bir kira desteği sağlanamamış, Hazine’den verilen destekler ise kayıpları telafi etmekte çok yetersiz kalmıştır. Türkiye’nin her yanında esnaf kepenk kapatırken, kamu kurumları kira derdine düşmüştür. Bu kanun teklifiyle, sosyal devlet ilkesinin de bir gereği olarak, vatandaşlardan gelen yoğun şikayet ve talepler göz önüne alınarak kamu kurumlarının 1 yıl boyunca kira almamaları, uğranacak zararların Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinde karşılanması öngörülmektedir.”