18.06.2016

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN "TURİZM SEKTÖRÜNÜN KRİZİ VE BELEDİYELERİMİZ TOPLANTISI” SONRASI YAPTIĞI AÇIKLAMA: BU DİKTA YÖNETİMİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR (18 HAZİRAN 2016)

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU:
-BU DİKTA YÖNETİMİNİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Turistin gelmesi için her şey var. Tarih var, kültür, deniz var, güneş deseniz var. Doğal güzellikler var, her şey var. Eksik olan ve turistin gelmesini engelleyen en temel şey Türkiye’deki dikta yönetimidir. Bu yönetimin değişmesi gerekiyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sarıyer Belediyesi tarafından organize edilen "Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz Toplantısı”nda turizm sektörünün temsilcileriyle bir araya geldi. Turizmde yaşanan sorunların konuşulduğu, çözüm önerilerinin dile getirildiği buluşmanın ardından bir basın toplantısı düzenleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

TURİZM SEKTÖRÜ 500 BİN İŞSİZ YARATACAK
Turizm sektörü ciddi sorunlarla karşı karşıya, eğer sağlıklı ve tutarlı bir önlem alınmazsa turizm sektörü sadece 2016’da değil 2017 ve 18’de de ciddi sorunlarla karşılaşabilir. İşsizliğin Türkiye’de ne kadar önemli bir sorun olduğunu biliyoruz. 6 milyon işsizimiz var. “Turizm sektörü 500 bin işsiz yaratacak” deniliyor. Burada yaşanan bir kırılma ekonominin bütün sektörlerine şu veya bu şekilde yansımaktadır.

TURİZM POLİTİKASI YENİDEN, SIFIRDAN ELE ALINIP YAPILANDIRILMALI
Sektör temsilcileriyle yaptığımız toplantının ana maddesi ’Bu krizden nasıl çıkılacak?’ sorusuydu. Sorunları biliyoruz. Doğrudan doğruya turizm sektörü bu sorunları yaşıyor. Bu sorunu aşmanın yolu kısa, orta ve uzun vadeli plan ve politikalar oluşturmakla başlıyor. Şu anda Türkiye, dünyada en çok turist çeken ilk 10 ülke arasında 6. sıradadır. Bu bizim açımızdan bir gurur kaynağıdır. Ancak turizmci arkadaşların bize hatırlattıkları bir belge var. Birleşmiş Milletler’in turizm konusunda yayınladığı bir rapor var. Bu rapora göre önlem alınmadığı takdirde Türkiye 2020 yılında ilk 10 ülke arasında olmayacak. Kriz öncesi hazırlanan bu rapor aslında turizmde bizim çok ciddi önlemler almamızı gerektiren, çağrıştıran bir rapor. Hükümet bunun ne kadar farkında bilmiyorum. Bu nedenle turizm politikası yeniden, sıfırdan ele alınıp yapılandırılması gerekiyor.

TÜRKİYE’NİN BOZULAN İMAJI NEDENİYLE TURİST GELMİYOR
Türkiye’ye turist gelmemesi konusunda Türkiye’nin bozulan imajı konusunda ortak bir görüş var. Bu görüş turizm de dahil bütün sektörlerde mevcut. Türkiye’nin bozulan imajı turistin gelmesini engelliyor. Hukuk ciddi bir sorun, adalet ciddi bir sorun. Türkiye’de hukuk var mı? Can güvenliği var mı? Türkiye’de insanların sosyal yaşamına doğrudan doğruya müdahale ediliyor mu? İnançlar konusunda insanlar gerçekten özgür mü? Hukukun üstünlüğü ve medya özgürlüğü var mı? Siyaset bir iç kavgaya mı dönüştü yoksa Türkiye gerçekten demokratik anlamda demokrasisi gelişmiş ülkelerle entegre mi oldu? Türkiye’nin demokrasisinde ciddi anlamda kan kaybı var. Bu kaygı hemen hemen bütün ülkelerde yaşanıyor. Hatta bir turizmci aynen şunu söyledi; ’Türkiye’nin bozulan imajını düzeltmemiz çok ama çok zor. Batı’da hangi televizyon kanalını açsanız Türkiye aleyhine haberlerle dolu.’ Türkiye’de acaba bir demokrasi mi var yoksa dikta yönetimi mi var? Bir dikta yönetiminin olduğu konusunda demokrasisi gelişmiş ülkelerde yaygın ve ortak bir kanaat var. Dikta yönetiminin olduğu yerde hiç kimsenin can ve mal güvenliği yok. O zaman biz Türkiye’ye niye gelelim? Bu imaj değişmediği sürece hangi önlemi alırsak alalım Türkiye yeterli turisti getiremeyecek.

TURİSTİN GELMESİNİ ENGELLEYEN EN TEMEL ŞEY TÜRKİYE’DEKİ DİKTA YÖNETİMİDİR
Kesinlikle Türkiye’de hukukun üstünlüğünün sağlanması, bu konuda Türkiye demokrasisinin çağdaş anlamda Batılı demokrasiyle entegre edilmesi gerekiyor. Eğer bunlar olabilirse bütün sorunları aşabiliriz. Ancak bunların olmadığı bir yerde biz ne yaparsak yapalım turist ülkeye gelmez. Bunun kaybını Türkiye yaşamış olur. Türkiye’de otellerde turist yok. Ama İspanya’nın İtalya’nın Yunanistan’ın ve pek çok ülkenin otellerinde yer yok. Ve bu oteller fiyatlarını yükseltmeye başladı. Demokrasi standartlarının yükseltilmesi açısından açık ve net çağrı yapıyoruz; parlamentoya gelecek olan her tasarıya ’evet’ diyeceğiz. Çünkü bu ülkenin demokrasiye ihtiyacı var, bu ülke insanının özgürlüğe ihtiyacı var. Bu ülke aydınlarının tehdide değil korunmaya ihtiyacı var. Onların özgürce yazmaları gerekiyor. O zaman bizler demokrasi standartlarını yükseltiriz, bu ülkeye zaten turist gelir. Turistin gelmesi için her şey var. Tarih var, kültür, deniz var, güneş deseniz var. Doğal güzellikler var, her şey var. Eksik olan ve turistin gelmesini engelleyen en temel şey Türkiye’deki dikta yönetimidir. Bu yönetimin değişmesi gerekiyor.








Gündem'den Öne Çıkan Haberler