16.04.2016

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU’NUN RİZE’NİN ARDEŞEN İLÇESİNDE YAPTIĞI KONUŞMA - GÜZEL, HUZURLU, HERKESİN İNSANCA YAŞADIĞI BİR TÜRKİYE İÇİN HEPİMİZİN BİRLİK OLMASI LAZIM (16 NİSAN 2016)

CHP GENEL BAŞKANI KILIÇDAROĞLU:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet olmasaydı kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerde doğan bir kişi cumhurbaşkanı olur muydu, başbakan olur muydu? CHP’ye veya diğer partilere genel başkan olur muydu? Cumhuriyet sayesinde oldu bunlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatanın birliği ve bütünlüğü üzerine inşa ediliyor, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir" dedi.

Kılıçdaroğlu, Rize’nin Ardeşen ilçesinde esnafı ziyaret etti ve sorunlarını dinledi. Vatandaşla sohbet eden Kılıçdaroğlu, daha sonra parti otobüsünün üzerinden yaptığı konuşmada, ilçede kalabalıktan dolayı çay içemediğini belirterek, "Bir çay alacağım olsun. Size bir sözüm var, Kılıçdaroğlu sözü, namus sözü. CHP iktidarında göreceksiniz bu bölgenin çayı dünyanın bir numaralı çayı olacak. Diyeceksiniz ki ’Neden dünyanın bir numaralı çayı?’ Çünkü dünyanın diğer ülkelerinde üretilen çaylar, tropikal bölgelerde üretiliyor." diye konuştu.

Dünyada sadece bu bölgede üretilen çayların üzerine kar düştüğünü anımsatan Kılıçdaroğlu, "Karın düştüğü çay sadece Türkiye’de, dolayısıyla organik çaya geçtiğimiz zaman göreceksiniz dünyada bir numara olacak. Türkiye kazanacak, çay üreticisi kazanacak, herkes kazanacak, herkes huzur içinde yaşayacak." ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşadığını savunarak, şöyle devam etti:
"Türkiye’yi nasıl yönetiyoruz, Türkiye iyi mi yönetiliyor kötü mü yönetiliyor ne olduğu belli değil, nereye gittiği de belli değil. Hepimize görev düşüyor, bana da görev düşüyor. Sokaktaki simitçiye de görev düşüyor, esnafa da görev düşüyor. Yeni bir yönetime ihtiyacımız var, vatandaşını seven, ayrımcılık yapmayan, herkesi kucaklayan, namuslu bir yönetime ihtiyacımız var. Kul hakkı yemeyen bir yönetime ihtiyacımız var. Dürüst, namuslu, bir yönetime ihtiyacımız var. Vatandaşın derdini dinleyen bir yönetime ihtiyacımız var. İşsizlikle mücadele eden bir yönetime ihtiyacımız var. Bütün komşularıyla huzur içinde yaşayan bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Biz bunu istiyoruz yani özetle tek cümle söyleyeyim, bu ülkede insanca yaşamak istiyoruz."

ÖYLE BİR NOKTAYA GELDİK Kİ BİRBİRİMİZE SELAM VERMİYORUZ
"Niye selam vermiyoruz, niye kavga ediyoruz, neden bu kadar ağır laflar ediliyor? Baştaki siyasetçi sorun olursa, sorun bütün Türkiye’ye yansır. Biz sorunsuz bir Türkiye istiyoruz. Suriye’de kavga istemiyoruz, Irak’ta istemiyoruz, Mısır’da istemiyoruz, Filistin’de istemiyoruz, Libya’da istemiyoruz. Niye kavga edelim? Hangi gerekçeyle kavga ediyoruz? Bütün komşularımızla huzur içinde yaşamak varken barış içinde yaşamak varken... O ülkelerimize iş adamlarımız gitsin, yatırım yapsın, ihracat yapsın, Türkiye’ye döviz getirsin. Bütün bunların hesabı varken neden biz o insanlarla kavga ediyoruz?. Neden Müslümanı Müslümana kırdırıyoruz, neden silah gönderiyoruz oraya? Hepimizin düşünmesi lazım. Güzel bir Türkiye için huzurlu bir Türkiye için herkesin insanca yaşadığı bir Türkiye için hepimizin birlik olması lazım. Hür olacağız, birlikte olacağız."

ANAYASANIN İLK 4 MADDESİ BİZİM İÇİN DEĞİŞMEZ
Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği konusuna ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:
"Bakın Anayasa değişikliği yapılıyor, diyorlar ki ’Anayasayı değiştireceğiz, Başkanlık sistemini getireceğiz.’ Diyoruz ki ilk 4 madde bizim için değişmez. Değiştirilmemelidir ilk 4 madde. ’Hepsini değiştireceğiz’ diyorlar. İlk 4 madde nedir biliyor musunuz? Madde 1, Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. Nesini değiştireceksin? Cumhuriyet, yani vatandaş kul değil, vatandaş özgür bir vatandaştır. Nesini değiştireceksin? Cumhuriyetten memnun değil miyiz? Cumhuriyet olmasaydı kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerde doğan bir kişi cumhurbaşkanı olur muydu, başbakan olur muydu? CHP’ye veya diğer partilere genel başkan olur muydu? Cumhuriyet sayesinde oldu bunlar ve Türkiye Cumhuriyeti vatanın birliği ve bütünlüğü üzerine inşa ediliyor, demokratik, laik, sosyal hukuk devletidir. Evet, ne sıkıntımız var? Demokrasiden memnunuz, daha da gelişmeli. 3. maddesi, ’Bayrağımız al bayraktır’ diyor. Nesini değiştireceksin? Bayrağımız al bayraktır onur duyuyoruz, gurur duyuyoruz bayrağımızla. Marşımız İstiklal Marşı’dır. Evet, marşımız İstiklal Marşıdır şeref duyuyoruz, gurur duyuyoruz. Başkent Ankara’dır. Evet, başkentimiz Ankara’dır, başkentimizle gurur duyuyoruz."
Kılıçdaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin dilinin Türkçe olduğunu belirterek, "Türkçe ile de gurur duyuyoruz. Ses bayrağımız bizim. Nesini değiştireceksin bunların? Çıkıp diyemiyorlar ’Biz şunu değiştireceğiz’ diye. Korkuyorlar ama size sözüm söz, bir tek CHP’li olsa dahi Mecliste bu düzenlemeyi yapamayacaklardır. Bizim cesedimizi çiğnemeden bunu yapamayacaklar. Çünkü dedelerimiz bize bu Türkiye’yi bırakırken kanla, gözyaşı ile bıraktılar, bedeller ödediler. O dört maddenin arkasında şehitlerimiz var, gazilerimiz var. Onların gözyaşları var, kanları var. Bedeller ödediler onlar. Onlar Kuva-i Milliyeciydi, biz de Kuva-i Milliyeciyiz, sapına kadar Kuva-i Milliyeci olacağız" diye konuştu.
Vatandaş huzur içinde yaşasın diye gerekirse her türlü fedakarlığı yapacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:
"Her türlü fedakarlığı yapmak zorundayız. Bu ülkenin insanı huzur içinde yaşamalı, mutlu yaşamalı, herkesin geliri olmalı, işi olmalı, herkesin aşı olmalı. Her anne çocuğunu okula güler yüzle göndermeli, hiçbir evde anne, ’Çocuğum bu akşam aç kalacak mı?’ diye bir derde kapılmamalı. Bizim amacımız bu. Güçlü bir sosyal devlet, işsizliğin olmadığı bir devlet, herkesin rahat geçindiği bir devlet ve herkesin kardeşçe yaşadığı, aynı havayı teneffüs ettiği güzel bir Türkiye Cumhuriyeti. Bunun için her türlü fedakarlığı yapacağız."

O ÇOCUKLARA KİM EL UZATIRSA KARŞISINDA BİZİ BULACAKTIR
Kılıçdaroğlu, daha sonra beraberindeki parti yöneticileriyle Pazar ilçesini ziyaret etti. Esnafla sohbet eden ve vatandaşların sorunlarını dinleyen Kılıçdaroğlu’na bir kişi, "Ensar olayını takip edin, bize yeter." dedi.
Kılıçdaroğlu, bunun üzerine, "Çocuklar bizim çocuklarımız, o çocuklara kim el uzatırsa karşısında bizi bulacaktır. Biz sonuna kadar o çocukların ve ailelerinin kesinlikle ama kesinlikle yanında olacağız." sözlerine yer verdi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, daha sonra Çayeli ilçesinde CHP Rize örgütüyle toplantı yaptı. İlçe Başkanları, Gençlik Kolları üyeleri, İl Genel Meclisi üyeleri ve İl Yöneticileriyle buluşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun temaslarında CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak da hazır bulundu.