04.06.2024

CHP Genel Başkanı Özgür Özel: “En Riskli Coğrafyalarda Görev Yapan Meslektaşlarınızı Yürekten Kutluyorum”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de düzenlenen Kuşatma; Habercilerin Kaleminden "Gazze Ablukası" Lansman Töreni'ne katıldı. Özel, burada yaptığı konuşmada “Büyük bir mücadeleyi hep birlikte Filistin’in tanınması için veriyoruz. Sosyalist Enternasyonal’in Başkanı Pedro Sánchez’in, kendi ülkesinin Filistin’i tanıması için gösterdiği cesaret, dünyaya yaptığı çağrı İrlanda’nın, Norveç’in bu tanıyan ülkeler arasında yer almaları son derece olumludur. Ama halen atılması gereken adımlar vardır. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu yüce çatının altında Sayın Meclis Başkanımızın varlığında bu çağrıyı sözümüze kıymet veren dünyadaki tüm siyasi akrabalarımıza, Türkiye ile diplomatik ilişki içinde bulunan ve bugün Meclis çatısı altında yapılan bu görüşmelerin tutanaklarına sahip olacak bilgi sahip olacak değerli büyükelçilere kendi ülkeleri için bu çağrıyı bir kez daha tekrar etmeyi bir borç biliyorum” dedi.

TBMM'de düzenlenen Kuşatma; Habercilerin Kaleminden "Gazze Ablukası" Lansman Töreni'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Lideri Özgür Özel, “Bugün çok önemli bir emeğin, tarihe şahitlik edip bunu kayıt altına almanın, bu şahitlikle de hem bir kuşatmayı yarmanın hem de bir karartmayı ortadan kaldırmanın çabasını takdir etmek üzere hep birlikte buradayız” ifadesini kullandı. Özel konuşmasını şöyle sürdürdü:


“HEP GÜZEL GÜNLERİ KAYIT ALTINA ALMANIZI TEMENNİ EDELİM”

“Bu kitap benim hatırladığım üçüncü benzer önemli eser. Birincisi 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin nasıl kanlı bir darbe girişimi olduğu, nasıl bu Meclis’i bu ülkenin demokrasisini hedef aldığını bütün dünyaya en objektif şekilde gösteren Kalkışma kitabını hep beraber büyük beğeniyle kütüphanelerimize almıştık. Ardından geçen sene 6 Şubat depreminden sonra yine o büyük felakete hepimiz adına tanıklık eden ve hem bütün dünyaya hem Türkiye’ye felaketin boyutlarını aktaran görüntüleri konu alan kitabı Sarsılma adıyla takip etmiştik. Bu sefer de Gazze’de başlayan büyük katliamı dünyanın gözünün önünde değil, göz yumduğu bu katliamı bütün dünyaya bütün açıklığıyla, çarpıklığıyla gösteren ve o görüntülerin kitabını bir kez daha Haber Kameramanları Derneği tarihe kazıdı. Ne diyelim bir kez bu zulmün bir an önce sona ermesini temenni edelim. Allah bu kitaplar serisinin dördüncüsünden sakınsın diyelim ve hep güzel günleri, hep iyilikleri, demokrasiyi, barışı, huzur içinde dirençli kentlerde yaşanan güzel günleri kayıt altına almanızı temenni edelim.”

“DENİZ GEZMİŞ VE ARKADAŞLARININ FİLİSTİN KURTULUŞ ÖRGÜTÜ KAMPLARINDA VERDİĞİ KAHRAMAN MÜCADELEYE ÖYKÜNEREK BÜYÜRÜZ”

“Bizim Filistin meselesiyle ilgili 2 önemli gönül bağımız vardır. Bunlardan bir tanesi Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Filistin Kurtuluş Örgütü kamplarında verdiği kahraman mücadeleye öykünerek büyürüz biz hepimiz. O mücadeleden bugüne, Sayın Meclis Başkanım, çok özel bir emanet aldık. Deniz Gezmiş’in FKÖ kamplarındaki can yoldaşı İsa, Deniz Gezmiş’e Filistin şiirini okur, Deniz şiiri dinler ve bu şiirin Türkçeye çevrilmesini ve Türkiye’deki herkesin okumasını ister. Şiir çevrilir ama kitap basıldığında yıl 1976’dır. Deniz ve arkadaşları artık yoktur. İsa Filistin’den kalkar gelir İstanbul’da bu kitabı alır, Ankara’ya gelir. Ankara’da Deniz’in mezarını ziyaret eder, ardından Filistin’e döner. İsa, bundan 2 yıl önce ölüm döşeğinde oğlunu yanına çağırır der ki ‘Bu kitabı al Türkiye’de Deniz Gezmiş’in yolundan giden birisine emanet et, ulaştır’. Geçtiğimiz günlerde Filistinli öğrenciler randevu istediler, verdik. Türkiye’deki Filistinli öğrenci derneklerinin başkanı, İsa’nın oğlunun emanet kitabını bana getirdi. Dedi ki, ‘İsa’nın oğlu Filistin için dünyadaki 119 ülkeye yazdığınız mektup ve ardından Sosyalist Enternasyonal’de başkan yardımcısına seçildiğiniz oturumda yaptığınız konuşma ve yine Avrupa’daki sol sosyalist partilerin çatı örgütü Avrupa Sosyalist Partisi'nin başkanlarına yaptığınız konuşma ve Pedro Sánchez’e yapmış olduğunuz çağrı üzerine bu kitabı Filistin’deki Türkiye’yle öğrenciler eliyle size ulaştırmak istedi’. Kitabı şahsi kütüphaneme almadım. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi’nin genel başkanlarının her bir tanesi Bülent Ecevit’ten başlayarak Yaser Arafat'la kurmuş oldukları sıcak dostluk ilişkisi ve Filistin’e vermiş olduğu destekle Cumhuriyet Halk Partisi’nin üçüncü genel başkanından itibaren hepimizin duruşuna gösterilen bir saygı ve hepimize yollanan emanettir. Partinin müzesine kitabı koyduk ve devir teslim tutanağına da benden sonraki genel başkanlara teslim edilecek kıymetli varlıklar arasına bu kitabı ekledik.”

“HEPİMİZİN HABER HAKKI ALMA HAKKI İÇİN EN RİSKLİ COĞRAFYALARDA GÖREV YAPAN MESLEKTAŞLARINIZI YÜREKTEN KUTLUYORUM”

“7 Ekim’den bugüne Filistin’de 38 bin can kaybedildi, 38 bin can. Bunların çok önemli bir kısmı kadınlar ve çocuklar. 137 gazeteci meslektaşınız Filistin’de hayatını kaybettiler. Ayrıca TRT’nin Arapça kameramanı Sami Şehade bir saldırıda sağ bacağını kaybetti. Dikkatle yakından takip ettik. TRT Genel Müdürümüz sağlık durumu hakkında bilgilendirdi. Neyse ki sadece bacağını kaybetti, hayatı kurtarılabildi. Ama bu acıyı kayda almak için gayret edenlerin nasıl görüntüler kaydettiğini ve neleri göze aldığını görmek lazım. Tabii her meslek övgüyü hak ediyor. Her meslek kutsal. Ama dünyanın bir yanındaki zulmü bir yanındaki baskıyı, bir yanındaki katliamı, birileri karartırken onu bütün dünya kamuoyuna mal etmek için bacağını feda etmek, canını vermeyi göze almak, her türlü övgünün her türlü kahramanlığın üzerindedir. O yüzden ben bu salonda bulunan haber kameramanlarının, gazetecilerin şahsında mesleği için ve hepimizin haber hakkı alma hakkı için çocuklarını bırakıp en riskli coğrafyalarda görev yapan meslektaşlarınızı yürekten kutluyorum. Bu tebriği kabul buyurunuz.”

“FİLİSTİN’İN TANINMASI İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR VARDIR”

“Büyük bir mücadeleyi hep birlikte Filistin’in tanınması için veriyoruz. Sosyalist Enternasyonal’in Başkanı Pedro Sánchez’in, kendi ülkesinin Filistin’i tanıması için gösterdiği cesaret, dünyaya yaptığı çağrı İrlanda’nın, Norveç’in bu tanıyan ülkeler arasında yer almaları son derece olumludur. Ama halen Filistin’in tanınması için atılması gereken adımlar vardır. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bu yüce çatının altında Sayın Meclis Başkanımızın varlığında bu çağrıyı sözümüze kıymet veren dünyadaki tüm siyasi akrabalarımıza, Türkiye ile diplomatik ilişki içinde bulunan ve bugün Meclis çatısı altında yapılan bu görüşmelerin tutanaklarına sahip olacak bilgi sahip olacak değerli büyükelçilere kendi ülkeleri için bu çağrıyı bir kez daha tekrar etmeyi bir borç biliyorum.”

“TÜM SİYASİ PARTİLERİN KENDİ GÖRÜŞLERİNİ SÖYLEMİŞ OLMASI ÖNEMLİ BİR KAZANIM OLMUŞTUR”

“Bir teşekkür de bugünkü organizasyonda hem Haber Kameramanları Derneği’nin sayın başkanına, yönetimine hem de Sayın Meclis Başkanımız bundan önceki dönemlerde zaman zaman bu tip toplantılar sadece bir partiyle ya da sadece Meclis Başkanıyla yapılırdı. Tüm partilere yapılan davet kıymetlidir. Sayın başkanın programa onayı kıymetlidir. Tüm siyasi partilerin buraya katılan görüşlerini söylemiş olması Filistin davasına güç, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin demokratik yaklaşımı anlamında önemli bir kazanım olmuştur. Her iki başkanıma teşekkür ediyorum ve benden önce yapılan bütün konuşmalardan duyduğum memnuniyeti ifade ederek hepinize saygılarımı sunuyorum.”


CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, KUŞATMA KİTABI TANITIM TÖRENİNE KATILDI