26.10.2015

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN ERZİNCAN’DA YAPTIĞI KONUŞMA - AYRIŞMAYACAĞIZ, BİRLİK OLACAĞIZ (26 EKİM 2015)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Erzincan’da konuştu.
Ecevit’in geleneğinden geldiğini, bu ülkeye hiçbir vatandaşı ötekileştirmeden insanca hakça bir düzen getireceğini söyleyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun konuşması özetle şöyle:

UZLAŞMADAN YANA OLDUK
"Bu güne kadar hiçbir vatandaşıma niye şu partiye veya bu partiye oy verdin diye asla ve asla sitem etmedim. Arzu eden istediği partiye oy verir. Çünkü ben demokrasiye inanıyorum. Ülkenin sorunları var ve çözmemiz gerekiyor bu sorunları. Bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, oy veren vermeyen bütün vatandaşlarıma. 7 Haziran’dan sonra hiçbir Allah’ın kulu çıkıp da ‘CHP şu konuda yanlış yaptı’ diyemez. Her şeyi milleti düşünerek, ülkemizi düşünerek yaptık.

BU MİLLET KAVGADAN BIKTI
Vatandaş huzur istiyor, refah istiyor, çocuğuna iş istiyor. Esnaf alışveriş yapmak istiyor. Esnaf kazanmak istiyor, tüccar kazanmak istiyor. Ne oluyor peki ne oluyor? Neden siyasette bu kavga? Kavgayı bırakacağım, bırakıyoruz da zaten. Yeni bir siyaset anlayışını bu ülkeye getirmek istiyorum. O kadar ayrıştık ki, o kadar bölündük ki, arkadaşımıza selam veremez hale geldik. Bizim ülkemiz dünyanın en güzel ülkesi. İnsanlarımız dünyanın en güzel insanları. Neden kavga edelim, neden birbirimizle kavga ediyoruz? Birisi geliyor din üzerinden siyaset yapıyor. Kimin elinde böyle bir terazi var ki ‘Bu daha az Müslüman, bu daha fazla Müslüman’ diye. Kesinlikle böyle bir şey yok. İbadet Allah için yapılır, siyaset için yapılmaz. Herkesin inancına saygılıyız.

BİZ KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIZ
Siyasetin konusu vatandaşın çocuğu işsizse ona iş bulmaktır. Okula gidecekse iyi bir eğitim almasını sağlamaktır. Dış politikada ülkenin çıkarlarını düşünmektir. Esnafı, emekliyi düşünmektir. İnsanca ve hakça bir düzen ne demek? İnsanca ve hakça bir düzen; refahı topluma yaymak, tabana yaymak demektir, her vatandaşın huzur içinde geçimini sağlaması demektir. Budur işin özü. ‘Emekliye iki maaş ikramiye vereceğiz’ dedik. Niçin veriyoruz? İnsanca bir düzen olsun diye. Bayramda hiç değilse torununa harçlık verebilsin diye, huzur içinde yaşasın diye. ‘Asgari ücreti 1500 lira yapacağız, işçinin eline net 1500 lira para geçecek’ dedik. Vay efendim ‘Bunu nasıl verirsin’. Niye vermeyelim? O işçiyi sefalete mahkum etmek 21.yüzyılın Türkiye’sine yakışır mı? Neden asgari ücreti net 1500 lira yapıyoruz? İnsanca ve hakça bir düzen için. O da geçinebilsin, evine, çoluk çocuğuna bakabilsin. Taşeron işçileri var. Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçisi var. Diyorlar ki, ‘Bunlara nasıl kadro vereceksiniz, taşeron işçiye kadro verince devlete yük olur.’ Zaten parayı devlet veriyor. Biz ne yapıyoruz? Aradan taşeronu kaldırıyoruz. Devlete diyoruz ki, ‘Kardeşim parayı doğrudan işçiye sen ver, o da kadrolu olsun zaten çalışıyor.’

SENİN TERCİHİN YATTAN YANA, BENİM TERCİHİM ÇİFTÇİNİN TRAKTÖRÜNDEN YANA
Erzincan sürekli kan kaybediyor. Şimdi bir şeker fabrikası var onu da nasıl özelleştireceğiz diye fırsat kolluyorlar. Şeker-İş’ten arkadaşlar var burada. Onlara söylüyorum, CHP iktidarında hiçbir şeker fabrikası özelleştirilmeyecek. Fabrikaları yenileyeceğiz. Şeker pancarı kotasını getirmişler. Çiftçi ekemiyor. Nasıl geçinecek bu çiftçi, nasıl olacak. ‘Mazotu çiftçi için 1 lira 80 kuruş yapalım’ dedik, ‘Nasıl olur da 1 lira 80 kuruş olur’ diye kıyameti koparıyorlar. Kardeşim sen yata 1 lira 80 kuruşa verirken biz ses çıkardık mı? Çıkarmadık. Onlar sanıyor ki, çiftçi traktörüne binecek tatile gidecek. Kardeşim, çiftçi traktörüne binecek tarlaya gidecek, üretecek.

CHP İKTİDARINDA GENÇLER BU ÜLKENİN GURURU OLACAK
Aramızda çok sayıda genç var. Sevgili gençler, 13 yıldır sizi potansiyel suçlu olarak görüyorlar. Hiçbir meydan size yasaklanmayacak. Hangi görüşten olursa olsun bütün gençlerimizi kucaklayacağız. Onlar bizim geleceğimiz, onlar bizim umudumuz. Onlar yarın Türkiye’yi yönetecekler ve ben eminim bizden daha iyi yönetecekler, kardeşçe yönetecekler, huzur içinde yönetecekler Türkiye’yi. 13 yılda öğrencilerin yurt sorununu çözemediler, 1 yılda Türkiye’de yurt sorununu çözeceğim. Hiçbir annenin gözü arkada kalmayacak. ‘Oğlum, kızım üniversiteyi kazandı nerede yatacak’ diye düşünmeyecek. İki kişilik, bir kişilik odalar olacak. Devamlı sıcak suyu olacak. Geniş bant internet erişimi olacak ve ücretsiz olacak. Öğrencilerimiz, çocuklarımız okuyacak.

HİÇBİR ÇOCUK YATAĞA AÇ GİRMEYECEK
Sevgili anneler, ben 7 Haziran öncesi 17 milyon yoksuldan söz ederdim. Son rakamlar açıklandı 17 milyon değil, 22 milyon fakirimiz var ve bunlar yaklaşık 7 milyon hanede oturuyorlar. Ayda 300 lirayla geçiniyorlar. Benim bu ailelere sözüm var. Hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Bütün ailelerin onurunu koruyacağız. Onların yoksulluğunu, fakirliğini teşhir etmeyeceğiz.

BU ÜLKEYE SÖZÜM VAR, TERÖRÜ BİTİRECEĞİM
Biz bu ülkede huzuru ve refahı isteyen milyonlarız. Çoğunluğuz aslında. Fakat bölünmüşüz, ayrışmışız. Eğer huzuru ve refahı istiyorsak bu topraklarda, bu güzel ülkede, ayrışmayı değil, beraber yaşamayı istiyorsak birleşmek zorundayız. Birleşeceğiz, birleşmeliyiz. Sesimizi, oyumuzu daha gür, daha güzel hale getirmeliyiz. Birlik olmalıyız.
30 yıldır bir terör belası var. Şimdi birde IŞİD belası çıktı. Bakın bugün Diyarbakır’da 2 polisimiz şehit düştü. İçim kan ağlıyor. Yazık günah değil mi o çocuklara? O polislere yazık günah değil mi? Bu ülkeye kardeşliği, barışı ve huzuru getireceğim. Hiç kimsenin bir endişesi olmasın. 2012’de bir yol haritası verdim ’Yanlış yapıyorsunuz, böyle yaparsanız bu işi çözemezsiniz’ dedim. ’Hayır biz bildiğimizi okuruz’ dediler. Türkiye bir terör belasının içine girdi. Buradan Türkiye’yi ancak ve ancak CHP kurtarır.

YETKİYİ SARAYDAN DEĞİL HALKTAN İSTİYORUM
Terörden rahatsızsanız, artık adresi değiştireceğiz. Ben öyle ’13 yıl bana yetki verin’ demiyorum. 4 yıl yetki vereceksiniz, 4 yıl içinde ben bu ülkenin huzurunu sağlamazsam zaten giderim. Durmanın, kalmanın, siyasetin bir anlamı yok ki. Bana yetki verin Türkiye’yi düzeltelim, sorunu çözelim, kavgayı bitirelim. Köşeyi dönme, sarayda oturma gibi bir hevesim yok. Kul hakkı yeme gibi bir geleneğim yok, Allah nasip etmesin de. Sadece ve sadece bu ülkenin insanlarını düşünüyorum. Yeni bir siyaset anlayışı getirmek istiyorum. Siyasetteki kavgadan bıktık, gerginlikten bıktık. Artık ‘Yeter’ diyelim.

HUZUR İÇİNDE YAŞAYALIM
Siz hiç iktidar partisinden ‘Biz işsizliği şöyle bitireceğiz’ diye bir şey duydunuz mu? Duyamazsınız. Onların çocukları iş buldu, sanıyorlar ki herkesin çocuğu iş buldu. Yok öyle bir şey. Nereye giderseniz gidin her yerde işsizlik var. 7 Haziran öncesi şöyle bir propaganda yapıyorlardı. Sakın ha CHP’ye oy vermeyin dolar yükselir. Sakın ha CHP’ye oy vermeyin faizler yükselir. Sakın ha CHP’ye oy vermeyin işsizlik artar. Allah büyük ya hepsi bunların zamanında oldu. Dolar da arttı, işsizlik de arttı, faizler de arttı. Rahmetli babam derdi ki, oğlum sen doğru dur eğri belasını bulur. Aynen oluyor.
Ben ülkemi seviyorum, insanlarımı seviyorum, sizleri seviyorum. Hiçbir ayrım yapmıyorum. Hiç kimsenin inancını, kimliğini, yaşam tarzını siyaset konusu yapmadım. İstiyorum ki bu ülkede huzur içinde, refah içinde yaşayalım. Hiç tanımadığımız insana bile sokakta karşılaştığımızda merhaba demesini bilelim. Güler yüzlü olalım, çatık kaşlı olmayalım. Anneler evlerde huzur olsun istiyorlar, çocukları huzur içinde okula gitsin gelsin istiyorlar. Fidan gibi evlatlarımız askere giderken anneler kuşku duymasın istiyorum, kaygı duymasın istiyorum.”


Gündem'den Öne Çıkan Haberler