11.07.2018

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "YARGI SOMA KATLİAMINA NE YAZIK Kİ GÖZ YUMMUŞTUR"

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: "YARGI SOMA KATLİAMINA NE YAZIK Kİ GÖZ YUMMUŞTUR"

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba’nın Soma Davası kararı ile ilgili basın açıklaması şöyle:

“4 yıl önce yaşanan Soma Maden katliamı davasının bugün son duruşması görülmüş ve mahkeme heyeti kararını açıklamıştır. Mahkeme heyeti verdiği kararda sanıklardan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu başkanı olan asıl patron benim diyen ve tıpkı Tayyip Erdoğan gibi bu işin fıtratında var diyen Alp Gürkan olmak üzere 37 kişi hakkında beraat kararı verilmiştir .Soma Kömür işletmeleri A.Ş yönetim kurulu Can Gürkan’a 15 yıl, Genel Müdür Ramazan Doğru'ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay hapis cezası verilmiştir. Kısacası Mahkeme heyeti verdiği bu karar ile göz göre göre katledilen 301 maden işçisini bir kez de hukuk skandalı ile katletmiştir. Soma’ya adalet ne yazık ki gelmemiştir. Hukuk Soma’da ne yazık ki ayaklar altına alınmıştır.
Soma davası en başından itibariyle çeşitli baskılara ve yönlendirmelere maruz kaldığını kamuoyu olarak hepimiz çok iyi hatırlıyoruz. Şirket yetkililerinin aileleri dava sürecinde tehdit etmesi, mahkeme heyetinin sürekli olarak değişmesi ve dışarıdan artan siyasi baskıları tüm dava süreci boyunca izledik. Ve ne yazıktır ki tüm bu baskıların etkisinde kalan mahkeme heyeti bu katliam davasında hukuk dışı bir karar vermiş, başta hayatını kaybeden işçilerin yakınları olmak üzere 80 Milyon vatandaşımızın yüreğini bir kez daha yakmıştır.
İddianamede olası kasttan her ölüm ve yaralama için ceza istenmesine rağmen mahkeme heyeti tarafından sanıklara verilen basit cezalar vermesi aslında bu davanın kararının daha öncesinden verildiği anlamına gelmektedir. 24 Haziran seçim öncesi başlayan karar duruşmaları mahkeme heyetinin çeşitli bahaneleri öne sürerek bugüne bırakmasında ki gerçekler ne yazık ki ortadadır. Davaya en başından itibaren müdahil olan siyasi iktidar verilen bu hukuk dışı karara elbette ki ortaktır. İşçi düşmanı AKP iktidarı bu karar ile hem kendi zengin ortaklarını hem de kendisini yargı önünde akladığını düşünse de yanılmaktadır. Verilen bu hukuk dışı karara rağmen milletimiz nezdinde gerçek suçlular hiçbir zaman değişmemiştir ve değişmeyecektir. Bunun yanı sıra dava sürecinin en başından itibaren ne dönemin Enerji bakanının ne de sorumlu kamu görevlilerinin yargılama sürecine dâhil edilmemesi, verilen bu kararın bir hukuk garabeti olarak tarihe geçmesini sağlamıştır.
Sonuç olarak Soma’ya adalet gelmemiştir. Soma katliamında hukuk bir kez daha iflas etmiş, katliam tüm dünyanın göz önünde ne yazık ki örtbas edilmiştir. Soma’da faciasında katledilen işçiler bir kez daha kimsesiz bırakılmış, 4 yıl aradan sonra bir kez de yargı eli ile katledilmiştir. Aynı zamanda bu karar ile bugüne kadar hayatını kaybeden tüm işçilerde bir kez daha yargı eliyle öldürülmüştür.”

Gündem'den Öne Çıkan Haberler