08.07.2021

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ALTAY: “PANDEMİ DÖNEMİNDE MİLLETE VERİLEN DESTEK ANCAK SARAYLARIN MALİYETİ KADAR”

-“SÜLEYMAN SOYLU, ERDOĞAN’I ÖRTÜLÜ TEHDİT ETMİŞTİ, BAHÇELİ ÜLTİMATOM VERDİ. ERDOĞAN BOYUN EĞECEK Mİ GÖRECEĞİZ”
- “CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINA MİLLET İTTİFAKI ORTAK KARAR VERECEKTİR”
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın, pandemi döneminde yapılan doğrudan yardımların 150 milyar TL’yi aştığı yönündeki açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Erdoğan, pandemide hemşireye, ambulans şoförüne yapılan 15 TL’lik ek ödemeyi bile doğrudan destek sayarak, 150 milyar TL açıklaması yapıyor. Doğrudan destek 14 milyar TL düzeyindedir, bu rakam da saraylara yapılan harcamaların tutarı kadardır” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Eltay, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın 6’ncı tasarruf genelgesini yayınladığına dikkat çekti. Altay, şunları söyledi:
“Ele verir talkını, kendi yutar salkımı. Bugünlerde Erdoğan’ı dinlerken, hep bu söz aklıma geliyor.  Altıncı tasarruf genelgesini yayınladı beyefendi, sarayı ve Meclisi muaf tuttu. Türkiye’de 70 milyon sefalet çekiyor, ama devleti yönetenler zevki sefa içinde; bunu kabul etmek mümkün değil. Acı reçete millete reva görülüyor, kuru ekmek millete reva görülüyor, porsiyonları küçültmek millete reva görülüyor, tasarruf millete reva görülüyor, yoklukla sınanmak millete reva görülüyor, ama beyefendi ve etrafı ne lükse doyuyor, ne paraya doyuyor.  Dünyada ve Türkiye’de para ticaretten kazanılırdı. Dünyada hâlâ para ticaretten kazanılıyor, ama Türkiye’de şekil değişti, format değişti. Türkiye’de artık para ticaretten değil, maalesef siyasetten kazanılıyor ve tek sermayesi bu bilezik, alyans olan insanların bugün dünyanın en varlıklı devlet başkanları kategorisinde yer almasının kabul edilebilir bir açıklaması olduğunu da zannetmiyoruz. Millete tasarruf çağrısı yapacağına saray maliyetlerini kıs. Kışlığı ayrı, yazlık saray, kışlık saray, uçan saray, yüzen saray, yani bunlar bir dönem çiftçiye gözünü toprak doyursun dedi. Gözlerini saray doyursun ya, doymadılar bu saray meselesine…
ERDOĞAN’IN İMTİHANI SARAY, MİLLETİNKİ İŞ KUYRUĞU
Erdoğan’ın imtihanı saraylar, bu da vatandaşın imtihanı; pazarda çöp toplayan annemiz, bu da Şanlıurfa toplum yararına çalışma projesi İŞKUR kuyruğu. Bu kadar insan evine bir ekmek getirmek için o sıcakta kuyrukta beklerken sen bu sarayda oturamazsın Erdoğan, buna Allah da iyi gözle bakmaz, kul da iyi gözle bakmaz. Bu hem israf, hem haram. CHP iktidarında, Millet İttifakı iktidarında bu yazlık sarayı yıkmayacağız. Bu yapıldı artık, devletin, milletin parasıyla yapıldı. Bunu ne yapacağız? Şehit yakınları ve gazilerimiz için rehabilitasyon merkezi, tatil merkezi yapacağız.  
Erdoğan, ‘pandemiyle mücadelede doğrudan destek olarak 150 milyar TL  dağıttık’ demiş. Vallahi yalan, billahi yalan. Millete, esnafa, çiftçiye verdiği borcu, bankalar üzerinden verdiği borcu doğrudan destek olarak sayıyor. Bir aylık ek performans için hemşireye ödediği 15 lirayı, ambulans şoförüne ödediği 7 lirayı bile doğrudan destek sayıyor ve ama sadece ve sadece saraylara yapımında, inşaatında harcadığı para kaç lira, biliyor musunuz? 13 milyar  416 milyon lira.  Pandemide doğrudan ödediği para da 14 milyar lira.  Üç Mercedes otomobile 54 milyon TL ödeyen bir devlet başkanının vatandaşına ‘Allah’ım bizi yoklukla sınıyor’ demesi nasıl inandırıcı olabilir, bu nasıl bir kafadır, nasıl bir din bezirganlığıdır anlamakta zorlanıyoruz.
AKP’LİLER AŞ YİYECEK MİLLET TAŞ YİYECEK
Milli Savunma Bakanlığı 3 bin 500 kişi alacak çeşitli kadrolarda, Ak Parti Mamak İlçe Başkanlığı üyelerine bir mesaj çekmiş. ‘başvuru yapan adaylar başvuru formlarını’ ilçe sekreterimiz Pınar Hanıma gönderecek’ diyor. Ne demek bu ya, bu ne demek? Ak Partili olursan devletten ekmek yiyeceksin, Ak Partili olmazsan devletten taş yiyeceksin. Bu ayıp, bu ahlaksızlığın dik âlâsı, bu edepsizliğin önde gideni. Milli Savunma Bakanına da buradan sesleniyorum: Kardeşim, bu sınavları iptal et, ertele alımları. Millet taş yiyecek Ak Partili olmayanlar, ama Erdoğan vallahi de billahi de sen de sandıkta hayatında yemediğin bir şamar yiyeceksin. Burada söylüyorum sana, ayıptır. Mamak İlçe Başkanının göndereceği listeye göre mi Milli Savunma Bakanlığına personel alacaksınız? Fütursuzluğun, arsızlığın bu kadarına sadece pes denilir, yuh denilir.
TEK ADAM REJİMİ MİLLETİN 4 EKMEĞİNİ ÇALDI
Türkiye’nin dünya klasmanında dereceleri var. Mesela, ne var? Yolsuzlukta var, özgür olmayan ülkelerde var, enflasyonda dünyada ilk 7’deyiz. 200 lira en büyük banknotumuzdur. 2002’de 200 liranın, en büyük banknotumuzun karşılığı 120 dolardı. 2014, beyefendi cumhurbaşkanı oldu, Türkiye için duraklama devri başladı, 200 liranın karşılığı 93. 2018, tek adam devri başladı, en büyük banknotumuzun karşılığı 43 dolar, buna gerileme devri diyoruz. Bugün 2021, bunun karşılığı 23 dolar. Erdoğan, bunun sebebi sensin, parayı pul eden sensin ve kendine saray yaptırmaya doymuyorsun. Sade dolar, Türk parası çarçur edilmedi ki; 2018’de 10 liraya 9 ekmek alırken şimdi 10 liraya 5 ekmek alıyoruz. 2018’de 10 liraya 20 yumurta alıyorduk, şimdi 10 liraya 13 yumurta alıyoruz. 4 ekmeğimizi çalanlar 7 yumurtamızı çalmış. 2018’de 100 liraya 11 lt ayçiçeği yağı alırken şimdi 100 liraya 5 lt ayçiçeği yağı alınabiliyor. Ne olmuş? 6 lt de ayçiçeği yağımız çalınmış. Tek adam döneminde bizim 4 ekmeğimiz, 7 yumurtamız, 6 lt da ayçiçeği yağımız çalınmış. Millet aç dedikçe tasarruf tedbiri, millet aç dedikçe efendim, kimi tedbirler, acı reçeteler, saygıdeğer hanımefendi de keşke bu açıklamayı yapmasaydı: ‘Porsiyonları küçültün’.  Siz küçültün kardeşim, siz küçültün.
F 35’LER NEREDE?
Biz sormaya devam edeceğiz, kimse kusura bakmasın. 128 milyarı sormaya devam edeceğiz., F-35’lere verdiğimiz para ne oldu Erdoğan? F-35’ler ne oldu? Türkiye’nin hava savunma sistemi yok olmak üzere, devletin parasıyla gittin oraya ortak oldun, yanlış yaptın demem. Şimdi Türkiye’nin oradaki hak ve menfaatini korumaktan niye acizsin Erdoğan? S-400’e verdiğin bu kadar parayla S-400’leri sandıkta tutmak için mi verdin? Niye bu kadar acizsin, niye Rusya’yla Amerika’nın arasında Türkiye’yi ve kendini tost yapıyorsun Erdoğan? Bunları sormayalım mı?  Bir şey daha soralım: 15 Temmuz yaklaşıyor. 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları için 309 milyon topladın. Nerede bu para? Beşiktaş saldırısında 52 milyon TL toplandı. Ne oldu bu para? Makamı kendi mülkü zanneden yargının gırtlağına çöker evvela. Bununla yetinmedi beyefendi, yargının gırtlağına çöküldü de makamı kendi mülkü zannetti. Şehit yakınlarının ve gazilerin paralarına da çöken bir iktidarla ve hükümetle karşı karşıyayız. Kaç tane siyasetçi eskisi ve bürokrat 3 ve 4 maaş alıyor? Beşli çete ne zaman doyacak Erdoğan? 220  milyar liralık ihale verdin. Beşli çeteyi Türkiye’de doyuramadın, Azerbaycan’a götürdün. Geçenlerde uyardım, İlham Aliyev’e, hürmetli Başkana buradan sesleniyorum: Bunlara elini kaptırırsan kolunu alamazsın. Sormaya devam edeceğiz: FETÖ borsasından kaç kişiyi zengin ettiniz? Siyaseti bir zenginleşme aracı olmaktan kurtaracağız. Siyaseti hep birlikte zenginleşme aracı olmaktan kurtaracak olan gene bu aziz milletimizin cesareti ve kararıdır.
GENEL BAŞKANIMIZA 26. FEZLEKE
Genel Başkanımıza fezleke geldi. 26. fezlekemiz hayırlı olsun, hoş  geldi ve buradan 6 500 savcıya sesleniyorum: Ey savcılar, ey unvanının başında “cumhuriyet” ibaresi olan savcılar, Sayın Genel Başkan Cumhurbaşkanına ‘yalancı’ dediği için fezleke yolluyorsunuz. Sayın Genel Başkan Erdoğan için dedi ki: ‘Yardım ve yataklık yaptın sen, yapıyorsun’ Kime? FETÖ’ye. Kime? PKK’ya. Kime? IŞİD’e. Ya bir tane savcı da dava açmıyor.  Yalan söylemek hakaret de terör örgütüne yardım ve yataklık yaptın demek hakaret değil mi kardeşim? Nerede bu savcılar? Devlet Bey de ‘kaldırın dokunulmazlıkları’ diyor. Devlet Bey, ‘kaldırmazsanız namertsiniz’ dedi Sayın Genel Başkanımız, Cumhur İttifakıyla birlikte Allah aşkına, şu Kemal Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlığını bir kaldırın. Bir kaldırın da kokmuş da olsa, çürümüş de olsa o mahkemelerde bir hesaplaşalım, bir görüşelim. Kemal Kılıçdaroğlu iddialarının belgelerini tek tek ortaya bir koysun.
ERDOĞAN’A BAHÇELİ ÜLTİMATOMU
Sayın Bahçeli Erdoğan’la Süleyman Soylu arasındaki sosyal mesafeyi kapatmanın peşine düşmüş. Sayın Bahçeli diyor ki: ‘Bu mesafe kapanacak, Süleyman Soylu yalnız değildir. Devletin İçişleri Bakanıdır’.  Güzel, şimdi Süleyman Soylu ‘bir siyasetçi mafyadan her ay 10 bin dolar alıyor’ dedi mi? Dedi. Bu Süleyman Soylu’nun sıfatı nedir? Türkiye Cumhuriyetinin İçişleri Bakanıdır. Sıfatı nedir? Ak Partinin üyesidir. Sıfatı nedir? Eski Ak Parti yöneticisidir. Peki Sayın Bahçeli, bu mafyadan 10 bin dolar rüşvet alan siyasetçiyi sen öğrenmek istemiyor musun? Diğer iddiaları geçiyorum, burada Sayın Bahçeli Süleyman Soylu’dan sonra Sayın Erdoğan’ı Süleyman Soylu üzerinden tehdit mi ediyor? Bence öyle. Tehdit demeyelim de bunu biraz düzeltelim. Sayın Bahçeli Recep Tayyip Erdoğan’la Süleyman Soylu arasındaki mesafenin kapanması için dün bir ültimatom vermiştir. Bunun adı ültimatomdur. Erdoğan’a verilen ültimatomdur. Daha önce İçişleri Bakanı işte 10 bin dolar dolar alan siyasetçi, evinde para kasası, para sayma makinesi bulunan İçişleri Bakanlarını hatırlatarak Erdoğan’ı üstü kapalı tehdit etmişti, şimdi Sayın Bahçeli de Süleyman Soylu üzerinden Erdoğan’a ültimatom vermiştir. Bakalım, göreceğiz. Bu basınç ve tehdide Erdoğan boyun eğecek mi, eğmeyecek mi, teslim olacak mı, olmayacak mı hep birlikte göreceğiz.  Süleyman Soylu Cumhur İttifakı tahterevallisinin omurgası olarak orada duruyor. Bakalım o tahterevalliden kim düşüyor, hep birlikte göreceğiz, ama ben benim ülkemin Cumhurbaşkanının Amerikan başkanlarından ayar yemesinden, azar yemesinden, Amerikan başkanları tarafından ülkemin Cumhurbaşkanının mal varlığıyla tehdit edilmesinden nasıl rahatsız oluyorsam Cumhurbaşkanının bir siyasi partinin Genel Başkanı tarafından ültimatoma maruz bırakılmasından gene rahatsız olurum. O makam yüce bir makamdı, şimdi her geçen gün yüceliğini, kutsiyetini kaybeden bir makama dönüşüyor. Özetle Soylu Cumhurbaşkanını örtülü tehdit etmişti, Devlet Bahçeli Cumhurbaşkanını daha açık, daha sert bir şekilde tehdit etmiştir.”
ADAYI MİLLET İTTİFAKI BELİRLER
Engin Altay, cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bin soru üzerine “ Her Cumhuriyet Halk Partili Genel Başkanını cumhurbaşkanı olarak görmek ister. Bu doğal ve doğru olandır. Ancak Genel Başkanımızın müteaddit defalar zikrettiği, söylediği gibi bu konuya Millet İttifakı karar verecektir. Bakın, Genel Başkanımız karar verecek demiyorum, Genel Başkanımızın cumhurbaşkanı adaylığına ya da bir başka adaya Millet İttifakı birlikte ortak olarak karar verecektir. Sayın Kuşoğlu’nun parti yöneticisi sıfatıyla Genel Başkanımızı cumhurbaşkanı olarak görmek istemesi ve ilan etmesi gayet doğaldır, ama kararı verecek olan tekrar söylüyorum, Millet İttifakıdır. Bu konuda partimizin, Sayın Genel Başkanımızın anlayışı budur” yanıtını verdi.