10.07.2018

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: “TÜRKİYE’DE BAŞLAYAN YENİ DÖNEMİN ADI LALE DEVRİ’DİR”

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY: “TÜRKİYE’DE BAŞLAYAN YENİ DÖNEMİN ADI LALE DEVRİ’DİR”
-“ÖZEL HUKUKA VE AİLE HUKUKUNA DAYALI BİR KABİNE OLUŞTURULDU”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Cumhurbaşkanı Erdoğan için düzenlenen göreve başlama törenini eleştirerek, “Yapılan tören gösterdi ki, Türkiye’de başlayan yeni dönemin adı Lale Devri’dir” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Çorlu'da yaşanan tren kazası nedeniyle yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi. CHP Heyetinin bölgede incelemelerini sürdürdüğüne dikkat çeken Altay, “Bunun bir kaza mı yoksa kusur veya ihmal kaynaklı, göz göre göre gelen bir facia olup olmadığını ayrıntılı şekilde inceleyeceğiz. Sonrasında bunu TBMM’ye de taşıyacağız. Ama bir gerçek var ki; o da Hükümetin Pamukova’daki vahim tren kazasından ne ders ne de ibret almadığıdır” dedi.
HUKUK GARABETİ
Anayasa değişikliklerine uyum sağlanması amacıyla bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapılmasını içeren 703 sayılı KHK ile bir çok konuda, yetki kanunu ile tanınan alanın dışında düzenlemeler yapıldığına dikkat çeken Altay, “Söz konusu 703 sayılı KHK bir hukuk garabetidir. TBMM’nin verdiği yetkinin çok ötesinde düzenlemeler var. Demokrasi adına, hukuk adına bir utanç ve ibret vesikasıdır. Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı her şeyden muaf. Harcırah, Taşıt, Devlet İhale, Kamu Konutları, Kamu İhale ve Kamu İhale Sözleşmeleri kanunlarından muaf bir yapılanma getiriliyor. Cumhurbaşkanına devletin kasasını hiçbir kurala bağlı olmadan, istediği gibi kullanma imkanı getiriliyor. Dün sarayda yapılan toplantı da göstermiştir ki, halkın vergileri çok müsrif bir şekilde kullanılacaktır” diye konuştu.
LALE DEVRİ 
TBMM’ye bağlı olan milli sarayların da Cumhurbaşkanı’na bağlandığına dikkat çeken Altay, şunları söyledi:
“TBMM'nin uhdesinde olan milli saraylar, tüm birikimi, malvarlığıyla beraber Cumhurbaşkanına bağlandı. Dün, bunu neden yaptılar diye düşünüyorken, saraydaki töreni izleyince 'bunun için yapmışlar' dedik. Dün 13. Cumhurbaşkanı görevine başlarken kamuoyunun hafızasında şunlar kaldı; mızraklar, kılıçlar, kalkanlar, Mehter Marşı, akide şekeri, ab-ı hayat şurubu ve cülus bahşişi. Bunlar Osmanlı'da padişahların devir tesliminde ya da bir padişah ölünce, yerine geçen şehzadenin yaptığı işlerdir. Dün yeni bir devir başladı ama bu yeni devrin adı; kurucu cumhuriyet, yeni sistem değil. Dün Türkiye'de başlayan devrin adı, Lale Devri’dir. Lale Devri'nde de vatandaş aç, sefil, perişanken, 500 altına laleler satın alınırdı. Şimdi sarayda bunları görüyoruz. Cumhurbaşkanı, '81 milyonun cumhurbaşkanı olacağım' derken herhalde bir ayağını kaldırmış. Çünkü parlamentoda grubu bulunan bir parti genel başkanına, kimi milletvekillerine davetiye göndermemesi, 81 milyonun değil AK Parti'nin cumhurbaşkanı olacağının net delilidir. Yeni dönemin kodları dün ortaya çıktı. Yeni dönemin kodları şaşa, gösteriş, debdebe, israf, biraz da görgüsüzlüktür." 
MÜSTEŞARLAR KURULU
Erdoğan’ın açıkladığı kabine için “özel hukuk”, “aile hukuku” nitelemesi yapan Altay, “Yeni kabine diye adlandırılan kadro, siyasi kadro değil, özel hukuka ve aile hukukuna dayalı bir kadrodur. Bunu bakanlar kurulu olarak değil, müsteşarlar kurulu olarak değerlendirmek gerekir.  Yürütme 16-17 kişiden değil tek kişiden oluşmaktadır. O da Erdoğan’dır. Ayrıca Hazine ve maliyenin, Cumhurbaşkanı'nın damadına bağlanması ve Milli Saraylar bünyesindeki bütün saray, kasır, köşklerin bizzat Cumhurbaşkanına bağlanması, Erdoğan ailesinin niyetini açıkça koyuyor. TBMM'nin manevi varlığına çok ağır darbe vurulmuştur. Milli Saraylar, TBMM'nindir, milletindir" dedi. 
81 MİLYONUN GÖNLÜNDE KURUCU ATATÜRK
"Kurucu cumhurbaşkanı", "birinci cumhurbaşkanı" kavramlarının sıkça kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Altay, “Kurucu denilince benim aklıma bir mekan, bir olay ve bir kişi geliyor. Kurucu denince akla gelen Birinci Meclis, Kurtuluş Savaşı ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür. Kimsenin kendisini Atatürk'ün yerine koyma hakkı ve haddi yoktur. 81 milyonun gönlünde kurucu Atatürk’tür” dedi.