03.02.2021

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI TORUN: “BELEDİYELERİ ENGELLEMEK İÇİN NE YAPACAKLARINI ŞAŞIRDILAR”

-“VESAYETÇİ ANLAYIŞA PAPUÇ BIRAKMAYACAĞIZ”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, depremlerden sonra başlatılacak insani yardım kampanyalarının AFAD’ın yetkisine verilmesine tepki gösterdi. Torun, “Depremlere hazırlık konusunda sınıfta kalan, 30 milyar dolarlık deprem vergisinin nereye gittiğini açıklayamayan iktidar, işi gücü bırakmış, depremzedelere yardım konusunda bile gözünü belediyelere dikmiştir. Bu iktidar açıkça, tüm yetkileri merkezi yönetimde toplayarak, milletin oylarıyla göreve gelen belediyelerin elini kolunu bağlamak istemektedir” dedi. Seçim sonuçlarını içine sindiremeyen iktidarın belediye faaliyetlerini engellemek için ne yapacağını şaşırdığını belirten Torun, vesayetçi anlayışa pabuç bırakmayacaklarını bildirdi.
Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, yazılı açıklamasında, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Belediyeler devre dışı bırakılıyor”
“Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre, depremlerden sonra başlatılacak yardım kampanyaları, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından koordine edilecek. Karara göre; belediyelerin topladığı yardımların aktarılması ya da bankalarda açılacak bağış hesapları da AFAD tarafından duyurulacak. Yani belediyeler, depremzedeler için yardım toplama konusunda devre dışı bırakılacak.
“Ne yapacaklarını şaşırdılar”
Açıkça söylemek isterim ki; yerel seçim sonuçlarını bir türlü içine sindiremeyen iktidar, belediyelerin faaliyetlerini engellemek için artık ne yapacağını şaşırmıştır. Bu kararla açıkça belediyelerimize, ‘Depremlerden sonra yardım toplamayın. İhtiyaç sahiplerine destek olmayın’ denilmektedir. Pandemi sürecinde belediyelerimizin açtığı hesaplarda toplanan yaklaşık 15 milyon 250 bin liraya el koyan bu iktidar, daha bunun hesabını vermeden, partizanlığa hizmet eden yeni girişimlerde bulunmaktadır. Bu vesayetçi anlayışı kabul etmemiz mümkün değildir.
“Belediyelerin elini kolunu bağlamak istiyorlar”
Depremlere hazırlık konusunda sınıfta kalan, hükümetleri döneminde toplanan 30 milyar dolarlık deprem vergisinin nereye gittiğini dahi açıklayamayan iktidar, işi gücü bırakmış, depremzedelere yardım konusunda bile gözünü belediyelerimize dikmiştir. Bu iktidar açıkça, tüm yetkileri merkezi yönetimde toplayarak, milletin oylarıyla göreve gelen belediyelerin elini kolunu bağlamak istemektedir. 
“İktidarı rahatsız eden tablo”
Topladığı vergilerin hesabını vermeyen bu yönetimin açtığı ve açacağı yardım kampanyalarına milletimizin artık itibar etmediği gün gibi açıktır. Halkımızın, güven duymadığı iktidarın kampanyalarına değil, harcadığı her kuruşun hesabını veren belediyelerimizin yardım faaliyetlerine yöneldiği de ortadadır. İşte iktidarı rahatsız eden tablo budur.
“Tüm engelleri aştık, aşacağız”
Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu vesayetçi anlayışa papuç bırakacak değiliz. Bizim belediyelerimiz, yerel seçimlerden bu yana, iktidarın tüm engelleme girişimlerini boşa çıkarmıştır, çıkarmaya da devam edecektir. Halkımız meraklanmasın; onlar ne yaparlarsa yapsınlar, bizim belediyelerimiz, depremzedelere yardım götürme konusunda da tüm engelleri aşacaktır.”