04.08.2016

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU İLE AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİ THORBJORN JAGLAND’IN GÖRÜŞME SONRASI ORTAK BASIN AÇIKLAMASI (4 AĞUSTOS 2016)

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, AVRUPA KONSEYİ GENEL SEKRETERİ THORBJORN JAGLAND İLE GÖRÜŞTÜ

Görüşmede Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, TBMM Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Engin Altay ile İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de hazır bulundu.

Görüşme sonrasında birlikte basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland şöyle konuştu:

"Thorbjorn JAGLAND - Hanımefendiler, Beyefendiler öncelikle bugün burada Mecliste bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Avrupa Konseyi olarak buradayız ve amacımız Türkiye’deki kurumlara desteğimizi iletmek, bu desteğimizi ifade etmek üzere buradayız. Türkiye tabi ki çok önemli bir süreçten geçti, geçiyor. Tanklar insanların üzerine sürüldü, insanlara ateş edildi bu süreçte. Uçaklar, Meclisi bombaladı ve siyasi güç ele geçirilmeye çalışıldı. Avrupa Konseyi olarak bu girişimin başarısız olmasından biz tabi ki son derece memnuniyet duymaktayız. Çünkü şayet böyle bir girişim başarılı olsaydı, Avrupa Konseyi’nin Türkiye üyeliği askıya alınmak durumunda kalınacaktı. Dolayısıyla Türkiye şu anda tekrar birlik olmuş durumda ve bu anlamda bu birlik açısından tabi ki siyasi partilerin önemi de büyüktür. Olağanüstü hal, meclisin çalışmasının durması veya siyasi partilerin çalışmayı bırakması anlamına gelmemektedir. Biz Avrupa Konseyi olarak her zaman Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırız. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesindeki güvenceler dahilinde, söz konusu süreçlerin Türkiye’de yürütüleceğine inancımız büyüktür. Yine bu süreçte siyasi partilerin önemi çok yüksektir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin de sağladığı güvenceler dahilinde bu süreç yürütülmeye devam edecektir.

Kemal KILIÇDAROĞLU- Sayın Jagland ile son derece verimli ve güzel bir görüşme yaptık. Demokrasiye ve parlamenter sistemimize karşı yapılan bu saldırıyı bütün siyasal partiler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve halkımızla birlikte mücadele ederek darbe girişimini engelledik. Bu konuda kendilerine ayrıntılı bilgi verdim. Parlamentonun üzerine bombalar yağarken, kurşunlar sıkılırken açık kaldığını ve görevini yaptığını ifade ettim. Eğer darbe girişimi başarılı olabilseydi, bugün Türkiye’de bir iç savaşın olabileceğini ve çok sayıda insanın yaşamını yitirebileceği bir tablonun ortaya çıkabileceğini aktardım. Türkiye’de yaşanan olaylardan büyük kaygı duyduklarını, Türkiye’de demokrasinin gelişmesi açısından konsey olarak her türlü katkıyı vereceklerini, darbe girişimcileriyle hukuki mücadele yapılırken bunun hukukun üstünlüğü bağlamında ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Aynı düşünceleri paylaştık. Dolayısıyla kendisinin Türkiye’nin yaşamış olduğu bu büyük olay dolayısıyla bize gelmesi, bizleri dinlemesi ve bu konuda görüşlerimizi sorması bizim açımızdan da, Türkiye açısından da önemlidir. Kendilerine teşekkür ediyorum."



Gündem'den Öne Çıkan Haberler