10.02.2021

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, CHP DIŞ POLİTİKA KURULU’NUN ŞUBAT AYI TOPLANTISINA BAŞKANLIK ETTİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Dış Politika Danışma Kurulu Şubat ayı toplantısına başkanlık etti. Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz koordinasyonunda çalışmalarını yürüten kurulun, videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantısına şu isimler katıldı:
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak
CHP Eski Genel Başkanı Hikmet Çetin
SHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Murat Karayalçın
CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu
CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen
CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk
CHP Milletvekili Haluk Koç
CHP Eski Milletvekili Rıza Türmen
CHP Eski Milletvekili Oğuz Oyan
CHP Eski Milletvekili Şükrü Elekdağ
CHP Eski Milletvekili Hüseyin Pazarcı

CHP İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz'ün, CHP Dış Politika Danışma Kurulu Toplantısına ilişkin yaptığı yazılı basın açıklaması şöyle:
Cumhuriyet Halk Partisi Dış Politika Danışma Kurulu bugün Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanmıştır. Toplantıda, dış politikada Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tıkanıklık ve bu tıkanıklıktan çıkış için çare bulmak üzere gösterilen çabalar ve savrulma ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir.
Atatürk’ün çizdiği muasır medeniyet seviyesine ulaşma hedefinin en önemli unsuru olan Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş dış politika çizgisi ciddi bir sapma ile karşı karşıyadır. Gerek yeni ABD yönetimi ile Türkiye’nin geleceği, gerek Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde ilerleyebilmesi çağdaş dış politika çizgisinin temel paydaşları olan laiklik, demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları, temel hak ve özgürlükler ve sosyal devlet ilkeleri esasına dayalı olarak ilerletilmedikçe bu savrulmanın sona ermesinin mümkün olmayacağı bellidir. Türkiye’nin en kısa zamanda bu vizyonu ortaya koyan bir anlayışla dış politikasına çeki düzen vermesi gereklidir.
Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan Ankara Anlaşması’nı 1963 yılında imzalayan siyasi partidir. Bugün Türkiye’nin AB zirvelerinde sadece dış politika bağlamında gündeme gelmesinden ve adaylık sürecine hiç değinilmiyor olmasından kaygı duyulmaktadır. Türkiye’nin evrensel ilkelere dayalı demokratik uluslar topluluğu içinde hak ettiği yeri alması ve Avrupa entegrasyonundan asla dışlanmaması gerekir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu görüşlerini içeren bir mektup Sayın Genel Başkanımız tarafından AB ülkelerine iletilmek üzere Ankara’daki büyükelçiliklerine gönderilmiştir. Mart ayında yapılacak olan AB Zirvesi’ne giden önümüzdeki dönemde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin hak ettiği zemine yeniden kavuşturulması için dikkatle çalışılmaya devam edilecektir.