13.10.2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “Türkiye Cumhuriyeti, Devleti, Milleti ve Ülkesi ile Bölünmez Bir Bütündür”

“ANAYASA’NIN İLK DÖRT MADDESİNİN HER SATIRINA BAĞLIYIZ, TARTIŞTIRMAYIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, anayasanın değiştirilemez maddelerine müdahaleyi kabul etmeyeceklerinin altını çizerek, “Biz anayasayı okuduğumuzda, okuduğumuzdan şunu anlıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti, devleti ile milleti ile ülkesi ile bölünmez bir bütündür. Nokta. Tartışılamaz. Numan Bey’in birileri için açmaya çalıştığı yolu, birilerinin yolu açılsın diye Numan Bey’i nasıl yola sürdüklerini, öne sürdüklerini görüyoruz. Ama bu Anayasanın ilk dört maddesini tartışmak için kurulmuş bir oyundur, biz Anayasanın dört maddesine, her bir kelimesine, her bir satırına, her bir cümlesine, her bir noktasına bağlıyız, tartıştırmayız. Tartışanın anını karşılarız. Nokta” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla’nın Marmaris İlçesinde gerçekleştirilen Marmaris Belediyesi Halk Kafe açılışına katıldı. Özel, “Acar bahsetti, ben genç siyasetçilere çok önem veriyorum. Gizem genç ve kadın bir siyasetçi. Hem kadınlara, hem gençlere çok önem veriyoruz. Marmaris’te ve Muğla’da genç, güçlü bir ekibimiz var” dedi. Özel, şunları söyledi:

“BU KENTİ SİYASİ TERCİHİNDEN DOLAYI CEZALANDIRIYORLAR”

“Merkez Yönetim Kurulumuzun yaş ortalamasıyla övünüyoruz. Bizim MYK’mız 46 yaşında, Parti Meclisimiz 43 yaşında. Parti Meclisimiz Acar ile yaşıt, MYK’mız Belediye Meclisimizle yaşıt. Böyle genç ekiplerin, elbette belli bir yaşta olanları dışlayacak değiliz. Bu rakamlar ortalama. Tecrübeliler ile gençlerin birlikte olması kadar önemli bir iş yok ama bu partinin bir şekilde gençlere, kadın siyasetçilere alan açması ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yıllar önce yaptığını cesaretle savunması lazım. Buna destek veren bütün Marmarislilere, bütün seçmenlere teşekkür ediyorum. 97 bin nüfusu olan Marmaris yazın 1 milyon. Bu çok büyük güçlük. Çünkü normal şartlarda artık kış nüfusu ya da kapandık evde saydık ya da Nüfusa Dayalı Kayıt Sisteminden baktık, ikametini alanlar üzerinden buraya devletin ödenek yollaması, İller Bankası payı yollaması kadar yanlış bir şey yok. Marmaris’in nüfusunu dijital olarak baz istasyonları üzerinden, uydu görüntüleri üzerinden, su tüketimi üzerinden, neredeyse yüzde yarım hata payı ile tespit edebiliyorsunuz. Yaz ortalaması 1 milyon olan bu kente 96 bin kişiye göre ödenek yollamak aslında kenti siyasi tercihinden dolayı cezalandırmaktan başka şey değil. Bugün tabii ki öyle değiliz ama iktidarın bakış açısıyla, at gözlüğüyle, bütün sahiller Cumhuriyet Halk Partisi’nde olduğu için, ‘Buraya ne kadar az para yollarsak o kadar belediyeleri zorlanır, o kadar hizmetler aksar, biz de bu işten avantaj elde ederiz’ diye düşünüyorlar. Bunu bugün değil 20 yıldır yapıyorlar. Ama insanlar neyin doğru, neyin yanlış olduğunu, imkan dahilinde neyin yapılabildiğini, neyin yapılamadığını, bir şey aksıyorsa onun sebebinin ne olduğunu bilecek kadar konuya hakimler. Tabi Muğla’da kıyılarda CHP’li belediyeler var diye MUÇEV diye vakıf kuranlar, Muğla’nın sahillerini, Muğla’nın kıyı kenar şeridini MUÇEV eliyle yandaşlara peşkeş çekenlerin de neler yaptığını, hangi kusurları onların işlediğini biliyoruz.”

“BURAYI MİTİNGE ÇEVİREN HER BİRİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

“Türkiye’de yıllar sonra, geçtiğimiz yılda kanunlaşan, tüm turistlerden alınan bir vergi var. Geliyorlar ve Türkiye’ye geldikleri için para kesiliyor. Bu verginin tamamı, bütün dünyada o şehrin belediyesine, hizmetine aktarılırken, maalesef Türkiye’de bu verginin tamamı merkezi yönetim tarafından alınıyor. Yani normalde desteklenmesi gereken buraları cefayı çekiyor. Yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. O turistin verdiği vergiyi maalesef, merkezi iktidar çekip alıyor. Bunlar kabul edilecek işler değil. Çok yakında, hızla iktidara geldiğimizde düzelteceğimiz işler. Temmuz 2021’de Marmaris büyük bir yangınla karşılaştı. Hepimizin yüreği yandı. Türkiye’nin ciğerleri yandı. Bu yangında 9 bin 52 hektarlık ormanlık alanı kaybettik. Maalesef, o günlerde bu yangınların söndürülmesinde zafiyet gösterenler. Efendim neden uçak yok deyince, bu coğrafyaya uçak lazım değil helikopter lazım diyenler apar topar uçak kiraladılar. Bir sonraki yıllarda uçak ihaleleri yaptılar ama üzerlerine düşeni tam olarak yapmadıkları için, CHP’nin dayanışma tekliflerini ellerinin tersiyle ittikleri için, İstanbul Büyükşehir’in bununla mücadele için mevcut uçak ve helikopterlerini vaktiyle sattıkları, bu iş tek elden yönetilecek dedikleri için çok önemli kayıplar verdik. O günlerde Marmaris’e, ormanlara sahip çıkmaya çalışan, kendinden olmayan herkesi düşman ilan ettiler. Ama bugün görüyoruz ki o gün kaybettiğimiz alanları imara açmaya çalışıyorlar. Denizin kenarına adeta beton kaleler inşa ettiriyorlar. Ben SİNPAŞ meselesinde Acar Ünlü’nün hiç olmazsa inşaat yasağı döneminde ortaya koyduğu ve tüm Türkiye’ye gösterdiği irade için kendisini kutluyorum. Gerek SİNPAŞ’ta gerek diğer kent suçlarına karşı mücadele eden kent konseyinin mücadelesinin sonuna kadar arkasındayız. Tüm örgütümüze, kent suçlarına karşı kim direniyorsa onlarla birlikte mücadele etmenin en önemli vatandaşlık görevi olduğunu hatırlatıyorum. Elinizdeki imkanlar dahilinde ilçe belediye başkanlarımız, büyükşehir belediye başkanımız, bu kent suçları ile mücadelede yetkinizin son sınırına kadar mücadele ediniz. Halkın gösterdiği direnç ve direnişe ellerinizden gelen desteğin fazlasını veriniz. Hepinizden beklentimiz budur. Beni buraya halk kafe açmak üzere davet ettiler. Ben sandım ki böyle bir kafenin önüne bir tane kırmızı kurdele gerilecek, keserken de bir iki cümle edeceğiz. Bir grup o kafenin çalışanına ve bizimle birlikte olanlara bir iki cümle söyleyeceğiz ama gördüğüm o ki bu bir kafe açılışından çok bir tür mitinge dönmüş. Burayı mitinge çeviren her birinize teşekkür ediyorum.”

“ARTARAK DEVAM ETMESİNİ BEKLİYORUM”

“Marmaris’i uzun yıllardır sosyal demokratlar yönetiyor. Halk kafelerden ilkini de önceki dönem başkanımız Mehmet Oktay başlatmıştı. 2021 yılında 19 Mayıs Meydanı’nda açılmıştı. 2023’te Saman İskelesinde halk büfe adıyla ikinci bir mekan oluşturuldu. Şimdi halk kafeyi burada, Abdi İpekçi Parkında hep birlikte açıyoruz. Bu mekanlar çok daha uygun fiyata çay, kahve, soğuk içecek, simit, poğaça, börek, kurabiye, kek, pasta gibi ürünleri halkımıza, özellikle her şeyin ateş pahası olduğu, yabancı turiste göre ayarladığı bu tip kentlerin kendi sakinlerine, emeklilerine, emekçilerine, tayin ile gelmiş aynı maaşı alan ama çok yüksek ev kiraları ile muhatap olan öğretmenlerimize, polislerimize, tüm devlet memurlarımıza önemli katkılar sağlayan bu güzel coğrafyadan yararlanmak, bir çayını ve kahvesini alıp bu güzel deniz kenarında içmek için illa uluslararası zincirlerin olduğu yerde insanların oturmak zorunda olmadığını gösteren, emeklisine, emekçisine, memuruna ve gencine sahip çıkan, sosyal belediyecilik anlayışına uygun yaklaşımlar. Bunun için geçmişte ve bugün emek veren belediye başkanlarımızı, belediye meclis üyelerimizi yürekten kutluyorum, artarak devam etmesini bekliyorum.”

“SORUNLARIN KALICI ÇÖZÜMÜ İÇİN ÇALIŞIYORLAR”

“Marmarisimizin yapısal, yönetsel sorunları var. Acar bu görevi üstlendiğinde, talip olduğunda kendisine sordum. Nasıl yapacaksınız dedim. Dedi ki ‘Bütün sorunları çözeriz ama hepsini hemen çözemeyiz. Onun için önceliklendirme yapacağız. Ben mühendis birisiyim, ölçme ve değerlendirme ile önceliklendirme yapacağım.’ Bir anket yaptırmış. Bunun için en önemli sorun önce trafik, sonra temizlik çıkmış. Trafik meselesinde büyükşehir ile birlikte çalışıyorlar. Büyükşehrin trafik master planında yaptığı hazırlıklar ki bugün birazdan Muğla’ya geçeceğiz ve Muğla Planlama Ajansı’nın yani Muğla’ya ne hizmet gelecekse onu genel iktidarın baskıları bir yana, CHP’nin Muğla’daki iktidarının kendi belediyeleri ile uyum halinde, ayrıca Ege Planlama Ajansı ile bağlantılı, İstanbul Planlama Ajansı ki tüm Marmara’ya hizmet vermeye başladı, onlarla dayanışarak, sosyal demokrat belediyelerin oluşturduğu SODEM ile işbirliği halinde, SODEM-SEN ile yoğun şekilde projelerini ortaklaştırarak, Türkiye Belediyeler Birliğiyle, Sayın Ahmet Aras’ın başkanlığını yaptığı Kıyı Ege Belediyeler Birliğiyle, Tarihi Kentler Belediyeler Birliği ile birlikte, en iyi koordinasyonla Marmaris ve Muğla’ya en iyi hizmeti, en doğru kaynağı, en ucuz kredi ve en doğru yatırımları nasıl getirebiliriz? Kendi imkanlarımızı halkın talepleri, öncelikleri doğrultusunda nasıl seferber edebiliriz. Bunların çalışmalarını hep beraber yapıyoruz. Su sorununda çok önemli adımlar atıldı, çok daha iyileri yapılıyor. Trafik sorununda, Trafik Master Planında önemli bir çalışma var. Önümüzdeki yıl içinde çok büyük bir rahatlık olacak ve sorunun kalıcı çözümü için hep birlikte çalışıyorlar. Temizlik konusunda 28 araç kazandırıldı, çok sayıda personel ile birlikte çok görünür bir iyileşme var. Bunu artırarak sürdüreceğiz. Marmaris’in bu konudaki taleplerinde hem Muğla Büyükşehir Belediyesi, hem Türkiye Belediyeler Birliği, hepsi için Genel Başkanınız Özgür Özel Marmaris’in emrindedir. Bunu böyle bilin. 1200’den fazla aileye sosyal destek yardımında bulunuluyor. İlçedeki okullarda bakım ve onarımlar yapıldı. Bahçeler düzenlendi.”

“TEMİZLİK SORUNU MARMARİS’TEKİ OKULLARDA YAŞANMADI”

“Türkiye’deki okullardaki hijyen ve temizlik sorunu yazdan yapılan müdahale ile Marmaris’teki okullarda yaşanmadı. Halen daha hangi okulun bir ihtiyacı varsa Marmaris Belediyemiz temizlik, hijyen için burada. Kapısı açık. Okul müdürlerine, telefonumuz açık. Eğitimden sorumlu ilçe yönetimimizdeki arkadaşlarımız okulları talimatımızla ziyaret ediyorlar. Bir eksiklik varsa oradayız. Ayrıca kapalı pazar yerinin ısı ve sıcaklık sorununa karşı vantilatörlerin takıldığını, soğuk hava üfleyen buhar sistemlerinin yapıldığını memnuniyetle takip ettik. Yat limanı bölgesindeki esnafın eşya taşıyabilmesi için 24 saat çalışan elektrikli araçlar hizmete sokulmuş. Çocukların oynayabilmesi için mahallelerin her birine parklar planlanmış. 1997 yılında İsrail’in Aşkelon Belediyesi ile yapılan mutabakat dondurulmuştu, kardeş belediyecilik uygulamaları, bizim kardeşimiz Filistinlilere mezalim sürdükçe, o donmuştu ve bakıldı ki İsrail’in vazgeçeceği yok. O protokol iptal edilerek Filistin ile dayanışma duygularını gösteren belediye meclisimizi tüm siyasi partilerden üyelerinin hepsini de ayrı ayrı kutluyorum. Oybirliği ile verilen bu karar için.”

“EŞİT TEMSİL YOLCULUĞUNUN EN ÖNEMLİSİNİ ATTIK”

“Biz kent lokantalarını Türkiye’ye kazandırdık, 26 ilde 57’ncisini geçen gün açtık. Kreşler Cumhuriyet Halk Partisi belediyeler altı ayda 77 kreş açtı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2024 Ekim itibariyle Türkiye’nin tüm belediyelerinde 653 kreşi var, bu çok önemli rakamdır. Ve biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak belediyelerimizin genel iktidarın yapmadığı, eksik bıraktığı, aksak bıraktığı işler ve geride bıraktıklarıyla da doğrudan ilgilendiğimizi bir şekilde hatırlatmak isterim. 18 bakanı var, 17’si bakan biri Cumhurbaşkanı Yardımcısı. 18 kişi, toplumun yarısı kadın, yarısı erkek. Ne beklersin? Kadınların orada eşit temsili. Bir tane kadın bakanı var Sayın Erdoğan’ın o da aileden sorumlu. Yani diyor ki, ‘kadının yeri evidir, ailesidir. Bakan bile olsa aileden anlar, başka bir şeyden anlamaz. Dış politikadan anlamaz kadınlar, ekonomiden anlamaz’ diyor. ‘Kadınlar iç siyasete karışmasın’ diyor. ‘Güvenlik onların işi değil’ diyor. Kültür sanata bakmasınlar’ diyor. ‘Hele hele milli savunma, kadının ne işi var canım bu işlerde’ diyor. Bizim de gölge kabinemiz var, tam bu 18 pozisyona karşı dokuz kadın, dokuz erkek bakanımız var. Türkiye’nin bütün kadınları görsün ve bilsin ki, nasıl Avrupa Birliği’nin kelli felli ülkeleri şimdi, onlardan 40 yıl önce birinci Genel Başkanımız ve Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kadına 40 yıl önce seçme seçilme olanağını tanıdıysa, bu parti iktidara geldiğinde bakanlarıyla, milletvekilleriyle, belediye başkanlarıyla kadının eşit temsili için gereken her şeyi yapacaktır. Son kurultayımızda yaptığımız üç adımlı değişiklikle Cumhuriyet Halk Partisi’nin eşit temsil yolculuğunun en önemli adımını attık. İki kongre sonra yapılacak üçüncü kurultayda yüzde, bir öncekinde 45, bir öncekinde yüzde 40 olmak üzere, tüm kadınların CHP‘deki siyaset içinde önünü açıyoruz. Bütün kadınlara, bütün gençlere sesleniyorum ve diyorum ki, ‘CHP’ye gelin, kaydolun, kaydolmasanız da, kaydolamıyor bile olsanız Cumhuriyet Halk Partisi siyasetine bir yanından dahil olun, destek olun ve bu partide görevlere talip olun. Emin olun, nasıl birinci yüzyılın ilk 15 yılı Türkiye’de kadını ve gençleri Türkiye siyasetine kattıysa, ikinci yüzyılın ilk 20 yılındaki Cumhuriyet Halk Partisi iktidarı kadınların ve gençlerin dönemi olacaktır. Sizleri partimize bekliyoruz.”

“EMİN ADIMLARLA İKTİDARA SİZ YÜRÜYORSUNUZ”

“Marmaris’e seçimlerden hemen birkaç gün önce gelmiştim. Hastaydım, yorgundum ve demiştim ki yağmur altında, ‘Açık açık konuşmaya geldim.’ O gün demiştim ki, ‘Ey Marmarisliler, bakın eğer ki Acar Ünlü‘ye oy verirseniz Cumhuriyet Halk Partisi kazanır. Acar Ünlü’nün dışında herhangi birine oy verirseniz AK Parti kazanır. Türkiye’yi seven, Marmaris‘i sevenler, sözümü dinleyin ve beni mahcup etmeyin.’ Bu ifadem üzerine yapılan bütün anketleri tersyüz eden, büyük bir başarıyla Acar’ı seçen, Büyükşehirde Ahmet başkanımız, Ahmet Aras’ı seçen ve ricamı kırmayarak partisine, Marmaris’e ve Türkiye’ye sahip çıkan tüm seçmenlere Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak yürekten teşekkür etmeye geldim. O gün Marmaris ittifakına çağırdık gelenleri. Tüm sosyal demokratlara, muhafazakar demokratlara, milliyetçi demokratlara, Kürt demokratlara; bu ülkenin vatanına, bu ülkenin toprağına, bayrağına ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e saygılı tüm demokratlara diyorum ki, ‘Siz Türkiye ittifaksınız, Marmaris‘i siz kazandınız, Türkiye’de 47 yıl sonra bu partiyi birinci parti siz yaptınız. Şimdi emin adımlarla iktidara siz yürüyorsunuz. Ve ben Türkiye ittifakına güveniyorum, Türkiye ittifakına inanıyorum. Önümüzdeki seçimleri kazanacağımıza yürekten inanıyorum.’ Biz Türkiye ittifakı olarak bayrağı tartışmayız, vatanın bölünmez bütünlüğünü tartışmayız. Anayasanın ilk dört maddesini asla tartışmayız. Ve maalesef her sözünü unutan, emekli veya verdiği sözü tutmayan, asgari ücretliye verdiği sözü tutmayan, çiftçiye, esnafa verdiği sözü tutmayan Recep Tayyip Erdoğan maalesef ve maalesef, sadece ve sadece Hizbullah’ın siyasi uzantısına verdiği sözü tutmaktadır, Hüda Par’a verdiği sözü tutmaktadır. Maalesef ve maalesef İstanbul Sözleşmesinden o yüzden çıkmıştır. Koskoca Türkiye Cumhuriyet devletinin kadınların ve gençlerin, çocukların arkasından çekmiştir. Bunu kabul etmiyoruz ve Marmaris’ten bir kez daha İstanbul Sözleşmesine derhal geri dönülmesi çağrısını yapıyoruz.”

“TARTIŞANIN ALNINI KARIŞLARIZ”

“Hüda Par, ‘Anayasanın ilk dört maddesi değişsin’ diyor. Soruyorum, ‘Tayyip Bey ne diyorsun?’ ‘Sorunumuz yok.’ ‘Ey Devlet Bahçeli kimler kimlerle beraber. Ne diyorsun?’ Suspus. ‘Bize bu soruyu kimse sormasın.’ Peki Hüda Par, ‘İlk dört madde gitsin’ derken, siz böyle kaçak güreşip, yarım ağızla söyleyip sorulara cevap vermezken sizin yerinize kim konuşuyor? Sizin yerinize Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş konuşuyor. Dün çıkmış, demiş ki,’ Türkiye Cumhuriyeti devleti, milleti ve ülkesiyle bölünmez bütündür’ lafı yanlıştır. Devlet değil, millet esastır.’ Görünüşte entelektüel bir tartışma başlatacak, efendim Platon’un devleti yücelten tanımıyla, milleti yücelten tanımlar, anlayış tartıştırılacak. Bir yandan ümmetçilik yaptıklarını yıllardır örtecekler, millet üzerinden devlete tartışmaya açacaklar. Ama buradan son sözü Marmaris’ten şöyle söylemek isterim. Biz anayasayı okuduğumuzda, okuduğumuzdan şunu anlıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti, devleti ile milleti ile ülkesi ile bölünmez bir bütündür. Nokta. Tartışılamaz. Numan Beyin birileri için açmaya çalıştığı yolu, birilerinin yolu açılsın diye Numan Bey’in nasıl yola sürdüklerini, öne sürdüklerini görüyoruz. Ama bu Anayasanın ilk dört maddesini tartışmak için kurulmuş bir oyundur, biz Anayasanın dört maddesine, her bir kelimesine, her bir satırına, her bir cümlesine, her bir noktasına bağlıyız, tartıştırmayız. Tartışanın anını karşılarız. Nokta.”

“YAPACAK ÇOK İŞİMİZ VAR”

“Efendim biz çağırdık sandığa geldiniz, biz istedik partimize, Marmaris’e, ülkenize sahip çıktınız. Bundan sonra bugün olduğunuz gibi ne zaman çağırırsanız koşar geliriz. Ama şimdi yolumuz uzun, çalışacağız, koşturacağız ve bu güzel ülkenin, bu güzel sahillerin yağmalanmaması için, bu güzel ormanların yanmaması için, bu güzel gençlerin ülkeyi terk etmemesi için, emeklilerin yıllardır döktükleri gözyaşına, göz nuruna, çürüttükleri dirseğe, akıttıkları alın terine karşı ihanet olmasın, haklarını alsınlar diye, emekçiler haklarını alsınlar diye, çiftçiler, esnaflar artık yeniden mutlu olsunlar diye yapacak çok işimiz var. Onun için şimdi gidiyoruz, onlar gidince geleceğiz, Marmaris’in tadını o zaman çıkaracağız. Marmaris size emanettir, Başkanıma sizler emanetsiniz. Hepinizi çok seviyorum, saygıyla selamlıyorum. Sağ olun, var olun.

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL MUĞLA’DA - 3