17.11.2017

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU AÇILIŞ VE TEMEL ATMA TÖRENİNDE KONUŞTU (17 KASIM 2017)

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU AÇILIŞ VE TEMEL ATMA TÖRENİNDE KONUŞTU (17 KASIM 2017)

- "Çıkıp dediler ki ’Biz İstanbul’a ihanet ettik.’ Bizim belediye başkanlarımız asla ve asla kendi kentlerine ihanet etmediler, kenti ve kentliyi baş tacı ettiler, yeşili de korudular, hizmeti de yaptılar. Arzu ederlerse onlara belediyecilik dersi de verebiliriz"
- "2019’da sandığa gideceğiz, oylarımızı kullanacağız. Önümüzde iki seçenek var. Bir, tek adam rejimi. İki, demokratik parlamenter sistem. Dolayısıyla hepimizin sorumluluğu var, ben dahil hepimizin sorumluluğu var. Cumhuriyet’i kuranlar, bize güzel bir Türkiye bıraktılar, bedel ödediler, Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda. Hayatlarını verdiler, çocukları daha güzel bir ülkede yaşasın diye. Biz demokrasimizi geliştirmek zorundayız, çocuklarımıza güzel bir ülkeyi bırakmak zorundayız"


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Toplu Açılış ve Temel Atma Töreninde yaptığı konuşma şöyle:



Sayın Büyükelçi, değerli arkadaşlarım, sevgili Tekirdağlılar, aslında Türkiye’nin en güzel kentlerinden birisindeyiz. Kadir Bey ve diğer belediye başkanlarımızın yaptıklarını burada kısaca izledik. Ben size farklı bir pencereden düşüncelerimi aktaracağım.

Defalarca söyledim, Türkiye’nin kurucu değerlerine dönmek zorundayız, cumhuriyetin kurucu değerlerine dönmek zorundayız. Bir arada huzur içinde yaşamak zorundayız. Gönül gönüle, kalp kalbe yaşamak zorundayız. Siyasette gerginliği değil, siyasette uzlaşmayı egemen kılmak zorundayız ve ülkeyi yönetenlerin devlette liyakat sistemini esas almaları gerekir.

Az önce Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin iki değerli bürokratı gelip burada açıklamalar yaptılar. Son derece mutlu oldum. O bürokrat arkadaşların Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinde bulunmalarının temel nedeni liyakate verilen değerin sonucudur. Onlar biliyorlar bu işi, işi ehline vermek lazım. Eğer bu işi iyi biliyorlarsa, iyi planlıyorlarsa kim rahat edecek? Belediye Başkanı rahat edecek. Devlette liyakati yok ederseniz devleti başka yerlere teslim edersiniz. Hiçbir Tekirdağlı kardeşim şunu unutmasın, bizim tarihimizde bir ilk gerçekleşti. Nedir o ilk? Devletin kozmik odası devleti yönetenler tarafından bir terör örgütüne teslim edildi. Bir daha söylüyorum, devletin kozmik odası, yani namusu, yani şerefi, yani bütün sırları devleti yönetenler tarafından bir terör örgütüne açıldı. Bunun hesabı verildi mi? Verilmedi. Beni kandırdılar, beni aldattılar. Ne demek kandırdılar, ne demek aldattılar? Devleti yöneten adamı kandırırsanız o zaman vay bu milletin haline. Konuşuyorlar sabah akşam. Kendi hatalarını bilecekler. O hataların faturasını millete ödetmesinler. Kendilerinin ödemesi gerekir.

Eğitim konusuna büyük önem veriyor Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımız. Hepimiz eğitime önem veriyoruz. Her bakan değiştiğinde milli eğitim politikası değişti. Her anne çocuğunun geleceğinden endişe duyuyor. 11 ilçeye 11 okul yapıldı. Bu okulu yapma görevi Milli Eğitim Bakanlığının. Ama beceremiyorlar biz yapıyoruz. Biz verdiğimiz bütün sözleri tuttuk. Seçimler öncesi dedik ki, "net asgari ücreti bin 500 lira yapacağız" dedik. "Bu parayı nereden bulacaksınız" dediler. Bizim bugün en küçük belediyemizden Erzurum’un Çat belediyesinden tutun Tekirdağ Büyükşehir, İzmir Büyükşehir’e kadar tutun bütün belediyelerimizde asgari ücret en az net bin 500 liradır. Demek ki oluyor, demek ki yapabiliyoruz. Soru şu aslında, küçük bir belediye dahi bunu yapıyorsa bir büyükşehir belediyesi dahi bunu yapıyorsa koskoca Türkiye Cumhuriyeti hükümeti bunu nasıl yapamıyor? Yapamıyorum diyor nasıl yapamıyorum diyor.

Önümüzde 2019’da sandığa gideceğiz. Oylarımızı kullanacağız. Önümüzde iki seçenek var. Bir, tek adam rejimi. İki, demokratik parlamenter sistem. İki tercihten birisini kullanacağız. Dolayısıyla hepimizin sorumluluğu var. Ben dahil hepimizin sorumluluğu var. Cumhuriyeti kuranlar bize güzel bir Türkiye bıraktılar, bedel ödediler Çanakkale’den Kurtuluş Savaşına kadar. Hayatlarını verdiler çocukları daha güzel bir ülkede yaşasın diye. Biz demokrasimizi geliştirmek zorundayız, çocuklarımıza güzel bir Türkiye’yi bırakmak zorundayız. Her evde huzurun, her evde bereketin olduğu bir Türkiye’yi yeniden inşa etmek zorundayız. Düne kadar bizi eleştiriyorlardı. Bugün artık onlar da bunu çok net görüyorlar. Hizmeti ancak ve ancak Cumhuriyet Halk Partisi yapar. Hizmeti Türkiye sathına ancak ve ancak CHP’li belediyeler götürür. Sadece bir örnek vereceğim. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri metro yapamadılar, paramız yok dediler ve şu anda o metro inşaatlarını bakanlık yapıyor. Ama bizim İzmir Büyükşehir Belediyemiz kendi imkanlarıyla kendi metrosunu yapıyor. Üstelik onların yaptığının üçte bir fiyatına yapıyor. Kadir Başkanın parasını kesiyorlar, vermeyeceğiz diyorlar. Sanıyorlar ki, hizmeti engelleyecekler. Ne yaparlarsa yapsınlar hiç kimse Tekirdağlılara sunulan hizmeti engelleyemez. Dişe diş, göze göz bu hizmetler yapılacaktır.

Bütün engellemelere rağmen Tekirdağ’dan Nahçıvan’a 1800 kilometrelik altyapı yatırımı yapıyorlar. Bu kolay bir iş değildir. Bunun özünde yatan nedir biliyor musunuz? Özünde yatan şudur, kul hakkı yemeden vatandaşa hesap vermektir. Belediye Başkanlarıma şunu söylüyorum, iki şeyi mutlaka dikkate alacaksınız. Bir; seçildiğiniz andan itibaren size oy versin vermesin görev yaptığınız beldede herkesi kucaklayacaksınız. Hiç ayrım yapmayacaksınız, hiç kimseyi ötekileştirmeyeceksiniz. İki; harcadığınız her kuruşun hesabını millete vereceksiniz. Bunu yaparsanız anılırsınız, bunu yaparsanız saygı duyulursunuz, bunu yaparsanız hizmetin ne olduğunu vatandaş da görmüş olur. O açıdan görevimiz ağır ama bu görevleri yerine getireceğiz. Bunun mücadelesini hep birlikte yapacağız.

Çıkıp dediler ki, "biz İstanbul’a ihanet ettik." Ama Kadir Başkanımız, yani Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediye Başkanı asla ve asla ve diğer Belediye Başkanlarımız da kendi kentlerine asla ihanet etmediler. Kenti ve kentliyi baş tacı ettiler, yeşili de korudular, hizmeti de yaptılar. Arzu ederlerse onlara belediyecilik dersi de verebiliriz emin olun. Hatta öyle Büyükşehir Belediye Başkanlığını falan da değil yani Kadir Başkanı hoca olarak göndermeyelim. Arzu ederlerse en küçük belediye başkanımızı onlara hoca olarak gönderebiliriz. Bir kent nasıl yönetilirmiş gösterebiliriz onlara.

Kadir Başkan, senden bir isteğim var. Namık Kemal Tekirdağlı, onunla sadece biz değil, sadece Türkiye değil bütün dünya Namık Kemal’i bilir ve Namık Kemal’e saygı duyar. Onun hemşerisi olmak özel bir ayrıcalıktır. Görkemli bir Namık Kemal heykeli yapacağız ve Tekirdağ’a dikeceğiz. Namık Kemal gibi bir değeri hep birlikte seveceğiz ve sayacağız. İstanbul’da Fikirtepe denen bir semt var. Fikirtepe Namık Kemal ve arkadaşlarının gidip buluştukları ve Osmanlı nasıl kurtulur diye düşünce teatisi yaptıkları bir bölgedir. O arkadaşlar yani Namık Kemal ve arkadaşları Fikirtepe’ye gidip o tartışmaları yapıyorlar, sürekli yaptıkları için bir süre sonra o semtin adı Fikirtepe olarak adlandırılıyor. Kadıköy’de o ve Kadıköy Belediye Başkanıma dedim ki, Fikirtepe’ye yine görkemli bir Namık Kemal heykeli yapın. Oraya düşünceleriyle damga vurdu diye.

Ve Tekirdağ’ın bir başka özelliği, Tekirdağ emin olun bir süre sonra hem tarihsel kimliğini koruyacak, hem Türkiye’nin, hem dünyanın en önemli kentlerinden birisi olacaktır. Çağdaş, uygar, dünyaya açık, Anadolu’yu kucaklayan bir kent kimliğine kavuşacaktır. Çok sayıda göç alıyor biliyorum ama Belediye Başkanlarımız hiç kimseyi ötekileştirmiyorlar. Anadolu’nun neresinden gelirse gelsin onlara kucak açıyorlar ve onlara hizmet sunuyorlar. Çünkü biz diğer partilere benzemeyiz. Bizim ruhumuzda insana sevgi vardır, bizim ruhumuzda vatana sevgi vardır, bizim ruhumuzda bayrağa sevgi vardır. Bizim ruhumuzda kuvvayi milliye vardır.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum. Teşekkür ediyorum, sağ olun, var olun diyorum.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Tekirdağ programı kapsamında son olarak hemşehri derneklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.