19.05.2017

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ YAŞAM VADİSİ PARKI AÇILIŞINDA YAPTIĞI KONUŞMA

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ  YAŞAM VADİSİ PARKI AÇILIŞINDA YAPTIĞI KONUŞMA (19 MAYIS 2017)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Beylikdüzü Belediyesi’nin düzenlediği KentPark açılış törenine katıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma şöyle:

Efendim hepinize merhabalar. Saat 17.00’de benim Beşiktaş’ta olmam gerekiyordu. Kısa bir konuşma yapacağım.

ZÜBEYDE HANIM’LA, GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK İLE NE ALIP VEREMEDİĞİNİZ VAR?

Bugün 19 Mayıs 1919’u kutladığımız bir gün. Cumhuriyetin hangi koşullarda kurulduğunu çocuklarımıza yeteri kadar anlatamadık. Türkiye Cumhuriyeti devleti hangi şartlar altında kuruldu? Sanıyorlar ki, bütün imkanlar vardı ve biz Cumhuriyeti kurduk. Cumhuriyetin kurulduğu yıllara kısaca sizi götürmek isterim. 1920’li yıllarda okuma yazma oranı kadınlar da binde 8, 1000 kadından ancak 8’i okuma yazma biliyor. Erkeklerde okuma yazma oranı yüzde 6, bazı araştırmalara göre yüzde 7, bazılarına göre yüzde 8, yüz erkekten en iyi koşullarda 8’i okuma yazma biliyor.

Falih Rıfkı Atay Çankaya kitabında anlatır. Der ki, “Cumhuriyetin kuruluş yıllarında giderdik Ankara garında beklerdik, eğer trenden kravatlı birisi inerse, fötr şapkalı birisi inerse, kesin bu okuma yazma biliyor, alıp bunu götürelim devlet dairesinde memur yapalım” diye anlatır. Türkiye Cumhuriyeti o şartlarda kuruldu, deniyor ki efendim matbaa bize çok geç geldi. Matbaa erken gelseydi kim kitap okuyacaktı? Kitap okuyan yoktu. Ama Gazi Mustafa Kemal Atatürk ne yaptı? İlk yaptığı iş eğitime önem vermektir. Millet mekteplerini kurdu, köy enstitülerini kurdu, üniversiteleri geliştirdi ve üniversiteleri kurdu ve okuma yazma oranını artırmaya çalıştı. Bugünkü Türkiye’yi biz Cumhuriyet’i kuranlara borçluyuz. O Cumhuriyet’i kuranlara herkesin borçlu olduğunu hiç kimsenin unutmaması lazım. Bugün belli makamlarda oturuyorlar, kimi Cumhurbaşkanı, kimi Başbakan, kimi Bakan, kimi Rektör, kimi siyasal partilerin Genel Başkanları. Bizi buraya kim getirdi? Bizi buraya Cumhuriyet’i kuranların uyguladıkları devrimler, uyguladıkları yasalar getirdi.

Kadın erkek eşitliği, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi. Yunanistan’dan önce, İsviçre’den önce, Fransa’dan önce verildi. Kadın erkek eşitliğini hala savunuyoruz ama hala bazı kafalara bunu sokamadık. Ama onlar da anlayacaktır kadın da erkekte bu toplumun eşit yurttaşlarıdır. Herkesin bilmesi lazım, Cumhuriyeti kuranlar ne özverilerle Cumhuriyeti kurdular. Büyük özverilerde bulundular. Hangisinin malı var, mülkü var? Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bakın, bütün mal varlığını devlete verdi. Türk Dil Kurumu’nun, Türk Tarih Kurumu’nun oluşumuna, gelişmesine kendi dilimiz yoktu. Türkçeyi konuşamıyorduk. Sarayın dili ayrıydı, halkın dili ayrıydı, bütün bunları aştık. Bütün bunları aştık ama hala bazı çevreler Cumhuriyet’ten intikam alırcasına belli uygulamaların içinde oluyorlar ve emin olun bu beni derinden üzüyor. Sizi üzdüğü gibi beni de derinden üzüyor. Biz tarihimize bağlı olmak durumundayız. Tarihimize, geleneklerimize, örfümüze, adetimize bağlı olmak durumundayız. Geçmişte bu ülkeye kim hizmet etmişse, kim ama kim, hiçbir ayrım yapmadan herkesi saygıyla anmak durumundayız.

ATATÜRK’ÜN YAPTIĞI DEVRİMLER SAYESİNDE OTURUYORSUNUZ O KOLTUKLARDA

Zübeyde Hanım, ne alıp veremediğiniz var sizin Zübeyde Hanım’la, ne alıp veremediğiniz var? Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ne alıp veremediğiniz var? Onun yaptığı devrimler sayesinde oturuyorsunuz o koltuklara. Kendimden örnek veririm, kendimi örnek veririm. Doğu Anadolu’nun kuş uçmaz, gerçekten de kuş uçmaz kervan geçmez bir köyünde doğdum ben. 7 kardeşiz. Üniversiteye gidip okuyan tek kişi benim. Ama Cumhuriyetin sayesinde devletin en önemli makamlarına geldim, milletvekili oldum. Şimdi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bir partinin Genel Başkanıyım. Nasıl Cumhuriyeti savunmam ben? En ciddi sorunumuz ne biliyor musunuz? En ciddi sorunumuz, devleti yönetenlerin ahlaktan uzaklaşması. Bir daha söylüyorum, devleti yönetenlerin ahlaktan uzaklaşması, ahlak çok önemli bir kavramdır. Bütün inançların ortak temeli ahlaktır. Bir toplum ahlaktan uzaklaştığı zaman, yozlaşmayla karşı karşıya kalır. Yozlaşan bir toplum iflah olmaz, yozlaşan bir toplumda barış olmaz, yozlaşan bir toplumda düşünceyi ifade özgürlüğü olmaz, yozlaşan bir toplumda basın özgürlüğü olmaz, yozlaşan bir toplumda mahkemeler adalet dağıtamaz.

DİK DURUYOR ONUN İÇİN, ONURLU DURUYOR ONUN İÇİN, YAZARLARI BİRİLERİNİN ÖNÜNE BOYUN EĞMEDİLER ONUN İÇİN

Bugün örneğini gördük 19 Mayıs Bayram sevincimizi bile kursaklarımızda bırakmak istiyorlar. Bir gazetenin üzerine her türlü baskıyla geliyorlar. Sözcü gazetesinden ne istiyorsunuz? Dik duruyor onun için, onurlu duruyor onun için, yazarları birilerinin önüne boyun eğmediler onun için. Aynı şey Cumhuriyet içinde, Cumhuriyet Gazetesi içinde, 200 günü aşkındı Cumhuriyet Gazetesinin yazarları hapiste. Bütün dünyanın bildiği ve isyan ettiği bir gerçek karşısında üç maymunları oynayan bir iktidar var. Böyle bir tablo askeri darbe dönemlerinde dahi yaşanmadı. Bir darbeyle karşı karşıyayız. Ama size sözüm söz asla ve asla bunların önünde diz çökmeyeceğiz ve boyun eğmeyeceğiz.

İSTANBULLU NEFES ALMAK İSTİYORSA CHP’Lİ BELEDİYELERİN OLDUĞU YERE GİDER

Belediye Başkanlarımıza da kısaca değineyim. Bizim bu Belediye Başkanlarımız adam olmazlar. Diyeceksiniz neden? Bulmuşsunuz bu kadar geniş alan niye vermiyorsunuz müteahhitler onlarca, yirmi, otuz katlı binalar yapmasın? Neymiş yeşil ağaca ihtiyaç varmış, neymiş efendim vatandaş yeşillik istiyormuş, park istiyormuş. Evet, bizim Belediyelerimiz böyledir. Bakın İstanbul’a, İstanbullu nefes almak istiyorsa Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin olduğu yere gider. Çünkü başka yerde nefes alamaz. Milli Eğitim okul yapamıyor biz yapıyoruz. Sadece Ekrem İmamoğlu yapmıyor bunu diğer Belediyelerimiz de yapıyor. Eğer bizim Belediyelerimizin bulunduğu alanda gecekondular varsa, bütün gecekondu bölgelerinde bizim kreşlerimiz var. Çocuklar güven içinde, anneler çocuklarını getirir, kreşlere getirirler, oralara bırakırlar. Sizin istediğiniz, halkın istediği her talebi bizim Belediyeler dikkate almak zorundadırlar. Onlara bir şey daha söyledim, hiçbir ayrım yapmayacaksınız. CHP’ye oy versin vermesin, bütün herkese eşit hizmet götüreceksiniz. Öğrenci yurdu da yapıyoruz. Binlerce üniversite öğrencisi Cumhuriyet Halk Partili Belediyelerin kurduğu yurtlarda kalıyor. Düşünün 15 yılda yurt sorununu çözemediler 15 yılda. Ama sözüm var CHP iktidarında 1 yıl içinde yurt sorununu çözeceğiz. 1 yıl içinde bu ülkeye özgürlüğü getireceğiz. 1 yıl içinde kardeşliği getireceğiz, 1 yıl içinde onurlu duruşu bütün dünyaya göstereceğiz. 1 yıl içinde çok şey yapacağız. Çünkü biz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu bir partiyiz ve o gelenekten geliyoruz.

Hepinize en içten selamlar, saygılar sunuyorum. Parkınız hayırlı olsun diyorum. Umarım bir gün bende torunumla beraber gelir bu parkta sizlerle beraber gezer, konuşur, sohbet ederim. Hepinize en içten selamlar, saygılar sunuyorum.