12.07.2019

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ’DEN UYGUR TÜRKLERİ HAKKINDA AÇIKLAMASI

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÜNAL ÇEVİKÖZ’DEN UYGUR TÜRKLERİ HAKKINDA AÇIKLAMASI
Çin'in Sincan bölgesinde başta Uygurlar olmak üzere azınlıklara yönelik yaygın insan hakları ihlallerine son verilmesi talebiyle hazırlanan mektup 22 ülkenin imzasıyla Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne 8 Temmuz 2019 tarihinde sunulmuştur. Çin’i BM İnsan Hakları Konseyi’yle işbirliği yapmaya ve uluslararası, bağımsız gözlemcilerin Sincan bölgesine erişimini sağlamaya çağıran söz konusu mektubun imzacıları arasında Türkiye’nin olmaması şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanmıştır.
AKP iktidarının, Uygurların keyfi tutuklama başta olmak üzere temel insan hakları ihlallerine maruz kaldıklarını vurgulayan mektuba imza atmaktan çekinmesi, iktidarın Uygur Türklerine bakışının istikrarsız, ilkesiz ve iç politikaya endeksli olduğunu göstermektedir. AKP iktidarı, içeride oy devşirmeye dayalı politikaları nedeniyle, dış politikada tutarlı bir tavır izleyememektedir.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, etnik, dini ve kültürel bağlarımızın olduğu Uygurlar konusundaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu bağlamda, Çin toplumunun özellikleri ışığında Uygurların kendi benliklerini koruyarak, temel hak ve özgürlüklerden eşit şekilde faydalanmalarına, güvenlik, istikrar, refah, huzur ve uyum içinde yaşamalarına ve yaşam düzeylerinin yükseltilmesine büyük önem atfediyoruz.
Çin toplumunun önemli bir unsuru olan Uygurların, Çin’in sosyal dokusuna zenginlik kattıklarını ve Türkiye-Çin ilişkilerine de olumlu katkılarda bulunabileceklerini düşünüyoruz. Türkiye ile Çin ilişkileri ne kadar iyi olursa Uygurların da Çin’deki yaşam koşullarının olumlu yönde gelişeceğini biliyoruz.  
Sincan Uygur Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti topraklarının bir parçası, soydaşlarımız olan Uygur Türklerinin de vatanıdır. Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti’nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne, tüm ülkelerinkine olduğu gibi saygılıdır.  
Cumhuriyet Halk Partisi, Asya ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmayı ve karşılıklı diyaloğu geliştirmeyi hem bir gereklilik hem de bir zenginlik olarak görmektedir. CHP, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesi çerçevesinde ve Çin’le iyi ilişkiler kurmanın Sincan bölgesine olumlu yansımaları olacağının bilincinde olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine her türlü katkıyı yapmaya hazırdır. 

Gündem'den Öne Çıkan Haberler