03.04.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI VELİ AĞBABA: TÜİK, VİRÜSTEN ETKİLENMEMİŞE BENZİYOR

-"KARABORSAYA DÜŞEN KOLONYA, TÜİK’E GÖRE SADECE 1 TL ARTIYOR"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın açıklana Mart ayı enflasyon rakamına ilişkin yazılı açıklaması şöyle:
Virüs ülkemizde sadece bir sağlık sorunu değil aynı zamanda ekonomik sorunları da beraberinde getirmeye devam ediyor. Mart ayı enflasyon oranı %11,86 olurken, geçtiğimiz ay en çok artış gösteren ürünlerin temel besin maddeleri olduğu dikkat çekiyor.
Bu durum, virüs krizinin temel besin maddeleri üzerinde nasıl fahiş oranlar ortaya çıkarttığını kanıtlıyor.
Gıda ve Alkolsüz içecekler grubunda geçtiğimiz yıldan bugüne yaşanan artış %10 civarında. Yani ücretli ve yevmiyeli çalışanların sofrasındaki ürün sürekli olarak azalmaktadır. 
Üç temel besin maddesi olan; sivri biberin geçtiğimiz aya göre %45, patatesin %30 ve kuru soğanın % 11 artmasının anlamı, virüsün vatandaşların hem sağlığını hem de sofrasını etkilediğini kanıtlamaktadır.
TÜİK, Virüsten etkilenmemişe benziyor
Uzunca bir süredir TÜİK’in açıkladığı rakamlarda kamuoyunda ciddi kuşkular oluşmuş durumdadır. Özellikle Mart ayı içerisinde virüs krizinin sebebi ile döviz kurlarında ciddi artışlar meydana gelmiştir. Bu bakımdan içinden geçtiğimiz şu hassas günlerde TÜİK hiçbir kuşkuya mahal vermeyecek şekilde çalışma yürütmelidir.
Fakat TÜİK’in bazı hesaplamaları yine insanlarımızda şüphe ve kuşku yaratacağına benziyor. TÜİK’in kolonya hesabı ile çarşı pazardaki kolonya fiyatı birbirini tutmuyor. Şubat ayında 24 lira olan kolonya fiyatı Mart ayında ise 25 TL’ye yükselmiş durumda. Yani salgın krizi nedeni ile oluşan kolonya kuyrukları, iki katı artan fiyatlar ve kolonyanın neredeyse karaborsaya düşmesini TÜİK görmemiş durumda.
Bunun yanı sıra gıda fiyatlarında yaşanacak artış, milyonların sağlığını en az virüs salgını kadar etkileyebilir. Gıda ürünlerindeki KDV bu süreç içerisinde gerektiğinde düşürülmeli, devlet enflasyon karşısında yurttaşlarını korumalıdır. Yani salgın krizinin enflasyon canavarına dönüşmesine ve bu canavarın milyonların sofrasındaki ekmeği yutmasına devlet izin vermemelidir.
Aksi takdirde şu an sahip olduğumuz sağlık sorununa ilave olarak bir de açlık ve geçim sıkıntısı sorunu katlanarak devam edecektir.

Gündem'den Öne Çıkan Haberler