18.08.2016

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE KKTC CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI’NIN, CHP GENEL MERKEZİ’NDEKİ GÖRÜŞMELERİ SONRASINDA YAPTIKLARI BASIN AÇIKLAMASI (18 AĞUSTOS 2016)

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, KKTC CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI’YI AĞIRLADI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çalışma ziyareti için Türkiye’de bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ağırladı.

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU: KIBRIS DAVASI BİZİM MİLLİ DAVAMIZ, PARTİLER ÜSTÜ BİR DAVA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmede, "Şeref verdiniz. KKTC Sayın Cumhurbaşkanını ağırlamak bizim için onur. Kıbrıs davası bizim milli davamız, partiler üstü bir dava. Yeni bir devlet olmasına karşın demokrasi konusunda son derece önemli adımlar attı ve dolayısıyla kendi ülkesinde demokrasiyi geliştiren, insan haklarına saygıda bir hayli çıtayı yükselten bir devlet olduğu içinde ayrıca teşekkür ediyorum KKTC’ye. Yaşadığınız sorunları çözmek için Türkiye’deki bütün siyasi partiler ortak çaba harcıyoruz. Umarım kısa süre içinde bütün bu sorunlar aşılır ve sizlerin bütün beklentileri gerçekleşmiş olur. Bizim en büyük arzumuz KKTC’nin kapsamlı bir çözüm çerçevesinde sorunlarını aşmasıdır." diye konuştu.

KKTC CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI: TÜRKİYE’NİN ANA MUHALEFETİYLE DE BİZİM DİYALOĞUMUZUN OLMASI ŞARTTIR

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise şöyle konuştu:
"Çok teşekkür ediyorum Sayın Genel Başkan. Öncelikle bu misafirperverliğiniz için teşekkür ederim. 20 Temmuz’da zatıalinizin bize yapmış olduğu ziyarete bir iade niteliği de taşıyor benim Cumhuriyet Halk Partisi’ne bu ziyaretim.
Bunun yanında ben iki amaçla Ankara’da bulunuyorum. Bunlardan bir tanesi; malumunuz Kıbrıs konusunda artık hayati bir dönemece gelindiği kanaatindeyim. Bu kanaatimi 20 Temmuz’da yaptığımız görüşmede de sizlerle paylaşmıştım.
Önümüzde 23 Ağustos – 14 Eylül tarihleri arasında 7 tane görüşme programlandı Rum liderlerle Birleşmiş Milletler gözetimi çerçevesinde. Onun ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu var Eylül ayında. Eğer bu 7 toplantıda daha ileri bir noktaya gidebilirsek ve açıkçası güneydeki yönetimle daha akılcı, daha gerçekçi bir çizgiye oturtursa konumunu bize Eylül ayında yeni fırsatlar sunabilir diye düşünüyoruz. Belki o bağlamda da Türkiye, Yunanistan’ın buna İngiltere’nin de dahil olacağı farklı bir kapsam da söz konusu olabilir. En nihai tahlilde güvenlik, garanti konularının da ele alınabilmesi için.
Ama bu 7 toplantı bize gösterecek bunun mümkün olup olamayacağını. Bu çerçevede Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakanı, Dışişleri Bakanıyla dün yararlı görüşmelerim oldu. Bu kapsamda tabi ki, sizlerle de bir görüş alışverişinde mutlaka bulanacağız. Zaten Kıbrıs ziyaretiniz sırasında da söylemiştim. Türkiye’nin ana muhalefetiyle de bizim bu diyaloğumuzun olması şarttır. Çünkü sizlerin de söylediğiniz gibi Kıbrıs partiler üstü bir mesele. Bunu hep birlikte ele alırsak ancak bir yere varabiliriz diye düşünüyorum. Bu ziyaretimin bir diğer amacı da o.
Tabii ziyaretimin bir diğer önemli amacı da 15 Temmuz menfur darbe girişimi nedeniyle Türkiye’nin yaşadığı acılara bir kez daha ortak olduğumuzu, Kıbrıs Türk halkının dayanışmasını sizlere duyurmaktır. O akşam daha ilk andan itibaren Kıbrıs Türk halkı bir bütün olarak demokrasinin, hukukun seçilmişlerin yanında saf tuttu ve bunu ikircikli bir şekilde yapmadı. Çok net bir şekilde bu tavrını ortaya koydu. Kıbrıs Türk’ü her zaman darbelere karşı demokrasinin yanında olmaya devam edecektir.
Bu duygularımızı da paylaşmak için geldik. Tabi ki, Türkiye’ye taziyelerimizi iletmek için yitirilen 240 canın, şehitlerin anısını saygıyla anmak için, yaralılara acil şifalar dilemek için tüm Türk ulusuna başsağlığı dilemek için. Ve bu dayanışma duygularımızı iletmek içinde aynı zamanda geldik.
Bu çerçevede bugün TBMM’ye bir ziyaretimiz oldu. Özel Harekat Merkezine orada 50 canın gittiği o yere de gidip taziyelerimizi ilettik. Sayın Genelkurmay Başkanını ziyaret ettik. Yani sizlerin daha önce yaptığınız ziyaretlerin bir benzerini bende bir Kıbrıslı Türk lider olarak yaptım.
O bağlamda da işte bugün artık bu size yaptığım ziyaret son ziyaret oluyor. Bugün dönüyoruz." 
Görüşmede Genel Başkan Yardımcıları Öztürk Yılmaz, Selin Sayek Böke ve Genel Sekreter Kamil Okyay Sındır da hazır bulundu. 

Kılıçdaroğlu ve Akıncı, görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.



Cumhurbaşkanı Akıncı, yıllar önce sürekli iç politika malzemesi olarak var olan Kıbrıs sorununun artık partiler üstü değerlendirildiğini ifade ederek, bu konunun "herkesin davası" olarak değerlendirildiğini kaydetti.
Akıncı, bu anlayışın gelişmesinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun da çok büyük katkısının olduğunu söyledi. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önümüzdeki süreç, önemli bir dönemeç olarak karşımızda duruyor. Temenni ediyorum ki Güney’deki yönetim de bizim sergilediğimiz istekli, makul ve gerçekçi tavrı geliştirsin. Kıbrıs’ta, 2016 yılı çıkmadan, herkesin barış ve huzur içerisinde yaşayabileceği, geçmişin kan ve gözyaşını değil geleceğin huzurunu, mutluluğunu ve refahını paylaşabileceği yeni bir döneme hep birlikte uzanabilelim."
Akıncı, bu durumun Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkileri de daha olumlu etkileyerek bölgeye de ciddi katkılar yapacağını anlattı.
Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimine de değinen Akıncı, Türkiye’nin 15 Temmuz’da çok ciddi bir birliktelik sergilediğini kaydetti.
Bu birlikteliğin sergilenmesinde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun ve partisinin çok büyük katkısının olduğunu söyleyen Akıncı, şu değerlendirmeleri yaptı:
"Öyle inanıyorum ki Türkiye bu birlik ve bütünlüğünü çok daha iyi noktalara taşıyacaktır. Türkiye huzura, barışa, esenliğe en kısa sürede ulaşacaktır. Demokratik hukuk devleti, Atatürk ilkelerine bağlılığı, sosyal bir hukuk devleti olma özelliğini ve laikliğini koruyarak geleceğe yürüyecektir. Türkiye demokratik hukuk devleti olarak ne kadar güçlenirse hem bölgeye hem de Kıbrıs Türk halkına bunun yararı da olacağı aşikardır. Bunu, sadece Türkiye için değil Kıbrıs’ı da düşünerek istiyorum. Daha güçlü demokratik hukuk devleti normlarının daha da pekiştiği bir Türkiye Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkı için daha büyük bir güvencedir."

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu da Cumhurbaşkanı Akıncı ile son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyerek, "Kıbrıs’ın bizim bir milli davamız olduğunu, partiler üstü bir politika güdülmesi gerektiğini biliyoruz. Kendisine bunu da ifade ettim. Son derece başarılı bir süreç götürüyor Sayın Cumhurbaşkanı. Düşüncelerimizi aktardık. Sayın Cumhurbaşkanı da düşüncelerini aktardı, kendisine yürekten teşekkür ediyoruz." dedi.

Açıklamaların ardından Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Akıncı’yı aracına kadar uğurladı.