17.09.2015

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, CNNTÜRK’TE KATILDIĞI “TARAFSIZ BÖLGE” PROGRAMINDA GAZETECİLER AHMET HAKAN, HANDE FIRAT, SERPİL ÇEVİKCAN, DENİZ ZEYREK VE ERDEM GÜL’ÜN GÜNDEME İLİŞKİN SORULARINI YANITLADI - MECLİSİ TOPLAYALIM BAYRAMDAN ÖNCE EMEKLİLERE İKRAMİYELERİ VERELİM (1. BÖLÜM/16 EYLÜL 2015)

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK’te Tarafsız Bölge’nin konuğu oldu. Ahmet Hakan ve gazeteci konukları Hande Fırat, Serpil Çevikcan, Deniz Zeyrek, Erdem Gül’ün sorularını yanıtlayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Kurban Bayramı öncesinden parlamentonun toplanması, ‘Emekliye birer maaş ikramiye’ kanunun çıkartılması” çağrısı yaptı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun gündeme ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle:

EMEKLİYE İKRAMEYEYİ VERELİM: Parlamentoyu hemen toplayalım. Bakın bayramda geliyor. Bu kanunu çıkaralım. Ve bu işi bitirelim. Emekliye Ramazan Bayramı’nda, Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye verilmesiyle ilgili emin olun, parlamentoyu topladığımızda biz bunu yapabiliriz. (Ahmet HAKAN- Çıkar mı?) Çıkar (Deniz ZEYREK- Kurban Bayramı’na yetişir mi?) Yetişir. Birer maaş ikramiye. Zaten 3 maddelik olacak kanun. (Ahmet HAKAN- Çağırın meclisi o zaman toplantıya efendim.) Ama söz verilmesi lazım. Şuanda ki hükümetin evet bizde bu emekli ikramiyesinin verilmesi konusunda bizde verilen sözün arkasında duruyoruz dememiz lazım. Hatta biz isteriz ki kanun teklifini onlar versinler. Biz de vermeyelim. Şimdi onlar buna katılmazlar. Çünkü bakın nedenle katılmazlar. Diyorlar ki emekliye vereceğiz, ama seçimden sonra vereceğiz diyorlar. Niye? Vereceksen şimdi ver. Seçimden sonra zaten aynı bütçe. Bu olay, oy verip vermemenin ötesinde bir olay. Öyle düşünmemiz lazım. Çünkü emekli gerçekten geçinemiyor. Toplanalım hemen, emin olun bütün siyasal partilerde evet derler. Kanun teklifini de biz vermiş olmayalım. Biz verirsek derler ki CHP’nin oldu. Onlar versinler, bizde destek verelim. Böylece ilk Kurban Bayramı’nda… Şöyle bir tavrı var Türk Siyasetinin. Söz verelim, iktidara gelince Allah kerim, sonra ondan vazgeçebiliriz. Oysa burada diyorlar ki emeklinin durumunu iyileştireceğiz ama ne zaman? Seçimden sonra. Meclis var, parlamentoda var. Toplanalım. 3 maddelik bir kanun, emin olun oy birliğiyle çıkar, bayramda da veririz birer maaş ikramiyesini, mesele bitmiş olur.
 
TÜRKİYE’NİN CHP İKTİDARINA İHTİYACI VAR: CHP iktidarına bu ülkenin ihtiyacı var. Bakın birbirine zıt iki parti düşünün. Bir HDP bir MHP. İkisinin de üzerinde anlaştıkları tek konu var, CHP koalisyonda olsun dediler. Çünkü en azından bir güven unsuru olarak, toplumun önünde duruyor. Biz yaptığımız bütün görüşmelerden, samimi olarak, neyin nasıl olması gerektiğini söyledik, anlattık. Bütün bunların tamamı tutanaklarda var. Dolayısıyla hani o kısır tartışma bakın burada hiç olmadı. Çünkü ne varsa tutanaklarda var. Oralarda görüyor. TBMM tutanakları nasıl yayınlanıyorsa, biz yayınlamadık ama iki tarafında elinde var. Türkiye’nin CHP iktidarına ihtiyacı var. Bu sadece Türkiye’nin değil, aslında uygar dünyada bu ihtiyacı hissediyor. Türkiye’nin bozulan ekonomik dengelerinin, bozulan rejim yapısının, bozulan hukuk sisteminin, baskılanan toplumun tekrar özgürleşmesi, düşüncelerin özgürce ifade edilmesi, yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesi, Türkiye’nin dışarıya güven vermesi için kesinlikle CHP iktidarına ihtiyacı var. Ama bu ihtiyacı benim hissetmem yetmiyor, sokaktaki vatandaşında hissetmesi lazım ve bilmesi lazım. Ve bize oy vermesi lazım. Ben geçen gün bir grup iş adamıyla konuşuyordum. Onları şunu söyledim, bu seçimlerde bize oy vermek zorundasınız dedim, bakın zorundasınız dedim. Oy verin demiyorum dedim, oy vermek zorundasınız. Oy vermezseniz ne olur? Bize bir şey olmaz, biz gene milletvekiliyiz. Gideriz aylıklarımızı alırız, üstelik onu da zaten siz ödüyorsunuz. Ama sizin ödeyeceğiniz faturalar çok daha ağır olacak. Belki işyerlerinizi kapatacaksınız. Dolar niye bu kadar yükseliyor? Hangi gerekçeyle yükseliyor? Ne oldu da yükseliyor? Niye diğer ülkelerde yükselmiyor da bizde yükseliyor? Neden yargı üzerinde bu kadar baskı var? Neden medya üzerinde bu kadar baskı var? İş dünyası üzerinde neden bu kadar baskı var? Ben bazı büyük firmaların, merkezlerini Londra’ya taşıdığını gayet iyi biliyorum. Yarın öbür gün göreceksiniz, işsizlikte ciddi bir patlama olacak. Doların 1 kuruş artmasının maliyeti 1 milyar 800 milyon lira. Döviz pozisyonuna bakın özel sektörün, 179 milyar dolar. Rakamlar bu kadar büyük ve ürkütücü. Herkesin düşünmesi lazım, herkesin ama.

TÜRKİYE İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA: Türkiye bugün öyle bir noktaya geldi ki, cumhuriyeti, demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü savunanlarla baskıcı rejimi savunanlar, baskı yöntemlerini savunanlar gibi Türkiye ikiye ayrılmış durumda. Dolayısıyla geçmişteki sağ, sol kavramlarının yerini daha ciddi kaygılar almış durumda. Bir rejim kaygısı almış durumda. Olayı birazda bu çerçevede bakıp değerlendirmek gerekiyor diye düşünüyoruz.

ÖNSEÇİMLE GELENLERE SAYGI DUYMAMIZ GEREKİYOR: Önseçimle gelenlere özel bir saygı duymamız gerekiyor. Bunlar girdiler, partinin üyeleri bunlara oy verdi, bunlar kazandılar ve geldiler. Dolayısıyla önseçimle gelenler konusunda bizim özel bir sıralama yapmamız sözkonusu olmayacak.

SAYIN BAYKAL’IN PARTİYE BÜYÜK HİZMETLERİ VAR: Ön seçimle gelenlerin hiçbirisine dokunmayı asla doğru bulmuyoruz. Sayın Baykal da ön seçimle geldi. Dolayısıyla o gazetelerdeki yazıları bende büyük bir hayretle okuyorum nasıl alıyorlar bu bilgileri, nasıl üretiyorlar böyle bir haberi anlamakta bende zorlanıyorum. Hatta bana sorulmak bile istendi ben bu soruyu bile doğru dürüst kabul etmedim. Yani niye değiştirelim, hangi gerekçeyle değiştirelim. Yani önseçime girmiş, kazanmış, gelmiş, listede yerini almış. Kaldı ki, onun dışında Sayın Baykal’ın bu partiye büyük hizmetleri vardır. Yani Genel Başkanlığımızı yapmıştır. Önseçimle gelen bir Genel Başkanı özel bir yetkiyle alıp tümüyle seçimin dışında bırakmak etik olarak da doğru değil.

BÜYÜK BİR KEYİFLE KABUL EDİYORUZ: Merkez sağdan partimize gelenler var, partimize geldiği andan itibaren bizim parti tüzüğümüze ve bizim uygulamalarımıza, programlarımıza uyuyorlar, herhangi bir sorunumuz yok orada. Yani merkez sağdan geliyor, diye merkez sağın bütün oyları bize gelecek diye, öyle bir özel çaba içinde değiliz. Ama geçmişte kendisini merkez sağda konumlandıran pek çok arkadaş Türkiye’nin durumuna bakıyor, tabloya bakıyor, çözümlere bakıyor, söylemlere bakıyor, davranışlara bakıyor ve kendi konumunun CHP içinde olması gerektiğini düşünüyor ve geliyor. Bizde büyük bir keyifle kabul ediyoruz. Dolayısıyla bizim özel bir sorun alanımız değil bu.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler