20.05.2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “İran Halkına, İran Devletine Başsağlığı Diliyoruz, Erken Yorumlar Son Derece Risklidir”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Samsun Atakum Belediyesi ziyaretinde, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesinden dolayı İran halkına başsağlığı dileyerek, “Biz İran halkına, İran devletine başsağlığı diliyoruz. Bu kazadan teessür duyuyoruz. Çok sayıda spekülasyon var. Burada bize dikkatlice takip etmek düşüyor. Kaza tüm yönleri ile araştırılmalıdır. Somut gerçekler ortaya çıkmalıdır. Erken yorumlar, çeşitli spekülasyonlar hem bölgenin hassasiyeti düşünüldüğünde hem de olayın sıcaklığı düşünüldüğünde son derece risklidir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özel, Samsun’da Atakum Belediyesi’ni ziyaret etti. Özel, “İleride bu görev yapılan sürecin iyi anılacağı, önemli eserlerin bırakılacağı bir dönemi başkanın yaşatacağını, biraz önce kendi taahhüdünde olduğu gibi her iki kişiden birinin desteği ile gelinen bu kentte, her üç kişiden ikisinin desteğini alacağı ve bu desteği partimize yönlendireceği noktadaki iddiasını kıymetli buluyorum. Ben başkanımızı ilk başta Atakum ilçe örgütümüze, Samsun il örgütümüze emanet ediyorum. Başkan çalışacak, belediye meclisi çalışacak. Hep birlikte çalışacaklar. Yaptıklarının en iyi şekilde Samsun kamuoyuna anlatılması da örgütümüze emanettir” dedi.

“TÜM SAMSUNLULARIN BELEDİYE BAŞKANIDIR”

Özel, “Örgütten gelen bir başkan olarak kendisi bundan sonra kamu görevi yapacak. Kamu görevi yapmanın sınırları içinde de örgütümüzü, örgütümüzün gençlerini de başkanımıza emanet ediyoruz. Şüphesiz başkanımız sadece CHP’lilerin değil, Samsun ve Atakum’daki Türkiye İttifakı’nın seçtiği belediye başkanıdır. Samsun’daki milliyetçi demokratların, muhafazakar demokratların, Samsun’daki Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı, Çerkes’i ile tüm demokratların belediye başkanıdır. Ama sadece oy aldıklarına değil. Kendisine geçen seçimde oy vermeyen ancak gelecek seçimde kendisinin yapacağı halkçı belediyecilik hizmetlerinden, eşit, kimseyi ayırmayan, israf yapmayıp yaptığı tasarrufu da hizmete yönlendiren hizmetlerinden memnun olacak tüm Samsunluların belediye başkanındır. Biz meseleye tüm Türkiye’de olduğu gibi burada da bakıyoruz” dedi. Özel, şunları kaydetti:

“ÖZELEŞTİRİ YAPACAĞIZ”

“Atakum’da sevindik ancak 18 belediyeden sadece Atakum’u kazanmış olmamız böyle bir dönemde kabul edilemez. Samsun’da özeleştiri yapacağız. Bu kadar büyük bir rüzgar varken, Uşak, Afyonkarahisar, Kütahya gibi Cumhuriyetin kuruluşundan önce Kurtuluş Savaşı’nın sembol kentleri kazanılıyorken, şapka devriminin kenti Kastamonu’da iki oydan biri alınabiliyorken, Amasya Tamimi’nin kenti kazanılıyorken, Samsun’un kazanılmamış olması yüreğimizde yaradır. Hem büyükşehir hem diğer 17 belediye açısından. Samsun’da birinci parti olamadıysak, oturup düşüneceğiz, özeleştiri yapacağız. Örgütümüz özeleştirisini yapacak. Bizler yapacağız. Samsun’da akışı değiştireceğiz. Dün Samsunlulardan söz aldık. Samsun’da Cumhuriyete ve CHP’ye sahip çıkma noktasında.”

“SAMSUN’DA BAŞARIYI NASIL YAKALARIZ BUNA HEP BİRLİKTE BAKACAĞIZ”

“Samsun’da birinci parti olmadan, Samsun’da milletvekili sayısı ortada. bir milletvekilimiz var. Bu kabul edilemez. En çok milletvekili çıkaran parti olmadan, en çok belediye başkanı çıkaran parti olmadan Samsun’da duramayız. 47 yıl sonra gelen büyük başarıda Samsun’un görece olarak Atakum dışında geride kalmış olmasını kabul etmemiz mümkün değil. Bunu enine, boyuna inceleyeceğiz. Teşhisimizi yapacağız. Çözüm önerilerini getireceğiz ve orada Genel Başkan olarak üzerime düşenden fazlasını yapacağım. Samsun’da birinci parti olana kadar çalışacağız. Bu konuda önümüzdeki saatler içinde yapacağımız, örgütümüzle yapacağımız kısa değerlendirme, MYK ile yapacağımız değerlendirme, ardından bir ay süreyle Samsun’a büyüteç tutacağız. Önceki dönem milletvekillerimiz, parti müfettişlerimiz gelecek. Şimdiki dönem milletvekillerimizden görevlendirmelerimiz olacak. Enine boyuna Samsun’da başarıyı nasıl yakalarız, buna hep birlikte bakacağız. Bu konuda Atakum’da örgütümüz ne yaptı, diğer yerlerde ne yaptı, bundan sonra ne yapabiliriz? Başkanımızın, mevcut milletvekilimizin, parti meclisimizin de içinde bulunduğu örgütümüze büyüteç tutacağız. Doğru kararlar verip doğru yola çıkacağız.”

“ERKEN DEĞERLENDİRMELER, SICAK ATMOSFERE ZARAR VERİR”

Özel, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hayatını kaybetmesinden dolayı İran halkına başsağlığı dileyerek, “Malum günün ilk kameralarla buluşması. Çarpıcı bir gündem var. Bütün Türkiye’de televizyonlarda, son dakika haberleri var. Şu anda İbrahim Reisi’nin helikopteri dün önce kayboldu, gece boyunca arama ve kurtarma çalışmaları sürdü. Ülkemizin katkı sağladığı arama kurtarma çalışmaları sonucunda önce enkaza ulaşıldı. Daha sonra bir yaşam belirtisi olmadığını öğrendik. Başta Cumhurbaşkanı helikopterdeki herkesin hayatını kaybettiğini öğrendik. Biz İran halkına, İran devletine başsağlığı diliyoruz. Bu kazadan teessür duyuyoruz. Çok sayıda spekülasyon var. Burada bize dikkatlice takip etmek düşüyor. Kaza tüm yönleri ile araştırılmalıdır. Somut gerçekler ortaya çıkmalıdır. Erken yorumlar, çeşitli spekülasyonlar hem bölgenin hassasiyeti, hem olayın sıcaklığı düşünüldüğünde son derece risklidir. Somut gerçek neyse önce ortaya çıkmalı. Sonra uluslararası hukuk açısından yapılacak bir şey varsa bu konuda uluslararası hukukun gerektirdiği, yine uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenmeli, kararlaştırılmalıdır. Erken değerlendirmeler, spekülasyonlar, yüksek tansiyona ve sıcak atmosfere zarar verir” ifadelerini kullandı.

“GERÇEKLERİN ORTAYA ÇIKMASI KONUSUNDA TALEPKARIZ”

Özel, “6 Ekim gecesinden itibaren Hamas’ın yapmış olduğu saldırılar ve ona karşı İsrail’in vermiş olduğu cevap, devamında 35 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesi, bu sayının yarıya yakınının çocuk olması, İsrail’in meşru müdafaa sınırlarını çok aşan ve devlet terörüne varan yapmış olduğu saldırı ve katliamlar kabul edilebilir değildir. Bu süreçte bu olayla bölgede yaşananların bağlantısı var mıdır? Olmadığını ümit etmek isteriz. Burada bunun kaza olduğunu ümit etmek isteriz. Somut gerçeğin bir an önce ortaya çıkarılmasını talep ederiz. Gerçekler ortaya çıkana kadar hiç kimsenin fazladan değerlendirmeler yapıp tansiyonu artırması, bölge barışına zarar vermesine, bölgede yaşananları olumsuz yönde etkilemesine fırsat verilmemelidir. Biz serinkanlıyız. Sakiniz. Ama mutlaka gerçeklerin ortaya çıkması konusunda talepkarız. Mesele ile ilgili değerlendirmemiz bu yöndedir” dedi.

EMEKLİ MİTİNGİNE ÇAĞRI YAPTI

Özel, “Ayrıca haftanın ilk toplantısında Samsun’dan bütün Türkiye’deki emeklileri bu hafta sonu Pazar günü Tandoğan’da yapılacak emekli mitingine davet ediyoruz. 81 ilde emekliler 10 bin lira en düşük emekli maaşıyla geçinmeye çalışıyorlar. 270 Euro olarak ifade edildiğinde Türkiye’nin en büyük ekonomik sıkıntılarından birini emekliler çekiyor diye, 270 Euro’yu duyan muhataplarımız tercüme hatası sanıyorlar. En düşük emekli maaşının 2 bin 700 Euro olduğunu sanıyorlar. Çünkü kendi ülkelerinde 1700-1800-2500-3800 Euro. Ama 270 Euro’nun Almanca, İngilizce, Fransızcaya tercümesi yok. İzahı yok. Sadece AB ülkeleri içinde yine otoriter, popülist, sağ bir lider tarafından yönetilen Macaristan dışında asla ve asla böyle bir maaşı mümkün gören kimse yok. O yüzden 10 bin lirayla, yani ilk AKP iktidara geldiğinde 1,5 asgari ücret olan, bugün düşük bulduğumuz asgari ücrete uyarladığımızda 26 bin lira olan emekli maaşı 10 bin liraya düşmüş durumda. Emekliler geçinemiyorlar. 31 Mart öncesi seçimlerde çağrımıza uydular. Meydanlara koştular. Son mitinglerde yüzde 70-80’i emeklilerin bulunduğu, el kaldırdığı mitingler yaptık. Samsun’da yaptığımız mitinge, yağmur altında en yoğun katılım yine emeklilerdendi. Şimdi sadece siyasi mitinglerde seslerini duyuran emeklileri 27 Mayıs günü sadece emeklilerin sorunlarını konuşacağımız büyük emekli mitingine davet ediyoruz. Emeklilerin çektiklerine isyan eden herkesi, sendikaları, meslek örgütlerini, toplumun tüm kesimlerini Ankara Tandoğan’a saat 13.00’te davet ediyoruz. Türkiye’den mitinge gelmek isteyen herkese de il ve ilçe örgütlerimize başvurmaya davet ediyoruz. Gücümüz nispetinde talepleri karşılayacağız. Ankara’da büyük bir emekli mitingiyle, tarihi bir mitingle emeklilerimizin sesini bütün Türkiye’ye duyuracağız. Hep birlikte orada olacağız. Samsun’dan, ilk adımın atıldığı bu şehirden, haftanın ilk gününde emeklilere yaptığımız çağrıyı bir kez daha tekrar ediyoruz.”

CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL SAMSUN’DA - 2