06.02.2023

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Gün Hepimizin Ortak Çalışma ve Ortak Mücadele Etme Günüdür

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu:

-"Gün hepimizin ortak çalışma ve ortak mücadele etme günüdür."

-"Hayat kurtaran herkese gerçekten yürekten teşekkür ediyoruz. Onlar sadece enkaz altında kalan bir kişinin hayatını değil aslında bizim de hayatımızı kurtarıyorlar bir anlamda."

-“Sabahın erken saatlerinden itibaren süreci takip ettik. 51 belediyemiz; 707 araç, 3637 personel, 15 içme suyu tırı, 9 mobil mutfak tırı, 42.500 battaniye, 3.500 ısıtıcı, gıda, hijyen ve yardım malzemelerini deprem bölgesine gönderdi."

-"AFAD’dan randevu talebinde bulundum. Şu ana kadar bir dönüş olmadı. Nedenini gayet iyi biliyorum. Bunlar bugün için hiç önemli değil."

-"Deprem bölgesine en kısa sürede gideceğim."

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında afet koordinasyon çalışmalarımızla ilgili son gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

Değerli basın mensupları, sabah 05.30’da bir telefonla uyandım. Kahramanmaraş milletvekilimiz aradı. Kahramanmaraş’ta ciddi bir depremin olduğunu ifade etti. Daha sonra telefonlar arka arkaya geldi ve biz bölgedeki gelişmeleri sabah 05.30’dan itibaren izlemeye çalışıyoruz.

Genel Başkan Yardımcılarına, Grup Başkanvekillerine süratle Genel Merkeze gelmelerini ve oturup bir çalışma yapmamız gerektiğini ifade ettik. Yine sabahleyin erken saatlerde depremin yaşandığı her ilde bir Genel Başkan Yardımcısı görevlendirildi ve onlarla birlikte milletvekili arkadaşlarımız da şu anda bölgedeler. Bilgiler akıyor. Burada ayrıca bir telefon hattı kurduk, vatandaşlar herhangi bir talepte bulundukları zaman veya ihtiyaçları halinde. Telefon hattına çok sayıda yardım talepleri geliyor, o talepleri de alıyoruz ve onları süratli bir şekilde AFAD’a bildiriyoruz. AFAD’ın karşılamaması halinde doğrudan Belediye Başkanlarımız elinden gelen çabayı gösteriyorlar.

Gerçekten de büyük bir sorunla karşı karşıyayız. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla bu tür acıları belli aralıklarla yaşıyoruz. En büyük arzumuz bu acıları bir daha yaşamamak ve bunun önlemini akılcı politikalarla almak. En büyük arzumuz bu.

Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılara şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Elbette Türkiye güçlü bir ülkedir. Bütün yaralarını saracaktır Türkiye. Hep birlikte gönlümüz, kalbimiz, dualarımız o bölgede. Her kurtulan vatandaşımız gönlümüzde bir rahatlama hissettiriyor. Keşke hiç kimse hayatını kaybetmeseydi, cana değil mala gelseydi. Ama maalesef hayatını kaybeden çok sayıda vatandaşımız var.

Değerli arkadaşlarım, bölgede çalışan arama kurtarma ekipleri var, AFAD yetkilileri var. Onlara da teşekkür ediyorum. Askerlerimiz çalışıyorlar, onlara yürekten teşekkür ediyoruz. İtfaiye erleri var, değişik illerden gelen belediye itfaiye erleri var, onlara teşekkür ediyoruz. Belediye emekçileri var, onlara yürekten teşekkür ediyoruz. Ve gönüllüler var bu işle ilgili, bu konuda profesyonel gönüllüler var onlar da çalışıyorlar.

Hayat kurtaran herkese gerçekten yürekten teşekkür ediyoruz. Onlar sadece enkaz altında kalan bir kişinin hayatını değil aslında bizim de hayatımızı kurtarıyorlar bir anlamda. Çünkü hiç kimsenin hayatını kaybetmesini istemeyiz.

Değerli arkadaşlarım, olay yansıdığı andan itibaren Genel Merkeze sabahın erken saatlerinde geldik az önce de ifade ettim. Ve Belediye Başkanlarımız da zaten olayı duyar duymaz onlar da harekete geçmişlerdi. Sizi bazı rakamlar vermek isterim. 51 belediyemiz 707 araç gönderdi deprem bölgesine. 3 bin 637 personel şuanda deprem bölgesinde görev yapıyor. Kurtarma araçları, iş makinaları, itfaiye ve ambulanslar bunlar. Gıda ve yardım malzemeleri yine gönderildi. Isınma, kıyafet ve temizlik malzemeleri de var. Bu konuda da bazı rakamlar sizlere aktarmak isterim. 15 içme suyu tırı gönderildi. 21 gıda tırı gönderildi. 9 mobil mutfak tırı gönderildi ve 42 bin 500 battaniye yine bölgeye gönderildi. 3 bin 500 ısıtıcı gönderildi. 15 bin koli hijyen malzemesi gönderildi. Dolayısıyla olabildiğince kısa süre içerisinde bunların karşılanmasına çalışıldı. Belediye Başkanlarımız hala çalışıyorlar. Eğer kendilerinden bir talep gelirse milletvekili arkadaşlarımız dediğim gibi bir Genel Başkan Yardımcımızın Başkanlığında milletvekili arkadaşlarımız orada her bir ildeler ve dolayısıyla oradan gelen şikayetleri, talepleri bir şekliyle Belediye Başkanlarımıza aktarıyorlar.

Depremi duyduktan sonra 11 valimizi aradım, durumu sordum onlara. Olayın başlangıcı olduğu için ilk telefonlar saat 06.00 – 06.30’da valilerimizi aradığımızda onlar da henüz tümüyle alanı bilemiyorlardı. Sonra Belediye Başkanlarını aradım, 11 ilin Belediye Başkanını da aradım. Kendilerine geçmiş olsun dileklerimi, başsağlığı dileklerimi, bizden olabilecek her türlü talebi Belediye Başkanlarımızın karşılayabileceğini söyledim çünkü artık gün hepimizin ortak çalışma ve ortak mücadele etme günüdür. Dolayısıyla bu konudaki dileklerimizi de Belediye Başkanlarımıza aktardım onu da bilmenizi isterim.

Bir AK Parti milletvekilimiz, Sayın Yakup Taş’ın Adıyaman’da enkazın altında olduğu haberi geldi. Sayın Elitaş’ı aradım, onların Grup Başkanvekili Elitaş’ı aradım, durumu sordum, onlar da kaygıyla izlediklerini ama henüz bir haber alamadıklarını bir şekliyle ifade etti değerli arkadaşlarım.

Değerli arkadaşlarım, az önce bir görüntü Malatya’da, Malatya Gündüz Bakımevinde bir görüntü medyaya yansıdı. Hemen Veli Ağbaba’yı aradım ve kendisine şunu söyledim. Ne pahasına olursa olsun o insanları mutlaka bir otele yerleştirin. Otellerin bir kısmının yıkıldığını söyledi ama ayakta kalan bir otel varsa mutlaka buna bir çözüm bulmamız gerektiğini ifade ettim. Gerekirse Malatya dışında da eğer imkan varsa onu da süratle taşıyalım ve bu insanlar soğukta beklemesinler diye. Türkiye’nin seferber olması lazım. Seferberiz aslında hep beraber çalışıyoruz, emek harcıyoruz ve dolayısıyla yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz.

Acı bir gün, hepimizin başı sağ olsun, milletimizin başı sağ olsun. Az önce de ifade ettiğim gibi Allah’tan ölenlere rahmet dilemek düşüyor bize. İnşallah can kaybımız fazla olmaz. Kurtarma ekipleri canla başla çalışıyor, onlar sabaha kadar çalışacaklar. Zor koşullarda çalışacaklar. Gerçekten de kurtarma ekiplerine az önce saydım belediyeden askerlerimize kadar, güvenlik güçlerine kadar çalışanlar var. Onlara gerçekten minnet borçluyuz.

Kısaca söyleyeceklerim bunlar değerli arkadaşlarım. Teşekkür ederim, sağ olun.

Soru- Deprem hakkında yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi almak, ayrıca desteğinizi ifade etmek için AFAD’dan randevu istediğinize ilişkin bilgiler dolanıyor. Bu iddialar doğru mu? Randevu istediyseniz AFAD’dan geri dönüş aldınız mı?

İkinci sorumda, deprem bölgesine gitmeyi düşünüyor musunuz?

Kemal Kılıçdaroğlu- Şöyle ifade edeyim. Gün birlik günü, beraber olma, sorunlara hakim olma ve sorunları çözme konusunda da güçlü bir irade ortaya koyma günü aslında. Evet AFAD’dan randevu talebinde bulundum. Şu ana kadar bir dönüş olmadı. Nedenini gayet iyi biliyorum. Bunlar bugün için hiç önemli değil az önce de ifade ettim. Deprem bölgesine de en kısa sürede gideceğim. Malum şu anda oraya gittiğimiz zaman işte trafik tıkanabilir, çalışanların rahat çalışmaları bir şekliyle zora düşebilir. O nedenle en kısa sürede arkadaşlarımla beraber deprem bölgesine doğal olarak gideceğim. Onları dinleyeceğim, dertlerini dinleyeceğim. Varsa ihtiyaçları ihtiyaçların karşılanması için gerekirse AFAD’a, gerekirse diğer kuruluşlara, belediyelerimize çağrıda bulunacağız. Dediğim gibi gün beraber olma, birlikte olma ve yaralarımızı birlikte sarma günüdür. Çok büyük bir deprem, acımız da çok büyük.

Bu soruyu sordunuz, bu vesileyle bizim acımızı paylaşan dünyada pek çok ülke de oldu. O ülkelere de yürekten teşekkür ederiz. Sonuçta bir dayanışma kültürünün uluslararası boyutta olması ayrıcı bizim için de memnuniyet verici. Bunu da ifade etmek isterim.

Teşekkür ederim arkadaşlar.


CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, BASIN TOPLANTISINDA KONUŞTU

Gündem'den Öne Çıkan Haberler