25.10.2015

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN ESKİŞEHİR SIHHİYE MEYDANI’NDA YAPTIĞI KONUŞMA - TÜRKİYE’NİN TEK EKSİĞİ NAMUSLU SİYASET (25 EKİM 2015)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Eskişehir Sıhhiye Meydanı’nda konuştu.

1 Kasım seçimlerin çok önemli olduğunun altını çizerek, söz konusu seçimin diğer seçimlere benzemediğini söyleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşması özetle şöyle:


SEN YATTAN, BEN ÇİFTÇİDEN YANAYIM
"Eskişehir aynı zamanda bir tarım kenti. Bereketli toprakları var. Dedik ki mazotu o dönem bir buçuk liraydı dolar arttı bir lira 80 kuruş yapacağım kıyameti kopartıyorlar. Nasıl verirsin bunu? Kardeşim sen yata verirken ben ses çıkarıyor muyum. Sen tercihini yattan yana yapıyorsun ben tercihimi çiftçinin traktöründen yana yapıyorum. Ona vereceğim mazotu eksin, biçsin karşılığını alsın. Tarım bütün ülkelerde stratejik alandır. Toprak ekilmezse olmaz. Çiftçi üretmezse olmaz. Karnımızı nasıl doyuracağız. Çoluk çocuğu nasıl doyuracağız. Çiftçinin üretmesi lazım. İki Trakya büyüklüğünde alan son 10 yıldır ekilmiyorsa bu çok büyük bir ayıptır. Hollanda’yı düşünün. Konya’dan küçük Hollanda. Yıllık tarım ürünü ihracatı 130 milyar dolar. Bizimki 12 milyar dolar. Neyimiz eksik. Toprak deseniz var, daha fazla. Güneş deseniz var daha fazla. Yağmur deseniz, su deseniz o da var. Ve çalışacak insan. Çok şükür o da var. Neyimiz eksik. Namuslu siyaset eksik. Düzgün siyaset eksik. Halkı düşünen siyaset eksik. Biz bunları yapacağız.


ANKARA’DAKİ BEYLER YAPTI
24 Ağustos 2012’de dönemin başbakanına bir mektup gönderdim. Suriye politikanız yanlıştır dedim. Bu politikanın maliyeti Türkiye’ye ağır olur dedim. Gel Türkiye’de bir Suriye konferansı toplayalım, bu sorunu Türkiye çözsün. Türkiye üzerinden silah göndermek doğru değildir. Radikal grupları alıp Türkiye üzerinden Suriye’ye göndermek doğru değildir. Anlattık uzun uzun. 3-4 sayfalık bir mektup. Hayır biz bildiğimizi okuruz dediler. Şimdi Suriye’ye bakın. Kan gövdeyi götürüyor. Sadece 12 bin çocuk öldü. 100 binlerce insan öldü. Müslümanı Müslümana kardırdılar. Kimler yaptı? İşte bu iktidardakiler Ankara’daki beyler yaptı. Sen Müslümanı Müslümana niye kıydırıyorsun kardeşim. Oradaki çocuklardan ne istiyorsun sen. 2 milyonu aşkın Suriyeli Türkiye’ye geldi. Nerede kalıyor bu insanlar. Aç ve perişan sokaklarda. Şimdi biz onlara nasıl iş bulacağız diye çalışma yapıyorlar. Araştırıyorlar nasıl iş bulacağız diye. Ya önce kendi çocuğuna bir iş bul bakalım. Her 4 üniversite mezunundan birisi işsiz. Milyonlarca çocuğumuz var işsiz.

ÇİVİSİ ÇIKMIŞ BİR TÜRKİYE VAR
Eskiden bir PKK belası vardı, hala da var. Şimdi bir de IŞID belası çıktı başımıza. Nasıl çıktı bu başımıza? Bakın şunu açık ve net söylüyorum. Emniyet güçlerini suçluyorlar. Önlem alınmadı vesaire diye. Aslında emniyet hepsinin farkında. Hepsini biliyor. Onları engelleyenler Ankara’daki beyler. Araştırmayın diyorlar, yapmayın diyorlar. Tutmayın diyorlar. Hapse atmayın diyorlar. Sonra canlı bombalar çıkıyor, gencecik fidan gibi çocuklarımızı kara toprağa veriyoruz ve üzülüyoruz. Devlet akılla yönetilir. Devlet öfke, kin, intikam duygusu, ön yargıyla yönetilmez. Devlet akılla, sağ duyuyla yönetilir. Türkiye Cumhuriyet tarihinin en büyük krizlerinden birini yaşıyor. Neden mi ülkeyi kim yönetiyor? Kimin başbakan kimin cumhurbaşkanı olduğunu kim söyleyecek Allah aşkına. Kağıt üstünde var. Ama kim yönetiyor Türkiye’yi? Böyle bir düzen olmaz. Böyle bir yapı olmaz. Tam bir kargaşa.


HER ŞEYE HAYIR DİYORSAN NİYE SEÇİME GİRİYORSUN 
Bu seçim diğer seçimlere benzemiyor. Sandığa giderken düşünmek zorundayız. Oyumuzu kullanırken düşünmek zorundayız. Türkiye’yi bu ateş çemberinden kim çıkaracak? Parlamentoda grubu olan 4 parti var. Bir parti malum. 13 yıldır yönetiyor memleketi ne hale getirdi. E bir başka parti var sağolsun o da her şeye hayır diyor. Her şeye hayır. Ya niye hayır kardeşim? Her şeye hayır diyorsan niye seçime giriyorsun? Girme o zaman seçime. Bir başka parti var Türkiye’yi yönetme kapasitesi yok denklem dışı. Geriye bir parti kalıyor. Cumhuriyet Halk Partisi. Yönetecek Cumhuriyet Halk Partisi. Adaletle yönetecek Cumhuriyet halk Partisi. Biz topluma yayınladığım seçim bildirgeleriyle gerekli güveni verdik. Bakın biri birine zıt olan iki parti koalisyon görüşmelerinde bir ortak görüşte birleştiler. Koalisyon olacaksa mutlaka CHP olmalı dediler. Ne anlama geliyor? CHP dışında bu ülkenin sorunlarını çözecek ikinci parti yoktur. Neden yoktur? Çünkü bizim için önce Türkiye vardır. 

MEYDANLAR GENÇLERE AÇILMALI
Gençler bir ülkenin umududur. Bir ülkenin geleceğidir. Sen genci potansiyel suçlu olarak görürsen ülkenin geleceğini öldürürsün. Biber gazı, cop, TOMA’lar, bunların bitmesi lazım. Meydanların gençlere açılması lazım. ’Yasaklar. Hangi çağda yaşıyoruz. 21’inci yüzyılda yasak mı olur Allah aşkına. Televizyonları yasakladılar. 7 kanalı Digitürk’ten çıkardılar. Niye çıkardın? Efendim bizi eleştiriyor. Ya bir politikacının alkıştan çok eleştiriye ihtiyacı var. Yanlışı varsa vatandaş söyler. Gazeteci söyler.

BİR OYLA ÇOK ŞEY DEĞİŞİR
Sizden isteğim. Kesinlikle 1 Kasım’da sandığa gidin. Efendim tatile gitseler de gelsinler. Yani kimsenin tatilini kısıtlamıyorum. Ama gelip oy kullanacaklar. Efendim bir oyum var. Bir oyla ne olur? Bir oyla çok şey değişir. Bir oy altın değerindedir. Bir oy demokrasiye katkıdır. Bir oy geleceğe katkıdır. Bir oy Türkiye’nin demokratikleşmesine katkıdır. Bir oy basın özgürlüğüdür. Bir oy kadın erkek eşitliğidir. Bir oy hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği Türkiye demektir. Bir oy bu kadar önemlidir"


Gündem'den Öne Çıkan Haberler