12.11.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TORUN: “ÇEVRE BAKANLIĞI BELEDİYELERDE PARTİZANLIĞIN ARACI OLDU”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Bakan Murat Kurum’a, belediyelere verilen kaynaklar üzerinden sert eleştirilerde bulundu. Torun, Bakanlığın araç yardımlarının yüzde 97’sinin sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktarıldığını belirterek, “Bakanlık, iktidarın partizan politikalarının bir aracı haline getirilmiştir. Bu dönemde uygulanan ayrımcı politikalar, tarih boyunca hatırlanacaktır” dedi. Torun, Bakanlığın 2021 programındaki 6 vaadin, 2022 programına da aynı şekilde yazıldığını ifade ederek, “Bakanlığınız, ‘Kopyala-Yapıştır Bakanlığı’na dönmüştür” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
KOPYALA-YAPIŞTIR BAKANLIĞI
2021 ve 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programlarında, Bakanlığınızın, yerel yönetimlerle ilgili yapacağı işler bölümleri neresinden tutsanız elinizde kalıyor. 2021 programında verdiğiniz 6 vaadin tamamı, noktasına, virgülüne dokunulmadan, 2022 programına yapıştırılmış. 2021 programında, ‘Belediyelerin yetkilerini açık bir şekilde tanımlamaya yönelik somut önerileri içeren bir rapor hazırlayacağız’ diyorsunuz. Aradan bir yıl geçiyor, 2022 programına bakıyoruz, yine ‘rapor hazırlayacağız’ diyorsunuz. Siz bu vatandaşın aklıyla alay mı ediyorsunuz? Bir yılda bir rapor dahi hazırlayamamak, Bakanlığın geldiği noktayı da gözler önüne sermektedir. Bu açık bir iş bilmezliktir ve Bakanlığınız, artık ‘Kopyala-Yapıştır’ bakanlığına dönmüştür.
NE YAPACAĞINIZI BİLMİYORSUNUZ
Ayrıca, yine her yıllık programda, ‘Yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılacaktır’ diyorsunuz. Görev sizin Bakanlığınıza verilmiş. Ancak eminiz ki bu konuda neler hazırlandığı belli değil. Tarım ve Orman Bakanı bile, ‘Bu Büyükşehir Yasası tarıma zarar verdi, tadilat yapılmalı’ diyor. Anlaşılıyor ki iktidar, bu konuda ne yapacağını şaşırmış, nasıl adım atacağını bilmiyor.
PARTİZANLIKTA ŞAHA KALKTINIZ
Belediyeleri bir bütün olarak görmeyen, kendinden olmayan belediyeler üzerinde baskı üstüne baskı kuran bir anlayışla karşı karşıyayız. Ülkemizi şaha kaldıran değil, maalesef partizanlıkta ve ayrımcılıkta şaha kalkan bir iktidarla muhatabız.
SORU ÖNERGELERİ YANITSIZ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu partizanlığa nasıl ortak olduğunu anlatmak isterim. Bilindiği gibi Bakanlık, yerel yönetimlere araç yardımı ve şartlı nakdi yardımda bulunabiliyor. Ben bu yardımlarla ilgili bilgileri 2 Kasım 2020’de Sayın Bakan’a bir soru önergesiyle sordum. 2019 yerel seçimleri sonrası, hangi belediyelere araç verdiniz ve hangi belediyelere nakdi yardımda bulundunuz diye bilgi istedim. Sayın Bakan, 40 gün sonra cevap verdi. Cevap şu: ‘973 belediyeye bütçe imkânları çerçevesinde yardım yapılmıştır.’ Biz hangi belediyelere kaç araç verdiniz diyoruz, ona yanıt verilmiyor. Bir de 2019 seçimlerinden bu yana belediyelere 432 milyon TL nakdi yardım yapılmış. Peki bu 432 milyon TL hangi belediyelere gönderilmiş diye sorduk, ona da cevap verilmedi.
YARDIMLARIN YÜZDE 97’Sİ CUMHUR İTTİFAKINA
Biz de Bakandan yanıt alamayınca, kendi araştırmalarımız sonucu bazı bilgilere ulaştık. Ve Bakanlığın neden sorularımıza yanıt veremediğini, açık ve net olarak anlamış olduk. Tablo şu: Bakanlığınız, son üç yılda 994 belediyeye, 2 bin 628 araç yardımında bulunmuş. Bu araçların yüzde 97’si Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine gönderilmiş. Bu da yetmemiş sanki Saraydakinin ihtiyacı varmış gibi 5 araç da Saraya gönderilmiş. Ülke nüfusunun yarısından fazlasını yöneten tüm muhalefet belediyelerine ve bağımsız belediyelere ise sadece yüzde 3’lük yardım yapılmış. Bu hangi adalet anlayışına, hangi kanuna sığar.
NEYİ GİZLİYORSUNUZ
Sayın Bakan’a 10 Eylül 2021’de bir kez daha soru önergesi verdik. Sayın Bakan yine ‘yardımlar bütçe imkânları çerçevesinde yapılıyor’ demekle yetindi. Şimdi bir kez daha soruyorum: Yani hala bunu niye açıklamıyorsunuz, neden gizliyorsunuz? Sadece bu örnek bile hem Bakanlığın, hem de iktidarın ayrımcılıkta, adaletsizlikte, partizanlıkta nasıl bir noktaya geldiğini kanıtlıyor. Vatandaşın parasını hukuksuzca kullanıyorsunuz ama bunu açıklayamıyorsunuz. Açıkça söylüyorum biz tüm bu hukuksuzlukların da peşini bırakmayacağız.
KANAL İSTANBUL TEPKİSİ
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parti programında, ‘belediye alanlarında düzenleme yapmadan önce belediyelere danışılması ilkemiz olacak’ diyorsunuz. Peki Sayın Bakan bu ucube Kanal İstanbul Projesi’ne ne diyeceğiz? Bu projeyi yapmadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyemize danıştınız mı? Bırakın danışmayı, siz Kanal İstanbul’u eleştirdi diye Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma bile başlattınız. Buradan bir kez daha İstanbul’un bağrına hançer gibi saplanacak bu projenin iptal edilmesi çağrımızı yineliyoruz. İnşallah iktidara geldiğimizde bu projeyle alakalı tüm işlemleri iptal edeceğimizi de duyuruyoruz.
ADALAR İMAR PLANI ELEŞTİRİSİ
Yine hem 2021 hem de 2022 yıllık programlarında, şunu söylüyorsunuz: ‘İmar uygulamalarında katılımcı yaklaşımlar geliştireceğiz’ Daha mürekkebi kurumadan ‘Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan ediyorsunuz. Adalar’da imar planı yapma ve onaylama yetkisini, İstanbul Büyükşehir Belediyemizden alarak, Bakanlığınıza aktarıyorsunuz. Ve bunu yaparken belediyemizden ne görüş alıyor ne de bilgi veriyorsunuz. Bir de kılıf bulmuşsunuz: Müsilajla mücadele diyorsunuz. Adalardaki imar planı yetkisinin müsilajla ne alakası var? Bu tamamen art niyetli bir uygulamadır. Halkın belediyelerimize verdiği yetkinin masa başında çalınmasıdır. Bu karar bir an önce geri çekilmelidir.
8,7 MİLYARLIK KREDİ 1 YILDIR ONAY BEKLİYOR
Şu anda 4 büyükşehir belediyemizin 8,5 milyar TL’yi bulan kredisi, bir yıldır Cumhurbaşkanlığından onay bekliyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Bakan Murat Kurum’a, belediyelere verilen kaynaklar üzerinden sert eleştirilerde bulundu. Torun, Bakanlığın araç yardımlarının yüzde 97’sinin sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktarıldığını belirterek, “Bakanlık, iktidarın partizan politikalarının bir aracı haline getirilmiştir. Bu dönemde uygulanan ayrımcı politikalar, tarih boyunca hatırlanacaktır” dedi. Torun, Bakanlığın 2021 programındaki 6 vaadin, 2022 programına da aynı şekilde yazıldığını ifade ederek, “Bakanlığınız, ‘Kopyala-Yapıştır Bakanlığı’na dönmüştür” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:
KOPYALA-YAPIŞTIR BAKANLIĞI: 2021 ve 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programlarında, Bakanlığınızın, yerel yönetimlerle ilgili yapacağı işler bölümleri neresinden tutsanız elinizde kalıyor. 2021 programında verdiğiniz 6 vaadin tamamı, noktasına, virgülüne dokunulmadan, 2022 programına yapıştırılmış. 2021 programında, ‘Belediyelerin yetkilerini açık bir şekilde tanımlamaya yönelik somut önerileri içeren bir rapor hazırlayacağız’ diyorsunuz. Aradan bir yıl geçiyor, 2022 programına bakıyoruz, yine ‘rapor hazırlayacağız’ diyorsunuz. Siz bu vatandaşın aklıyla alay mı ediyorsunuz? Bir yılda bir rapor dahi hazırlayamamak, Bakanlığın geldiği noktayı da gözler önüne sermektedir. Bu açık bir iş bilmezliktir ve Bakanlığınız, artık ‘Kopyala-Yapıştır’ bakanlığına dönmüştür.
NE YAPACAĞINIZI BİLMİYORSUNUZ: Ayrıca, yine her yıllık programda, ‘Yerel yönetimlerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin mevzuat düzenlemesi yapılacaktır’ diyorsunuz. Görev sizin Bakanlığınıza verilmiş. Ancak eminiz ki bu konuda neler hazırlandığı belli değil. Tarım ve Orman Bakanı bile, ‘Bu Büyükşehir Yasası tarıma zarar verdi, tadilat yapılmalı’ diyor. Anlaşılıyor ki iktidar, bu konuda ne yapacağını şaşırmış, nasıl adım atacağını bilmiyor.
PARTİZANLIKTA ŞAHA KALKTINIZ: Belediyeleri bir bütün olarak görmeyen, kendinden olmayan belediyeler üzerinde baskı üstüne baskı kuran bir anlayışla karşı karşıyayız. Ülkemizi şaha kaldıran değil, maalesef partizanlıkta ve ayrımcılıkta şaha kalkan bir iktidarla muhatabız.
SORU ÖNERGELERİ YANITSIZ: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bu partizanlığa nasıl ortak olduğunu anlatmak isterim. Bilindiği gibi Bakanlık, yerel yönetimlere araç yardımı ve şartlı nakdi yardımda bulunabiliyor. Ben bu yardımlarla ilgili bilgileri 2 Kasım 2020’de Sayın Bakan’a bir soru önergesiyle sordum. 2019 yerel seçimleri sonrası, hangi belediyelere araç verdiniz ve hangi belediyelere nakdi yardımda bulundunuz diye bilgi istedim. Sayın Bakan, 40 gün sonra cevap verdi. Cevap şu: ‘973 belediyeye bütçe imkânları çerçevesinde yardım yapılmıştır.’ Biz hangi belediyelere kaç araç verdiniz diyoruz, ona yanıt verilmiyor. Bir de 2019 seçimlerinden bu yana belediyelere 432 milyon TL nakdi yardım yapılmış. Peki bu 432 milyon TL hangi belediyelere gönderilmiş diye sorduk, ona da cevap verilmedi.
YARDIMLARIN YÜZDE 97’Sİ CUMHUR İTTİFAKINA: Biz de Bakandan yanıt alamayınca, kendi araştırmalarımız sonucu bazı bilgilere ulaştık. Ve Bakanlığın neden sorularımıza yanıt veremediğini, açık ve net olarak anlamış olduk. Tablo şu: Bakanlığınız, son üç yılda 994 belediyeye, 2 bin 628 araç yardımında bulunmuş. Bu araçların yüzde 97’si Cumhur İttifakı ve kayyum belediyelerine gönderilmiş. Bu da yetmemiş sanki Saraydakinin ihtiyacı varmış gibi 5 araç da Saraya gönderilmiş. Ülke nüfusunun yarısından fazlasını yöneten tüm muhalefet belediyelerine ve bağımsız belediyelere ise sadece yüzde 3’lük yardım yapılmış. Bu hangi adalet anlayışına, hangi kanuna sığar.
NEYİ GİZLİYORSUNUZ: Sayın Bakan’a 10 Eylül 2021’de bir kez daha soru önergesi verdik. Sayın Bakan yine ‘yardımlar bütçe imkânları çerçevesinde yapılıyor’ demekle yetindi. Şimdi bir kez daha soruyorum: Yani hala bunu niye açıklamıyorsunuz, neden gizliyorsunuz? Sadece bu örnek bile hem Bakanlığın, hem de iktidarın ayrımcılıkta, adaletsizlikte, partizanlıkta nasıl bir noktaya geldiğini kanıtlıyor. Vatandaşın parasını hukuksuzca kullanıyorsunuz ama bunu açıklayamıyorsunuz. Açıkça söylüyorum biz tüm bu hukuksuzlukların da peşini bırakmayacağız.
KANAL İSTANBUL TEPKİSİ: Adalet ve Kalkınma Partisi’nin parti programında, ‘belediye alanlarında düzenleme yapmadan önce belediyelere danışılması ilkemiz olacak’ diyorsunuz. Peki Sayın Bakan bu ucube Kanal İstanbul Projesi’ne ne diyeceğiz? Bu projeyi yapmadan önce İstanbul Büyükşehir Belediyemize danıştınız mı? Bırakın danışmayı, siz Kanal İstanbul’u eleştirdi diye Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında soruşturma bile başlattınız. Buradan bir kez daha İstanbul’un bağrına hançer gibi saplanacak bu projenin iptal edilmesi çağrımızı yineliyoruz. İnşallah iktidara geldiğimizde bu projeyle alakalı tüm işlemleri iptal edeceğimizi de duyuruyoruz.
ADALAR İMAR PLANI ELEŞTİRİSİ: Yine hem 2021 hem de 2022 yıllık programlarında, şunu söylüyorsunuz: ‘İmar uygulamalarında katılımcı yaklaşımlar geliştireceğiz’ Daha mürekkebi kurumadan ‘Marmara Denizi ve Adalar Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ilan ediyorsunuz. Adalar’da imar planı yapma ve onaylama yetkisini, İstanbul Büyükşehir Belediyemizden alarak, Bakanlığınıza aktarıyorsunuz. Ve bunu yaparken belediyemizden ne görüş alıyor ne de bilgi veriyorsunuz. Bir de kılıf bulmuşsunuz: Müsilajla mücadele diyorsunuz. Adalardaki imar planı yetkisinin müsilajla ne alakası var? Bu tamamen art niyetli bir uygulamadır. Halkın belediyelerimize verdiği yetkinin masa başında çalınmasıdır. Bu karar bir an önce geri çekilmelidir.
8,7 MİLYARLIK KREDİ 1 YILDIR ONAY BEKLİYOR: Şu anda 4 büyükşehir belediyemizin 8,5 milyar TL’yi bulan kredisi, bir yıldır Cumhurbaşkanlığından onay bekliyor.
VATANDAŞ ÇARESİZ: Antalya ve Muğla illerimiz başta olmak üzere pek çok ilimizi kapsayan orman yangınları oldu. 2 ay önce, yeni konutların bir yıl içinde tamamlanacağını söylenmişti. Gittiniz vatandaştan da protokol imzalattınız, bağız vatandaşlarımız verdi, bazıları vermedi. Vatandaş çaresiz bir şekilde çözüm bekliyor. Yangın döneminde gelindi 10 gün çakarlı arabalarla dolaşıldı. Sonra biz artık hiçbir devlet yetkilisini göremedik diyorlar.
TARİH BOYUNCA HATIRLANACAK: Bir şeyin adı değişince aslı değişmezmiş. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maalesef siyasi iktidarın partizan politikalarının bir aracı haline getirilmiştir. Ve kimse unutmasın ki; bu dönemde uygulanan ayrımcı politikalar, tarih boyunca hatırlanacaktır. Bu yönetim de bu uygulamaların failleri olarak hafızalara kazınacaktır.
BURAYA SORU SORMAYA GELDİM: (Torun’un konuşması sırasında AKP sıralarından laf atılması üzerine komisyonda tartışma yaşandı) Torun, “Ben sana sormadım bakana soruyorum, bir dinle. Bakana soruyorum dinle o da cevap verir. Ben buraya soru sormaya geldim. Yarası var herhalde” dedi.
Antalya ve Muğla illerimiz başta olmak üzere pek çok ilimizi kapsayan orman yangınları oldu. 2 ay önce, yeni konutların bir yıl içinde tamamlanacağını söylenmişti. Gittiniz vatandaştan da protokol imzalattınız, bağız vatandaşlarımız verdi, bazıları vermedi. Vatandaş çaresiz bir şekilde çözüm bekliyor. Yangın döneminde gelindi 10 gün çakarlı arabalarla dolaşıldı. Sonra biz artık hiçbir devlet yetkilisini göremedik diyorlar.
TARİH BOYUNCA HATIRLANACAK
Bir şeyin adı değişince aslı değişmezmiş. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, maalesef siyasi iktidarın partizan politikalarının bir aracı haline getirilmiştir. Ve kimse unutmasın ki; bu dönemde uygulanan ayrımcı politikalar, tarih boyunca hatırlanacaktır. Bu yönetim de bu uygulamaların failleri olarak hafızalara kazınacaktır.
BURAYA SORU SORMAYA GELDİM
(Torun’un konuşması sırasında AKP sıralarından laf atılması üzerine komisyonda tartışma yaşandı) Torun, “Ben sana sormadım bakana soruyorum, bir dinle. Bakana soruyorum dinle o da cevap verir. Ben buraya soru sormaya geldim. Yarası var herhalde” dedi.