14.12.2018

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN SÖZCÜ GAZETESİNİ ZİYARETİ SONRASI YAPTIĞI AÇIKLAMA (14 ARALIK 2018)

Değerli basın mensupları, Sözcü Gazetesi Türkiye’nin en genç gazetelerinden birisi. Sözcü Gazetesi cumhuriyete, Atatürk devrimlerine, demokratik, laik, sosyal hukuk devletine bağlı, kadın – erkek eşitliğine inanan, insan haklarına inanan, bütün haksızlıklara karşı çıkan bir anlamda ve bu amaçla her gün onları satın alan milyonların sözcüsüdür.
Genç olmasına karşın, bütün haksızlıklara karşı direnç gösteren ve geniş kitlelerin sözcüsü olan Sözcü’ye karşı bir kumpasın kurulduğunu biliyoruz. Haksız suçlamaların yapıldığını biliyoruz. Beni derinden üzen yargının içinde bulunduğu durum. Adalet dağıtması gereken bir kurum eğer adaletsizlik dağıtıyorsa, adalete olan güveni temelden sarsıyorsa, hepimizin oturup düşünmesi lazım.
Sözcü ne yaptı? Darbeye karşı çıktı. Sözcü ne yaptı? Cumhuriyeti savundu. Sözcü ne yaptı? Kadın – erkek eşitliğini savundu. Sözcü ne yaptı? Herhangi bir vatandaş mağdur olduğu zaman onun sesi oldu. Sözcü ne yaptı? Çalışanların sözcüsü oldu.
Dolayısıyla, bir gazeteyi akıl almaz iddialarla suçlamak gerçekten de Türkiye’nin içinde bulunduğu durumun ne kadar vahim olduğunu bize gösteriyor. İçimize sinmiyor.

Benim ziyaretim yeni değil, Sözcü’yü her sabah ülkesini seven her vatandaşın okuduğu gibi ben de büyük bir dikkatle alırım ve okurum. Köşe yazarlarının tamamı gerçekten de ciddi bir mücadele veriyorlar. Bizim çocuklarımız daha iyi bir Türkiye’de yaşasın diye mücadele veriyorlar. Onların kişisel hiçbir beklentileri yok. Ama onlar demokratik bir ülkede çocuklarımızın güzel okullarda okumasını, iyi bir yaşam sürdürmesini istiyorlar. Bunların en büyük arzuları bu zaten.
O nedenle Sözcü’ye karşı yapılan bu hareketi içimize sindiremiyoruz. Bu FETÖ’cüleri güçlendiren bir harekettir, bunu da hiç kimse unutmasın. Saray ve çevresine de hatırlatmak isterim, bu yaptıklarınız yargının Sözcü’ye yönelik olarak yaptığı kumpas, hiçbir zaman Sözcü yazarlarının geri adım atması gibi bir süreci başlatmayacaktır. Onlar inandıkları haklı davalarda kalemlerini kullanarak yollara devam edeceklerdir.
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Soru- Dünkü tren kazasıyla ilgili özellikle eleştiriler var, uzmanlardan da sinyalizasyon sisteminde bir sıkıntı olduğu, bitmeden açıldığı yönünde. Sizin düşünceniz nedir, bir ihmal var mı öncelikle?
Kemal KILIÇDAROĞLU- Öteden beri söylüyorum, devlette liyakat sisteminin ne kadar önemli olduğunu, devletin kurumsal yapısının güçlenmesi açısından liyakat sisteminin ne kadar önemli olduğunu hemen hemen her konuşmamda ifade ettim. Eğer liyakati yok ederseniz, yani işi ehline teslim etmezseniz bu tür kazalar kaçınılmaz olur.
Devlet Demir Yollarını düşünün, daha doğrusu demiryollarını düşünün, ulaşımda en güvenli araç Devlet Demir Yolları. Nasıl oldu da en güvensiz araç haline dönüştü, nasıl oldu? Hepimizin bu soruya yanıt vermesi lazım.
Yeni kazalar değil bunlar, geçmişte de benzer kazalar yaşandı. En son Trakya’da, şimdi burada yaşandı. Liyakat sisteminin çöktüğünü görüyoruz devlette. Devletin iyi yönetilmediğini, devletin savrulduğunu görüyoruz ve bütün bu sağlıksız oluşumların faturasını insanlar ölerek ödüyorlar ve asıl üzülmesi gereken temel noktada bu değerli arkadaşlarım.
Teşekkür ederim arkadaşlar.