23.04.2021

CHP GENEL BAŞKANI KEMAL KILIÇDAROĞLU, 23 NİSAN’DA ÇOCUKLARLA BİR ARAYA GELDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 101’nci yılında Orta Asya, Orta Doğu, Anadolu, Kıbrıs, Trakya ve Balkanlar’da yaşayan çocuklarla video konferans toplantısında bir araya geldi. Çocukların 23 Nisan ile ilgili şiirlerini, duygu ve düşüncelerini dinleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, ayrıca CHP’li belediye başkanları ve Balkanlardaki kardeş şehirlerin belediye başkanları ile de görüştü.

Çocuk- Yüce Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu bayramın her yıl şenlik ortamında kutlanması için kurduğumuz dostlukların sonsuza kadar sürmesini diliyoruz.
Çocuk- Acının, gözyaşının, yokluğun olmadığı, Balçova’mızdaki gibi her çocuğun her imkandan eşit ve adaletli bir şekilde faydalanabildiği bir dünya istiyoruz.
Çocuk- İyi bayramlar ve Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na ve Balçova Belediyesiyle diğer tüm belediyelere teşekkür etmek istiyorum. Biz Irak Türkmen çocukları olarak sizi selamlıyoruz. Sizinle olmaktan çok mutluyuz. Atatürk’ün bize armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun, nice bayramlara. Ne demiş? “Özgürlüğün de, eşitliğin de, adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir”.
Çocuk- İki ülke olmasından da çok sevinçliyim. Hem benim Suriye ülkemde burada yaşıyorum, çok mutluyum. Çok çok teşekkür ediyorum buradaki herkese. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutluyorum. İyi günler.
Çocuk- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını tüm dünyaya armağan eden Mustafa Kemal Atatürk’e saygı, sevgi ve şükranlarımı sunarım.
Çocuk- Sayın Genel Başkanım, biz Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, çağdaş, yenilikçi Kırklareli gençliği olarak sizleri en kısa zamanda ilimizde, özellikle de Atatürk Evimizde ağırlamak istiyoruz. Saygılarımı sunuyor, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.
Çocuk- Ben Köstence iline çok yakın bir köyde yaşıyorum. Köyümün ismi Hasanca, Romence’si ………….. yani ………… ve Romenlerin atası. Köyümün nüfusu 18 bin, bunun çoğu Romen. Romen arkadaşlarımız, komşularımızla çok iyi anlaşıyoruz. Köyümüzde üç tane cami var. Camilerde sohbetler hep Türkçe yapılır. Diğer köylerde arkadaşlarım var. ………….. Başpınar, Köstence... Okulda Türkçe derslerimiz var, ailede her evde dedelerimiz ve ninelerimizde hep Türkçe konuşuyoruz. Gerek okullarda, gerek aile içinde Türkçemizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Allah bizleri bu güzel günümüzden ayırmasın. Teşekkür ederim.
Çocuk- Türkmenistan’ın başkenti olan Aşkabat ülkenin güneyinde, İran’ın sınırında 26 kilometre uzaklıkta yer alır. Çöl ortasında bir vaha üzerine yayvan bir biçimde kurulmuş olan şehrin diğer adı da aşk şehridir ve Türkmenistan’ın Aşkabat şehrinde tarihi binalar ve yapılar birçok kez dikkat çekmiştir. Bunun yanı sıra birkaç Aşkabat yemekleri de vardır. Örneğin Türkmen mantısı, Türkmen pilavı ve Doğrama birkaç özel Aşkabat yemeklerindendir. Ve 23 Nisan için burada olmaktan çok onur duyuyorum. Herkesin, bütün çocukların kendimde olmak üzere 23 Nisan’ını kutluyorum.
Çocuk- Size bugün biraz Bayramiç’i tanıtacağım. Bayramiç Kaz Dağlarının eteğinde bulunan şirin bir ilçedir. Hem tarihi, hem doğasıyla insanı etkileyen bir yapısı vardır. İda dağı efsanelerine göre dünyanın ilk güzellik yarışması burada yapılmıştır. Antik kentler Skepsis ve Kebrene buradadır. Jeolojik yapısı, iklim ve bitki çeşitliliğiyle bir doğa harikasıdır. Elmamızın ilçemize özgü Bayramiç Beyazı’nın tadı bir başkadır. Hadımoğlu Konağımız, camilerimiz, çeşmelerimiz görülmeye değerdir. Umarım siz değerli kardeşlerimle Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Başkanlarımız bir sonraki 23 Nisan’da Bayramiç’te bir araya gelir coşkuyu birlikte yaşarız. Sizleri ilçemizde ağırlamaktan büyük mutluluk duyarız. Biz bu bayramı atamıza borçluyuz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü cennet vatanımızı canları pahasına savunarak bizlere emanet eden tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Arkadaşlarımın, kardeşlerimin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun.
Çocuk- 23 Nisan, sana armağan etti Ata bu güzel günü. 23 Nisan, bugün Çocuk Bayramı günü. Sevin, oyna, gez dolaş, senin bayramın bugün. Bayrağı sev arkadaş dalgalandıkça. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı canı gönülden kutluyorum.
Çocuk- İlk önce Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, bütün belediye başkanları ve diğer katılımcılar hepinize merhaba. Tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum. Bu bayramı bize Atatürk armağan etti. Onu çok seviyor ve saygıyla anıyoruz. Maalesef bu iki yılda pandemi olduğu için 23 Nisan’ı yüz yüze kutlayamadık. Umarım pandemi kısa bir sürede biter ve biz 23 Nisan’ı coşkuyla yüz yüze yeniden kutlarız. Ve kendi yazdığım şiire de size söylemek istiyorum. “23 Nisan gelince çocuklar mutlu olur. Atatürk’ün sevgisi kalbimizde durur. Bu virüsler bitince birlikte olacağız. 23 Nisan’ı da coşkuyla kutlayacağız”.
Çocuk- 23 Nisan Türkiye Cumhuriyetinde 1921’de resmi bayram olarak kabul edilmesinden sonra Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir. Her 23 Nisan ülkemizde ve dünyanın birçok ülkesindeki çocuklar tarafından coşkuyla kutlanmaktadır. Bu sene pandemi koşullarından dolayı her ne kadar bir araya gelip bu kutlamaları yapamasak da sanal ortamda 23 Nisan ruhunu yaşatmaya çalışacağız. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun.
Çocuk- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı tüm yüreklerimizle kutluyoruz. Atatürk’ün odasından selamlar.
Çocuk- Bakü Azerbaycan’ın başkentidir. Başkentin adı rüzgarlar şehri olarak yorumlanıyor. Başkent Bakü Azerbaycan’ın önemli bir bilim, kültür ve sanayi merkezidir. …………….nedeniyle doğunun en eski ve en büyük şehirlerinden biri olan Bakü …………..yarımadasının güneyinde Hazar Denizi kıyısında yer almaktadır. 23 Nisan
Bugün 23 Nisan
toplandı bütün vatan,
Büyük Millet Meclisimize Atatürk oldu Başkan.
Kaldırdı hasta yurdu yılmaz bir ordu kurdu.
Türk’ün şanlı sesini dünyalara duyurdu. Yükseldi bayrağımız, koparıldı bağımız. Sultandan ayrılınca kuruldu toprağımız. Türk çocuğu gül, sevin, yaşa yurdunda emin.
Bugünü an, bayram et, bugün senindir senin.
Bu gelen bizim bayram yükseldi bak ünümüz.
23 Nisan bizim en şerefli günümüz.
Al bayrağı asalım gel gidelim törene. Bin teşekkür bizlere bugünleri verene. Bizim için harcanan boşa gitmez bu emek.
Çünkü her Türk çocuğu 23 Nisan demek.
Çocuk- Şu an bu programa katıldığım için çok mutluyum. Sizi de farklı kültürleri de tanımış oldum. Öncelikle Kazakistan’dan biraz bahsetmek istiyorum. Kazakistan toprak büyüklüğüne göre dünyada dokuzuncu sıradadır. Doğusundan batısına kadar 3 bin kilometredir. Komşuları Rusya, Çin, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’dır. Hazar üzerinden ​Azerbaycan ve İran ile de sınırı vardır. Başkenti Nursultan’dır. Son olarak burada olmayan Kazakistanlı çocuklar adına hepinizin Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyorum.
Çocuk- İsmim Metin Polat, Lefkoşe’de yaşıyorum, ailem ile birlikte kalıyorum. Annem, babam ve iki kız kardeşimle kalıyorum. Okul kaptanıyım. Futbol, tenis, voleybol, basketbol, bowling oynuyorum. Güzel, sıcak adamıza sizi bekliyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyoruz.
Çocuk- Atatürk’ün bizlere armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutlarım. Adamızın en yeşil yeri olan Lefke’de yaşıyorum. Lefke 2015 yılından beri
Cittaslowe üyesidir. İlk İtalya’da uygulanan yavaş kenti temsil eden kentimiz doğası ve kültürü ile bir çok dokuyu bünyesinde barındırmaktadır. Yaşadığım kent günümüzde narenciye bahçeleriyle çevrildiği sadece narenciye değil ceviz hurması çileği ile antik kentleri, temiz denizi ile biz çocuklara sağlıklı ve doğal bir yaşam imkanı sunuyor. Ben Kuzey Kıbrıs’ın en güzel kenti olan Lefke’de yaşıyorum. Lefke denince aklıma ilk gelen yeşil doğası, temiz havası ile 13 köyü bir arada bulunduran ve yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir sahil kasabasıdır. Bu kentte yaşadığım için mutluyum. Umarım bir gün hepiniz bu güzel sahil kasabasını ziyaret etme şahsına sahip olursunuz. Atatürk’ün bizlere armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutlarım.
Çocuk- Bosna Hersek’teki Tuzla şehri yaklaşık 150 bin nüfusa sahiptir. Bosna’daki üçüncü en büyük şehirdir. Tarihçiler ilk olarak sol olarak bahsettiler. Sol Boşnakçılığı tuz demektir. Tuzla’da Boşnaklar, Hırvatlar ve Sırplar yaşıyordur. Tuzla doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Avrupa’daki tek tuz gölü olan bir şehirdir. Gölün adı Panamuskodur. Balkanların tanınmış yazarlarından olan Meşa Selimoviç Tuzlalıdır. Bir de ben kendi kalbimden geçenleri söylemek istiyorum. Benim annem Boşnak, babam Türk ve çok mutluyum iki tane vatanım var. Bir tanesi Türkiye, bir tanesi Bosna ve Bosna benim içinde çok değerli, çok seviyorum. Bosna’nın birçok şeyi çok ünlü. Atatürk’ü de sevgiyle anıyorum. İlk önce Atatürk’e teşekkür ederim ve size teşekkür ediyorum. İyi ki, böyle bizi özel hissettirdiniz çocukları böyle özel hissettirdiniz, değerli vaktinizi bize ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
Çocuk- Ben Mustafa, 9 yaşındayım, Yunanistan’ın Gümülcine şehrinde yaşıyorum. Şehrimin Yunanca ismi ise Komotini. Haritaya bakacak olursak Türkiye’ye çok yakın sayılırız. Bir saatlik mesafe sonrası Türkiye’ye varabiliyoruz. Gümülcine’de Türkler ve Yunanlılar birlikte yaşıyoruz. Türk arkadaşlarımın yanı sıra bir sürü Yunanlı arkadaşım var. Şehrin meydanında güzel bir şadırvan ve meydanın hemen yanında da Gümülcine’nin sembolü sayılabilecek kocaman bir kılıç abidesi bulunuyor. Şehrimde bulunan azınlık ilkokullarından birinde eğitim alıyorum. Okulumda hem Yunanca hem de Türkçe ders eğitimi veriliyor. Şehrimi seviyorum, burada yaşamaktan mutluyum. Bütün dünya çocuklarına barış ve sevgi diliyorum. 23 Nisan Bayramımız kutlu olsun.
Kemal KILIÇDAROĞLU- Bosna Hersek’ten, Yunanistan’dan, Suriye’den, Türkmenistan’dan, Azerbaycan’dan, Makedonya’dan, Bulgaristan’dan, Kosova’dan, Gagauzyeri’nden, Irak’tan, Kazakistan’dan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden ve Doğu Türkistan’dan katılan sevgili çocuklar ve tabi Türkiye’den katılan sevgili çocuklar. Önce beni mutlu eden temel nokta şu, dünyanın bütün çocukları aslında birbirini seviyor ve dünyanın bütün çocuklarına önemli bir görev düşüyor, bütün dünyada barışı sağlamak, bütün dünyada sevgiyi egemen kılmak hepimizin ortak görevi olmalı.
Aslında 23 Nisan’ın Çocuk Bayramı olmasının bir başka önemli özelliği daha var. Bir ülke kendi bağımsızlık savaşını verdikten sonra, egemenliği bir kişiden alıp halka veriyor ve TBMM’yi kuruyor bundan 101 yıl önce. Dolayısıyla 101 yıl önce egemenliğini sağlayan, bağımsızlığını kuran Türkiye, bu güzel günü bir bayram ilan ediyor ve bayramın adı da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı.
Değişik ülkelerden çevrimiçi programa katılan bütün çocukların söylemlerini büyük bir dikkatle dinledim ve bir kez daha anladım ki, Mustafa Kemal Atatürk sadece bizim değil aslında dünyanın önemli bir aktörü, dünyanın önemli, saygın lideri. Hepiniz bunu çok iyi biliyorsunuz, okullarda da size öğretiliyor. Ben bundan büyük bir mutluluk duydum. Eğer Türkiye’ye yolunuz düşerse mutlaka gelin bize uğrayın birlikte olalım. Zaten Belediye Başkanlarımız yani kardeş Belediye Başkanları zaten belli aralıklarla bir araya geliyorlardı ama pandemi dolayısıyla bu biraz aksadı. Umarım pandemiyi de aşarız ve ondan sonra Belediye Başkanlarımız karşılıklı ziyaretleri gerçekleştirirken sizleri ve anne ve babalarınız da beraber gelir ve giderler. Dolayısıyla o ziyaretler de bir şekliyle gerçekleşmiş olur.
Bir başka beni sevindiren olay, her bir çocuğun yaşadığı kenti çok iyi bilmesi, kentinin özelliklerini anlatma konusunda özen göstermesi. Bu da beni son derece mutlu etti. 23 Nisan’la ilgili şiirlerin okunması aslında bu bayramın sadece Türk çocukları için değil dünyanın bütün çocukları için de geçerli bir bayram olduğunu bana gösterdi. Dolayısıyla bundan da büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim.
Sizden bir başka önemli isteğim, sağlınıza dikkat edin. Annenize, babanıza da söyleyin onlar da sağlıklarına dikkat etsinler. Çünkü sizler pek çok Belediye Başkanımız açıkladı aslında sadece bulunduğunuz dönemin değil geleceğin de umudu, geleceğin de güvencesisiniz. Sizler iyi okullarda okudukça, dünyayı iyi sorguladıkça, daha nitelikli ve kaliteli sorular sordukça dünyanın umudu olacaksınız. Yani dünyanın baharı olacaksınız, yani dünyanın geleceği olacaksınız.
Sizler önümüzdeki süreç içerisinde çalıştıkça, ürettikçe, düşündükçe, soru sordukça daha güzel bir dünyanın oluşmasına imza atacaksınız.
Hepinizin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum. Hepinize Ankara’dan arkadaşlarımla birlikte sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum. Annelerinize ve babalarınıza mutlaka benim selamımı söyleyin. Hepinize teşekkür ederim.

Tüm Fotoğraflar İçin Tıklayınız...