21.03.2017

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU SAMSUN MERKEZ’DE KONUŞTU

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU SAMSUN MERKEZ’DE KONUŞTU

 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “80 milyonu freni olmayan bir otobüse, bir uçağa, bir trene bindireceğiz. Ne olduğu belli olmayan dipsiz bir kuyuya doğru Türkiye’yi götüreceğiz. Buna izin verecek miyiz?” dedi.

Referandum çalışmaları kapsamında Samsun’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Lise Caddesi’nde vatandaşlara seçim otobüsü üzerinden hitap etti.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:



Öyle anlaşılıyor ki, korsan bir gösteri yapıyorsunuz. Hepinizi Silivri’ye gönderirler. Hep birlikte siyasi görüşü ne olursa olsun, kimliği ne olursa olsun, inancı ne olursa olsun birlikte yaşamak istiyoruz. Hep birlikte al bayrağın altında birlikte yaşamak istiyoruz. Hep birlikte demokrasi içinde birlikte yaşamak istiyoruz. Hep birlikte vatanımızı yüceltmek istiyoruz. Hep birlikte bayrağımıza sahip çıkmak istiyoruz. Hep birlikte demokrasiye sahip çıkmak istiyoruz. Hep birlikte bizim gibi düşünmeyenlerin de söz hakları olmalıdır diye onların düşüncelerine de sahip çıkıyoruz. Bunun yolu demokrasiden geçiyor. Bunun yolu birlikte yaşamaktan geçiyor.

Önümüze bir anayasa değişikliği getirdiler. Tek isteğim var bütün partililerden veya partili olmayabilir bütün vatandaşlarımdan. Sandığa giderken düşünün, sandığa giderken elinizi vicdanınıza koyun, sandığa giderken tartışın, sandığa giderken mutlaka bir bilene sorun. “Evet” mi diyeyim, “Hayır” mı diyeyim diye sorun. Şunun için söylüyorum. “Evet” demenin vebali ağırdır. Hiçbir anne, hiçbir baba freni olmayan, freni bozuk bir otobüse çocuklarını bindirmez. Şimdi biz 80 milyonu freni olmayan otobüse, bir uçağa, bir trene bindireceğiz. Ne olduğu belli olmayan dipsiz bir kuyuya doğru Türkiye’yi götüreceğiz. Buna izin verecek miyiz? İzin vermemeliyiz. Elbette farklı düşünebiliriz, elbette farklı partiler olabilir. Bu bir seçim değil, bu bir anayasa referandumu, benim de anayasam olacak, onların da anayasası olacak. Ama tek adam rejimi olmayacak. Tek adam rejimi olmaz. Tek adam rejiminin olduğu yerlerde kan vardır, acı vardır, gözyaşı vardır. Örnek mi? Hitler’i vermeyeceğim, Mussolini vermeyeceğim, Pinochet’i vermeyeceğim. Örnek mi istiyorsunuz? Irak’ın Saddam’ını alın ne oldu? Irak devleti parçalandı. Kan, acı, gözyaşı hala devam ediyor. Örnek mi? Suriye’yi alın, Esad’ın haline bakın bakalım Suriye parçalandı. Örnek mi istiyorsunuz Libya’ya bakın Libya parçalandı. Devlet diye bir şey kalmadı. Büyük Ortadoğu projesini biliyorsunuz değil mi? Eş Başkanı da biliyorsunuz değil mi? Neyin ne olduğunu biliyorsunuz değil mi? Suriye’yi parçaladılar, Irak’ı parçaladılar, şimdi gözler Türkiye’de. Bölünmeye izin verecek misiniz? Çok teşekkür ederim.

Bu ülkenin birliğini ve bütünlüğünü birlikte sağlayacağız. Görüşlerimiz farklı olabilir, siyasi dünyamız farklı olabilir ama birlikte yaşayacağız. Doğu, batı ayrımı yapmayacağız, güney, kuzey ayrımı yapmayacağız, beraber yaşayacağız Türkiye’yi birlikte büyüteceğiz. Tek adam rejimi olmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisinin yetkilerini bir kişiye vermek istiyorlar. Devletin yapısını ve işleyişini istediği gibi düzenleyebilir. Parlamentonun yetkilerini veriyorlar. Parlamentodan ne istiyorlar? Parlamento, Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de kuruldu, o günü bayram ilan ettik. Çocuk fotoğrafı var burada değil mi? Saçları örgülü kız çocuğu, onlara ne verdik? 23 Nisan Bayramını verdik. Şimdi o çocuk diyor ki, benim bayramıma dokunmayın, benim meclisime dokunmayın. Ben Türkiye’yi de seviyorum, meclisi de seviyorum diyor. Parlamentonun yetkilerini almak istiyorlar, bir kişiye vermek istiyorlar. Bir kişiye bütün yetkileri verirseniz Türkiye’nin geleceğini tehlikeye atmış olursunuz. Bu anayasa değişikliği geçerse bir kişiyi ikna ederseniz, bir kişiyi kandırırsanız Türkiye Cumhuriyeti devletini 24 saatte ele geçirirsiniz. Çünkü o bir kişi 24 saat hazırlık yaptıktan sonra devletin valilerini, kaymakamlarını, emniyet müdürlerini, genel müdürlerini, müsteşarlarını, büyükelçilerini bir günde değiştirebilir. Ne diyorlardı? FETÖ terör örgütü 30 – 35 yılda paralel devlet kurdu. 30 – 35 yıl beklemeye gerek yok bir kişiyi ikna ettiniz mi devletin bütün kademelerini ele geçirmiş olursunuz. Türkiye bu kadar ucuz mu? Türkiye o kadar kolay mı? Tek güvencem sizsiniz.

Bize dediler ki, niye Anayasa Mahkemesine gitmediniz. Büyük Atatürk Amasya’da şöyle dedi; “Milletin istiklalini milletin azim ve kararı kurtaracaktır”. Milletin istiklalini azim ve kararını milletimize bırakıyorum. Hangi partiden olursa olsun, hangi görüşten olursa olsun, hangi kimlikten olursa olsun birlikte Türkiye için çalışacağız, birlikte demokrasimizi geliştireceğiz, birlikte mücadele edeceğiz.

Milletvekili sayısını 600’e çıkarıyorlar niçin, niye 600, hangi gerekçeyle 600? İzah edemiyorlar. Efendim 18 yaşında çocuğu milletvekili yapacağız. Sonra ömür boyu askerlikten muaf olacak. Sonra 2 yıl milletvekilliği yapınca milletvekilliği emeklilik aylığına hak kazanmış olacak. Böyle bir ballı işi size verirler mi, sizin çocuklarınıza? Ben de biliyorum vermezler. Kendi için ikbal hazırlıyorlar, torunları ve çocukları içinde ikbal hazırlıyorlar. Böyle bir tuzağın içine 18 yaşındaki çocuklarımızı çekmek istiyorlar. Buna “Evet” diyecek miyiz?

Şimdi diyorlar ki, “Bu anayasa değişikliğine kim hayır derse onlar teröristtir”, bu doğru mu? İster “Evet”, ister “Hayır” sandığa gidip oy kullanan her vatandaşımın benim başımın üstünde yeri var. Hiçbir vatandaşımı oy kullandı diye asla terörist ilan etmeyeceğim. Her vatandaşımı kucaklayacağım. Her vatandaşımın kaygısı benim başımın üstüne. Seviyorum, vatandaşımı seviyorum, hizmet etmek istiyorum. Nasıl? Demokrasi içinde. O da düşüncesini söyleyecek, ben de söyleyeceğim. Ama kızmadan, kavga etmeden, dövüşmeden bir araya gelerek sohbet ederek. Gerildik, kavgalı hale geldik. Neredeyse komşumuzun kimliğini, inancını sorgulayacağız. Oysa biz cumhuriyeti birlikte kurduk, Çanakkale’de birlikte mücadele ettik, Kurtuluş Savaşında birlikte mücadele ettik. Afyon’da, Dumlupınar’da birlikte çarpıştık. Bunun için mücadele ettik. Güçlü bir Türkiye, güzel bir Türkiye. Niye rejimi değiştiriyoruz? Demokratik parlamenter sistem 141 yıllık bir tecrübe var, atıyoruz bir tarafa tek adam gelsin hiçbirimiz düşünmeyelim o kişi düşünsün, o karar versin biz de ona uyalım. Bizim hakkımız ne olacak? Annelerimiz bize şunu söylediler, akıl akıldan üstündür. Dedelerimiz şunu söylediler. Bir şeyi bilmiyorsan danışacaksın, oturup konuşacaksın. Beşer şaşar, şaşmamak için, yanlış yapmamak için, tarihi tekerrür ettirmemek için oturup ortak aklı egemen kılmamız lazım. Biz ortak aklı egemen kılacağız, birlikte güzel Türkiye’yi inşa edeceğiz. Kadını, erkeği, yaşlısı, genci bir arada yaşayacağız. Demokrasi içinde, güzellikler içinde yaşayacağız.

Hepinize yürekten teşekkürler, hepiniz sağ olun, hepiniz var olun. 19 Mayıs 1919 Samsun şaha kalktı, Samsun’dan yine şaha kalkacak bir hareket bekliyorum. Hayırlı, onurlu ve güzel bir hareket. Sağ olun, var olun diyorum. Yürekten teşekkürler. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler