29.01.2020

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ’ÜN ORTA DOĞU BARIŞ PLANI KONUSUNDAKİ YAZILI BASIN AÇIKLAMASI

Cumhuriyet Halk Partisi Dış ilişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz'ün açıklaması şöyle:

"ABD Başkanı Trump ve İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 28 Ocak 2020 tarihinde açıkladıkları ‘Orta Doğu Barış Planı’, daha çok iç politika mülahazalarıyla tasarlanmış ve bölgemizde yeni gerginliklere yol açabilecek tehlikeli bir girişimdir. Her iki lider ülkelerinde yaklaşan seçimler öncesinde kamuoylarının dikkatini haklarındaki yargı sürecinden uzaklaştırabilmek için Orta Doğu’yu ateşe atmaktadırlar.  

Söz konusu plan, Filistin toprakları üzerindeki İsrail işgalini derinleştirerek Batı Şeria’daki bazı bölgeleri ilhak etmeyi hedeflemekte, Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olarak Kudüs’ün tamamını İsrail’in başkenti olarak tanımakta, Filistinli mültecilerin geri dönüş haklarını ellerinden almakta ve bağımsız bir Filistin Devleti’ni kabul eder gözükürken, aslında bu hususu şartlara bağlayarak ve zamana yayarak bağımsız Filistin Devleti’nin geleceğini ipotek altına almaktadır. 
 
Uluslararası hukuka aykırı ve bölgemizdeki tansiyonu daha da yükseltecek bu planı reddediyoruz. CHP olarak, İsrail – Filistin sorununun, iki devletli çözüm temelinde, Doğu Kudüs Filistin Devleti’nin başkenti olacak şekilde çözülmesini başından bu yana savunuyoruz. Bunun için, İsrail, öncelikle, 242 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı başta olmak üzere, konuya ilişkin BM kararlarına uymalı, 1967 savaşında işgal ettiği topraklardan çekilmeli ve Kudüs’ün statüsünü değiştirmeye yönelik faaliyetlerine son vermelidir.  
 
Kudüs’ü ‘kırmızı çizgi’ ilan eden AKP iktidarının timsah gözyaşları konusunda halkımızı uyarmak isteriz. AKP iktidarı Trump’ın Orta Doğu Barış Planı’nı iç siyasete malzeme yaparak buradan oy devşirmeye çalışmaktan başka bir politika izlememektedir. 

Bugüne kadar izlediği yanlış Orta Doğu politikasıyla bu ve benzeri planların gündeme gelebilmesine zemin hazırlayan AKP iktidarının yanlış Orta Doğu politikasının izlerini, Filistin halkı arasındaki siyasi bölünmenin derinleşmesinde görmek mümkündür. 

CHP, Filistin halkının yanındadır. Bugüne kadar, İsrail-Filistin sorununa BM kararları çerçevesinde ve iki devlet esasına göre kalıcı bir çözüm bulunması için bütün ilgili taraflarla sonuç alıcı girişimler içinde olunmasını benimsedik. Bu tutumumuzu bundan sonra da devam ettireceğiz."

Gündem'den Öne Çıkan Haberler