10.07.2010

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN BALIKESİR’İN AYVALIK İLÇESİNDE YAPTIĞI KONUŞMA (10 TEMMUZ 2010)

Referandum Mitingleri - 10.07.2010 Balıkesir-Ayvalık

Bir değil, bin, değil, milyonlarla gideceğiz ve sandığa AKP’yi gömeceğiz.

Şimdi Ayvalık meydanından soruyorum. Siz parlamentoda temiz bir siyaset istiyor musunuz? Siz parlamentoda hesap veren bir siyaset istiyor musunuz? O zaman önümüze düşen bir görev var. 12 Eylül’de sandık geliyor. Temiz siyaseti isteyenler hayır oyu kullanacaklardır.

Buradan hayır çıkacağını biliyorum. Onun için Ayvalık’la bütün Türkiye gurur duyacak. Temiz siyasetin yolu dokunulmazlıkları kaldırmaktan başlıyor. Bu anayasa değişikliğinde dokunulmazlık var mı? Dokunulmazlık olmadığı için bu anayasaya hayır diyeceğiz. Bakanların yargılanması engellediği için bu anayasaya hayır diyeceğiz. Üniversitelerde özerkliği kaldırdığı için bu anayasaya hayır diyeceğiz. Bu anayasa işçiye bir şey veriyor mu? Köylüye bir şey veriyor mu? Emekliye bir şey veriyor mu? İşte toplumu ezen, işçiyi, köylüyü, çalışanı, sanayiciyi perişan eden, üretimi perişan eden, alın terini mahkum eden bu anayasa değişikliğine onun için hayır diyeceğiz.

Burası hem bir turizm kenti, hem bir tarım merkezi. Zeytinyağı üreticisi buradan memnun mu? Zeytin üreticisi memnun mu? Biliyorsunuz Recep beyin çiftçilerle arası çok iyi değil. Sevmiyor çiftçileri. Ne diyor bir çiftçiye? Ananı da al git diyordu.

Bakın orada çok güzel bir afiş var. Anamı da aldım geldim diyor. İlk kez bir ezber bozmak için sandığa gideceğiz yakında. Anamızı alacağız, babamızı alacağız, kardeşimizi alacağız, yakınımızı alacağız, komşumuzu alacağız. Sandığa gideceğiz, karanlıkları gömüp aydınlığa adım atacağız.

AKP hesap vermemek için bir anayasa değişikliği yapıyor. Amaç ne biliyor musunuz? Yargılandıkları zaman kendilerini beraat ettirecek hakimleri şimdiden atamak istiyorlar. Onun için bu anayasaya hayır diyeceğiz.

Temiz toplum istiyoruz, huzur içinde yaşayan bir toplum istiyoruz. Herkesin karnı doysun istiyoruz. Kimse aç ve açıkta kalmasın istiyoruz. Aş ve iş istiyoruz. Bunları yapabildi mi AKP? Onun için referanduma hayır diyeceğiz. Aşı, işi getiren, özgürlüğü getiren, demokrasiyi getiren, sosyal devleti getiren, refahı tabana yayan bir anayasa istiyoruz biz. YÖK’ün olmadığı bir anayasa istiyoruz biz. Dokunulmazlığın olmadığı bir anayasa istiyoruz biz.

Güzel söylüyorsunuz. Başbakan olmam benim elimde değil. Benim bir oyum var. Başbakan olmam sizin elinizde. Hepinize düşen görev var. Her yurt sevene düşen görev var. Hepimiz çalışacağız. Alın terini korumak için, yolsuzluk yapanlardan hesap sormak için, kimseye yatağa aç girmesin diye mücadele etmek için, çiftçinin hakkını korumak için, emeklinin hakkını korumak için hep beraber mücadele edeceğiz. Tarlada mücadele edeceğiz, fabrikada mücadele edeceğiz, kahvede konuşacağız, plajda konuşacağız, hayatın her yerinde mücadelemizi sürdüreceğiz. Yeter ki Türkiye’yi aydınlığa hep beraber çıkaralım.

Evet dertleri bitirmek bizim elimizde. Evet yoksulluğu bitirmek bizim elimizde. Evet daha çağdaş bir Türkiye kurmak bizim elimizde. Evet daha huzurlu bir toplum kurmak bizim elimizde. Onun için söylüyoruz halkın desteği, halkın iradesiyle terörü de biz bitireceğiz diyoruz.

Size söz veriyoruz. Daha demokratik, daha özgürlükçü, daha aydınlık, daha uygar, hakları daha da genişleten bir anayasa değişikliğini ancak halkın iktidarı yapabilir diyoruz.

Beni mutlu eden bir olay var. Bu meydanda kadınları ve gençleri fazla görmek beni memnun ediyor. Eğer kadınlar siyasete el atmışsa bilin ki artık o ülkede demokrasi sağlam adımlarla ilerliyor demektir. Gençler bizim umudumuz, gençler geleceğimiz. Gençler çıkar düşünmeyen, ama toplumun çıkarını düşünen onurlu bir Türkiye olması için çaba harcayan bizim geleceğimiz. Gelecek olan gençlerimiz eğer siyasete ilgi gösteriyorlarsa bilin ki demokrasi sağlam adımlarla yine ilerliyor.

Şimdi bir şey daha söyleyeceğim. Devlet sırtından zenginleşmeye son diye bir afişimiz daha var. Bizim temel felsefemiz şu; siyasetçi halka hesap vermeyi namuslu bir görev kabul edecektir. Bunu yapan bir siyasetçi zaten siyasette zenginleşmeyecektir. Bizim için önce halk var. Bizim için halkın güvencesi olan sosyal devlet var. Bizim için refahın tabana yayılması var. Onun için siyasette önce halk zenginleşecek diyoruz. Önce refahı yaratacağız diyoruz. Bunun için mücadele edeceğiz diyoruz.

CHP gelecek, refah gelecek, CHP gelecek huzur gelecek, CHP gelecek kardeşlik gelecek, CHP gelecek bu ülkede rantların dışında herkes kazanacak.

Temel hedefimiz şu; temel inancımızda şu; biz halk için çalışacağız, halkın çıkarları için çalışacağız. Ülkemizin çıkarları için çalışacağız. Hiçbir zaman uzaktan kumanda edilen bir iktidar olmayacağız. Bizim en büyük güvencemiz halktır. Halkın bu seçimlerde sandığa sahip çıkmasını istiyorum. Bir halk devrimi yapmak durumundayız. Yeni bir ulusal kurtuluş savaşı, yeni bir halk devrimi yapacağız. Sandıklarda yapacağız biz bunu.

Evet yakında gün gelecek, yakında devran dönecek ve yakında AKP halka hesap verecek. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenleri affedelim mi? Onlardan hesap soralım mı? Bizde zaten onun için buradayız. Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yiyenlerden hesap sormak için buradayız. Halkın çıkarlarını düşünmeyip kendi cebini düşünenlerden hesap sormak için buradayız. Onun için beraber yola çıktık. Onun için beraber iktidar koşusunu başlattık. Onun için gidiyoruz. Ve umuyorum yakında sandıkta bir halk devrimini hep beraber gerçekleştireceğiz.

Şimdi ben şunu merak ediyorum. Yakında Recep bey meydanlara çıkacak ve bu anayasaya oy verin diyecek. Şimdi Allah aşkına bu hükümet emekliye ne verdi? Çiftçiye ne verdi, sanayiciye ne verdi, esnaf sanatkara ne verdi? Bir şey vermeyen bir başbakan hangi yüzle çıkıp milletin önüne bize bu referandumda evet oyunu kullanın diyecek. İnsan biraz siyasette sıkılır. Önce şu millet huzur içinde yaşasın. Ne söylediysen aksini yaptın. Demokrasi dedin demokrasiyi katlettin, hak ve özgürlükler dedin hak ve özgürlükleri katlettin. Hangi yüzle çıkacaksın milletin önüne ve hangi yüzle anayasa değişikliğine evet diyeceksiniz deyin.

Onun için, demokrasi için, hak ve özgürlükler için, bu milletin hakkı ve özgürlüğü için hep beraber referandumda hayır oyu kullanacağız. Var mısınız? Var mısınız? İlk sınav var mısınız? Sizin sesiniz Ankara’ya ulaşacak. Ve Recep beyin ezberi bozulacak. Ayvalıklılar bu ezberi bozmaya hazır mı? Hazır mı? Önce bunların ezberini bozacağız, sonra bunların yarattığı düzeni yıkacağız.

Bir tek hedefimiz var, bir tek amacımız var. Koca Nazım’ın dediği gibi bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçe yaşayan bir Türkiye yaratacağız.

Hepinize en içten saygılarımı sunuyorum. Sağolun, var olun diyorum. Yüreğiniz insan sevgisiyle dolsun diyorum. Sağolun.